Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Tuesday, 8 November 2016

Hummus




ASSALAMUALAIKUM
N3 pertama di bulan November. 
Rindu nak update tapi kesibukan dan kemalasan melanda.
Pejam celik pejam celik..November sudah ya.
Tuan blog makin matang (tua) tapi blog ni tak juga matang- matang kot.
Balik- balik muncul untuk update bulan saja " just say Hi" Hehehe (^__^)

Baiklah..untuk menampaknya N3 ini berfaedah..makanya nah..dikongsikan hasil air tangan yang tidak seberapa mana pun. Benda dah basi pun, tapi saja- saja letak sini untuk rujukan sendiri.

Resepi ambil dari blog Kak Hana. Tapi tak ikut sangat pun..gunakan apa bahan yang ada sahaja. Adjust sikit-sikit supaya sedap ditekak rasanya.



HUMMUS
Resepi asal: Blog Kak Hana

Bahan-bahan
  • 2 tin kacang kuda (chickpeas - 400g setin) - Anggaran 2 cawanBuat sendiri. Rebus dan tambahkan garam siap-siap.
  • 1 sudu besar tahina (sesame seed paste)- Tak letak 
  • jus dari 1/2 biji lemon
  • sedikit minyak zaitun - sue guna agak banyak juga
  • serbuk paprika untuk hiasan- tak letak
  • seulas kecil bawang putih disagat halus - Sue guna 2 ulas (sebab kecik)
  • sedikit air - sebab guna blander kan
  • 1 sdt  lada putih/ hitam - Sue tambah
Cara-cara
  1. Buangkan air kacang kuda, cuma simpan sedikit sahaja untuk memudahkan kacang di blend. Simpan juga sedikit kacang kuda untuk hiasan.
  2. Masukkan kacang kuda, tahina, jus lemon, bawang putih, dan air dari kacang kuda tadi kedalam bekas. Gunakan hand blender untuk kisar kacang sehingga halus.
  3. Untuk menghidang, masukkan hummus kedalam mangkuk. Letakkan sedikit kacang kuda yang tidak dikisar ditengahnya. Tuangkan sedikit minyak zaitun keatasnya. Taburkan serbuk paprika sekeliling mangkuk sebagai hiasan.
  4. Boleh dimakan dengan roti pita. Selalunya jeruk buah zaitun, hirisan sweet onion, hirisan tomato, dan hirisan cili hijau (memang pedas cili ni) akan dihidangkan sebagai sampingan untuk hummus.
  5. NOTA: Untuk yang tak jumpa tahina/tahini tu, saya pun tak sure apa substitute dia. Saya pernah buat tak letak tahina, ok jugak rasa dia cuma texture hummus tu tak begitu smooth.
*nak buat tahina - blend bijan sangrai + minyak zaitun sampai jd mcm kerisik.






*NOTA SUE- Semua bahan bubuh saja dalam blander. Kejap- kejap kacau dan jika agak padat, bubuh air sedikit. Kisar hingga agak halus. Bila hidangkan curahkan sikit minyak zaitun dipermukaan hummus.




Tak ada roti pita..sedap juga makan dengan brokoli dan carrot rebus/ kukus gitu.





Thursday, 13 October 2016

Hello Oktober

 
 
ASSALAMUALAIKUM
 
Pejam celik pejam celik
Oktober sudah.
Cepat sangat masa berlalu
September pergi..dan
sempat ke melewati November nanti...atau
habis ke melalui Oktober ini??
 
 
 

Monday, 5 September 2016

Bubur Kacang Merah




ASSALAMUALAIKUM.


Bila terasa nak makan bubuq kacang tapi kacangnya yilek 😣 maka otak kau mula ligat memikirkan apa gantinya ✌ Silalah geledah dapur anda ya 😒 Tu pun kalau kau yang jenis ada beli barang dapur..walaupun bukan semalam tapi mungkin dua tiga bulan lepas punya belian 😙😙 Hahaha...Dannn...Nah ini lah hasil geledahnya 😝😝 Apa yang nampak kelakar di situ?? Kah3 tepuk dahi sendiri 😂 Dah macam duduk oversea nun 😝 Daun pandan ku kering 😂😂😂 Cium- cium..masih okeh! Masih ada bau pandan lagi 😂😂😂 Nampaknya kat rumah ni bukan saja yang dalam pasu mati kering..dalam esbox pun kering juga. Hahaha 😂 😂 Ni dua minggu lepas punya daun kot 😝 masa buat serawa durian untuk office hubby.

Eihh!! Panjang pulak ceritanya.. Gamba next hasil kejadiannya 😊✌




Nah ni hasil kejadiannya. Alhamdulillah sedap.. Yerkk 😝😝 terpuji diri sendiri pulak 😜😜 Hahaha.. Haishh!! Tergelap la pulak rupanya.. Kalau tak mahu gelap macam tu, gunakan lah gula biasa ya ✌

Saturday, 3 September 2016

SWEET PANCAKE (Hotteok)

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Sudah lama teringin nak buat Hotteok ni,
Cuma sebab kemalasan tu menebal sangat, makanya asyik la tak jadi saja.

Kalau nak diikutkan, bukan lah susah mana pun.

Bahan- bahannya semua mudah dapat dan senang sangat buatnya.

Ni semua Maangchi punya pasal..Ekekeke..
Kalau nak tengok japanese foof punya resepi sue suka cari video Maangchi ni.

Selain daripada dia tunjukkan cara, keletah pot pet pot pet dia tu yang buat agak terhibur la. 

Okeh!..Nah sue share kat sini resepinya. Nah tengok lebih ok boleh pergi je taip kat youtube " sweet pancake" atau boleh pergi ke laman web maangchi.com. Macam- macam resepi ada dekat sana (^_^)



SWEET PANCAKE (HOTTEOK)

2 cup all purpose flour
1 cup warm water
2 tbs white sugar
2 ts dry yeast
1/2 ts salt
1 tbs vegetable oil







Direction.
*Make hotteok dough:

- Place lukewarm water into a mixing bowl.
- Add white sugar, yeast, salt, vegetable oil and stir it well
- Add all purpose flour and mix it with arice scoop or by hand.
- Let the dough rise. It should sit with the lid close at room temperature     for 1 hour.
- After an hour the dough will rise to double its size. Knead it to remove      the gas bubble in the dough.
- Let it rise for another 10-20 minutes.
 
 


























*Makes filling (for 8 hetteok):
- Mix 1/2 cup brown sugar, 1 ts cinnamon powder and 2 tbs chopped walnuts in a bowl.
  **tip: you could use mozzarella cheese for stuffing. Invent own fillings with your favorite    
       ingredients.



 

Let' makes hotteok;
1. Knead the dough again to remove the gas bubbles.
2. Place and spread about 1/2 cup flour on cutting board.
3. Put the dough on your cutting board and knead it. Make it into a lump and cut it into 8 equal- sized
    ball.
4. Take 1 dough ball, flatten it, put some filling in the center of the dough and then seal it to make a
     ball.
5. Repeat this 8 times to make 8 stuffed ball.
     *tip: Use some flour from the cutting board to prevent your finger from sticking to the dough.
6. Heat up your non-stick pan over medium heat and add some vegetable oil.
7. Place 1 ball on the pan and let it cook for 30 seconds.
8. When the bottom of the dough ball is light golden brown, turn it over and press the dough with a
    spatula to make a thin and wide circle (about the size of a CD).
9 Let it cook about 1 minute untuil the bottom is golden brown.
10. Turn it over again and turn down the heat very low
11. Place tle lid on the pan and cook 1 more minute. the brown sugar filling mixture will be melted to syrup.

Serve hot!



Separuh sue gunakan kacang merah dalam  tin tu untuk inti. Kes dasar pemalas nak buat inti kacang sendiri kan. Ambil 1/2 cawan kacang tu dan tapiskan buang airnya. Kemudian hancurkan dengan garfu atau bland kering saja. Siap.




 Yummeh!!..Puas hati dah dapat buat. Next dah target nak cuba lagi resepi dia..Egg Bread ( Gyeran-ppang) (^_^). Mohon lebih rajin lah hendaknya lepas ni. Kalau mood malas datang memang tangguh lama la baru buat. Ngek!!

Friday, 2 September 2016

September ku datang


ASSALAMUALAIKUM W.BT


Pejam celik pejam celik.. tau tau saja sudah bulan September
Cepat sangat rasanya masa berlalu
Hari berganti hari..Bulan berganti bulan..Tahun berganti tahun.
Kalau diizinkan Allah akan bertambah lagi la umur kita.
Apakah esok masih sihat tubuh badan ini?
Apakah esok mampu lagi melihat?
Apakah esok mampu lagi mendengar?
Apakah esok mampu lagi bergerak?
Apakah esok masih ada lagi orang- orang tersayang disisi?
Apakah esok masih boleh celik lagi mata ni?
Apa- apa sahaja kemungkinan bakal berlaku.
Tiada siapa pun mampu menahan.
Apa- apa pun syukur alhamdulillah masih boleh bernafas dan menikmati keindahan ciptaanNya hari ni.

Sekian..Catatan insan kerdil yang kadang- kadar lalai. 
Salam Jumaat .



Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "