Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Tuesday, 6 May 2014

Murtabak Maggi

 
Assalamualaikum. Hari ni sementara tunggu hb ajak balik, kita update blog dulu. Gambar- gambar semua dah simpan dalam draft..Tinggal tunggu mood rajin ja nak menaip. Ni menu dah basi ya..Saja ja letak juga kat blog kasi panas..(^_^).
Martabak Maggi.. Resepi campak-campak saja. Sesuai untuk yang pesen pemalas macam tuan belog ni..Hehehhe.. 
 
MURTABAK MAGGI
Resepi: Dari dapur Suemiezi
 
Bahan- bahannya
Sebungkus Maggi (rebus dgn perencah) ambik mee saja.
3 biji telur
1 biji cili merah
1/4 batang salery 
3 kuntum cendawan (cincang ya)
1/2 biji bawang besar (hiris)
Garam,
lada secukup rasa.
 
Cara- caranya
Campur semua bahan. Masak dalam kuali non stick or gunakan waffer pan. Makan dengan mayonis dan sos cili..
 

Saturday, 26 April 2014

Puding roti bakar

ASSALAMUALAIKUM....
Bersiaran lagi setelah sekian lama menyepi.. Semalam rasanya nampak Aiza buat puding..lepas tu scroll2 instagram Syapex..ternampak juga puding roti ni... Memang tak boleh jadi.. Kena juga buat... Guna resepi Kak Hana..Memang terbaik..Manisnya cukup-cukup ja. Sesuai dengan tekak i.. Okeh!..Meh tengok resepi..

RESEPI PUDING ROTI BAKAR DENGAN SOS KASTAD
Sumber: Kak Hana

Bahan-bahan
  • 7-8 keping roti
  • * 500 ml susu segar @ 2 cawan
  • * 4 sudu besar gula halus
  • * 2 biji telur
  • * 1 sudu teh esen vanilla
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar butter - cairkan
  • 3 sudu besar kismis
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 sudu besar gula 
Cara-cara

  1. Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda *. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
  2. Masukkan separuh kismis dan juga butter cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
  3. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  4. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)
  5. Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.

 

Saturday, 4 January 2014

Omelette mix vegi


Assalamualaikum..

First N3 di tahun baru... Sebelum tu tak terlambat rasanya nak wish SELAMAT TAHUN BARU 2014 buat semua pengunjung.. terima kasih pada penggunjung yang mungkin ter singgah masuk ke sini..Tak ada apa pun yang menarik dekat blog ni..

tapi tak sangka juga walau pun sendu ja blog ni, ada juga pengunjung yang singgah rupanya. terima kasih pada u all yang singgah sini...

Okeh! Tak ada benda nak update pun. Just nak share simple resepi saja.Diet katanya kan...susah betul nak memikirkan menu yang sihat simple dan mengenyangkan. So..kita buat omelette ja lah...
Alhamdulillah..kenyang.. (^_^)

OMELLETE MIX VEGI
Resepi: Dapur Suemiezi
 
Bahan- bahannya:
2 biji telur
1/2 cawan mix vegi
1/2 biji bawang besar- potong halus
2 sudu olive oil
Black paper
Garam secukup rasa
Dry oregano

Cara-caranya:
Kocak kan telur dengan secubit garam dalam mangkuk..(kalau boleh kocak kan lama sikit )

Tumiskan bawang besar dengan dua sudu olive oil ..Bila bawang dah mula naik bau, masukkan mix vegi..taburkan black paper . Kacau sehingga mix vegi agak lembut ( sue suka sayurnya rangup..so tumis sekejap saja)

Kemudian..curahkan telur yang telah dikocak tadi ke atas mix vegi. Tutup permukaan kuali dengan tutup periuk bagi mempercepatkan omellete masak keseluruhan.. Bila omellet separuh masak, taburkan dry oregano... Tutup semula tudung periuk dan tggu sehingga masak..

Saturday, 16 November 2013

Pancakes

Assalamualaikum...
Salam hujung minggu...Update resepi simple...Pancake..Simple and yummey.Ni ja pun bahannya yang ada kalau nak update N3 pun..Hahaha..makin lama makin malas nak update apa- apa.. Akceli gambar dah simpan dalam draft..Tapi tak sempat juga nak post.. So..memandangkan hujung minggu kan..Baru lah sempat update sikit- sikit...
 
Resepi memang selalu guna yang Cik Mat punya ni..Hasilnya memang tak pernah mengecewakan...
Tengok saja la teksturnya..Cantik kan..
 
 
Okeh!..Meh tengok resepinya ni.. Resepi dari CMG tu ya...
 
 
PANCAKE
BAHAN-BAHANNYA :
1 cawan tepung gandum*
2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
1 biji telur gred A
1 cawan susu segar
2 camca besar gula halus
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh esen vanilla
2 camca besar mentega, cair dan sejukkan
Buah2an segar pilihan anda (mat guna strawberry, blueberry dan isi orange)
Madu atau maple syrup

CARA MEMBUATNYA :
 
  1. Dalam satu bekas, masukkan telur, susu, gula dan garam. Kacau rata dengan whisk. Tambah tepung yang diayak tadi, gaul rata. Tambah esen vanilla dan mentega cair. Kacau hingga semua sebati. Rehatkan adunan 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan, kecil kan api pada tahap minima. Lenser dengan sedikit minyak (mat sapu dengan kitchen paper towel bersih yang dicelop sedikit minyak masak). Cedok 1/4 cawan adunan pancake dan tuang di tengah pan tadi. Biar ia rata dengan sendiri.
  3. Tutup pan dengan tudung periuk. Bila permukaan pancake nampak berlubang2 dan kering, terbalikkan dan masak sekejap hingga keemasan. Angkat dan buat kaedah sama untuk baki adunan. Lenser sedikit minyak setiap kali membuat pancake baru.
  4. Hidangkan bersama buah2 segar pilihan anda dan paipkan sedikit madu atau maple syrup dan kalau suka boleh letak sedikit mentega. Menghasilkan 9 - 10 keping pancake.....Selamat mencuba!!... 

Friday, 15 November 2013

Dayre

Assalamualaikum..Salam Jumaat u all..
Lama betul tak jenguk sini..Tak merapu..Tak menceceh..Tak letak gambo makanan..
Sapa ada Dayre..Meh nak follow..Heee.
Tak mo ketinggalan juga tu.
 
Okeh!... Nak cerita tu ja..K bai.. :)
 
 
 

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "