Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Tuesday, 10 January 2012

pankek doyan aka cok bantal doyan


Assalamualaikum. .

Walau sue huru hara skit rini kat office. .  Nak juga update status. .  Hahahahaha. 

Sedapnya benda alah ni. . .  dapat gak merasa, . .  walaupun bukan dari hasil air tangan sendiri. Thanks la pada Azwa sebab bagi sue rasa. Kami berkobar sama-sama nak buatnya.. . duk skodeng rumah jiya and my resepi sama-sama. .  .tp nampaknya dia juga yg berjaya dulu membuatnya. . Ngeeeee. Bagus. . Bagus.


Wa bagi 4 ketui. .  Sue simpan,nak hadap sorang ja. . Satu yg terburai tu sue dah makan. . .  Wahahahaha. . Dasar tamak kan. . .

Emmmmm.  Yummmyyyyy. . Jemput semua. .  Tengok ja la ya,  :p



Resepi : Jiya 


Bahan-bahan :

Kulit Pancake
  • 250 gm tepung gandum
  • 3 biji telur
  • 500ml santan
  • ½ sdt garam
  • pewarna hijau

Bahan Inti

  • whipping cream + gula (manis ikut citarasa memasing)
  • isi durian

Cara membuat :


Kulit

  1. Blend semua bahan.
  2. Buat dadar nipis²

Inti

  1. Pukul whipping Cream dan gula sehingga menjadi cream/kental
  2. Isi durian dilumat kasar

Pancake Durian

  1. Ambil sehelai kulit pancake, letakkan whipcream.
  2. Kemudian letakkan isi durian diatasnya.
  3. Lipat dan simpan dalam peti sejuk 1-2 jam.



Published with Blogger-droid v2.0.3

2 comments:

nOOrsha said...

salam..mmang sedap penkek doyan ni kan..kite wat gak aritu... syok makan sejuk2..haish x leh kate apela..memang sedap sgt :)

wawa said...

hahahha....yang dah terkoyak kulit pun nak kasi posing juga kaa..hihihi..sama2 kasih..sama2 merasa....sedappp n boleh lupa dunia sat kalu beradap sorang oiiii....

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "