Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (15) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (2) Lauk (6) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (236) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (14) Menu Mudah (10) Minuman (9) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (17) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (2) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Sup Tulang Jangan Pandang Belakang


Kali ni up lagi menu dah basi.Dah try lama dulu.Sesekali  nak juga try resepi google..Biasa tu buat sup ala campak-campak ikut hati ja. Hahaha..boleh pulak gitu kekdahnya ya. Kali ni try pula resepi dari Chef hebat..Chef  Amer. Resepi dikongsikan oleh Kak Ita. Nah, sue kongsikan pula di sini. 


SUP TULANG JANGAN PANDANG BELAKANG
Sumber: Kak Azlita- Masam Manis

Bahan - bahannya:
1 kg tulang lembu - cuci bersih, sama macam kak ita, rebus dulu hingga empuk. Masa merebus tulang, jika ada lemak atau buih kotoran tu buang. Air rebusan jangan buang sebab kita akan gunakan untuk masak kuah sup.
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi - sue tak letak
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga
1 labu bawang besar di hiris
1 peket kecil rempah sup anggaran 2 sudu besar
air secukupnya - boleh guna air rebusan daging
1 batang lobak merah - di dadu
Daun sup dan daun bawang - di hiris
Bawang goreng untuk tabur
Garam secukup rasa
1 sudu teh lada sulah

*Bahan Kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inc halia
1/2 batang lobak merah
1 batang celery
1 batang leek


Semua bahan di atas di kisar. Bawang merah, bawang putih dan halia kisar sekali.
Lobak, celery dan leek kisar sekali
Ini bermakna ada 2 mangkuk bahan kisar berasingan yang perlu kita tumis nanti.

Cara- caranya:
Panaskan minyak sapi dan minyak dalam periuk.
Tumiskan rempah tumis ( kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih) dan bawang yang telah di hiris hingga harum dan garing.
Masukkan bahan kisar ( bawang merah, bawang putih dan hali ) dan tumis lagi hingga garing dan terbit minyak.
Masukkan pula lobak merah, celery dan leek yang telah di kisar halus.
Masak lagi hingga garing.
Kemudian masukkan rempah sup. Rempah sup ini boleh campur air untuk jadikan pes.
Tumis lagi hingga rempah garing. Jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air.
Bila semua dah garing, masukkan tulang dan air rebusan tulang. Jika kurang, boleh tambah lagi air biasa. Kacau sebentar dan biarkan ia mereneh. Jika gunakan tulang yang tak di rebus awal, masak hingga tulang empuk. Mungkin proses memasak menjadi lebih lama kerana nak tunggu tulang empuk.
Semasa proses merebus ni akan keluar minyak, buih- buih dan sedikit kotoran. Sendukkan dan buangkan semua kotoran, buih- buih dan minyak di permukaan sup, ini adalah kotoran dari darah dan minyak dari lemak pada tulang.
Bi;a daging dan empuk, masukkan lada sulah dan garam secukup rasa.
Akhir sekali masukkan kentang dan lobak yang telah di dadu kecil.
Masukkan juga daun sup dan bawnag goreng.
Tutupkan api dan sedia di hidangkan.




Ikan Pari Bakar Simple







Assalamualaikum.

Ni kira n3 tertunggak a.k.a menu lepas- lepas. Kira lama juga tu..buat dalam tahun 2014 gitu..Hambek..betul- betul baling belakang punya menu.Heheh..

 Sebelum ni just update dekat Insta, now terrajin..makanya update pula di sini. Manalah tau kan boleh juga bagi idea untuk menu berbuka puasa.

Sebenarnya jarang sangat nak merajinkan diri siapkan menu bakar- bakar ni. Dan, kalau pun buat, biasanya just perap simple dengan garam kunyit bawang saja.

Okeh..kali ni sue buat ikan bakar guna perapan lain sikit.
Nah..sue share kat sini. Kira bahanya main belasah saja..Tapi Alhamdulillah..sedap juga.

Nah..resepinya. Sharing is caring gituuu (^_^)



RESEPI UNTUK PERAPAN IKAN
Sumber: IG Dapursuemiezi

Bahan- bahanya:

2 sdb cili kisar*
2 biji cili besar*
2 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1 biji bawang besar*
3 batang serai*
1/2 inci halia*
1/4 inci kunyit*
sedikit air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa

Cara- caranya:

Kisar semua bahan bertanda *. Tumiskan semua bahan hingga naik minyak. Perasakan dengan asam jawa, gula dan garam. Siap. Sejukkan.

Cuci bersih ikan dan perapkan dengan sedikit kunyit dan garam.
Kemudian, gaulkan ikan dengan pes perapan .Balut dengan daun pisang, dan bakar hingga masak.




Muffins Roti Telur


Assalamualikum.
Baru ramadhan hari ke 6, tekak dah tak tahu nak makan apa. Pergi bazar pun balik tangan kosong juga.
Makanya masuk dapur, selongkar apa saja yang ada. Ada roti dan telur..Haaa..cantikk..Boleh buat roti telur..Tapi kita olah sikit ala- ala rupa mapin gitu. Hehehee




Muffin Roti Telur
sumber: Dapursuemiezi

Bahan- bahannya:
2 keping roti - dipotong kiub
2 biji telur
1 sdb mayonis
1 sdt lada putih
1 sdt sos ikan(nak letak garam pun boleh)
Cili sos untuk letak di atas .




Cara- caranya:
  
Sediakan loyan..Masukkan roti yang dah dipotong kiub tadi. Bekas lain, pikul telur dengan mayonis, lada putih dan sos ikan.
Kemudian tuangkan ke atas roti. Paipkan sedikit sos cili dan bakar hingga masak. 

Sue bakar guna air fryer dengan suhu 200'c selama 10 minit.



*Kalau nak letak kepingan cheedar cheese or Mozarela cheese pun boleh. Lagi sedap rasanya. Ni sebab stok cheese tak ada, makanya kosong gitu saja lah. 



Bulan puasa memang makan bukanlah jadi keutamaan pada sue. Yang paling penting air. Berbuka dengan air kosong pun dah lega sangat rasanya. 

Bila tengok sue post menu macam ni..ramai yang kata "diet ker". Idak ler diet pun. Konsepnya hanya "Nak jaga makan gituu" (^_^). Hakak dah tua khann..Makanya harus jaga kesihatan. (^_^)

Okey..Selamat Berbuka puasa semua (^_^)



Masak Asam Ikan Kering Haruan








Assalamualaikum.
Sesuai sangat rasanya menu asam masam macam ni kalau untuk menu bersahur. Biasa la kalau pagi  tu memang tekak liat sangat nak terima makanan berat terutama nasi..tu sue la  (^_^) orang lain tak tau la kan.
Tapi kalau masak Asam insyaallah laju la sikit nak makan. Makan dengan nasi panas..perhh sedap tu..lagi sedap kalau mak yang masak 

Okeh..di bawah ni sue letak resepi ala belasah kiranya. Bahan- bahannya simple and so senang nak buatnya. 






MASAK ASAM IKAN HARUAN KERING
Sumber: instagram ibh_sue/ #dapursuemiezi 


Bahan- bahanya:
2 ekor ikan kering haruan (kerat 4)
1 biji bawang besar (potong 6/ hiris kasar)
5 biji belimbing buluh (belah dua)
1 biji cili besar /cili solok 
1 batang serai (titik/ketuk)
10 biji cili api (ketuk separuh)
1 inci halia (hiris)
1/2 sdk megi cukup rasa 
Air secukupnya 
Garam secukup rasa - kalau nak letak

Cara-caranya:
Tumiskan serai, bawang besar dan halia dan kemudian masukkan cili api, dan ikan haruan kering.  
Masukkan air. Dah menggelegak, masukkan cili besar, belimbing, megi cukup rasa dan perasa dengan garam jika perlu.


Puding Kastad Jagung





Assalamualaikum..Salam Ramadhan. 
Alhamdulillah..hari ni hari ke dua sudah. 
Ni menu semalam. Tetiba semalam rasa teringin nak  makan menu manis kan. 
Dan teringin nak makan puding jagung. Nasib la senang. Kebetulan stok jagung memang banyak bawak  balik dari perlis 
Makanya puding jagung semalam memang mewah dengan jagung.
Baiklah..nak cuba boleh lah tengok resepi yang sue share kat  bawah ni. Actually semalam buat sukatan taram saja but bahan-bahanya sama ja sepeti resepi bawah ni.




PUDING KASTAD JAGUNG
Sumber: Azie Kitchen
Oleh: suemiezi.blogspot/ dapursuemiezi


Bahan utk Puding:

1 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan jagung manis (dalam tin)
3/4 cawan gula pasir
3 cawan air

1 1/2 Cawan susu cair (sue guna santan)
Garam secukup rasa (sue tambah)


Bahan Tambahan:

1 cawan buah campuran dalam tin (tak letak)

Cara- cara:

Letak buah-buahan campuran ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2, ketepikan. Jika mahu buat Puding Kastard Jagung Berkoktail.
Campurkan kesemua bahan utk puding ke dalam kuali dan kacau mesra. Kemudian letak di atas api yang perlahan dan kacau terus-menerus hingga adunan pekat dan berkilat.




Blueberry Banana Greek Yogurt Pancake


Kemain panjang namanya..Benda sama saja..Pancake a.k.a lempeng comei gitu. hehehe. Idea dari pinterest gitu. Kalau dah bukak pinterest memang ralit tengok macam- macam resepi. Hatt menu yang simple- simple macam ni bersepah hokey kat pinterest tu. Sesuai sangat la untuk orang yang konsepnya nak cepat tapi sihat gitu.



Ni idea pancake ala ala sihat gitu. Tak guna tepung tapi guna oat.



BLUEBERRY BANANA GREEK YOGURT PANCAKE
Sumber: Running with spoons @ Pinterest

1/2 Banana, medium ripe
1/4 Cup Blueberry, fresh or frozen
1 tbsp Almond milk, unsweetened
2 Egg white or 1 Large egg
1/2 Cup Roalled Oat
1/2 tsp Baking Powder ( ni tak letak)
1/2 tsp Vanilla extract
1/4 Cup Greek yogurt, plain.

* I tak ikut adunan di atas ni. Ikut sukatan sendiri sebab nak makan sorang saja kan. Skip letak baking powder dan tak guna almond milk sebab tak der..  Telur sahaja dah cukup untuk buat adunan tu boleh diadun.

Hatt ni saja pun kenyang tau.. Makan bersama maple syrup atau madu..dengan buah- buahan.. Memang layan lah (^_^)





Okeh! Next time hakak share lagi menu simple- simple yang sedap ditekak dan ala- ala sihat gitu ya.. (^_~) 

Spaghetti tuna





Kadang- kadang naik tepu tak tau nak sediakan bekal apa untuk pergi kerja. Bila kau dah mula semangat dengan misi 'sihat ' dan niat berjimat cermat dengan cara membawa  bekal idea pulak tak ada. Dah lah kau memang jenis yang bukan rajin nau berlama- lama di dapur sekarang ni 😜

Makanya sila lah rajin- rajin husya bekal  kawan-kawan yang jenis rajin tu. Idea ni daripada dapo jaja
tapi biasalah, bab menderhaka memang wajib 😜 Nah..letak resepi simple ni versi mokcik pula. Kita namakannyaaaaa

-SPAGHETTI TUNA SEMPOI-

Spaghetti
Bawang putih cincang
Minyak zaitun
Tuna  in olive oil ayam brand
Brokoli
Bunga kubis
Lada putih/ hitam
Sos ikan
Dry oregano

Tumis saja bawang putih dengan sedikit minyak zaitun. Masukkan tuna..tumis sekejap dan taburkan lada putih/ hitam.
Masukkan sayuran..tumis sekejap dan masukkan spaghetti.. Perasakan dengan sos ikan dan last sekali tabur sikit dry oregano.
Korang boleh lah adjust sikit- sikit ikut sedap rasa. For mokcik ni sedap dah.. dan sukatan boleh adjust sendiri. Biasa lah, masak main agak-agak saja bajet terar di dapur gitu. Hehehehe


Ada la perubahan sikit rupa bekalnya. Kalau tak hari- hari sayur brokoli dengan telur sahaja.
Kalau nak tengok ropa bekal mokcik meh la jadi kawan di IG nun 😁✌️



Homemade Almond Milk




Lama dah teringin nak buat sendiri almond milk ni tapi tu lah alasan yang sama..kederat dan kerajinan tu belum datang. Cuti Thaipusam tadi rajin kan diri juga buat untuk digunakan bagi buat puding chia seed. Di bawah ni  letakkan resepi sebagai rujukan. Tu sukatan yang cheq buat. Nak lagi best, u all boleh ja husya kat Pinterest tu...bersepah resepinya 😉

1/2 cwn badam mentah
1 1/2 cwn air
1 tbs essen vanilla
1 biji kurma
Sedikit garam- tak letak pun tak pa

Rendam dulu almond semalaman atau 6-8 jam. Kemudian cuci bersih dan bland kan semua bahan sampai air bertukar jadi susu. Tapiskan dengan penapis teh/ kain nipis. Simpan perahan air dalam botol. Siap 😁
*Sebab almond ni tak dimasak, makanya sila lah gunakan air mineral or air masak ya.



Nah! Ni hasil puding chia seed yang sedap dipandang dan opkos sedap juga ditekak 😁✌️

Pasttt... pasai pa tah rajin nau update nih. Hehehe..okey semua n3 ni adalah menu throwback gitu. Untuk update terkini semua buh dalam instagram 😉

Pancake Oat Pisang



Assalamualaikum.
Tenggelam timbul ha. Sesekali bukak, kena lah update sesuatu kan. Menu throwback gitu.
Nah..share resepi sihat. Tahun 2017, tahun untuk  jaga kesihatan gitu.






PANCAKE OAT PISANG

1 biji pisang (agak besar saiznya)
1 biji telur
1 sdb oat
1 sdk chia seed
1/2 sdb madu
Secubit garam

Lenyek pisang gunakan garfu saja. Pecahkan telur. Masukkan secubit garam dan madu. Gaul rata dan kemudian masukkan oat.
Panaskan non stick pan. Nak letak minyak zaitun/ butter pun boleh. Masukkan adunan dan tunggu hingga masak.
Hidangkan bersama madu dan bush- buahan.

* adunan ni dapat menghasilkan 2 keping pancake bersaiz besar.




Sup Tulang Jangan Pandang Belakang

Kali ni up lagi menu dah basi.Dah try lama dulu.Sesekali   nak juga try resepi google..Biasa tu buat sup ala campak-campak ikut hati ja. ...