Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (2) Masak2 (221) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (7) Menu Mudah (4) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (9) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Sunday, 28 August 2016

Ada apa pada gambar

ASSALAMUALAIKUM.
Salam hujung minggu.
Tiada cerita apa pun.
Acik saja masuk cuci mata.
Sambil- sambil tu share sikit gamba- gamba yang acik suka.
(Yerkk...kau mampu..suka dengan gamba- gamba sendirik..ekekekke :P )




Acik punya gambar banyak makanan saja ya.:P


Tu diaaa..makanan lagiiiii





Dan ,,tu saja.. Sekian (^__^)



Wednesday, 24 August 2016

Daging goreng


ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Kadang- kadang pandai juga rindu dengan blog ni. Walau bukan ada apa pun dalam ni. Cerita pun lebih merapu saja. Tapi tu lah..bila diingatkan semula, dari sinilah kenal rakan- rakan
dari latar belakang yang lain- lain. Sesekali bila rindu, masuk juga lah intip- intip blog kawna- kawan.

Oklah..tak payah nak merapu panjang- panjang kot.
Meh sue share resepi daging goreng ala sue.
Sebenarnya resepi main agak- agak saja,
Kita adjust la masam, manis dan masinnya. Pandai- pandai sesuaikan rasa,
Boleh gituuu (^_^)





DAGING GORENG
Sumber: Instagram Dapursuemiezi


BAHAN- BAHANNYA:
1 mangkuk daging - potong kecil
5 ulas bawang merah - hiris*
4 ulas bawang putih - hiris*
3 batang serai - ketuk*
6 biji cili api - ketuk/ hiris kasar*
1 biji bawang besar - potong bulat/ potong 6
1 biji buah tomato - potong 4
1 sdb ais asam - pilihan
1 sdk lada putih/ hitam 
garam, gula, perasa/ megi cukup rasa



CARA-CARANYA:
- Perap daging dengan garam dan kunyit.
- Tumis bahan bertanda * hingga naik bau. ( minyak agak2 la ya. Kalau lebih pun tak apa, Nanti       
   boleh buang)
- Masukkan daging dan tumis hingga air daging kering dan naik minyak. Taburkan lada putih/ hitam.
- Masukkan tomato dan bawang besar. 
- Perasakan dengan garam, air asam, gula (kalau nak letak) dan peras/ megi cukup rasa.
- Biarkan kering atau daging agak garing gitu.

Ok Done! (^___^)

*Ini adalah entri berjadual. Tuan blog muncul bila seru datang saja. Daaa, (^_^).



Tuesday, 23 August 2016

GARLIC PARMESAN CHICKEN




ASSALAMUALAIKUM.
Rajin sangat husya pinterest kan..Ada saja yang buat kita tergoda. Tapi dalam banyak- banyak menu kat pinterest tu, sue pilih yang senang-senang saja. Meh sue share kat sini. Makan gitu saja boleh or gandingkan dengan pasta pun buleh. So yummeh (^_^)


GARLIC PARMESAN CHICKEN
Sumber: Pinterest and Instagram Dapursuemiezi

INGREDIENTS:

3 tbsp butter
6 cloves minced garlic
2 chicken breasts - chopped into bite size
Piecessea salt
1/4 - 1/2 cups parmesan cheese
2 cups spinach


INSTRUCTIONS

Saute garlic in butter for a minute or two, 
Add chicken pieces, salt and cook untill no longer pink in the middle. 
Make sure to stir chicken to coat with butter  and garlic.
Add parm cheese and stir until the chicken is coated.
Add spinach and cook until wilted serve by itself or over pasta or zoodles.


Okeh..Daaaa...

Monday, 22 August 2016

KERABU SUHUN



ASSALAMUALAIKUM
Sekali lagi muncul dengan resepi dah basi..Kita update di sini untuk rujukan, Untuk orang diet sesuai kot. Asal resepi dari Cheq Mek Klate Siti @Dapurcikgusiti. Resepi asal gunakan sotong, tapi sue gunakan udang sebab waktu tu udang saja yang ada. Tapi sebab dah kemaruk nak cuba, gunakan saja apa yang ada. (^_^). Nah resepinya, sue share di sini. Tiada sukatan yang tepat..sila buat anggaran ya. 


KERABU SUHUN
Sumber: Instagram Dapurcikgusiti/ Dapursuemiezi


Bahan- bahannya:

Suhun - Rebus siap
Sotong/ udang - Rebus/ celup kejap dalam air panas
Udang kering
1 ulas bawang putih
Cili padi
Bawang besar
Daun ketumbar - hiris
Serai - hiris halus
Batang saleri - sue tambah
Tomato
Sos ikan
Jus limau nipis
Palm sugar/ gula biasa


Cara- caranya:

Tumbuk bawang putih, udang kering dan cili api dan asingkan dalam bekas
Kemudian tambahkan sos ikan, palm sugar/ gula dan  jus limau nipis
Potong memanjang bawang besar (bawang holland) dan tomato. masukkan ke dalam bekas sos tadi.
Udang/ sotong, batang saleri, serai dan daun ketumbar digaul sebati dengan sos tadi.
Akhir sekali baru masukkan suhun yang telah direbus tadi.
Boleh tambahkan air rebusan atau air panas jika ingikan kerabu berkuah sikit.
Boleh juga letak kan kacang tanah tumbuk kasar gitu.

Buat kerabu ni biar cukup rasa ya..masam, pedas masin dan manisnya. Ikut kesesuaian tekak masing- masing lah ya.






*N3 auto publish.



Sunday, 21 August 2016

Lempeng Sayuq Sempoi


Assalamualaikum
Hari ni update resepi yang dah basi juga. saja simpan sini untuk rujukan juga. Lempeng saja pun. Kenapa ada sempoi di situ? Sebabnya..buatnya memang senang. Bahan pun boleh di adjust gitu. Kalau ada brokoli, buh la brokoli..ada bayam..buh la bayam. Yang pasti bior sayur- sayuran hijau gitu. Gandinganya buatkan la sambal bilis cili api atau masak kari. Memang sedap.
Okeh..resepi sue share di bawah. Lempeng ni agak liat sebab tak letak telur kot. Tapi pada sue ok ja. Janji ada rupa lempeng..Hehehee


LEMPENG SAYUQ SEMPOI
Sumber : Instagram ibh_sue

BAHAN- BAHANNYA:
2 cawan tepung gandum
1 cawan brokoli - dipotong kecil
3 biji bawang merah
2 1/2 cawan air - boleh tambah ikut kesesuaian
1 sdk gula
Garam secukup rasa




CARA- CARANYA;
Bland kan kesemua bahan hingga sebati.
Panaskan kuali non stick denagn api sederhana. Sapukan sedikit minyak,
Letak kan sesenduk adunan dan ratakan.Tunggu sehingga masak
Angkat dan hidang






Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "