Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (16) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (5) Kuih Muih (4) Lauk (7) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (249) Masalah (3) Me (90) Mee (3) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (17) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (10) Wishlist (6)

KUEY TEOW GORENG MUDAH



Assalamualaikum.Bersiaran kembali. Macam biasa, update menu yang dah lepas dan menu mudah-mudah sahaja akak kongsikan. Sebenarnya menu ni agak kerap akak buat masa bulan puasa tadi. Big boss memang suka kuew teow. Tauge kena lebih, haaa wajib okey. Tak nak kucai sebab busuk katanya. Hahaha

Ini kali kedua masak stail macam ni. Sebelum ni kalau masak kuew teow ja mesti menumis sambal bagai. Bila balik kampung hari tu, tengok kakak masak macam ni dan sedap. So lepas ni kalau big boss minta goreng kuey teow, akak okey saja. Tak ada segala macam haiwan-haiwanan pun boleh (^_~)

Baiklah, nah dikongsikan cara goreng kuey teow paling mudah dan cepat. Sukatan agak- agak sahaja ya. Boleh lah adjust rasanya ikut suka.



KUEY TEOW GORENG

Bahan-bahannya:
- 1 peket mee kuey teow
- 5 ulas bawang putih (cincang/ tumbuk kasar)
- 6 biji cili api (ikut pedas - tumbuk kasar)
- Serbuk lada putih
- Sos tiram
- Kicap pekat
- Sos cili
- Kicap manis
- Garam jika perlu
- Serbuk megi cukup rasa
- 2 biji telur
- Tauge
- Ayam/ daging (boleh letak apa-apa saja)
- Fish ball dan fish cake (potong dan goreng sekejap)

Cara-caranya:
- Tumiskan bawang putih dan cili.
- Masukkan semua jenis sos. Kacau sebati.
- Masukkan ayam/ daging. Perasankan dengan megi cukup rasa dan lada putih. Kaau  
   sebati.
- Masukkan mee kuey teow dan gaul sebati.
- Taburkan fish ball dan fish cakeyang dah digoreng tadi.
- Pecahkan telur dan gaul sebati.
- Akhir sekali masukkan tauge dan gaul sebati.
- Siap


Selamat mencuba (^__^)






Biskut Double Choc Chips


Assalamualaikum

Sebenarnya biskut ni buat sebelum raya. Buat tak banyak pun just untuk buat kudap-kudapan saja. Tapi sebab kita masih mood raya lagi kan. Makanya akak update saja lah dekat sini. Resepinya ambil dari web Saji.my. Mudah saja resepinya dan tidak perlu guna mixer pun.

So, resepinya dikongsikan pula disini untuk rujukan sendiri dimasa akan datang.


BISKUT DOUBLE CHOC CHIP
Sumber: rasa.my

BAHAN-BAHANNYA:
Bahan A:

- 1 1/2 cawan gula perang - boleh gantikan dengan gula kastor
- 250gm mentega
- 1 cawan penuh minyak jagung - boleh gantikan dengan minyak masak
- 1 biji telur gred A
- Sedikit garam - untuk naikkan rasa lemak biskut
- 1 sudu makan susu cair - guna 1 sudu makan susu tepung
- 1 sudu makan esen vanilla

Bahan B:
- 4 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh cream of tartar
- 3 sudu makan serbuk koko

Bahan C:
- 1 cawan cip coklat
- 1 cawan badam cincang
- 1 cawan badan slice






CARA-CARANYA:
1- Satukan bahan A dan kacau sebati menggunakan senduk.
2- Masukkan bahan-bahan B dan kacau sebati.
3- Seterusnya masukkan bahan-bahan C. Kacau sekali lagi hingga semua bahan bercampur sempurna.
4- Sudukan adunan biskut ke atas dulang pembakar. Boleh juga cubit menggunakan tangan dan tekan menggunakan garfu
5- Masukkan biskut ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160 -170C. Bakar selama 15-18 minit menggunakan api atas bawah ( masa memasak mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar).
6- Bila siap, keluarkan biskut dan sejukkan.


Info penting: Bila siap dimasak, biskut ini memang lembut. Biar sejuk kerana ia akan menjadi keras dan rangup. Jangan terkejut pula ya. (^__^)





Selamat Hari Raya Aidilfitri 2020


ASSALAMUALAIKUM.

Dikesempatan ini diucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua pengunjung blog sendu ini. Tahun ini dalam sejarah kita semua beraya dalam suasana yang lain dari yang lain. Sedih..tapi ini lah realiti.

Semoga kita semua diberikan kesihatan yang baik dan tetap meraikan hari raya dalam suasana yang gembira #kitajagakita


Maaf Zahir & batin






Resepi Cucur Jawa Yang Mudah





Assalamualaikum.
Cucur jawa atau ada juga yang panggil kuih topi. Sejujurnya termasuk yang buat sendiri ini, kiranya baru dua kali rasanya makan kuih ni.
Kali pertama dulu beli dengan kawan-kawan office. Ada yang open order..Nampak menarik, jadinya beli lah. 
Sekali makan..emmm rasanya boleh tahan walaupun nampak berminyak sikit. Suka tepi-tepinya tu. Dulu-dulu tak makan sebab ingatkan kuih ni tersangat lah manis. Tu lah suka-suka buat penilaian sendiri tanpa merasa dulu kan (^_^).

Bila dah jumpa resepi yang adunannya sikit saja, boleh la try. Sebabnya..first time try kan. Takut tak sedap nanti, haru akak kena makan sorang-sorang. 

Asalnya resepi ni dah share dekat IG, tapi sebab PKP ni banyak masa kan. Rajinlah nak update dekat sini juga. Nah resepinya ya.


CUCUR JAWA
Sumber: Instagram @cheta_78

Bahan-bahannya:
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula merah timbang (bukan brown sugar)
1/2 cawan gula putih
1 cawan air (plus air panas kalau adunan lepas perap terlalu pekat)
Secubit garam

Cara-caranya:
1. Masak sekejap air bersama 2 jenis gula. Tunggu sehingga sejuk.
2. Bancuhkan air gula tadi dengan adunan tepung.
3. Letakkan secubit garam. Tapis adunan dan masukkan dalam bekas.
4. Perap lebih kurang 5 jam (suhu bilik) atau semalaman dalam peti sejuk (jika simpan dalam peti sejuk, keluarkan hingga adunan kembali kepada suhu bilik baru gorengkan. Jika adunan terlalu pekat tambahkan air suam sikit sahaja.
5. Goreng dengan api sederhana dan gunakan sedikit minyak sahaja untuk dapat topi yang cantik.
6. Angkat dan toskan.






Sedih tengok hasil kejadian kuih ni kan. Orang lain punya elok ja bertopi. Yang ni hazab sangat, topi entah kemana, siap ada yang hangit lagi. Hahahaa..Mungkin kejadiaannya begini sebab digoreng sebelumm cukup peram 5 jam kot. Jenis tak sabar nak tunggu lama sangat (^__^). Hambekk..Hahaha. Tapi ok lah juga. Lansung tak mempengaruhi rasanya. Yang hitam hangit pun masih sedap lagi tau. Rasanya sedap, cukup- cukup saja rasa manisnya. So, kena lah dengan tekak ni.

So..selamat mencuba.



Kuih Tepung Bunga





Assalamualaikum...


Lama sangat sebenarnya nak cuba buat kuih yang asalnya dari pantai timur ni. Resepinya mudah sangat tapi itu lah kan, tetap juga memerlukan kerajinan. Leval kemalasan tu kadang- kadang tinggi sangat. Hehehe..Dah beberapa kali ramadhan kot simpan keinginan untuk membuatnya. 


Last-last..tahun ni sebelum ramadhan akak  buat juga kuih ni. Ternyata sedap juga kuih ni. 



Kuih ni popular kot waktu bulan ramadhan. Nah akak kongsikan di sini. Hasil google..Akak ambil resepi dari blog namakucella.

KUIH TEPUNG BUNGA
Sumber : Blog namakucella

Bahan- bahannya:
1 Cawan tepung pulut
1/2 cawan santan @ air ( akak guna santan)
Secubit garam
1 Sudu gula pasir
1 Biji telur
Minyak untuk mengoreng

Cara- caranya:
Campurkan tepung pulut, santan dan garam. Uli hingga menjadi doh.
Bulat- bulatkan sebesar buah melaka.
Pecahkan telur dalam mangkuk lain dan kacau.
Leperkan bebola tepung pulut tadi dan celup dalam telur.
Goreng dalam minyak yang panas hingga garing.
Angkat kuih dan toskan.
Susun dalam piring kuih dan taburkan gula pasir (akak haluskan sikit gula pasir tu)
Siaplah kuih Tepung Bunga.











" /


PENGAT KELADI MUDAH DAN SEDAP


Kita Terus kepada resepi ya. Ini cara akak masak. Ada setengah orang mereka rebus dulu keladi siap-siap dan ketepi. Tapi akak lebur ja semua. Mudah gitu. Yang penting pandai- pandai jaga santan. Jangan sampai pecah minyak pulak. Tak cantik nanti rupanya (^_^).


Bahan-bahannya:

1 biji keladi - potong dadu (saiznya agak besar)
2 sudu gula perang (ikut suka nak manis mana)
1/2 ketul gula kabung - dicincang halus
1 sdk garam
2 helai daun pandan
1 kotak kecil santan KARA
Air secukupnya


Cara-caranya:

Rebuskan keladi dulu dengan air bersama daun pandan.
Bila keladi agak- agak nak empuk, masukkan gula perang dengan gula kabung.
Akhir sekali baru masukkan santan dan garam.
Masak sehingga keladi betul-betul empuk. Siap.





KUIH BINGKA CRACKER





Memandangkan diri ani memang jenisnya nak buat apa pun semua benda nak mudah, makanya hakak try resepi pun yang mudah- mudah saja.
Naj..ni salah satu resepi yang mudah. Sesuai untuk minum petang.

Bingka cracker ini, hakak lebur dalam acuan serabai saja. Kebetulan nak rasmikan acuan tu dan juga nak try oven yang dah berkurun lama tak guna.

Alhamdulillah..nasib oven masih boleh guna lagi.

Resepi kuih Bingka Cracker ni hakak ambil dari blog Syapex . Hakak letak lah di sini untuk rujukan dimasa akan datang juga.


KUIH BINGKA CRACKER
Sumber : Syapex Kitchen

Bahan- bahannya:
70 gm biskut cracker (biskut lemak)
45 gm tepung gandum
1/3 cawan gula (pakai brown sugar)
1 sudu makan susu pekat manis (tak letak)
1/2 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
360 ml santan
1/2 sudu makan butter/ marjerin/ minyak sapi
Secubit garam
Sedikit bijan untuk tabur










Cara- Caranya:
Panaskan oven pada suhu 180 C.
Langserkan loyang dengan minyak.
Hancurkan biskut cracker dan kisar hingga hancur.
Kemudian campurkan semua bahan kecuali bijan dan blend sehingga semunya sebati.
Panskan loyang yang disapu minyak terlebih dulu dalam 3 minit, baru tuangkan adunan.
Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan (jika suka)
Bakar selama 1 jam atau sehingga keperangan.
Sejukkan dan potong.

Okey..Selamat mencuba (^__^)

Kek Minyak Pelangi Mudah


Assalamualaikum.

Kadang- kadang tekak ni pandai sangat lah teringin nak makan macam- macam. Sampai tahap boleh teringat- ingat lah. Hahaha..Hadeh..memang dasar peminat pada makanan lah kan.

Post kali ni, dah basi pun sebenarnya. Tapi dah up dekat instagram. Buat masa balik kampung  tahun lepas punya tak silap. Hehehee..gini lah, time rajin nak update baru lah korek balik. Nasib lah dah memang upload siap- siap gambar. Cuma tinggal tunggu mood rajin nak taip balik n3 saja.

Kek ni siyes, memang mudah sangat nak buat dan rasa pun sedap. Okey..hakak update kat sini resepinya yang akak ambil dari blog kat Azie. 





KEK MINYAK PELANGI
Sumber: Aziekitchen

Bahan- bahannya:
5 biji telur
1/2 cawan gula kaster
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit perisa yang disukai - tak letak
Sedikit pewarna kuning, merah dan hijau





Cara- caranya:

Ayakkan tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan dan lanserkan loyang kek dengan mentega. Alaskan dengan baking paper.

Pukul telur bersama gula dan ovallate sehingga kembang. Masukkan susu pekat dan esen vanilla. Pukul lagi sekejap. Masukkan minyak dan perisa sambil dipukul sekadar untuk adunan rata.

Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada tiga lebih kurang 320 gram setiap bahagian dan letakkan pewarna pada setiap adunan. Tuangkan adunan ke dalam loyang.

Bakar hingga masak pada suhu 170"c selama 40 -50 minit atau sehingga masak. Biarkan sejuk dahulu baru potong.


Tapi sejenis yang memang tak reti nak bersabar. Kek ni keluar saja oven terus anak- anak buah tak sabar nak makan. Makanya potong juga time panas- panas tu.

Siyes sedap. Sila lah cuba ya (~_^)





Salam Ramadhan 2019/ 1440H





ASSALAMUALAIKUM.
Sucikan hati, bersihkan diri, 
lakukan ibadah dengan sepenuh hati untuk mendapatkan redho Ilahi.

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa

Ramadhan Kareem 

Lempeng Pekak Dan Kari Ayam ADABI







Assalamualaikum..Akak update lagi (^_^). Walauuu hanya lempeng dobo-dobo a.k.a Lempeng Pekak katanya. Tu pun benda yang dah basi. Tapi biasa lah, sekadar nak bagi blog ni berupdate saja.


Jangan dipandang kepada namanya tapi ingat akan kesedapannya hokey. Lagi- lagi kalau lawannya kari atau sambal cili hijau..Perhhhh...Memang berkeping- keping lah habis.

Nah dikongsikan resepi paling simple.


LEMPENG PEKAK/ LEMPENG KOSONG
Sumber: Instagram ibh_sue

Bahan-bahanya:

1 cawan tepung gandum

1 1/2  cawan air
1 biji telur
1/2 sdk baking powder
secubit garam

Cara- caranya:


Senang sangat cara akak. Bubuh saja semua bahan dalam blander. Bland la sampai semua bahan sebati.
Kemudian, panaskan kan non stick pan.
Tuang sesenduk adunan. Goyangkan pan bagi semua adunan sekata.

Kadang- kadang akak masukkan santan juga. Lagi sedap berlemak ler lempeng ni. Memang sedap. Pekakkan saja lah telinga kalau ada yang tegur kau makan berkeping- keping. Hahahaa...Sesueiii sangattt dengan dengan namanya kann. Hahahaha.



Kadang- kadang akak suka lempeng yang ada hangit/ garing sikit. Sedap sebab ada bau-bau tepung hangitnya tu. Ada orang suka tebal..Tapi akak suka buat nipis-nipis macam kuih ketayap tu. 




Gandingannya akak hanya gunakan kari ayam adabi. Senang sangat kerjanya. Bukak tin, tuang dalam kuali. Panaskan sekejap dan angkat untuk dihidangkan.




Ni akak beli kat kedai KK Mart tak silap. Agak susah juga kadang nak jumpa. Tapi usah risau ya, korang boleh juga beli produk makanan sedia hidang dalam tin ADABI ni secara online ya. Pergi ke laman web http://www.emall.adabi.com/ dan boleh la shopping dengan tak payah keluarkan peluh ya (^_^). Ada macam-macam jenis barang boleh beli antaranya rendang ayam/ daging, sambal bilis, sambal kerang, sardin, dan macam- macam lagi lah. 


Satu tin ni boleh lah makan untuk 2-3 orang. Pada akak yang duduk berdua ni. 

Kuih Balung Ayam



Assalamualaikum..
Kembali lagii... Kuih Balung Ayam or orang banjar sebut "Balungan Hayam". Hehehe.. Boleh la juga kalau nak kata kuih koci kot. Intinya kelapa.. luarnya liat-liat. Kalau kuih koci bersalut santan kan. Ni tidak..kita lumur minyak ja untuk elak dia melekat.

Buatnya senang sangat. Tapi sukatan hakak tak letak tau. Sebab main agak- agak jer. Buat sama-sama dengan kakak dan anak buah. Ramai- ramai buat cepat lah siap. 

Kebetulan hari tu ada saudara mak nak datang. Maknaya kami decided untuk sediakan menu- menu ala kampung gitu. Kuih ni antaranya lah. Dan ofkos lah sebab sedaranya tu orang banjar kan (^~). Cumanya dia duduk bandar dan jarang- jarang sangat datang ke kampung. 

Dan seperti yang dijangka, memang betul- betul berselera lah dia orang bila tengok juadah kampung depan mata. Sesekali dapat menu macam ni memang mengundang lah zaman muda- muda dia orang dulu kan.

Nah..kongsikan resepinya. Tapi maaf lah, nak bagi tau lagi..resepi ni tiada sukatan ya. 


KUIH BALUNG AYAM
Sumber: Instagram ibh_sue 


Bahan-bahannya:

Tepun pulut
Air Pandan
Garam

Bahan Inti:
1 biji kelapa parut
Gula merah
Gula pasir (kalau nak letak)
Secubit garam


Cara-caranya masak inti
Dalam kuali, masakkan gula merah dan gula putih (jika perlu) dengan sedikit air hingga cair. *Tapiskan jika perlu ya sebab ada jenis gula merah yang "bersampah" gitu. Dan masuk semula dalam  kuali.
Tambahkan secubit garam dan kacau hingga kering sedikit.
Tutup api. Siap untuk digunakan

Untuk Doh:

Uli tepung bersama air pandan dan garam hingga sebati dan agak- agak tidak melekat ditangan. 

Ambil daun pisang dan sapukan minyak masak sedikit supaya kuih tak melekat nanti. 

Kemudian ambil doh sedikit (bulatkan sebesar duit 50 sen lama gituu), dan leperkan atas daun pisang tadi

Letakkan inti kelapa di bahagian tengah doh yang dileperkan tadi.

Lipat daun pisang yang ada doh tadi macam kita lipat karipap dan tekan sedikit bahagian tepi agar inti tak  keluar.


Gunting lebihan daun tepi bentuk macam karipap tu ya.

Last sekali..Kukus selama 20-15 minit atau sehingga masak. Bergantung lah kepada pengukus masing- masing.

Sejukkan..dan sedia untuk dihidang.


Tapi kalau jenis bangsa yang tak reti nak sabo (macam hakak ler tu) dan dan keluar pengukus tu ja terus buh pinggan makan. Hehehe





Maybe sebab rupanya ada ala- ala "Balung Ayam", tu yang disebut gitu kot.




KUEY TEOW GORENG MUDAH

Assalamualaikum.Bersiaran kembali. Macam biasa, update menu yang dah lepas dan menu mudah-mudah sahaja akak kongsikan. Sebenarnya menu ...