Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (15) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (2) Lauk (6) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (236) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (14) Menu Mudah (10) Minuman (9) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (17) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (2) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Salam Aidiladha

Salam aidiladha....raya ni sue tak amik cuti pun...balik kampung malam sabtu..n..balik KL malam selasa..soknya dah keja...EErr..cam boring jer kan...
Tahun ni kat kampung..raya pertama wat korban..tapi simple jer..tak wat kenduri pun..cuma sembelih lembu n agih2kan pd orang kampung...Tapi sib baik tak buat kenduri..sebab kebetulan sehari sebelum raya...adik lak bersalin...Mak kena pg Kl tgk adik...adik beradik yg lain tak balik..so tinggalla sue n.. 2 org kakak lg yg pulun buat persediaan untuk raya n sekaligus untuk bagi makan masa korban esoknya...Uihh!..memang terasa betul..bila mak tak der...Tapi nasib baik la..mak tak jd stay kat umah adik...so kira dia pg KL balik hari ja la...

Adik lak selamat melahirkan seorang bayi perempuan...comei sgt...tu pun dapat tgk gambo dalam hp jer..blum pun dapat jumpa lg...So..kira sempat la buat kekah tuk baby baru tu skali...Putri auni batrisya..(..rasanya la..kalau tak silap..he..hee).....

Boringggnyaaaa....


UUU...cam boring sgt minggu ni...pejam celik, pejam celik..tup..tup dah ujung bulan....Cepat tul masa berlalu...

Sempurna...:-))

Kau begitu sempurna
Dimataku kau begitu indah
kau membuat diriku akan slalu memujamu

Disetiap langkahku
Kukan slalu memikirkan dirimu
Tak bisa kubayangkan hidupku tanpa cintamu

Janganlah kau tinggalkan diriku
Takkan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa

Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidupku
Lengkapi diriku
Oh sayangku, kau begitu
Sempurna.. Sempurna..

Kau genggam tanganku
Saat diriku lemah dan terjatuh
Kau bisikkan kata dan hapus semua sesalku

:-)

Haa..haa..ni sesaja jer..dah tak der menda nak uploard...beberapa picture masa pergi BTN ari tu...

Sempat lagi bergambar depan bilik sebelum mula aktiviti riadah n berkawat..hee..heee...
Ha..haa..kelako la...cam budak sekolah la plak...


Trip to Endau Rompin

24 hb hingga 27 hb hari tu...follow abg. Satu unit pergi bercuti ke Endau Rompin....Duduk dekat chalet Pantai Penyabong...Punyalah jauh....Sempat la uplord gambar2 masa disana. Tapi tak banyak pun...sebab tak guna kamera sendiri..Tu pun amik dari kawan opis abg....
Resort tempat tinggal selama 4 hari 3 malam..view nya laut terbentang luas....

Baru sampai..nak tunggu kunci Terpaksa la si isteri yang chuby2 ni meniti jeti ke tengah laut mencari para suami yang pergi memancing

Petikan ucapan Ustaz Hj. Akil

Petikan ni di forwordkan oleh Kak Aenis...Thank's kak...Renung- renungkan lah ya...
Di dalam hidup manusia, yang penting ialah BERKAT. Bila hidup kita berkat, diri ini akan selamat. Apabila diri selamat, rumahtangga jadi sepakat. Apabila rumahtangga jadi sepakat, masyarakat jadi muafakat. Apabila masyarakat jadi muafakat, negara kita menjadi kuat. Apabila negara menjadi kuat, negara luar jadi hormat. Apabila negara luar jadi hormat, permusuhan pun tersekat. Apabila permusuhan tersekat, pembangunan pun meningkat. Apabila pembangunan pun meningkat, kemajuan menjadi pesat. TETAPI AWAS, apabila pembangunan meningkat, kemajuan menjadi pesat, kita lihat bangunan naik bertingkat-tingkat. Ditengah-tengah itu, tempat maksiat tumbuh macam kulat. Apabila tempat-tempat maksiat tumbuh macam kulat, KETIKA ITU manusia mula mengubah tabiat.
Apabila manusia telah mengubah tabiat, ada yang jadi lalat ada yang jadi ulat. Apabila manusia dah jadi ulat, sembahyang makin hari makin liat. Apabila sembahyang jadi liat, orang baik ada yang bertukar jadi jahat. Apabila orang baik bertukar jahat, orang miskin pula nak kaya cepat. Apabila orang miskin nak kaya cepat, orang tua pula nak mati lambat. Apabila orang tua nak mati lambat, tak dapat minum madu telan jerla minyak gamat. Yang lelaki, budak budak muda pakai seluar ketat. Semua nak tunjuk kuat. Bila berjudi, percaya unsur kurafat. Tapi hidup pula yang melarat. Tali kasut dah tak berikat. Rambut pun jarang sikat. Yang perempuan, pakai mini sekerat. Suka pakai baju ketat.. Suka sangat menunjukkan pusat. Hingga tak pedulikan lagi batasan aurat. Pakai pulak yang singkat-singkat. Kadang-kadang ternampak benda 'bulat'..Bila jadi macam ini, siapa lihat pasti tercegat.
Silap gaya jadi gawat, bohsia bohjan lagi hebat. Duduk jauh berkirim surat. Bila berjumpa, tangan berjabat Kemudian pakat lawan peluk siapa erat. Masa tu, nafas naik sampai tersekat-sekat.
Usah peduli agama dan adat. Usah takut Allah dan malaikat. Yang penting apa kita nak buat? Kita 'bukti' lah kita buat. Akhirnya perut kempis dah jadi bulat. Apabila perut kempis dah jadi bulat, maka lahirlah pula anak-anak yang tak cukup sifat.
Bila anak-anak tak cukup sifat, jam tu kita tengok bayi dibuang di merata tempat. MAKNANYA KETIKA ITU, IBLIS MULA MELOMPAT. Dia kata apa? Habis manusia dah masuk jerat. Habis manusia telah tersesat. Inilah dia fenomena masyarakat. Oleh itu wahai saudaraku dan para sahabat, Marilah kita pakat mengingat, Bahawa dunia hari ini makin singkat, Esok atau lusa mungkin kiamat, Sampai masa kita semua akan berangkat! Berangkat menuju ke negeri akhirat. Di sana kita akan ditanya apa yang kita buat. Masa tu, sindri mau ingat.
Umur mu banyak mana mu buat ibadat...? Zaman muda mu, apa yang telah mu buat...? Harta benda anta, dari mana anta dapat...? Ilmu anta, adakah anta manafaat...?
Semoga ianya dapat mengingatkan kita supaya segera meninggalkan maksiat dan memperbanyakkan ibadat. (Petikan ucapan Ustaz Hj. Akil Hayy Rawa)

Salam Lebaran

Dikesempatan ni sue nak ucapkan Selamat Hari Raya. Maaf Zahir & Batin. Selamat pulang beraya lah kepada semua teman- teman. Drive carefully...Don't drink and drive..hee..hee..melawak ja....
Tahun ni sue balik beraya kat Perlis..Kampung suami....kawan-kawan balik mana?

Selamat berpuasa

Salam semua...Selamat menyabut Ramadhan saya ucapkan. Diharap, semua dapat menjalankan ibadah berpuasa dengan baik ( no gastrik..gastrik key..hi..hii..)

Terkenang semasa dulu

Emmm...bila tengok Majalah 3 mlam tadi tentang beras Bario..aku teringat kisah dulu-dulu masa zaman sekolah...Sama lah keadaannya teknik yang dilakukan ditempat aku untuk menanam padi...Aku sempat la merasa hidup di zaman yang time tu tanam padi masih menggunakan tenaga manusia sepenuhnya...jenuh jugalah..Keluar pagi, balik tengahari atau petang. Ingat lagi..kalau cuti sekolah..mesti kami adik beradik turun ke sawah tolong Mak Abah tanam padi..Letih usah cakapla....tapi masa tu..bukan tolong betul-betul pun..banyak main daripada tolong. Buat keja sekejap jer..dah boring....lebihnya berenang macam memerang atau pun main anak patung padi ( anak patung tu dibuat daripada pokok padi...hee..hee...punyalah kreatif kan..hee..hee).


Time mula-mula nak tanam padi....sawah padi yang penuh air tu akan dibersihkan ( maklum la...bekas2 jerami lama masih ada, ditambah plak ngan rumput )...haa..time pun syok...Sampah ( jerami + rumput ) yang telah dikumpulkan akan diletakkan atas satu plastik yang besar....kumpul banyak-banyak, pastu baru ditarik ke ' perenggan' or..batas sawah...semua sampah tu akan diletakkan di batas sawah tu....He..hee...time ni..bila tang tarik plastik tu yang syok...aku akan duduk atas plastik tu( kira macam teknik main tarik upih pinang la ni ), sonok sangat, tapi masa duduk atas tu kena pegang betul-betul...nanti tak pasal-pasal tertinggal. Time tu tak kira dah rupa macam mana...penuh selut...he..hee..pe nak kesah, lepas tu boleh mandi kat tali air....


Dah bersih sawah padi tu..dalam masa yang sama padi kena disemai dulu di kawasan lain..pastu dah beso skit baru dipindahkan ke sawah...Cara menanam..sama ada pakai tangan atau pakai sejenis alat yang dipanggil "Kuku Kambing"..Cita pasal kuku kambing ni...terlampau rajin sangat ( iya la tu )..orang guna alat tu nak tanam padi, tapi aku terlajak terer sampai tercucuk lutut sendiri..nasib baik tak cedera parah..hee..hee...kena skit jer.

Ni ler dia kuku kambing


And...bila tiba time menuai...tiba plak masa untuk mengerat padi...he..hee..time ni..syok main sorok-sorok plak ( asyik main jer la kejanyer...)...Pastu padi kena pukul sendiri guna alat ntah la..lupa la plak dipanggil pe...sampai lerai padinya... Sama ni..abah aku pandai..dia umpan kami ngan upah...sapa dapat bawa padi yang dikerat banyak..dia bagi la upah...
Nak cerita detail..memang tak bleh la...tapi kalau sapa-sapa tengok Majalah 3 malam tadi...memang macam tu la proses yang terpaksa dilalui dulu..Tapi zaman telah berubah...semua dah senang sekarang. Cepat dan mudah.
Tapi..cita bab sawah ni..satu jer yang buat aku tak suka...PACAT....eeeee..aku cukup geli ngan pacat. Biarlah orang nak kata ...aku ni nama jer org kampung tapi takut pacat. Ntah la..geli semacam jer bila tengok pacat...Untuk pengetahuan, aku bukan saja geli ngan pacat..menda yang seangkatanya pun sama..contohnya..lintah dll...ulat gonggok pun aku geli gak...eiii..meremang rasa bulu roma bila cita menda- menda ni...

Gambar ni bukan la gambar sawah padi kat kampung aku...aku saja jer letak gambo ni..tapi gambar ni memang pemandangannya sama macam sawah padi kat rumah aku masa dulu-dulu...

Haa..ni lak, hasil jahit manik yang aku buat. Tak la berapa sempurna pun..Tapi itu pun dah dapat pujian gak bila orang tengok...Sebab tengah syok sangat...2 hari jer siapkan jahitan manik tu ( he..he..jahit tang lengan tangan n bawah baju jer la..) Sorry la gambo pun tak bapa ok..gambo ni diambil pun guna wedcam laptop jer,..tu yang macam ala..ala blur jer..

Sulaman

Aku rasa teruja jugalah nak mencuba menjahit sulaman riben...2 hari lepas ada pameran buku kat lobi utama hospital ni...Apa lagi, time ni la nak pegi menjengok kot-kot ada buku yang berkenan di hati. Memang banyak pun buku yang berkenan di hati...tapi pikir punya pikir..akhirnya beli jugalah buku tentang sulaman riben..Ni sebab syok tengok cheq sue punya sulaman riben la ni.....Heee..tak sabar rasanya nak beli alatannya pula....kat ner ye nak beli.?..Ala susah-susah beli jer lah dari cheq sue...tapi kena tunggu time gaji ler..

Ni ler buku Asas Sulaman Riben yang aku beli tu...

Baru hari ni berkesempatan update blog...5 hari pergi kusus kenegaraan (BTN)...pelbagai pengalaman yang aku dapat semasa berkrusus tu...Key la dikesempatan lain nanti aku uplord beberapa gambo masa kat sana...

Hafizh...hafizh...

Sian member yg sorang ni...asyik merungut jer tak der partner....mana bleh tahan beb..member2 lain semua dah ada couple...siap dah ada yg kawen lg....Yang dia ni masih lg tercari2...hee..hee

Yang dia berkenan..semua dah berpunya.....sian ko yer Hafizh...Akak harap ko besabo jer la yer...Nasib ler ada akak ko sorang ni yang nak layan gak ko chat kan...hee...hee...Tak pe..akak doakan semoga ko jumpa gak la partner yang baik yer..Aminn...he..hee

Yang pasti hafizh kena ingat..Jodoh pertemuan tu semua ditangan Tuhan...ingat tu...

Assalamualaikum..first..thank's pada cheq-sue sebab sudi menjengok blog kita yang tak seberapa ...Segan la plak..blog ni cuma sekadar tempat untuk saya merapu jer....Tapi memang ada cadangan pun nak jadikan blog ni tempat untuk mengembangkan bisnes....macam cheq-sue...hee...hee...Tapi masih dalam proses belajar lg cam mana nak memperbaikinya...Insyaallah..tunggu jer lah yer.....
Raya dah nak tiba....time ni lah nak mula berniaga...betul tak?....Kepada cheq-sue....tentu banyak menda kan yang akan cheq-sue upload kat ...http://www.cheq-sue.com/...kan...
Yang pasti blog tu dah jadi blog favorite saya tu..hee..hee...

Tercabar aku

Bila tengok nasi lemak kopi O pagi..mek kelate yg mengacara ari ni. Hai mek..mek..teruja sungguh bila tengok minah ni....Makin selim melim body dia....Ya la sapa tak kenal mek ni..Dulu body dia beso....tapi skang ni slim sungguh....Aku dah try dah nak ikut cara Mek ni berdiet...tapi tu lah....tak sabo...kadang-kadang kantoi gak....Tu lah..orang kata kalau nak diet ni..kita kena la disiplin...dan paling penting kena tahan godaan dan nafsu....hee..hee..nafsu makan ler....Bila la aku nak dapat balik body macam dulu.....

Tak per..aku berazam...sebelum raya ni aku kena kuruskan badan...hee..hee...ya la tu sue..Saper tak nak bergaya beb..ngan baju raya lagi...hee..hee...Ok chayok!...chayok!...

Nasi lemak kopi O

Semalam pagi...sambil-sambil mengemas....sambil-sambil tengok tv9, segmen nasi lemak kopi O....Tu rancangan favorite aku tu.....Semalam aku lupa isu per...tapi satu jer yang buat aku betul- betul ingat...ungkapan yang Dr. Fadzli bagi..
" Seorang lelaki sering mengharapkan cinta pertama daripada seorang wanita...dan seorang wanita pula sering mengharapkan cinta terakhir daripada seorang lelaki."

Begitu dalam maksudnya tu......dan biasanya begitulah apa yang diharapkan oleh kita...

Berfikir tentang akhirat.....

"Sesiapa yang menginginkan kesempurnaan ilmu mestilah mendekatkan diri kepada al-Quran dan hadis".
Isk!..Isk!..Isk!....kita ni kadang-kadang terlalu sibuk dengan hal-hal dunia hinggakan kita lupa tentang hal-hal akhirat. Dalam hidup seharian kita ni.....kita sentiasa berfikir mengenai pekerjaan kita. Kita berfikir mengenai cara meningkatkan prestasi kerja. Berfikir mengenai cara untuk mengatasi masalah yang di hadapi. Selepas itu, kita berfikir pula mengenai cara untuk mencapai atau mengekalkan prestasi yang baik. Begitulah keadaan akal kita yang tidak pernah berhenti daripada berfikir.Kita akan berfikir dengan lebih serius apabila berhadapan dengan masalah, misalnya ketika ditimpa sesuatu musibah, ketika kesempitan wang, ketika sakit atau ketika kita hadapi kegagalan.Kita berfikir untuk mencari jalan penyelesaian. Lebih berat masalah yang kita hadapi, lebih besar juga usaha berfikir yang dilakukan. Namun..dalam pada kita sibuk berfikir tantang hal-hal dunia...pernah kah kita terfikir akan hal-hal akhirat dan kematian...
Kenapa kita tak berfikir untuk menambah bekal untuk dibawa ke akhirat kelak.....
Pernahkah ada dalam fikiran kita mengenai hubungan kita dengan Pencipta? Bagaimana prestasi iman kita? Bagaimana jalan hidup yang sudah dan sedang serta yang akan kita lalui, adakah mengikut kehendak kita atau kehendak Pencipta?...Masyaallah...lalainya kita selama ini....
Jadi..kawan-kawan..marilah kita sama-sama memperbaiki amalan dan sentiasa insaf dan berfikir tentang hidup kita disana kelak....

كُلُّ بن آدَمَ خَطَّاءٌ وَخَيْرُ الْخَطَّائِينَ التَّوَّابُونَ

Ertinya : “Setiap anak Adam itu ada kesilapan ( dosa) dan orang berdosa yang terbaik adalah mereka yang bertaubat” (Riwayat At-Tirmidzi)

Kematian

Malam khamis tadi 18 JUlai 2008, kami dapat berita yang ayah suami aku dah meninggal dunia...Terkejut juga..tapi suami aku memang dah jangka yang ayah dia akan pergi juga dalam waktu terdekat ni. Arwah memang dah lama tak sihat, tapi bulan ni saja kesihatannya makin teruk sampai badan kurus tinggal tulang jer lagi. Makan dan minum pun dah tak boleh..Tapi aku dimaklumkan malam sebelum arwah meninggal...dia sihat dah boleh makan...Tapi tak sanggka...sekejap saja..dalam pukul 10 lebih arwah menghembuskan nafasnya yang terakhir...
Kami bertolak dari KL pukul 12 malam.. sebab nak settlekan pape yang patut sebelum balik...target sampai sana dalam pukul 5 atau 6 ...tapi ntah kenapa malam tu....kami rasa mengantuk lain macam sangat....banyak kali juga berenti tidur....Sampai kampung...dah dekat 8.30 pagi...Rupa-rupanya bukan kami saja yang mengalami situasi yang mengantuk sesangat..adik beradik yang lain pun sama juga rupanya....Sampai ada yang terpaksa tidur sampai siang dekat hentian rehat......
Arwah dikebumikan petang pukul 3....aku dapat la menyaksikan mayat arwah...Wajahnya cukup berseri....senang nak diuruskan....Cuaca pun...sepanjang perjalanan ke tanah perkuburan cukup baik.....Walaupun sebelum tu....hujan dari subuh...tak berhenti....dekat-dekat..mayat nak disembahyangkan hujan mula berhenti...Alhamdulillah lah.....And lepas sahaja selesai pengkebumian....kami bertolak nak balik..hujan mula turun balik..renyai..renyai....
Alhamdullilah....mungkin sebab amalannya kot...Arwah memang terkenal dengan keimanannya.......Memang rasa sedih dan insaf sangat dengan apa yang terjadi....

Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman....


Dalam hidup ni susah kita nak jangkakan bila berlaku sesuatu perkara tu kan. Macam aku la...bulan ni, aku tak jangka pun yang aku akan menghadapi satu situasi yang begitu mengharu birukan.....Tapi tu lah..dah lumrah kita sebagai manusia, memang dah ditentukan nasib kita masing-masing. Terpulang pada individu itu bagaiman cara untuk menerimanya.
Sekarang ni..jarang aku dapat update blog ni.....kesibukan menyebabkan aku tak sempat nak duduk betul- betul untuk menulis. Sebenarnya banyak yang aku nak coretkan dan kongsikan...tapi benda yang dah lepas...malas la aku nak coretkan.....

Euro 2008

Sorakan emosi....Huh!...demam bola dah kembali....Hubby aku cam biasa la..dia pun start la demam...demam bola...Tu aku kena akur la..dah memang dia gila bola....Skang ni Jermany lwn poland....Hubby aku baru jer kuar..pg kedai mamak..Tengok bola kat sana sonok skit katanya....maklum la..sorakanya tentu la lagi gamat...Kalau tengok kat umah dah tentu dia tak dapat tgk sampai abihnyer...ngantuk..sbb tak der kawan nak bersorak....Aku bukan tak minat bola ni...tapi tak tahan mata..nak stay sampai pagi...esok nak keja...Tapi malam ni..mata lak tak nak lelap...sambil2 update blog sambil2 tengok gak la bola....

Boring...dan Hobi

Dua..tiga minggu ni aku mula balik bukak mesin jahit and alat2 jahit aku....Bukan apa..daripada aku duk bosan pikir apa yang nak dibuat...baik aku start balik ngan hobi lama aku...Menjahit...aku memang la tak bapa pandai macam ahli keluarga aku yang lain..tapi kalau nak ngarut2 tu boleh la....
Sambil-sambil tu..aku merayau dalam internet , carik mana2 blog or web yang best2..yang ada kaitan dengan jahitan ni... Banyak gak la blog2 yang dah menjadi favorite aku, untuk aku layari setiap hari....sambil2 tu, boleh gak aku belajo ngan owner blog tu...berkongsi2 idea...best gak...

Biarku menjadi lilin

Biarku menjadi lilin
Memberikan cahaya
Terangi sekeliling dengan diri terbakar
Tak siapa yang sedar
Di saat kegelapan rela aku berkorban
Demi satu harapan

Biar masa berlari dan kau terus mendaki
Aku senang di sini dengan sabar menanti
Tanpa dendam dan benci
Andainya kau jatuh, terluka dan tersemput
Kurawat biar sembuh

Aku takkan bertanya
Apakah nanti balasannya
Setiap pengorbanan setiap pemberian
Demi satu ikatan

Keikhlasan di hati
Walaupun sering kau ragui
Pada suatu masa dan suatu ketika
Akan ke sana jua

Selamat hari ibu


Selamat hari ibu..kepada semua ibu-ibu di Malaysia...terutama buat teman2 yang bergelar ibu....Yang paling istimewa...buat Ibuku yang tersayang.....

Last day

Fuhhhh!!!!..panasss..panasss...Perlis..kalau tak panas bukan Perlis la namanya.....Hari ni hari last aku cuti kat sini...Esok..awal pagi2 lagi dah nak balik KL...Kak ipar aku ada tanya gak...nak bawak balik mangga tak...Kebetulan time ni tengah musimnya....Kat sini yang glamour nya..mangga harum manis la...kalau nak beli..mahai..aku tengok tadi sekilo lapan ringgit....Tapi aku memang beruntung la..tak yah beli....Biasa kalau aku balik sini bawak keta..time musim buah mangga ni...alamat berkotak2 la kak ipar aku bungkuskan mangga.....Member2 aku pun suka la....dapat makan mangga free..hee...hee...Tapi kali ni..sorry la yek..wa balik naik bas...so..faham2 je lah ya...Sorry i nak bawak barang banyak2.....Tunggu wa balik naik keta la ya...tak pa....musim buah mangga ni masih awal lagi...nanti2 pun masih banyak lagi......

Ni..kalau buat rojak..atau makan ngan cicah dia...fuhhh..sedapnyaaa...Hari ni kuar dari kul 2 petang sampai nak maghrib...bawak mak mertua aku jalan2....Pi raund satu Perlis,,pi Padang Besar..shopping skit ....Dengan cuaca yang panas tu redah juga lah.... nasib baik sampai padang besar..redup la plak...cam nak ujan pun ada gak......
Dari padang besar, terus ke Kangar..pi Jom Heboh kat stadium Kangar.....Ni satu hal lagi...Mak aiii...ramainya orang....tapi sebab nak bawak mak mertua aku pi tengok jom heboh...kena gak la redah......Ingat nak bawak kat gerai2 yang jual makanan jer....Alamak!...ibu mertua ku nak pi tengah la plak..ke tempat pentas utama....tengok orang nyanyi ( mana ada penyanyi betul nya pun...diorang tengah praktis sound sistem jer tu )....bawak gak la....Fuhhh...punya la berhabuk kawasan karnival tu ....maklumla, kat padang tu ada pasir....orang plak ramai....rasa cam jerebu jer....Huuu...tak tahan den......Cik abang aku lak...ntah kemana....dia pi beli tiket untuk tengok perlawanan bola malam ni...Elpk la tu..memang ramai giler la orang malam ni...mana yang nak pg tengok konsert jom heboh dan mana yang nak pg tengok bola....tempat sama..Stadium Utama Kangar....

Cuti di Perlis

Hari ni hari ke 3 aku kat Perlis ni....Cuaca nya...mak aiii...hangat sangat...rasa macam ikan kena panggang.....Bila dah macam ni..badan mula la rasa macam nak demam......Nak jalan-jalan pun tak larat....panasnya menyengat....Malam pun aku rasa panas gak.....mana tak nya..dah la cuaca memang panas, pastu semalam aku tibai lak makan durian...banyak pulak tu.....huhhh..makin menjadi- jadi la panas nya...hik!..hik!...Hari ni ingat nak pi Padang Besar...tengok apa yang patut....tapi petang kot..pagi ni tak sanggup..awal-awal lagi cuaca dah panas....jangan buat naya la....

Panasss tu....

Sabtu yang sikit boring

Selamat petang...Di luar tu hujan baru jer reda...dan sekarang terasa betul kedamaiannyer....bau alam semakin semerbak...kicauan burung dan unggas berlagu..lagu.....Aku cadangnya, nak menghabiskan waktu petang ni dengan mengerjakan laman yang sekangkang kera tu..maklum la dah lamer sangat tak dikemaskan...Tapi hujan yang turun..buat aku malas pulak nak turun....
Sudah seharian aku duduk di pc ni....tak ada benda menarik pun yang aku dapat .....nak chatting....tak der sorang pun kawan-kawan rapat yang online....Tu yang cadang nak kuar berkebun tadi..tapi keadaan cuaca pulak yang tak mengizinkan.....Eiiii..macam mana la agaknya orang yang jadi full time housewife tu ya.....Tak boring ker duduk rumah saja......Eh!..tetiba saja semangat aku nak turun berkebun tu datang balik...so...aku stop sampai sini dulu....pokok bunga bourgenvilla tu seolah-olah memanggil2 tu...key se ya.....

DEMI MASA....HITUNGLAH DIRI KITA SENDIRI

Assalamualaikum...lama betul aku tak menulis apa-apa...sebenarnya..td aku baru menerima email daripada seorang rakan....Termenung seketika aku bila membacanya... Untuk itu aku add kan disini untuk tatapan semua pula....DEMI MASA....HITUNGLAH DIRI KITA SENDIRI..

Waktu yang terlepas menabur bencana

1hari=24jam
Satu TAHUN ? 12 Bulan 52 Minggu
365 Hari
8760 Jam
525600 Minit
31536000 Detik

Distribusi normal manusia meninggal dunia (tahun)
< 60th
> 70th
60th - 70th
(65th)

Chart
Kebanyakan manusia meninggal dunia antara usia 60 thn-70thn (majoriti) Puratanya manusia meninggal ± 65 th

"Baligh: Start untuk seseorang di perhitungkan amal baik atau buruknya selama hidup di dunia"
Laki-laki Baligh ± 15 tahun
Wanita Baligh ± 12 tahun

Usia Yang ada untuk kita beribadah kepada-Nya, puratanya:
Mati - Baligh = Baki Usia, :~ 65 - 15 = 50 tahun
50 tahun digunakan untuk apa?
Catatan:
50 tahun=
18250 hari=
458000 jam
12 jam siang hari
12 jam malam hari
24 jam satu hari satu malam
Gambaran kasarnya:
Mari kita muhasabah bersama.........!
Waktu kita tidur ± 8 jam/hari ;
Dalam 50 tahun waktu yang habis dipakai tidur 18250 hari x 8 jam= 146000 jam= 16 tahun 7 bulan; dibulatkan jadi 17 tahun
Logiknya: Alangkah sayangnya waktu 17 tahun habis di gunakan untuk tidur, padahal kita akan tertidur dari dunia untuk selamanya......
Waktu aktiviti kita di siang hari ± 12 jam
Dalam 50 tahun waktu yang habis dipakai untuk aktiviti:
18250 hari x 12 jam= 219000 jam = 25 tahun
Aktiviti disiang hari: Ada yang bekerja, atau bercinta, ada yang belajar atau mengajar, ada yang sekolah atau kuliah, ada yang makan sambil jalan-jalan, dan banyak lagi.
Waktu rehat ± 4 jam
Dalam 50 tahun waktu yang dipakai untuk rehat 18250 hari x 4 jam= 73000 jam = 8 tahun
Rehat: menonton tv, atau mungkin dihabiskan termenung di buai khayalan......
17 tahun + 25 tahun + 8 tahun = 50 tahun
Lalu Bila Nak Beribadah???
Padahal Allah ada berfirman yang bermaksud; "Tidak KUciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKU".
Maut datang menjemput tak pernah bersahut,
Malaikat datang menuntut untuk merenggut,
Manusia tak kuasa untuk berkata-kata,
Allah Maha Kuasa atas syurga dan Neraka,
Terimalah habuanmu seadanya..
Memang benar!!! Menuntut ilmu itu ibadah, kalau niatnya untuk ibadah, tetapi kebanyakannya belajar agar mudah mencari pekerjaan. Sekiranya belajar itu tidak membantu menambah pendapatan kita, kita tidak akan belajar...
Memang benar!!! Bekerja cari nafkah itu ibadah, tapi bekerja yang bagaimana? Ramai orang bekerja untuk hidup bermewah-mewahan dan amat kurang sedekahnya.
" Jarang ada yang menolak untuk dipuji dan dipuja tatkala berjaya "
Lalu Bila Nak Beribadah???
Oh! mungkin solat 5 waktu itu dianggap sudah mencukupi...!
Karena kita fikir; solat wajib besar pahalanya, solat amalan pertama yang dihisab, solat jalan untuk membuka pintu syurga...
Benarkah solat kita itu mencukupi dan diterima !!?
Berapa banyak solat kita dalam 50 tahun???
1 solat = ± 10 minit ..... 5x solat = ± 1 jam
Dalam waktu 50 tahun waktu yang terpakai utk solat = 18250 hari x I jam =18250 jam= 2 tahun
Kesimpulan: waktu yang kita manfaatkan dalam 50 tahun di dunia cuma 2 tahun untuk solat ( ini kalau yg solat 10minit! Kalau solat macam ayam patuk tanah..amacam? ) 2 tahun dari 50 tahun kesempatan kita....itupun belum tentu solat kita bermakna berpahala dan di terima.
Dan sekiranya pahala solat kita selama 2 tahun tidak sebanding dengan perbuatan dosa-dosa kita selama 50 tahun; dalam percakapan kita yang selalu dusta, baik yang sengaja ataupun tidak, dalam pertuturan kita yang sering mengguris orangtua kita, dalam harta kekayaan kita yang selalu kedekut terhadap orang faqir, dalam setiap perbuatan kita yang selalu bergelumang dosa...
Logiknya:
Bukan satu yang mustahil kita umat akhir zaman akan berhamburan di neraka untuk mendapatkan balasan kelalaian............
Terlalu banyak masa yang terbuang percuma selama manusia hidup di dunia dan semuanya itu akan menjadi bencana............
Penyelesaian:
Tiada kata terlambat walaupun waktu berlalu cepat, isilah ia dengan sesuatu yang bermanfaat!!!!!!!
Ingatlah negeri kita...Akhirat
Huuhhh..terasa lambat sangat waktu hari ni...hari ni aku rasa tak sedap badan..macam nak demam jer..badan lak sakit2...rasa cam nak patah jer..Sebenarnya dah 2 hari aku rasa cam nak nak demam...Memang rasa tak larat sangat..rasa cam nak buka jer puasa..tapi pikir2 sayang la plak...lagi pun..hari ni aku puasa tuk suami aku...dia pg amik exame ptk..yang hari tu nyer exame..satu paper tak memuaskan..Harap2..lulus la naknyer.
Alasan lain juga kenaper aku kuatkan juga diri aku nak keja sebab minggu depan aku cuti so...nak tak nak..aku kena settlekan semua keja aku minggu ni jugak...Sampaikan rehat pun aku keja...And hari ni untuk pertama kalinya aku terpaksa menyelesaikan masalah pelanggan...fuh!..jenuh juga la aku nak mengeksplain kannyer...berpeluh juga la dibuatnyer..maklum la..ni first time..aku mana mahir sangat lagi...
Tapi tu lah..akhirnya..9 jam bekerja tu berlalu juga...la ni aku tengah tunggu cik abg sayang aku plak...kul bapa la dia nak balik ni..aku dah tak larat nak bertahan ni...rasa cam nak tumbang jer..

Sepi itu indah

Korang penah dengar tak pepatah yang mengatakan ' Sepi itu indah' ?..Emmmmm....susah nak ditafsirkan tuuuu....Tapi memang betul pun pepatah tu....bagi orang yang suka kan pada keadaan yang damai..sepi itu memang indah bagi mereka...Dan....bagi aku sendiri pun..kadang-kadang sepi itu memang indah...Time tu la kita akan ingat kembali segala kenangan2 yang manis....dan memikirkan perkara2 yang indah dan baik2 belaka...Tapi tak dinafikan juga...kadang2 sepi itu ..begitu memeritkan dan menyesakkan bagi sesetengah orang....Dan ada juga sesetengah orang yang memang tak suka pada keadaan yang sepi...

Actually sebenarnya..pelbagai tafsiran yang boleh dibuat mengenai pepatah tu....Ialah..lain orang lain la citarasanya.....dan dah tentu berbeza pendapatnya....

Kenapa aku kata sepi itu indah?....sebab aku ni jenis yang memang berjiwa lain skit...hee..hee.....kadang kala aku ni suka bersendiri....dan kalau boleh berada di kawasan yang damai...berseorangan memang seronok....Time tu aku akan rasakan satu perasaan yang boleh memotivasikan jiwa aku...terutama sekali kalau time tu jiwa aku tak tenang....
Tapi tu lah!...terpulang pada individu tu lah nak mentafsirkannyer...lain orang lain pendapat...rambut samer hitam..tapi hati lain2...yer ker?...hee...hee

Hikmah mengamalkan ayat Bismilah 6


BISMILAH ENAM


- Makbul segala hajat dan cita-cita.
- Luas rezkinya.
- Jika ditiup kpd perempuan nescaya kasih ia kepada kita.
- Menang dalam peperangan.
- Penerang hati.
- Diajuhkan dari segala penyakit.
- Dibaca 70 kali tiap-tiap hari aman dari ancaman raja-raja dan pembesar yang zalim

yang hendak membunuhnya.
- Dibaca ditempat yahng suci nescaya dapat melihat malaikat, jin dan syaitan.
- Dibaca dimalam jumaat 20 kali boleh melihat orang didalam kubur.
- Aman daripada binatang2 buas.
- Air laut menjadi tawar.
- Terlepas daripada terkena bunuh juka dibaca kepada tubuh badan.
- Jika ditulis dan dijadikan azimat atau dibaca pada sawah aman daripada ancaman babi, tikus atau burung.
- Terselamat daripada bahaya musuh dan seteru.
- Terselamat dari karam dilaut.
- Jika dibaca pada minyak malam jumaat tiga kali boleh memudahkan perempuan beranak jika meminumnya.
- Orang yang pekak jika dibaca pada telinganya selam 7 hari nescaya mendengar.
- Orang gila atau yang dirasuk oleh iblis apabila dibaca ditelinga tiga kali insyaallah lari iblisnya.
- Boleh tawarkan segala jenis bisa termasuk bisa sengat binatang seperti lebah, ular dan ikan.
- Boleh tawarkan segala jenis racun dan santau, seperti yang diperbuat daripada miang rebung, ulat buku mati - beragan, hempedu katak dan sebagainya.
- Terkeluar daripada penjara apabila dibaca bersungguh-sungguh.
- Dijadikan jampi untuk menghalau jin dan syaitan.
- Cara untuk merawat pesakit yang menderita kerana perkara diatas; latakkan tangan ditempat yang sakit, tahan nafas dan baca al-Fathihah dan juga ayat Bismillah Enam ini. Tiup tempat tersebut dah urut sedikit.

- Baca juga ayat ini pada air untuk disapukan pada tempat yang sakit dan untuk di minum. Angin akan keluar

daripada pesakit dan diikuti oleh muntah, insyaallah.
- Doa ini juga boleh digunakan kepada binatang yang termakan rumput yang diracun atau yang dipatuk ular.

Kaedah rawatannya adalah dengan memberi makan rumput dan meminum air yang telah dibacakan dengan

doa diatas.


AMAL LAH BISMILLAH ENAM INI KERANA IANYA MENJADIKAN SEGALA JENIS RACUN AKAN TAWAR DAN TIDAK MEMBERI MUDHARAT KEPADA PENGAMAL KALAU TERMINUM. GELAS YANG MENGANDUNGI RACUN AKAN PECAH KALAU DIPEGANG OLEH PENGAMAL BISMILLAH ENAM. INSYAALLAH.

Huh!

Assalamualikum...lama betul dah aku tak menulis apa2 dalam blog ni...Semenjak berada di department baru ni...aku memang sibuk skit..lagipun masih dalam proses nak memahami kerja2 kat sini....Dan lagi satu kat sini aku terbatas sikit nak menggunakan internet...so memang tak sempat nak bukak blog...
Actually, susah sebenarnya nak aku gambarkan pe perasaan aku skang ni....Tapi semenjak aku berada di tempat baru ni....aku rasakan banyak sangat perubahan yang perlu aku lalui...
Sekarang ni....ujung minggu begitu membosankan aku...mana taknya kalau dulu..agak2 boring aku tentu berada di pejabat....Terasa dunia aku luas skit....Dekat sini...ntah la....
Ntah!..kadang2 aku tak paham la naper ngan aku ni...sepatutnya aku gembira dengan apa yang berlaku sekarang ni....Tapi sebaliknya lain plak yang aku rasa....Kadang2..sampai satu tahap..aku rasa cam nak berhenti jer...Tapi aku tabahkan jugalah hati aku ni...tuk menerima yang ini adalah suratan hidup aku....Tapi aku akur..yang memang jiwa aku ni memang macam ni...aku ni jenis orang yang setia pada yang satu...Ialah..aku ingat dulu...aku akan terus kekal di tempat yang sama sampai bila2...tapi, nak wat camner....terima jer lah..walau hati sedih.
Tapi..mungkin sebab aku masih belum biasa dengan keadaan sekarang ni kot...tapi yang pastinya..aku memang tak bleh lupakan kawan2 lama di tempat lamer....Ialah...tempat jatuh lagi dikenang kan....

Department baru

Hai semua...hari ni dah hari ke dua aku start keja dat department baru ni....Boring giler la....maklum la..semua orang sibuk...takut lak aku tengok diorang tu.....Dua hari ni aku dah start posting....semua unit aku kena belajo.....Ntah la...boleh idak aku tanggung semua keja tu....Tengok cam susah jer...tapi Insyaallah...aku akan cuba sampai pandai....

Sup Tulang Jangan Pandang Belakang

Kali ni up lagi menu dah basi.Dah try lama dulu.Sesekali   nak juga try resepi google..Biasa tu buat sup ala campak-campak ikut hati ja. ...