Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (4) Masak2 (226) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (8) Menu Mudah (6) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (12) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Monday, 5 September 2016

Bubur Kacang Merah




ASSALAMUALAIKUM.


Bila terasa nak makan bubuq kacang tapi kacangnya yilek 😣 maka otak kau mula ligat memikirkan apa gantinya ✌ Silalah geledah dapur anda ya 😒 Tu pun kalau kau yang jenis ada beli barang dapur..walaupun bukan semalam tapi mungkin dua tiga bulan lepas punya belian 😙😙 Hahaha...Dannn...Nah ini lah hasil geledahnya 😝😝 Apa yang nampak kelakar di situ?? Kah3 tepuk dahi sendiri 😂 Dah macam duduk oversea nun 😝 Daun pandan ku kering 😂😂😂 Cium- cium..masih okeh! Masih ada bau pandan lagi 😂😂😂 Nampaknya kat rumah ni bukan saja yang dalam pasu mati kering..dalam esbox pun kering juga. Hahaha 😂 😂 Ni dua minggu lepas punya daun kot 😝 masa buat serawa durian untuk office hubby.

Eihh!! Panjang pulak ceritanya.. Gamba next hasil kejadiannya 😊✌




Nah ni hasil kejadiannya. Alhamdulillah sedap.. Yerkk 😝😝 terpuji diri sendiri pulak 😜😜 Hahaha.. Haishh!! Tergelap la pulak rupanya.. Kalau tak mahu gelap macam tu, gunakan lah gula biasa ya ✌

Saturday, 3 September 2016

SWEET PANCAKE (Hotteok)

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Sudah lama teringin nak buat Hotteok ni,
Cuma sebab kemalasan tu menebal sangat, makanya asyik la tak jadi saja.

Kalau nak diikutkan, bukan lah susah mana pun.

Bahan- bahannya semua mudah dapat dan senang sangat buatnya.

Ni semua Maangchi punya pasal..Ekekeke..
Kalau nak tengok japanese foof punya resepi sue suka cari video Maangchi ni.

Selain daripada dia tunjukkan cara, keletah pot pet pot pet dia tu yang buat agak terhibur la. 

Okeh!..Nah sue share kat sini resepinya. Nah tengok lebih ok boleh pergi je taip kat youtube " sweet pancake" atau boleh pergi ke laman web maangchi.com. Macam- macam resepi ada dekat sana (^_^)



SWEET PANCAKE (HOTTEOK)

2 cup all purpose flour
1 cup warm water
2 tbs white sugar
2 ts dry yeast
1/2 ts salt
1 tbs vegetable oil







Direction.
*Make hotteok dough:

- Place lukewarm water into a mixing bowl.
- Add white sugar, yeast, salt, vegetable oil and stir it well
- Add all purpose flour and mix it with arice scoop or by hand.
- Let the dough rise. It should sit with the lid close at room temperature     for 1 hour.
- After an hour the dough will rise to double its size. Knead it to remove      the gas bubble in the dough.
- Let it rise for another 10-20 minutes.
 
 


























*Makes filling (for 8 hetteok):
- Mix 1/2 cup brown sugar, 1 ts cinnamon powder and 2 tbs chopped walnuts in a bowl.
  **tip: you could use mozzarella cheese for stuffing. Invent own fillings with your favorite    
       ingredients.



 

Let' makes hotteok;
1. Knead the dough again to remove the gas bubbles.
2. Place and spread about 1/2 cup flour on cutting board.
3. Put the dough on your cutting board and knead it. Make it into a lump and cut it into 8 equal- sized
    ball.
4. Take 1 dough ball, flatten it, put some filling in the center of the dough and then seal it to make a
     ball.
5. Repeat this 8 times to make 8 stuffed ball.
     *tip: Use some flour from the cutting board to prevent your finger from sticking to the dough.
6. Heat up your non-stick pan over medium heat and add some vegetable oil.
7. Place 1 ball on the pan and let it cook for 30 seconds.
8. When the bottom of the dough ball is light golden brown, turn it over and press the dough with a
    spatula to make a thin and wide circle (about the size of a CD).
9 Let it cook about 1 minute untuil the bottom is golden brown.
10. Turn it over again and turn down the heat very low
11. Place tle lid on the pan and cook 1 more minute. the brown sugar filling mixture will be melted to syrup.

Serve hot!



Separuh sue gunakan kacang merah dalam  tin tu untuk inti. Kes dasar pemalas nak buat inti kacang sendiri kan. Ambil 1/2 cawan kacang tu dan tapiskan buang airnya. Kemudian hancurkan dengan garfu atau bland kering saja. Siap.




 Yummeh!!..Puas hati dah dapat buat. Next dah target nak cuba lagi resepi dia..Egg Bread ( Gyeran-ppang) (^_^). Mohon lebih rajin lah hendaknya lepas ni. Kalau mood malas datang memang tangguh lama la baru buat. Ngek!!

Friday, 2 September 2016

September ku datang


ASSALAMUALAIKUM W.BT


Pejam celik pejam celik.. tau tau saja sudah bulan September
Cepat sangat rasanya masa berlalu
Hari berganti hari..Bulan berganti bulan..Tahun berganti tahun.
Kalau diizinkan Allah akan bertambah lagi la umur kita.
Apakah esok masih sihat tubuh badan ini?
Apakah esok mampu lagi melihat?
Apakah esok mampu lagi mendengar?
Apakah esok mampu lagi bergerak?
Apakah esok masih ada lagi orang- orang tersayang disisi?
Apakah esok masih boleh celik lagi mata ni?
Apa- apa sahaja kemungkinan bakal berlaku.
Tiada siapa pun mampu menahan.
Apa- apa pun syukur alhamdulillah masih boleh bernafas dan menikmati keindahan ciptaanNya hari ni.

Sekian..Catatan insan kerdil yang kadang- kadar lalai. 
Salam Jumaat .



Thursday, 1 September 2016

ROTI GORENG KETAM CHEESE

ASSALAMUALIKUM.
Good morning (^_^)
Kita update menu breakfast dah habis a,k,a basi gitu
Nah resepinya:
.
.
.
.



ROTI GORENG KETAM CHEESE
Sumber :Instagram ibh_sue

BAHAN- BAHANNYA:
Roto keping- lenyek siap-siap
Crab stick - rebus sekejap
Cheddar cheese
Lada putih
Telur 

CARA- CARANYA:
Ambil roti dan letakkkan cheese di tengah- tengah,
Letakkan crab stick dan kemudian taburkan sedikit lada putih
Gulung kan roti dan ketepikan dahulu.
Pukul telur bersama secubit garam.
Panaskan kuali dengan minyak sederhana banyaknya.
Celupkan roti yang digulung tadi dalam bancuhan telur.
Gorengkan dengan api sederhana.
Siap.




 SELAMAT BERSARAPAN (^__^)

SKII Part 1

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Bila usia makin meningkat ni..nak tak nak terpaksa juga memilih dan menggunakan produk kecantikan untuk touch up apa yang kurang dan patut.
Sue ni bukanlah jenis orang yang suka/ rajin sangat nak jaga muka ni.
Tapi bila dah terperasan yang mula tumbuh bintik-bintik seakan jeragat makanya kena juga lah rajinkan diri untuk bahagi sikit masa belek- belek muka sendiri.

Nah! Ini sue share produk yang sue guna sekarang. Memang agak mahal la. Tapi sue mula- mula guna dulu just guna set yang trial saja. Tapi walaupun trial pack, jimat juga, Boleh la bertahan dalam dua tiga bulan macam tu. 

Mula- mula dulu sue beli set yang ada Facial Treatment Gantle Cleanser, Essence, Facial Treatment Clear Lotion, Steampower Rich Cream, Cellumination Deep Surge dan RNA Power. Siap ada free gift lagi. Dapatlah Anti aging mask ..Suka sangat la kan. Benda free.. Hehehe
Semuanya dalam pack trial ya..Jangan pulak ingat pack besar. Tak mampu cheq oii..Hehehe

Kemudian terjebak pula dengan lipstik dan foundation. Foundation dia best ya..Sesuai ler untuk orang yang tak reti or tak suka mekap ni. Ringan saja teksture nya. Sue pakai ni saja..Bedak? Memang jarangggggg ler. Mana sempat ja . Dasar pemalas macam ni la. 


Kemudian terbeli pula LXP Essense ni. Essence ni sue guna waktu malam ja.

Okeh! Hari ni kita cerita pasal LXP Essence ni saja dulu.'Mesti ada yang nak tahu apa beza Eseence yang biasa tu dengan LXP ni kan.


LXP vs NORMAL ESSENCE
1- LXP contains 8X more concentrated pitera compared to normal essence
2- Clinical studies; LXP essence - As fast as 3 days and Normal essence - 14 days
Dan yang ke 3,,Opkos la LXP ni harganya lagi mahal dari normal essence. 



Tapi memang tak mampu nak beli sebotol besar terus. Makanya setakat ni hanya mampu beli yang 30ml punya saja..Harga lebih kurang RM139 gitu.. Tapi bukan direct beli di kaunter ya. Sebab harga dikaunter mahal sikit dari agen.
Dan yang best dengan 30ml ni tahan untuk 4 bulan ya. Kalau ada normal essence..Siang gunakan normal essence dan malam baru gunakan LXP essence.

Okeh! Tu saja perkongsian untuk kali ni. Next kita cerita yang lain pula ya. Daaa

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "