Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Saturday, 4 January, 2014

Omelette mix vegi


Assalamualaikum..

First N3 di tahun baru... Sebelum tu tak terlambat rasanya nak wish SELAMAT TAHUN BARU 2014 buat semua pengunjung.. terima kasih pada penggunjung yang mungkin ter singgah masuk ke sini..Tak ada apa pun yang menarik dekat blog ni..

tapi tak sangka juga walau pun sendu ja blog ni, ada juga pengunjung yang singgah rupanya. terima kasih pada u all yang singgah sini...

Okeh! Tak ada benda nak update pun. Just nak share simple resepi saja.Diet katanya kan...susah betul nak memikirkan menu yang sihat simple dan mengenyangkan. So..kita buat omelette ja lah...
Alhamdulillah..kenyang.. (^_^)

OMELLETE MIX VEGI
Resepi: Dapur Suemiezi
 
Bahan- bahannya:
2 biji telur
1/2 cawan mix vegi
1/2 biji bawang besar- potong halus
2 sudu olive oil
Black paper
Garam secukup rasa
Dry oregano

Cara-caranya:
Kocak kan telur dengan secubit garam dalam mangkuk..(kalau boleh kocak kan lama sikit )

Tumiskan bawang besar dengan dua sudu olive oil ..Bila bawang dah mula naik bau, masukkan mix vegi..taburkan black paper . Kacau sehingga mix vegi agak lembut ( sue suka sayurnya rangup..so tumis sekejap saja)

Kemudian..curahkan telur yang telah dikocak tadi ke atas mix vegi. Tutup permukaan kuali dengan tutup periuk bagi mempercepatkan omellete masak keseluruhan.. Bila omellet separuh masak, taburkan dry oregano... Tutup semula tudung periuk dan tggu sehingga masak..

Saturday, 16 November, 2013

Pancakes

Assalamualaikum...
Salam hujung minggu...Update resepi simple...Pancake..Simple and yummey.Ni ja pun bahannya yang ada kalau nak update N3 pun..Hahaha..makin lama makin malas nak update apa- apa.. Akceli gambar dah simpan dalam draft..Tapi tak sempat juga nak post.. So..memandangkan hujung minggu kan..Baru lah sempat update sikit- sikit...
 
Resepi memang selalu guna yang Cik Mat punya ni..Hasilnya memang tak pernah mengecewakan...
Tengok saja la teksturnya..Cantik kan..
 
 
Okeh!..Meh tengok resepinya ni.. Resepi dari CMG tu ya...
 
 
PANCAKE
BAHAN-BAHANNYA :
1 cawan tepung gandum*
2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
1 biji telur gred A
1 cawan susu segar
2 camca besar gula halus
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh esen vanilla
2 camca besar mentega, cair dan sejukkan
Buah2an segar pilihan anda (mat guna strawberry, blueberry dan isi orange)
Madu atau maple syrup

CARA MEMBUATNYA :
 
  1. Dalam satu bekas, masukkan telur, susu, gula dan garam. Kacau rata dengan whisk. Tambah tepung yang diayak tadi, gaul rata. Tambah esen vanilla dan mentega cair. Kacau hingga semua sebati. Rehatkan adunan 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan, kecil kan api pada tahap minima. Lenser dengan sedikit minyak (mat sapu dengan kitchen paper towel bersih yang dicelop sedikit minyak masak). Cedok 1/4 cawan adunan pancake dan tuang di tengah pan tadi. Biar ia rata dengan sendiri.
  3. Tutup pan dengan tudung periuk. Bila permukaan pancake nampak berlubang2 dan kering, terbalikkan dan masak sekejap hingga keemasan. Angkat dan buat kaedah sama untuk baki adunan. Lenser sedikit minyak setiap kali membuat pancake baru.
  4. Hidangkan bersama buah2 segar pilihan anda dan paipkan sedikit madu atau maple syrup dan kalau suka boleh letak sedikit mentega. Menghasilkan 9 - 10 keping pancake.....Selamat mencuba!!... 

Friday, 15 November, 2013

Dayre

Assalamualaikum..Salam Jumaat u all..
Lama betul tak jenguk sini..Tak merapu..Tak menceceh..Tak letak gambo makanan..
Sapa ada Dayre..Meh nak follow..Heee.
Tak mo ketinggalan juga tu.
 
Okeh!... Nak cerita tu ja..K bai.. :)
 
 
 

Saturday, 19 October, 2013

LONTONG GORENG PERASA RENDANG

ASSALAMUALAIKUM.
Lontong goreng biasa sangat dah dengar kan.. Pada sue masaknya simple saja..Kiraa..apa saja bahan boleh digunakan mengikut citarasa masing- masing.
Yang ni sue letakkan rendang sekali...kasi lagi ummpp gitu. Akceli ni adalah lontong goreng yang sue buat masa raya puasa hari tu. Gambar dah letak dalam draft..tapi tak sempat nak up saja... Makin malas dan dah mula senduu gitu nak berblog...

Okeh lah!.. Hari ni up N3 lontong dulu..Warm up gitu... (^_^)



LONTONG GORENG PERASA RENDANG
Resepi:Sue@suemiezi

Bahan- bahan
*3 ulas bawang putih
*1 biji bawang besar -hiris
5 biji cili merah - hiris
1 cawan hirisan daging ayam goreng
3 sdb rendang ayam (yg dah dihancurkan)
Garam secukup rasa
1 ketul ketupat nasi nona (potong kiub)
Minyak untuk menumis
Bawang goreng

Cara-caranya.
Tumiskan bahan yang bertanda * sehingga layu dan masukkan hirisan cili dan ayam goreng.
Masukkan ketupat nona dan rendang ayam
Perasakan dengan garam dan gaulkan hingga sebati.
Siap. Hidangkan dalam mangkuk dan taburkan bawang goreng.

Tuesday, 15 October, 2013

Salam Aidiladha

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "