Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (230) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (12) Menu Mudah (8) Minuman (9) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (16) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Wednesday, 5 August 2015

Salam Aidilfitri, Update, Dapursuemiezi (^_~)


Assalamualaikum. Lama benar tak jengah sini. Mood raya masih ada lagi kan. Dikesempatan ni nak ucap juga SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.. Macam mimpi pulak hari ni boleh menaip N3. Blog dah la tak seberapa ...makin sendu lah bila dah lama bersawang. Mood nak berblog tu dah makin lama makin sejuk. Lagi- lagi sejak dah ada macam- macam medium sekarang ni..Lagi pula ditambah dengan geng-geng otai blogger masak dulu kebanyakannya dah sendu juga update. Malah ada yang dah pencen jg kot. Ngeee.



Now facebook pun tak berapa aktif juga. Kalau masuk pun just sebagai pemerhati saja. Habis- habis pun share or like saja mana-mana post kawan- kawan yang best tu. Tapi, kalau masih ada yang nak ikuti perkembang tuan belog ni boleh la jenguk- jenguk Instagram peribadi dan Instagram Dapursuemiezi ya. Insyaallah kat situ rajin la update.

Okeh! Sebelum tutup N3, nah sue share kan satu resepi bodo- bodo yang yummeh. Diet!..Sesuai ler..Ratah ni ja. (^___^).. 





KERABU TOMATO SIMPLE


Bahan- bahannya:

 
2 biji tomato 
1 cawan ikan bilis yang telah digoreng 
2 biji limau kasturi, ambik jusnya
1 sd gula kabung/ nisan
1 sd fish sos 
1/2 biji bawang besar
2 biji cili padi (ikut kepedasan) 


Cara membuatnya: 


Tomato dihiris kasar. Hiris halus bawang dan cili. Dalam satu bekas, satukan tomato, bahan hiris. 
Bekas lain. Satukan gula, fish sos dan jus limau kasturi, gaul rata. Curah kan bancuhan sos dlm bekas tomato td. 
Last sekali taburkan ikan bilis. 


Sue tak letak garam sebab letak ikan bilis tu banyak kan. Kalau nak letak garam pun boleh. Seimbangkan lah rasanya ya. Alhamdulillah, sedap jg



Saturday, 28 March 2015

Sapu habuk sat

Assalamualaikum..

Kemain lama tak masuk. Berhabuk dekat sekaki dah kot. Ceh! Merapu ja kan..Ehehehe..

Sejak ada macam- macam application ni, blog memang tak usik langsung. Yang kerap update just instagram saja. Lagi pun senang sebab ramai dah otai- otai masak punya akaun instagram juga kan..So lg senang follow. Ada cerita terbaru or resepi best baru masuk blog dia orang saja kan

Ok lah.. tak berseri kalau blog tak ada gambar kan.. Nah! Kasi cuci mata dengan pokok pudina. Beli memang dah siap merimbun macam tu. Dua hari beli simpan dalam rumah, lepas tu kesian pulak tak kena cahaya matahari kan, makanya pindah kan la ke luar rumah. Hari pertama tu ok, masuk ja hari ke dua pokok mula macam nak layu. Maybe sebab tak tahan kepanasan sangat kot, Sebab betul- betul letak kat tempat yang direct kena matahari. So, pindah kan semula masuk dalam rumah.


Now, alhamdulillah masih lagi hidup subur. Hope mampu la bertahan lama.
Nampaknya kena tambah ilmu tentang tanaman ni. Maklum la, nak juga berjinak- jinak bercucuk tanam ni.Tanam sayur sendiri, jimat belanja. Ni tak la, sampai cili api pun kena beli kan.. Kay lah..Stop dulu. Daa...(^_^)

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "