Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (15) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (3) Kuih Muih (1) Lauk (7) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (244) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (14) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (9) Wishlist (6)

Kek Minyak Pelangi Mudah


Assalamualaikum.

Kadang- kadang tekak ni pandai sangat lah teringin nak makan macam- macam. Sampai tahap boleh teringat- ingat lah. Hahaha..Hadeh..memang dasar peminat pada makanan lah kan.

Post kali ni, dah basi pun sebenarnya. Tapi dah up dekat instagram. Buat masa balik kampung  tahun lepas punya tak silap. Hehehee..gini lah, time rajin nak update baru lah korek balik. Nasib lah dah memang upload siap- siap gambar. Cuma tinggal tunggu mood rajin nak taip balik n3 saja.

Kek ni siyes, memang mudah sangat nak buat dan rasa pun sedap. Okey..hakak update kat sini resepinya yang akak ambil dari blog kat Azie. 





KEK MINYAK PELANGI
Sumber: Aziekitchen

Bahan- bahannya:
5 biji telur
1/2 cawan gula kaster
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit perisa yang disukai - tak letak
Sedikit pewarna kuning, merah dan hijau





Cara- caranya:

Ayakkan tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan dan lanserkan loyang kek dengan mentega. Alaskan dengan baking paper.

Pukul telur bersama gula dan ovallate sehingga kembang. Masukkan susu pekat dan esen vanilla. Pukul lagi sekejap. Masukkan minyak dan perisa sambil dipukul sekadar untuk adunan rata.

Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada tiga lebih kurang 320 gram setiap bahagian dan letakkan pewarna pada setiap adunan. Tuangkan adunan ke dalam loyang.

Bakar hingga masak pada suhu 170"c selama 40 -50 minit atau sehingga masak. Biarkan sejuk dahulu baru potong.


Tapi sejenis yang memang tak reti nak bersabar. Kek ni keluar saja oven terus anak- anak buah tak sabar nak makan. Makanya potong juga time panas- panas tu.

Siyes sedap. Sila lah cuba ya (~_^)





Salam Ramadhan 2019/ 1440H





ASSALAMUALAIKUM.
Sucikan hati, bersihkan diri, 
lakukan ibadah dengan sepenuh hati untuk mendapatkan redho Ilahi.

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa

Ramadhan Kareem 

Lempeng Pekak Dan Kari Ayam ADABI







Assalamualaikum..Akak update lagi (^_^). Walauuu hanya lempeng dobo-dobo a.k.a Lempeng Pekak katanya. Tu pun benda yang dah basi. Tapi biasa lah, sekadar nak bagi blog ni berupdate saja.


Jangan dipandang kepada namanya tapi ingat akan kesedapannya hokey. Lagi- lagi kalau lawannya kari atau sambal cili hijau..Perhhhh...Memang berkeping- keping lah habis.

Nah dikongsikan resepi paling simple.


LEMPENG PEKAK/ LEMPENG KOSONG
Sumber: Instagram ibh_sue

Bahan-bahanya:

1 cawan tepung gandum

1 1/2  cawan air
1 biji telur
1/2 sdk baking powder
secubit garam

Cara- caranya:


Senang sangat cara akak. Bubuh saja semua bahan dalam blander. Bland la sampai semua bahan sebati.
Kemudian, panaskan kan non stick pan.
Tuang sesenduk adunan. Goyangkan pan bagi semua adunan sekata.

Kadang- kadang akak masukkan santan juga. Lagi sedap berlemak ler lempeng ni. Memang sedap. Pekakkan saja lah telinga kalau ada yang tegur kau makan berkeping- keping. Hahahaa...Sesueiii sangattt dengan dengan namanya kann. Hahahaha.



Kadang- kadang akak suka lempeng yang ada hangit/ garing sikit. Sedap sebab ada bau-bau tepung hangitnya tu. Ada orang suka tebal..Tapi akak suka buat nipis-nipis macam kuih ketayap tu. 




Gandingannya akak hanya gunakan kari ayam adabi. Senang sangat kerjanya. Bukak tin, tuang dalam kuali. Panaskan sekejap dan angkat untuk dihidangkan.




Ni akak beli kat kedai KK Mart tak silap. Agak susah juga kadang nak jumpa. Tapi usah risau ya, korang boleh juga beli produk makanan sedia hidang dalam tin ADABI ni secara online ya. Pergi ke laman web http://www.emall.adabi.com/ dan boleh la shopping dengan tak payah keluarkan peluh ya (^_^). Ada macam-macam jenis barang boleh beli antaranya rendang ayam/ daging, sambal bilis, sambal kerang, sardin, dan macam- macam lagi lah. 


Satu tin ni boleh lah makan untuk 2-3 orang. Pada akak yang duduk berdua ni. 

Kuih Balung Ayam



Assalamualaikum..
Kembali lagii... Kuih Balung Ayam or orang banjar sebut "Balungan Hayam". Hehehe.. Boleh la juga kalau nak kata kuih koci kot. Intinya kelapa.. luarnya liat-liat. Kalau kuih koci bersalut santan kan. Ni tidak..kita lumur minyak ja untuk elak dia melekat.

Buatnya senang sangat. Tapi sukatan hakak tak letak tau. Sebab main agak- agak jer. Buat sama-sama dengan kakak dan anak buah. Ramai- ramai buat cepat lah siap. 

Kebetulan hari tu ada saudara mak nak datang. Maknaya kami decided untuk sediakan menu- menu ala kampung gitu. Kuih ni antaranya lah. Dan ofkos lah sebab sedaranya tu orang banjar kan (^~). Cumanya dia duduk bandar dan jarang- jarang sangat datang ke kampung. 

Dan seperti yang dijangka, memang betul- betul berselera lah dia orang bila tengok juadah kampung depan mata. Sesekali dapat menu macam ni memang mengundang lah zaman muda- muda dia orang dulu kan.

Nah..kongsikan resepinya. Tapi maaf lah, nak bagi tau lagi..resepi ni tiada sukatan ya. 


KUIH BALUNG AYAM
Sumber: Instagram ibh_sue 


Bahan-bahannya:

Tepun pulut
Air Pandan
Garam

Bahan Inti:
1 biji kelapa parut
Gula merah
Gula pasir (kalau nak letak)
Secubit garam


Cara-caranya masak inti
Dalam kuali, masakkan gula merah dan gula putih (jika perlu) dengan sedikit air hingga cair. *Tapiskan jika perlu ya sebab ada jenis gula merah yang "bersampah" gitu. Dan masuk semula dalam  kuali.
Tambahkan secubit garam dan kacau hingga kering sedikit.
Tutup api. Siap untuk digunakan

Untuk Doh:

Uli tepung bersama air pandan dan garam hingga sebati dan agak- agak tidak melekat ditangan. 

Ambil daun pisang dan sapukan minyak masak sedikit supaya kuih tak melekat nanti. 

Kemudian ambil doh sedikit (bulatkan sebesar duit 50 sen lama gituu), dan leperkan atas daun pisang tadi

Letakkan inti kelapa di bahagian tengah doh yang dileperkan tadi.

Lipat daun pisang yang ada doh tadi macam kita lipat karipap dan tekan sedikit bahagian tepi agar inti tak  keluar.


Gunting lebihan daun tepi bentuk macam karipap tu ya.

Last sekali..Kukus selama 20-15 minit atau sehingga masak. Bergantung lah kepada pengukus masing- masing.

Sejukkan..dan sedia untuk dihidang.


Tapi kalau jenis bangsa yang tak reti nak sabo (macam hakak ler tu) dan dan keluar pengukus tu ja terus buh pinggan makan. Hehehe





Maybe sebab rupanya ada ala- ala "Balung Ayam", tu yang disebut gitu kot.




Air Detox Mudah


Kali ni nak  kongsikan resepi air detox yang sedap pada tekak akak. Resepi ni dikongsikan oleh Adda Uwais tokei eatnslim-mealplan Katanya elok untuk kuruskan badan atau yang nak maintain kan berat badan.


Bahan-bahanya:
1 biji lemon
2 biji limau nipis
beberapa hirisan halia (buh banyak lagi sedap)
2 bag teh green tea
1 liter air
1 sudu besar chia seed (tak letak pun tak pa)

Cara- Caranya:
Hiris lemon, limau nipis dan halia.
letak semua bahan dalam satu periuk kemudian didihkan dan tutup api.

Minuman ni ready untuk diminum panas- panas atau pun sejuk ya. Terpulang lah, tapi..pada hakak, dua-dua sedap.

Hakak baru buat tiga kali..nak berjaya, sila lah konsisten ya. Tapiii..harus diingat ya. Minum lah air detox banyak pun tp kalau tak jaga makan tak guna juga kan. Hehehehe Akak tak kata orang lain ya..Tuju ke diri sendiri juga lah ni. Hadeh!















Classic Butter Cake





Lama sungguh tak update apa- apa dalam blog ni. Dah bersawang dah ha. Nak berhenti sepenuhnya update, rasa sayang pula. Makanya, bila ada kerajinan sesekali boleh la update. Itu pun lebih kepada update pasal menu- menu yang akak masak. Kira edisi throwback gitu (^_^).

Hakak bukan lah selalu sangat masak dapur pun sekarang ni. Keinginan untuk mencuba macam- macam menu tu ada, tapi bila memikirkan yang nak makannya dua mulut saja kan..emmm macam tak berbalaoi pula. Baik lah beli saja. Tapi sesekali bila balik kampung, memang posisi utama hakak adalah di dapur. hehehe..masak sajalah kerjanya pula

Classic Butter Cake ni hakak buat masa berkumpul cuti hari merdeka tahun lepas (see..tahun lepas okey..lamaa dah kan). Anak- anak buah ramai, memang seronok lah kalau tengok dia orang makan. Dan kebetulan pula memang waktu tu tekak ni teringin nak makan kek ala orang dulu- dulu. Kali ni, akak gunakan resepi dari mingguan wanita online.

Okey..nah hakak kongsikan resepinya kat sini.






Classic Butter Cake
Sumber: mingguanwanita.my

Bahan-bahanya:

1 cawan butter atau margerin
1cawan gula halus
4 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1sk serbuk penaik
1 sk esen vanila

Cara Membuatnya:

1. Putar mentega bersama gula dan esen vanila hingga mentega bertukar warna putih.
2. Masukkan telur satu persatu.
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Bakar pada suhu 180'c selama 40 minit (bergantung pada oven, guna api atas dan bawah).

*Untuk adunan kek ni, hakak bahagikan adunan kepada dua dan letak warna merah dan hijau.


Sekali hadap okey..macam anak jerung anak-anak buah makan. Hahahaa...happy hakak tau (^__^)
Senang sangat buatnya kan (^_~)



Creamy butter chickens



Buat kali pertama mencuba buat menu ni. Selama ni tengok saja. Tak pernah nak rasa or nak buat. Tapi ada satu hari tu, hakak terambil seketul dan rasa...Emmm sedap juga rupanya.

So, bila ada roh kerajinan datang baru lah sempat nak cuba resepi ni. Seperti biasa, resepinya main agak- agak saja. Tiada sukatan yang sebenar kalau hakak masak. Hehehe

Menu ni juga dah basi ya..sesi baling belakang juga lah ni. Tapi hakak nak juga update kat sini untuk rujukan hakak juga nanti (rujukan yang kau ni rajin juga masak rupanya :P )


Creamy butter chickens Yummeh
Bahan- bahannya
1 Mangkuk isi ayam (potong kecil + Akak ambik part kepak tu juga)
Tepung bestari (secukupnya)
2 sdb butter
*4 biji bawang putih -cincang
*1/2 biji bawang besar - cincang
*10 biji cili api - cincang
Susu kremer/Susu segar (secukupnya )
2 Tangkai daun kari
1 sdk megi cukup rasa
1 sdk lada putih 
Garam secukup rasa




Cara- caranya:

Gorengkan ayam dengan tepung Bestari. (Cara akak just ayam tu golek- golekkan saja dalam tepung) dan ketepikan.
Tumiskan bahan bertanda * hingga naik bau.
Kemudian masukkan daun kari, megi cukup rasa, lada putih dan susu.
Perasakan dengan garam jika perlu. Masak hingga kuah nampak creamy
Akhir sekali masukkan ayam yang sudah digoreng tadi. (Kalau nak curahkan pun boleh..Tapi hakak nak rasa ayam tu sebati dengan kuah sebab tu lebur jer sekali dalam kuah tu)


Menu macam ni, anak- anak ler paling laju makan. Buat sikit memang tak cukup ya. Nasib lah senang nak buatnya, so kalau buat berulang pun hakak tak kisah ya (^_^)




Peanut Butter Oat Pancake






Nah...satu lagi menu ala-ala diet untuk dikongsi bersama. Simple tapi sedap. Kalau search kat pinterst tu bersepah menu- menu sihat macam ni. Cuma antara rajin atau tidak saja nak membuatnya (^_^).

Seperti biasa, ni menu dah basi. Tapi saja nak up kat sini juga untuk simpanan :P


PEANUT BUTTER OAT PANCAKE
source - Pinterst

1 1/4 medium ripe banana
1 large egg
3 tbsp nature peanut butter
1 tbsp real maple syrup
2 cup rolled oat
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp chia seed - I tambah
Pinch of salt








BIJAN

Bijan
Tiba-tiba bijan jadi tranding pula.. Apa niii...sana sini keluar cerita BIJAN.
Sana sini orang google. Termasuklah hakak (^__^).
Hakak cuma tau biji bijan yang kecil- kecil tu saja..
yang putih 
Pic From Google

dan yang hitam ni saja.


Pic From Google

Yang orang duk salut dekat kuih bom tu...Haaa tu ja yang akak tau. (Tetiba teringat pula kesedapan kuih ni oii)

Pic From Google

 Tapii..ternyata hat BIJAN ni mahal uoll..Telan air liur baca (^__^)

Nah! U all tengor lerr ni 

Pic From Google

Dan ternyata bijan tu juga sejenis brand bag ya..Hahaha..Hakak Jakun. Sumpah tak tau. Okeh..sendiri google lah ya. Banyak cerita pasal BIJAN (^_^).

Pic from Google

Dann..tiba-tiba dekat Instagram lalu lalang pula iklan aiskrim ni oii. Hehehe..
GOMAYA KUKI. Sesame Ice Cream store dekat Hajaruku, Tokyo

Nampak sedap nau kan (^__^)









Ps: - N3 hakak ni tiada kena mengena dengan sesiapa sama ada yang hidup atau yang dah tiada ya. Ok bye :P


Ayam Bakar sedap dan Mudah


Assalamualaikum..

Muncul lagi ha tuan blog (^_^)
Macam biasa, update menu simple yang tertunggak yang tah bila buatnya.
Buat ni  masa mood diet melambung tinggi dan mood rajin meroket. Bila hari- hari menu diet kau TELUR saja..makanya up ler sikit ke  bahagian ayam pula kan. 
Bila mood malas mai balik tapi kau masih dalam mood diet..makanya Telur jer lah pilihan utama kau pula nanti. Pendek kata, memang  akan pusing- pusing ke menu tu saja lah. 



Okeh! Nah share bahan- bahan perapan ayam bakar yummeh di tekak hakak ni (^_^)



AYAM BAKAR SEDAP
Bahan- Bahan :

4 ketul kepak/ 2 peha 
1 sd black papper sos life
1 sd mayonis
1 sd madu
1 sd kicap manis
3 u;as bawang putih - tumbuk
1 ulas bawang merah - tumbuk
1 sd minyak zaitun
garam secukup rasa

Cara- Caranya:
Gaul semua bahan pada ayam. Perapkan sekejap dalam 15 minit (Lagi lama mesti lagi sedap).
Kemudian bakar dalam air frayer pada suhu 180C selama 20 minit kemudian akak tambah lagi masa hingga ayam betul- betul masak dan berkilat.





Sebenarnya, kalau gunakan air frayer ni akak tak ler pula tengok timer..Main agak- agak ja masa masa. 
Air frayer pun brand murah- murah jer, beli dekat Lazada. Berbaloi oii ada air frayer ni. Lagi- lagi untuk orang yang tak rajin macam hakak ni :P

So..Sila lah beli juga (^_~)


Amacam! Nampak yummey tak.? Hehehe





PANCAKE PISANG DENGAN SOS EPAL





Assalamualaikum. 
Hi! Hakak bersiaran lagi dengan menu- menu yang dah basi (^_^)
Breakfast separa sihat la kot ni ya..Ni juga salah satu koleksi sarapan kegemaran masa mood diet hakak on. Kira menu paling mudah dan sudah tentu sedap.
Sebenarnya, menu- menu macam ni secara asasnya sama saja bahan yang akak guna..Oat dan telur. Dua bahan yang basic untuk buat pancake or bahasa melayu kita kata lempeng ni. Kira oat tu sebagai pengganti tepung. Boleh juga sebenarnya, gunakan bahan lain seperti almond flour, coconut flour atau flakseed.
Tapi sebab jenis hakak ni semua nak mudah saja..pada akak oat lah paling mudah (^_^).


Oh ya..hakak ada juga update resepi ni dalam Instagram juga. Senang nak cari- cari balik juga nanti.


PANCAKE PISANG DENGAN SOS EPAL
Bahan- bahanya:
1 sdb oat
1 biji telur
1 biji pisang (medium)
1 sdk chia seed
secubit garam

Cara- Caranya:
Lenyekkan pisang dan kemudian masukkan telur, oat, garam dan chea seed. Gaul hingga sebati.
Panaskan non stick pan. Sudukan sesenduk adunan dan balik- balikkan sehingga masak.

Untuk sos.
1/2 biji epal - cincang halus + potong nipis juga beberapa keping)
2 sdb madu

Masak atas api dengan api kecik sehingga semua sebati dan likat.

Hidangkan pancake bersama dengan apple sauce yang masih panas. Emmm..so yummey di tekak hakak ni (^_^)






Kek Minyak Pelangi Mudah

Assalamualaikum. Kadang- kadang tekak ni pandai sangat lah teringin nak makan macam- macam. Sampai tahap boleh teringat- ingat lah. Hahah...