Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Thursday, 12 January 2012

Kek Lapis Cheese Persona

ASSALAMUALAIKUM.

Dah berhari-hari duk la teringin nak merasa Kek ni. Terliur tangok Kak Nor post pasal kek ni. Elok la pulak tu kek  tu posing dalam N3 Kak Nor..hahahahaa..  Dah macam berhantu pulak. Memanggil-manggil, suruh sue membuatnya.

Elok pulak dengan semangat nak makan tu, payah beno la pulak nak dapatkan cream cheese. Pi Jusco tak da, Mymydin tak da, TESCO pun tak da…kalau kedai kecik-kecik, lagi la tak ada… Dah rasa macam duduk kampung la pulak. Susah sangat nak dapatkan stok cheese. :P
Akhirnya, kirim kat Wa suh beli kat Giant…Huuuu..seksa betul la kan.


Dah memang tak penyabor kan. Dalam resepi dah kata sejuk kan 6 jam…Yang sue ni plak, duk la ulang-alik..ulang alik buka es box..hahahhahaa..sudahnya, sue pindahkan ja letak dalam pembeku terus sat. Agak-agak dah keras skit, terus ja potong. Lega..dapat rasa 1 slice pun jadi la. Takut kempunan..terbawa-bawa mengigau kang..Bak kata Kak Nor la..Takut mengigao potong kek ja..wahahahahaha
Suka lelemak sue malam tadi..dapat xtra lemak tambahan untuk diraikan…Huuu…kelauttt dahhh diet nih..:P
Ok..meh layan resepi yang mana sue ambik dari rumah kakak ku yang rajin tu.

Kek Lapis Cheese Persona
Resepi Asal: Ryo@Ryoazhar
Resepi Asal: Kak Nor@ Secubitgaramnor67
 
Bahan : A (Loyang saiz 9x9 - CT guna 8x8)
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 gm - ryo guna jenama LEE. (CT juga guna jemana LEE perasa coklat).
500 ml susu segar, dipanaskan


Bahan : B
500 gm cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Cara-cara :
1. Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
2. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan.
3. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
4. Panaskan susu segar, padamkan api.
5. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
6. Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya, ratakan. Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi. Ulang proses melapis hingga habis, biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
7. Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE, boleh ramas2 kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
8. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.


Beginilah kejadiannya...huhuhuu..sue buat tak comei, tp rasanya sedapppp


12 comments:

Kak Sam said...

Dah lama bebeno nak membuatnya tapi tak terbuat2 pun lagi. Awat lw payah bebeno ni

wawa said...

bravoo fren..hahah sedap sangat weii..perghh lepas su bagi...elok sue sampai dekat tempat duduk sue kek selamat dah landing di dalam perut....buat lagi yaa....

ibh said...

Kak Sam. . Meh sue tiup bg naik mood akak nak membuatnya. . Agaknya sbb senang sgt kot kek ni. . Heeeeee

ibh said...

Wawa: Hahahaha. . Bergumbira dgn selamatnya dah lelemak tu dlm perut wa ya. . Kikikiiii

nOOrsha said...

salam..sedap nmpak kek cis pesona ni..kite je x wat2 lg..huhuhuh

ieda said...

x comeiu tak per dikk .. janji sodappp tuuuuu huhhuh

...aida... said...

Bestnya kek tu sue. Nak try buat jugak la...

K.Nor said...

heheh.. tak ngingau mlm tu kan.. heheh

ibh said...

Noorsha:Mmg sedap pun..heee..

ibh said...

Kak Ieda: Rupa tak menggambarkan rasa kan kak..hee

ibh said...

aida : Sila..sila..senang ja nak buatnya..

ibh said...

Kak Nor: Hahahahaa..watnya mengigau..haru ja kan...

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "