Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (230) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (12) Menu Mudah (8) Minuman (9) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (16) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Monday, 31 December 2012

Taman Negara


Assalamualaikum..Ada yang rindu i tak?..Ekekekeke..perasan ja kan. Bajet galamer ala bloger popular gitu. Kui3.

N3 cuti-cuti mesia still pending lagi. Tak ada idea nak tulis apa. Hari ni update sikit-sikit cerita Taman Negara sebelum masuk tahun baru. Ni kira n3 hujung tahun jg la ni ya.

 Akceli ni bukan bercuti pun. Tapi ni lebih pada aktiviti jabatan. Balance la..ada stress dan enjoy. Siang malam pecah pala duduk dalam dewan kena juga ada aktivi yang menyihatkan. Betul dak..Hehehehe..

Just nak share keterujaan sue dengan keindahan alam semulajadi di sana dengan teman- teman. Siyes..memang tenang sangat masa berada di sana.

Meh! Kita tengok gambo saja ya.


Tiga hari dua malam. Stay di Woodland Resort, Kuala Tahan. U all boleh pi kat web diaorg ya. banyak aktiviti yang disediakan. Semua aktivitinya adalah best ya.. :))



 






Apapun..Paling best selain pi Taman Negara ni adalah..percutian sue dari Utara ke Pantai Timur.  Pertemuan dengan geng masak popular paberet sue itu..sapa lagi kalau bukan Kak Nor. Tahun depan i buat N3 pasal tu ya ( gila betul bz lah, sampai tahun depan baru nak update..kui3).. Hee..N3 hujung tahun ni sue update ni ja dulu... (^_^).
Ok all..SELAMAT TAHUN BARU 2013.

 

Monday, 24 December 2012

Nasi Ayam Goreng


Assalamualaikum.

Minggu- minggu terakhir  tahun 2012 ni mula merajinkan diri semula. Takut gantung kuali lama- lama ni. Nanti perut cik somi terbiasa pulak makan kedai orang lain yang masak.
Nasi Ayam Goreng ni sue buat hari sabtu tadi. Lepas subuh sue dah gigih jalan- jalan selongkar dapur orang. Masuk dapo Kak Nor, terjumpa la pulak resepi ni. Acamner la boleh tak perasankan resepi ni. Dah sana- sini yang buat. Sue barulah terhegeh- hegeh nak try. Heee.
Akceli banyak sangat bahan- bahan yang sue skip sebab tak da bahan tu. Tapi alhamdulillah still sedap. Bertambah-tambah hb makan. Siap kui 3 lebih tu hb mintak nasi lagi. Nasib i masak 4 pot. So, cukup untuk hb, sue dan adik ipar makan berulang- ulang . kui3
Kali ni sue just gandingkan dengan sup ayam ja. Sos pedas tak buat sebab bahan- bahan tak cukup. Next time kena buat lengkap dengan sos pedas, baru lah kik kan..(^_~)
 


NASI AYAM GORENG
sumber: Cik Manggis, Kak Nor, Ika



Bahan-bahannya:

* 1 ekor ayam- di potong 12 ketul
* 2 sudu kecil garam*
* 1 sudu besar serbuk kunyit*
* 1 sudu besar rempah kari*
* Caranya=> ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)
* Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu.


Bahan Utk Masak Nasi
  • 1 sudu rempah kari
  • 1 inci halia-tumbuk kasar ( sue tak letak, halia habis )
  • 4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
  • 1/2 labu bawang besar-potong dadu
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga lawang
  • sedikit kiub ayam
  • sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
  • 2 bay leaves/ daun ketumbar ( tak letak juga)
  • 4 cawan beras basmathi-cuci toskan ( guna beras biasa saja )
  • 4 1/2 cwn air
  • 1/2 cwn susu cair ( sue ganti dengan santan )
Cara-Caranya:
  1. Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.
  2. Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
  3. Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
  4. Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. Masak nasi hingga masak.

Sos Pedas

2 green chilies
5 cm knob of ginger
3 stalks of coriander
3 spring onion
1/3 cup of castor sugar1/3 cup of white vinegar
salt to taste
1 tbs of water

Chop all the herbs and aromatics finely and set aside. Place sugar and water in a bowl and microwave for a minute, add in the vinegar. Add chopped ingredients into the sugar and vinegar mixture, check for seasonings.





 

Tuesday, 18 December 2012

Happy Anniversary


Assalamualaikum..Apa khabar kawan- kawan. Agak lama juga sue tak update. Kesibukan rutin harian membataskan sue nak berbelog. Tapi still update di IG dan fb.


Alhamdulillah hari ni genap 8 tahun usia perkahwinan kami. Syukur kepadaNya. Doa sue, semoga Allah sentiasa merahmati hubungan kami  dan sentiasa diberikan ketabahan kepada kami untuk mengharungi liku- liku rumahtangga. Semoga juga satu hari nanti akan ada juga kecerian yang kami nantikan dalam rumahtangga kami..8 tahun adalah satu penantian yang lama. Tapi sue sendiri boleh bersabar dan redho dengan ketentuannay.Thank's pada kawan- kawan yang wish dalam IG sue. Sue juga sentiasa mendoakan semoga kawan- kawan juga sentiasa hidup berbahagia dengan pasangan masing- masing hingga akhir hayat. Sob..sob..Eh!..tetiba tersedih lak..Huuu



Semalam balik keja kami pi makan Sate UK dekat Seksyen 7 Bandar Baru Bangi.  Cadang nak makan besar, tapi bila ingat tak mau membazir..sue ajak makan sate ja. Hb call kawan dia tanya mana tempat yang best nak makan-makan..So, kawan dia yang cadangkan restoren ni. For me, satenya sedap dan besar pulak tu. Pada yang nak rasa boleh la pi sendiri ya. Tekak masing- masing kan.
 
Okeh!..Sue stop dulu. Nak blogwalking jap. Lama betul tak jenguk rumah kawan-kawan..Banyak dah ketinggalan ketapi ni. Ok!..Daaa..
 

Tuesday, 4 December 2012

Rainbow Cake untuk Encik Hb


Assalamualaikum.
Alhamdulillah berkesempatan lagi untuk menulis n3. Mood update n3 dah makin merundum, sama juga dengan mood masuk dapo..hehehehe..(yg ni memang manjang).
Nak menaip pun tak ada idea..Makin parah tahap kemalasan ni. Heee

Oklah..mulanya tak nak share pun sebab segan dengan hasilnya... Pecah perut gelak sendiri dengan hasilnya. Tapi sue update juga sebab senang nak rujuk resepinya pada masa akan datang.

Akceli First Disember hari tu birthday cik hb. "Happy Birthday Laling"..Hehehehe..Malam tu wish ja. Hadiah kita postpone erk!..Ekonomi meleset la..Eke3... Esoknya time dia pi keja, baru sue gigih buat kek ni.

Ingat nak beli ja kek. Tapi sebab teringat kek kak Yatie buat untuk anakandanya Seri Irdina hari tu, sue pun tekad buat sendiri.


Kah3..Kompem gelak beso kan. Gigil tangan sue nak mendeco. Dah la silap eja, boleh pulak tertinggal huruf H. Kui3..

Okeh!..Meh kita tengok resepinya...Sue copy terus dari Kak Yatie ya.. Kejadian Rainbow kek ni sedang-sedang ja pada sue. Sue just guna 4 colour ja..Tu pun colour ke empat tu sue gunakan hijau + merah...jadi la mcm colour coco gitu...Hehehehee..

Tak pa lah, next time boleh buat dengan sempurna lagi. Bab deco mendeco ni memang bukan kemahiran sue. Kena banyak belajar lagi nampaknya.. (^_~). Nak tengok rainbow kek version yg cantik, u all jenguk la ya rumah akak- akak kita tu.




RAINBOW CAKE
Resepi: Kak Azlita , Kak Yatie

Bahan-bahan
  • 3 cwn tepung gandum
  • 4 sdk baking powder
  • 1/2 sdk garam
  • 1 cwn butter ~ suhu bilik
  • 2 cwn gula castor ~ ita guna 1 3/4
  • 5 biji putih telor ~ suhu bilik
  • 2 sdk esen vanila 1
  • 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
  • pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau
Cara-cara
  1. Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang.
  2. Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. sapukan juga baking paper dengan butter.
  3. Panaskan oven pada suhu 170C.
  4. Ayakkan tepung, baking powder dan garam ~ ketepikan.
  5. Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih . Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan.
  6. Masukkan esen vanila
  7. Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
  8. Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
  9. *Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga. maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung
  10. Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan *timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar
  11. Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata
  12. Masukkan dalam loyang Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.
  13. Bila dah masak letak atas redai
  14. Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan
  15. Kemudian boleh lah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan
  16. *Jangan tindih2 kan kek bersama-sama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain.


Untuk Cream Cheese Frosting
Bahan

  • 250 g cream cheese
  • 120 g gula
  • 120 g butter
Cara-cara

  1. Pukul semua bahan dengan mixer sehingga ringan dan gebu.
  2. Sedia untuk digunakan.
  3. Untuk melapis.
  4. Mulakan dengan satu lapis kek mengikut warna kegemaran.
  5. Sapu sedikit cream cheese diatasnya dan ratakan.
  6. Dengan menggunakan pengayak ayak serbuk coklat siatas laisan cream cheese tadi.
  7. Letak lapisan kek yang berwarna lain pula diatasnya dan ulang stepa ini hingga habis.
  8. Setelah lapisan yang terakhir jangan ayakkan serbuk coklat sebaliknya buat lapisan cheam cheese agak tebal dan kemaskan kek dengan menyapu keseluruhan cream cheese tadi disekeliling kek.
  9. Hias mengikut kreativiti masing-masing.


 

Thursday, 29 November 2012

Biskut Kismis


Assalamualaikum.
Apa khabar semua. Hope semua sihat-sihat. Baru berkesempatan nak update. Tu pun tak sempat lagi nak kongsikan cerita percutian sue yg biasa-biasa saja, tapi ada cerita menarik sepanjang percutian tu.

Akceli ni Biskut Kismis ni adalah hasil derhaka dari Resepi  Biskut Nestum Kismis.  Sesuka hati ja sue menderhakakan resepi tu ya..Hehehehe. Ni projek dah lepas. Dah jadi baja pun. Projek membiskut dengan anak-anak buah tercinta. Atas permintaan mereka yang nak main masak-masak.
 
Apa yang seronoknya bila tengok anak-anak buah teruja tunggu depan oven. Hilang letih makcik ko ni nak oi..Keluar ja dari oben..habis..Kuar ja habis...Huhuhuu... Nanti kita main masak-masak lagi ya anak- anak. (^_^).
 
Siap masak, sue terus berkemas sebab nak gerak ke Utara pula. Okeh! part tu nanti cerita ya. Meh kita tengok resepi dulu. Resepi yang sue ambik dari Ika dan telah diderhakakan sikit. Hehehehe

BISKUT KISMIS
Resepi : Ika @ Kurniaanmu.blogspot.com
Resepi Olahan : Sue@Suemiezi

Bahan- bahannya:
  • 250g butter
  • 100g kismis
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu tepung - part ni ja yg sue derhakakan. :)
  • 1 1/2 cawan gula halus - Sue guna broun sugar
  • 2 biji telur

  • Cara-caranya:
    1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
    2. Masukkan telur esen vanilla, pukul lagi.
    3. Masukkan tepung dan susu tepung, gaul.
    4. Masukkan pula kismis dan uli adunan ikut bentuk yg digemari.
    5. Bakar pd suhu 180 selama 20 minit.

    Untuk kali ni, sue tak guna mixer pun. Sue tukang sediakan dan  bubuh bahan, kakak sue yang tukang gaul. anak-anak sekelian tukang menyebuk, rakus tak menyabo. Dia gaul dengan tangan saja. Susu tepung pun guna 1 cawan saja sebab mengepau susu tepung anak buah (susu mahal tu..hehehe). So adunan sekut ni memang agak lembik sikit. Masa nak bako, sue gunakan sudu untuk letakkan adunan pada dulang pembakar dan tekan dengan garfu ya.



    *Bestnya kalo dapat main masak2 dengan anak2 sendirik kan. Huhuhuu..

    Wednesday, 21 November 2012

    Miracle Food for Healthy Skin

    Assalamualaikum..
    Still tak ada n3 pasal food or cuti-cuti mesia lagi. Hari ni sue nak share info yang bagus juga.. Now sue pun baru tau juga..Sue copy bulat- bulat daripada page Facial First...
     
    Cuaca panas, pendedahan yang kerap kepada cahaya matahari masa cuti hari tu sedikit sebanyak menyebabkan kulit sue juga tak berapa ok (cittt..jangan muntah ya..I bukan puteri lilin.Tak boleh kena matahari.kikikii)...
    Bila makin berumur ni..Semua kena jaga. Tak boleh silap sikit..Hehehehe...Okeh..Meh kita renung lama-lama gambar keledek di bawah ni ya..(^_^)
     

    Miracle Food for Healthy Skin

    Have your skin been constantly damaged by sun exposure?

    Start munching on sweet potatoes! It's protective qualities could boast large amounts of beta carotene (an antioxidant) and defend against the sun abuse.





    * Opss!!! Tetiba teringin keledek manis bakar Jusco..huhuhuhuhu

    Friday, 16 November 2012

    Salam Jumaat


    Assalamualaikum.
    Sorry lama tak update. Hehehe ia- ia ja. Macam la ada yang rindukan i ni kan. Heheh o_O.
    Tuan romah dalam mood cuti- cuti mesia. Habis cuti sue update balik ya.

    Kesempatan ni, sue nak wish jg happy Deepavali buat rakan - rakan yang menyambutnya dan Salam Maal Hijrah juga buat semua.

    Rindu nak blogwalking. . Internet slow ikut angin. Tu yang buat tak ada mood nak bw. Ni pun guna wiifi free hotel. Ekekee. . Ambik peluang marathon. . Heee.

    Ok all. .stop dulu. Nak contineu jenjalan and makan-makan. Hahahaa. . Makin bolat la ko sue.  o_O

    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Saturday, 3 November 2012

    KeK PiSaNg


    Assalamualaikum.
    Dah berapa hari tak update. Sampai AlongRos pun dah seru bila nak tuko menu.   Hihihiii.
    Jom... Jemput minum petang dengan sue. Minum petang sorang ja ni. Cik hb kerja. Tapi sorang- sorang pun tekak kena layan juga. Lagi-lagi time hujan ni kan. Perut asyik lapo ja. 
    Lama dah teringin nak buat kek pisang. Kebetulan ada stok pisang, elok dikerahkan tenaga sementara rajin ni. Ngeee.

    Kebetulan jumpa resepi yg sama macam resepi yg biasa sue buat. Cuma lain skit, yg ni letak tepung jagung ja. Meh kita tengok resepinya ya. Simple ja.

    KEK PISANG
    Resepi: Umi_e @ MyResepi

    Bahan- bahan:
    4 biji pisang
    3 biji telur
    1 3/4 cwn tepung naik sendiri
    1/4  cwn tepung jagung
    1 cwn gula - sue campur dgn gula perang
    1 cwn minyak masak
    1 tsp soda bikarbonat
    Secubit garam
    1/2 sudu esen vanila - sue tambah

    Cara-caranya:
    Pukul telur dan gula hingga kembang.
    Masukkan pisang yg telah dilenyek & gaulkan.
    Masukkan tepung & gaulkan.
    Masukkan minyak & kaup balik.
    Bakar selama 45 minit dgn suhu yg sederhana.

    * Sue tak ikut cara tu. Cara sue. Blandkan gula & telur dulu sampai kembang, kemudian masukkan pisang yg dah dipotong kecil. Kemudian masukkan tepung, garam, soda bikarbonat, minyak dan esen vanila. Bland lagi sampai sebati.
    Sue bakar pada suhu 150-160c selama 45 minit jg.

    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Wednesday, 24 October 2012

    ROTI NAIK @ ROTI LEMBUT@ SOFT BUN


    ASSALAMUALAIKUM.
    Alhamdulillah..dapat juga sue masuk update n3..Bercinta betul  sekarang ni nak update. Dengan line internetnya yang slow, PC tak da dan kena update dengan tablet saja..tu yang kadang-kadang malas nak update.
     
    Oklah, sue nak share hasil kerja keras sue ( hahahaha..ayat tak boleh blah ja kan) MEROTI sabtu tadi. Ni kira first time sue meroti. Takut nak buat sebenarnya, takut tak menjadi. Tapi alhamdulillah, sue sangat berpuas hati dengan hasilnya. Alhamdulillah, menjadi juga. Setelah jenuh godek-godek cari resepi, sue tertarik pulak dengan resepi Roti Naik yang Mas buat.
     
    Okeh!..Sebagai rujukan untuk diri sue juga di kemudian hari..Sue letak resepi tu di sini ya. Thank's pada empunya resepi. Mas!..Akak copy bolat-bolat ya resepi dari dapo Mas..Hehehehe.. :D
     






    ROTI NAIK @ ROTI LEMBUT@ SOFT BUN
    Sumber 1: Mas
    Sumber 2: Ika

    Bahan-bahannya:
     
    500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
    1 biji telur
    3/4 cawan gula
    1 sudu besar susu tepung - Mas ikut Ika gantikan horlicks(sue pun sama)
    2 sudu besar susu pekat manis
    2 sudu besar marjerin
    1 sudu besar shortening
    1 peket mauripan (11g)
     
     
    campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua sekali
    ***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam ni....maaf tok mak...sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x) - sue terus ja bubuh dalam adunan, tak buat mcm ni. Alhamdulillah naik juga.

     
     
    Cara :
    Dalam mangkuk...Masukkan tepung...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati....
    Masukkan marjerin dan shortening...gaul rata....
    Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik...
    Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lagi sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.
    Sebelum bakar, sapukan atas roti dgn sapuan freash milk campur madu.(sue letak tu ja.sbb tu ja yg ada)
    Bakar dalam oven 180...selama 20 minit atau hingga masak...dengan api atas bawah
    Kaedah lain menggunakan Bread Maschine boleh set kan mcm biasa utk buat doh.
     
     



    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Saturday, 20 October 2012

    Chef ASTRO

    Assalamualaikum.
    Ada yg minat? Meh kita download aplikasi ni. Heee

    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Friday, 19 October 2012

    Detox water

    Copy dari wall picture WorkoutHelthy. . Bagus ni. Terutama pada penggemar Lemon.

    Helps you maintain a flat belly, 2 lemons, 1/2 cucumber, 10-12 mint leaves, and 3qts water fuse overnight to create a natural detox, helping to flush impurities out of your system.

    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Tuesday, 16 October 2012

    Bubur Pasta Manis



    Assalamualaikum.
    Tengah buat apa tuuuu. . Heheheee, opcoz tengah rilek- rilek kat rumah kan. Hari ni.. . Alhamdulillah, hujan turun mencurah- curah lagi petang ni. Sejukkkk. . Bila sejuk, perut pun lapi ja memanjang.

    Tetiba tekak teringin makan benda manis- manis. Nak makan bubur. Malangnya tak ada benda nak dijadikan bubur. Bukak kabinet, nampak pasta spiral. Pasta pun pasta lah. Ganti cha cha. . Hahahaaa. Alhamdulillah, sedap juga. (^_^). Tp nak panggil apa ya? Bagi nama bubur pasta manis pun ok kot. Heeee

    Sebenarnya, masaknya sama ja macam masak bubur chacha. Tapi sue letak jugalah resepi yang sue buat hari ni. Guna apa yang ada saja..Jemput semua. . Heee

    BUBUR PASTA MANIS
    Resepi : Sue@Suemiezi

    Bahan- bahannya :
    1 cwn pasta
    4 cwn air
    3 sdb pati santan
    1 cwn susu kreamer
    4 sdb gula perang - sesuaikan ikut kemanisan yg korang suka
    1/2 sdk garam
    1 helai daun pandan - simpul

    Cara- caranya :
    Rebuskan pasta dgn air dulu. Madukkan daun pandan. Bila menggelegak, masukkan gula dan garam. Kacau.
    Kemudian masukkan santan dan susu. Tggu hingga pasta agak lembut sikit. Tutup api. Siap.


    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Friday, 12 October 2012

    DELICIOUS APPLE CAKE

     
     
    Assalamualaikum.
    Salam jumaat buat semua. Semoga segala aktiviti kita hari ini dipermudahkan Allah. Sejuk damai ja pagi ni..Alhamdulillah.
     
    Kalau duduk rumah ni, bfast dengan Apple Cake ni pun dah ok dah. Feeling ala- ala omputeh gitu..Heee.
     
    Okey!..Ni projek petang semalam sebenarnya. Sue balik awal semalam. Kebetulan cuaca hujan lebat. Perut sangat la lapar. Teringat AlongRos punya Delicius Apple Cake. Kebetulan bahan- bahan semua ada, so terus projek membaking. Baunya, semerbak harum. Buat perut tak sabar nak menikmatinya.
    So, semalam petang..minum lewat petang sorang-sorang sambil menikmati rintik- rintik hujan... Rintik?..Boleh tempias rumah wooo...Lebat betul hujan petang semalam..Hehehehe
     
    Kebetulan juga apple hijau yang hb beli tiga hari lepas, langsung tak boleh buat kawan...Masam sungguh..Tu kalau orang yang mengandung lalu la nak telan tu.. Nak buat air dah rasa macam tak best. Nasib AlongRos up n3 kek ni ... So, meh kita kerjakan apple ni jadi kek ya..Meh kita semak resepinyanya ya.. Thank's AlongRos, sue copy resepinya ya.. (^_^).
     
     
    DELICIOUS APPLE CAKE
    Sumber: AlongRos

    BAHAN2:
    ~500g Buah Epal (Green/Fuji) - kupas kulit, buah tengah, cincang 1cm kiub
    150-200g Gula Perang (orig guna gula putih)
    3 bj Telur (Gred A)
    1 cwn Minyak
    1 st Parutan Kulit lemon (Along petik Lemon kat tepi rumah tau... hehe)
    200g Tepung Naik Sendiri
    1/3 st Serbuk Kayu Manis

    CARA2: 1. Letakkan gula, telur & minyak ke dlm mangkuk & pukul sehingga pekat.
    Campurkan parutan kulit limau.
    Ayakkan tepung & serbuk kayumanis ke dlm adunan & kacau rata.
    Gaulkan epal sehingga rata.

    2. Tuangkan ke dlm tin yg di minyakkan & bakar 170C selama 45-50minit sehingga masak.

    Hidangkan suam bersama susu pekat jika suka.

     

    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Tuesday, 9 October 2012

    BISKUT CHIP COKLAT TELUR REBUS



    Assalamualaikum. . . Salam manis semua. Walaupun perpisat- pisat gosok mata, muka kena still maintain manis ya..gagah kan juga update malam- malam. Matanya memang rasa ngantuk, tapi bila baring. . gatal terkebil-kebil pula. Kemas- kemas dapo biar penat. Kot senang tido. Tak juga lelap. Meh! La mengupdate belog ya. . Heeee. .
     
    Tayang biskut malam- malam tak pa. Tapi jangan makan biskut malam- malam. Bahaya!. . Senyum meleret cik lelemak nanti. . Heheheee.
     
    Akceli tak sabo nak tunggu raya haji dah. Buat saja sekarang. Asal masuk ja dapo Kak Ct, asyik menjeling ja kat biskut ni. Nasib la senang ja buatnya. Anak- anakkk. . semudah A B C ja ya buat biskut ni. Yang ada anak tu, boleh main uli- uli sama- sama. Hehehehee. . Melalut banyak dah ni. Ngeee
     
    Oklah, sue sharekan resepi ni kat sini pula. Thanks Kak Ct. Tp, ampun kakak ku, sue dah terderhakakan resepinya. Coklat chip tak cukup pulak, makanya sue tambah dengan almond slice. Oh ya. . Ada lagi sebenarnya kejadiaan masa nak membako biskut ni. Tengok- tengok oven lak buat hal. Api bawah tak menyala panas. Nak nangis dah. . Tp sabo lagi. Off jap. . Ketuk- ketuk sayang, lap- lap sayang. On balik. . Ok akhirnya. . Heeee.
    Dah! Meh kita semak resepinya ya.



    BISKUT CHIP COKLAT TELUR REBUS
    Sumber : Che Ct Delima

    Bahan- bahannya:
    1 biji telur rebus - dilenyek halus
    200g tepung gandum
    125g mentega - dipotong dadu kecil
    1sdk baking pauder
    50g gula kaster
    50g gula perang
    1 sdt esen vanila
    150g coklat chip - sue campur almond

    Cara- caranya:
    Panaskan oven 180'C.
    Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan uli dengan tangan atau lebih mudah gunakan food prosesor. Putar hingga sebati.
    Tambahkan coklat chip dan almond. Gaul rata dengan tangan atau senduk.
    Ambil sedikit adunan anggaran 22g atau sebesar bola golf dan letakkan pafa baking paper (sue letak atas dulang non stick terus). Jarakkan setiap adunan dan tekan dengan tangan atau garfu.
    Bakar selama 15 - 20 minit. Keluarkan dari oven. Sejukkan atas redai. Siap.


    Okeh! Nih nak peringatkan lah ya. Bak kata Che Ct. Biskut ni lepas keluar oven memang lembik skit. Jangan pulak terkejut ya. Bila dah disejukkan, keras ler balik biskut tu. Jangan pula panikk ya..   Dah sejuk, apa lagi. . Sila lah ngap masuk mulut sekeping dua. Heheheee. .  
    Tak rugi buatnya tau. Selamat membiskut ya. . (^_^)

    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Sunday, 7 October 2012

    Pasta goreng + Sandwish daging with cheese.



    Assalamualaikum. Morning semua.
    Alhamdulillah, syukur kepada Allah diberikannya lagi kesihatan yg baik pada sue. Dah sarapan belum? ;D.

    Pagi ni sue sediakan bfast agak berat juga. Hb kerja hari ni. So, buar bfast berat. Tengah hari rilek tak payah masak dah. Ya la, stakat sue sorang ja. Tak kuasa nak masak. Heee
    Akceli simple ja masak dua benda ni. Semua main lebur ja. Heee. .


    SANDWISH DAGING WITH CHEESE
    Resepi: Sue@Suemiezi.

    Bahan- bahan:
    Roti keping
    Inti daging -resepi inti daging sama mcm inti kuih cara.
    Slice cheese
    Mayonis
    Telur
    Secubit garam

    Cara-caranya:
    Sapukan mayonis. Letakkan inti daging. Lapiskan cheese dan tangkup dgn sekeping roti. Mangkuk lain, pecahkan telur dgn secubit garam. Celupkan roti dlm telur tadi dan goreng. Siap!



    PASTA GORENG SIMPLE
    Resepi: Sue@suemiezi.

    Bahan- bahannya :
    1 mangkuk pasta
    1cwn daging cincang
    1cwn mix vege
    2 sdb cili kisar
    4 sdb sos cili
    1/2 biji bawang besar - dihiris
    2 biji bawang putih - dihiris
    1sdk lada putih Aji- shio - x letak pun x pa. Hr ni sue letak.
    1/3 fresh milk
    Garam secukup rasa
    Hirisan sosage, fish ball dll

    Cara- caranya :
    Pasta perlu direbus dl. (x perlu ajar kot. Dekat plastik dia biaanya ada ditunjuk kan cara).
    Tumiskan bawang besar dan putih hingga naik bau. Masukkan cili kisar. Tumis sampai naik minyak. Masukkkan daging cincang. Kacau, kemudian masukkan sos cili. Curahkan fresh milk. Kacau 2 3 minit, masukkan mix vege. Perasakan dgn garam. Masukkan lada putih Aji-Shio.
    Bila kuah agak kering, masukkan pasta. Pecahkan telur dan maukkan hirisan sosage, fishball dll. Agak- agak semua bahan dah sebati. Matikan api. Siap!.


    Fuhh!! Susah nak taip resepi ni tau. Sebab tak biasa main sukatan. Lebih banyak main taruh ja semua. Agak- agak rasa ja. So, pandai2 la balancekan rasa ya. Tapi tu la antara bahan- bahan basik yg sue guna. :D
    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Saturday, 6 October 2012

    Kuih Cara Berlauk



    Assalamualaikum.

    Lewat sikit post n3. Maklum la, terkedek- kedek nak menaip n3.
    Ni menu minum petang tadi. Ntah kenapa terajin la pulak hari ni.
    Ni kira kali kedua sue merasmikan loyang boulu. Dan kali ke dua sue buat kuih cara juga, Sebelum ni dah pernah try buat kuih cara manis. Maybe lepas ni, guna lagi buat boulu kot. Hehehee. . Kena juga sesekali guna acuan tu. Idak la nanti kena perli. Masa nak beli bukan main lagi heee.
     
    Okeh! Semak resepinya ya. Resepi dari dapo Cik Mat Gebu. Thanks Cik Mat atas perkongsian resepinya tu. Klik SINI untuk tengok kuih cara berlauk Cik Mat ya. Resepi follow sebijik cik mat.




    KUIH CARA BERLAUK.
    Resepi : Cik Mat Gebu @Dapur tanpa sempadan

    Bahan- bahan inti :
    100g daging ayam cincang - sue gn daging cincang
    1/2 biji bawang besar - sue gn sebiji
    2 ulas bawang puti
    2 hirisan halia
    3/4 camca besar rempah kari daging
    1 camca besar sos tomato
    1 camca teh cili kisar - sue letak 1 camca besar
    Garam & gula secukup rasa
    1/3 cawan air
    1biji cili merah. Buang biji. Dadu kecil2
    Hirisan daun bawang secukupnya - sue x letak, x da stok
    Bawang goreng secukupnya.

    Bahan Kuih Cara :
    75g tepung gandum
    1biji telur gred A
    165 ml santan - sue campurkan santan dgn fresh milk.
    2 camca besar mentega cair
    Secubit garam
    1-2 titik pewarna kuning

    Cara- cara Membuatnya :
    Untuk Inti:
    Panaskan sedikit minyak dlm kuali (sue pun gn non stick pan). Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia & cili kisar hingga harum dan masukkan sos tomato dan rempah kari. Kacau rata. Masukkan daging cincang dan kacau rata. Tuangkan air dan biar hingga kering. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan sebahagian cili dan daun bawang yg didadu tadi. Gaul rata, rasa dan jika ok, matikan api. Sejukkan.

    Untuk Adunan Kuih Cara:
    Satukan semua bahan untuk kuih. Kacau rata dgn whisk hingga tak berbintil2. Kediaan tapiskan. Rehatkan sebentar. (sue bland ja semua bhn dlm blander dan tapiskan. Masukkan adunan dlm bekas bermuncung.

    Untuk Kuih Cara Berlauk :
    Panaskan acuan kuih. Gunakan api kecil. Sapu setiap cetak dgn minyak. Tuang adunan. Masukkan inti, taburkan cili merah, daun bawang dan bawang goreng. Tutup dengan tudung periuk. Biarkan 30 saat. Buka dan bila permukaan kuih kering. . Boleh diangkat. Siap untuk dimakan.


    Fuhhhh!!!! Bercinta nak menaip n3. Ok! Jemput menjamu mata dan selamat mencuba (^_^)


    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Friday, 5 October 2012

    Butter cake




    ASSALAMUALAIKUM..
    Salam jumaat semua..Alhamdulillah, sedar tak sedar dah jumaat. Sue paling suka jumaat tau..Sebab esok cuti..Ekekekee..hapa- hapa ntah..

    Hari ni letih sesangat, malam tadi sampai rumah pukul 3 pagi...Jemput mak kak LCCT terus bawa kerumah adik di Semenyih. Haissh!! Patut sampai 12.45..tapi sampai 1 lebih flight tak landing- landing lagi..Buat riso ja..Heee.. Bangun pagi- pagi lagi jadi makcin kantin. Masak mee goreng request dari cik hb lagi..pun untuk dibawa ke office dia. 
     
    Nih!..Projek malam tadi, sambil- sambil membaking ni..sambil-sambil prepare bahan-bahan untuk masak esok pagi.
     
    Okeh!..Ni dah kali ke dua sue masak kek ni. Klik SINI untuk yang kali pertama ya. Memang resepi Kkida ni kena dengan sue. Simple dan sedap. Saiz adunannya ni kecik ja, so klu nak banyak silalah gandakan sukatannya ya.. Kali ni sue saja ja gunakan loyang yang comei- comei..Senang sekali ngap ja masuk mulut .. Masak pun sekejap ja. Dek kerana Butterscoth sue ada lagi sikit, sue letakkan butterscoth ni dalam kek tu. Kira macam intinya lah..Ternyata memang sedap.


    KEK BUTTER
    By : Sue@ Suemiezi

    Bahan - bahannya :
    1 1/2 cwn self raising flour
    1/2 cwn gula halus (nak lebih pun ok. Sue ikut kkida)
    2 biji telur gred A (sue gn 3 biji telur gred B)
    3 sdb mentega (room temperature)
    2/3 cwn susu full cream (room temperature)
    1 sdk esen vanila (sue letak)
    Pewarna hijau dan merah
     
     
    Cara- caranya :
    Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar. Mix semua bahan dengan menggunakan mixer hingga sebati pd kelajuan perlahan.
     
    Kemudian mix kan pd kelajuan medium selama dua minit lagi. ( sue buh dalam blander ja. Bland semua sekali)
     
    Bahagikan dua adunan. Satu letak pewarna merah dan satu lg letak pewarna hijau.
     
    Masukkan adunan berselang seli ke dalam acuan kek or cupcake.
     
    Bakar pd suhu 170 selama 20 minit or sehingga masak.
     
    Siap!
     
     
     
    Belum pun sempat simpan dalam tuperware ntah dah berapa ketui masuk dalam mulut sue..Haishh!!!..Tak hingat tu...Tu la..comei sangat kan..Tak sedo dah bapa banyak masuk mulut..Hee
     
    Ni pulak sue tapaukan siap-siap untuk makyong kat opis sue..So senang, sambil-sambil goyang kaki depan pc dia tu..Dia ngap ja satu-satu..Cukup la sikit tu ja ya..Mak yong tak boleh makan banyak- banyak..ehehehehe
     
     
     
    Okey semua, selamat berhujung minggu. Tak sabo nak cuti esok..Ngeee (^_^)
     
     
    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Thursday, 4 October 2012

    Butterscotch Souse


    Assalamualaikum. . Apa khabar semua. Hope semuanya sentiasa sihat-sihat.

    Ok! Sapa suka butterscotch angkat tangan. Hehehee. . Akceli, ni gara- gara ternampak butterscotch Mas la ni. Tengok pulak meleleh- leleh atas bun roti dia. Peh!!! Teruja terus. So, semalam sempat buat. Senang banget membuatnya. . Semudah A B C. . Ekekeeee.. . Tp tu la, dah siap tak tau nak makan dengan apa. Last- last makan dengan sekut kering ja lah.
     
    Tak pa, nanti kita godek-godek apa boleh buat lagi dengan butterscotch ni. Kak Nor kata makan dengan pancake, Mamahawa kata buat CC. . Ok juga kan. . Tak pa, next projek.
    Ok!  For madamlala yang tanya resepi tu, sue share resepinya di sini untuk rujukan.


    BUTTERSCOTCH SOUSE
    Sumber: Izah Daud, Mas

    Bahan-bahannya:

    1/2 cawan gula perang
    1/2 cawan gula pasir
    1/2 cawan air
    1 tsp. vanilla
    1/4 cawan tepung
    1/2 cawan butter
    secubit garam (optional)
     
    Cara- caranya:
    Satukan gula perang, gula pasir, tepung dan air ke dalam periuk kecil. Gaul hingga sebati. Masak atas api yang kecil hingga gula hancur. Tambahkan vanilla dan butter. Masak dan kacau sehingga butter cair dan sedikit pekat. Sejukkan dan tuang ke atas roti kosong.
     
    Nota: Kacau atas api hanya sedikit pekat sebab bila sos ni sejuk ianya makin pekat. Tapi kalau dah pekat sangat tambah je sikit lagi air. Boleh kurangkan sikit gula kalau tak mau manis sangat.
    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Tuesday, 2 October 2012

    Kek Gula Hangus.


    Assalamualaikum.
    Dah berapa hari tak update blog. Selain daripada kekangan masa, tak ada idea pun ya jg. Ok! Ni sue nak share resepi dan sambil tu, penting di update untuk rujukan masa akan datang.

    Akceli, ni antara menu yang sue buat untuk jamuan metting cik hb isnin tadi. Tak pasal- pasal jadi makcik kantin dah. Walaupun penat balik Tambun tak habis lg. Sue setuju juga ambik oder hb tu. Makanya, sampai ja kl dalam pukul 5 terus shoping ke pasaraya cari bahan. Balik rumah terus siapkan bahan- bahan asasnya dl, masak pagi- pagi ja. 

    Ok lah!  Meh kita terus kepada cerita kek ni. Sue pernah buat kek gula hangus ni dulu masa bujang. Tp tak ingat dah resepinya.

    Kali ni try resepi yang sue dapat dari dapo kak Ct Delima ni. Tengok ramai juga yang dah try resepi ni. Kompem sedap kan.

    Sue betul- betul follow resepi yang kak Ct tulis tu. Bagi sue, resepi yang ni pun dah cukup manis. Hasilnya, boleh lah. Silap sue juga, gunakan loyang yang terlalu besar, hingga jadi rendah kek tu. So far. . Walaupun tak tunggu 10 minit, hasilnya tetap menampakkan sikit- sikit bentuk sarangnya tu. Tapi halussss la. Heee,

    Dah! Resepinya ini ya.


    KEK GULA HANGUS
    Sumber : Kak Ct Delima

    Bahan- bahan gula hangus :
    1 cwn gula pasir
    1 cwn air panas

    Cara membuatnya :
    1 cwn gula pasir dijadikan gula hangus dengan api kecil. Bila gula hangus sepenuhnya, boleh masukkan 1cwn air. Hati2 dgn gula yg panas sewaktu masukkan air krn gula akan meletup2 terpercik.

    Bahan kek :
    1/2 cwn susu pekat manis
    1cwn tepung gandum
    4 biji telur
    3 sdb butter
    1 1/2 sdk soda bikarbonat

    Cara- cara membuatnya :
    - Alas loyang @ acuan dgn jertas minyak & glis dgn butter. Ketepikan.
    - Pukul butter dgn telur hingga sebati. Tak perlu pukul hingga kembang, cukup dipukul hingga adunab sebati saja.
    - Masukkan susu pekat manis & masukkan jg gula hangus td. Kacau hingga sebati.
    - Akhir sekali masukkan tepung & soda bukarbonat yg telah diayak bersama td. Kacau lg hingga adunan rata. Perapkan selama 10 minit.
    - Tuang adunan dlm loyang & bakar pd suhu 170'c selama lebih kurang 45 minit hingga 1 jan @ boleh uji kek dgn mencucuk lidi sate, bila ditarik keluar. Lidinya bersih, tu tandanya kek sudah masak.

    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Saturday, 29 September 2012

    Kek Butter


    Assalamualaikum.
    Sebenarnya, pada asalnya nak try guna silicone cup yg baru dibeli. Tapi bila memikirkan dah malam, sue guna saja acuan yg sedia ada.

    Akceli. . Kek ni sue buat untuk bekal perjalanan pi Tambun hari ni.
    Resepi sue dapat dari dapur Kkida. . Resepinya sangat la simple dan off coz sue suka. Oklah! Tak mo berceloteh panjang- panjang. Sue letak resepi ni untuk rujukan ya. Thanks pada Kkida untuk resepi kek yg simple ni. :D

    Sorry la ya, sekarang update guna tablet. Makanya sangat terhad nak mengupdate dicampur lg malas nak menaip banyak- banyak. . Heee. . Now sue dah otw ke Perak. .  Hope semuanya selamat sepanjang perjlanan.

    KEK BUTTER
    Sumber: Kkida @Koleksi 1001 Resepi
    By : Sue@ Suemiezi

    Bahan - bahannya :
    1 1/2 cwn self raising flour
    1/2 cwn gula halus (nak lebih pun ok. Sue ikut kkida)
    2 biji telur gred A (sue gn 3 biji telur gred B)
    3 sdb mentega (room temperature)
    2/3 cwn susu full cream (room temperature)
    1 sdk esen vanila (sue letak)
    Pewarna hijau dan merah



    Cara- caranya :
    Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar. Mix semua bahan dengan menggunakan mixer hingga sebati pd kelajuan perlahan. Kemudian mix kan pd kelajuan medium selama dua minit lagi. ( sue buh dalam blander ja. Bland semua sekali)
    Bahagikan dua adunan. Satu letak pewarna merah dan satu lg letak pewarna hijau.
    Masukkan adunan berselang seli ke dalam acuan kek or cupcake. Bakar pd suhu 170 selama 20 minit or sehingga masak.

    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Tuesday, 25 September 2012

    Pulut kuning + Ikan kering


    Assalamualaikum.

    Kering idea tak tau nak update apa. Ni kira update ngada- ngada. Heheheee. .
    Meh layan bekal sue hari ni. Pulut kuning lawan denafn ikan kering haruan. Peh! Layan hokey. Cenggini ciput dan sempoi pun. Kemain syok lagi kengkawan opis sue.

    Buat Kak Ana. . Yang komen kat IG td. . Ikan kering haruan ni sedap tau kak. . Heeee.  
    Kat kampung ikan kering haruan ni antara ikan kering yang sentiasa ada kat rumah. Makan dengan nasi goreng, kompem mak mertua lalu pun tak perasan. Hihihiii. . Merapu la dah tuuuu. .

    Ok u all. . Update tu saja. Heheheee daaaa. . ;D

    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Saturday, 22 September 2012

    SANDWISH GORENG


    Assalamualikum. Morning semua ;D

    Pagi ni celik- celik ja mata pagi tadi, segar sangat. Rupanya hujan pagi ni. Plan nak menyambung tido lagi, tapi mata dah segar bulat. Kemas- kemas apa patut, masuk dapo.

    Pagi ni just prepare sandwish simple. Guna apa yang ada saja. Nak bg ummp...sue buat ala- ala aiskrim goreng gituuu. Alhamdulilah, laju juga hb makan. Hahahaaa.   Berjaya taktik sue kiranya.

    Dalamnya sue ada letak slice cheese. Hb x suka makan cheese. Tapi kali ni dia tak bunyi pun. . X terasa la tu.   Heee

    Okeh! Share resepi simple dari sue. Blasah ja lah. . :D

    Bahan - bahan.
    10 keping roti gadinear - hasilkan 5 keping sandwish
    Mayonis
    Sos cili
    Slice cheese
    Tomato - potong nipis
    2 biji telur
    Secubit garam

    Cara- cara.
    Sapukan mayonis atas roti. Letak kan tomato, slice cheese dan letakkan sikit sos cili. Tutupkan dengan sekeping lagi roti. Tekap dengan acuan.
    Bekas lain, pecahkan  2 biji telur. Letakkan secubit garam. Kocak.
    Celup roti sandwish tadi dalam telur dan goreng keperangan.
    Siap! :D
    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Friday, 21 September 2012

    Dry Seaweed @ Kologen

    ASSALAMUALAIKUM.
    Mula- mula, korang baca ni dulu ya...Tau kan..Mesti teruja bila sebut KOLOGEN kan... Nanti- nanti cerita panjang sikit. Saja..mula nak berjinak-jinak bantu kawan jual ni. Akceli bukan jual pun. Tapi kalau ada yang nak boleh ja rojer sue. (^_^)




    Kebaikan seaweed gred AAA

    Khasiat kolagen kulit akan semakin LICIN, CERAH, TEGANG & MUDA..
    Membantu merawat GASTRIK.
    Bertindak sebagai ANTIKULAT dan ANTI BAKTERIA
    Membantu MENURUNKAN tekanan darah tinggi/hypertension.
    Memberi tenaga dan MENGUATKAN sistem tubuh/imun.
    Membantu MENSTABILKAN kandungan gula dalam darah.
    Membantu merawat penyakit GOUT.
    Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
    Menguatkan tulang dan sendi.
    Meningkatkan SEL RAWAN dan otot.
    Mencegah KANSER
    Merawat ANEMIA.
    Menurunkan KOLESTROL dalam tubuh.
    Menyerap lebihan garam dalam tubuh (lumpuh/STROKE).
    Melicin dan menegangkan kulit serta payu dara (ANTI PENUAAN)
    Memulihara sel-sel kulit mati (JERAWAT).
    Menpercepatkan penyembuhan luka.
    Menstabilkan kandungan gula dalam darah (KENCING MANIS).
    Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas.
    Menberi Kekenyangan (diet).
    Melancarkan sistem metabolisme.
    MERAWAT usus kecil (sembelit)


    Thursday, 20 September 2012

    KeK CoKlaT KukUs MuDah




    ASSALAMUALAIKUM.
    Meroyan pasal berat naik tu satu hal lah..Tapi still nak post juga makanan. Akceli senang juga untuk rujukan sue pada masa akan datang.Ececeh..Heeee

    Ni buat sama hari dengan sue buat kek lapis alwani hari tu. Tapi semput nak update. Bercinta betul. Line internet dari lepas raya hari tu sampai sekarang, semput ja memanjang. Letih tau..macam nak merajuk ja. 

    Oklah..melalut ja. . Dah alang-alang keluarkan pengukuskan..Sekali harung la dua tiga bijik kek..heee..Resepinya sue google ja kat internet "kek coklat kukus mudah"..Haa ko..nak yang mudah saja..ngeee..So, jumpa la resepi ni kat kat Blog Dari Dapur Ummi.  Thank's pada tuan punya resepi.Meh semak resepinya...

    KEK COKLAT KUKUS MUDAH
    Sumber : Blog Dari Dapur Ummi
    By : Sue @ Suemiezi

    Bahan A
    1 cawan gula
    1 cawan serbuk koko
    1 cawan minyak mazola - sue guna minyak jagung. Blasah
    1 cawan air panas
    1 cawan susu pekat/susu cair/susu segar
    1/2 cawan milo
    1 sudu kecil nescafe - sue tak letak ni
    3 biji telur
    1/4 nestum - sue tambah


    Bahan B
    2 cawan tepung gandum
    1 sdk soda bikarbonat
    - ayak bersama 2, 3 kali

    Cara- caranya.
    Satukan semua bahan A hingga sebati. Masukkan bahan B. Kacau rata. Letak dalam loyang dan kukus selama 1 jam.

    Toping Mudah
    1 cawan milo
    1/2 cawan koko
    1/2 cawan susu pekat
    1/4 cawan air panas
    - kacau rata semua bahan dan tuang atas kek.

    Selain daripada tu boleh juga kalau nak gunakan resepi coklat ganache ni untuk toping.

    1 cawan susu pekat
    2 sudu makan serbuk koko
    2 sudu makan mentega


    Tapi untuk kek coklat kali ni, sue belasah ja buat toping sue sendiri.

    1 cawan coklat bar
    1/2 cawan coklat DAIM
    1/3 cawan susu cair
    2 sudu makan mentega




    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Wednesday, 19 September 2012

    OMG

    OMG...Scarryynya..
    Nak jerit kuat- kuat pagi ni bila naik penimbang.
     
     
    Huaaaa...penimbang tu khianati sue..
    Tipuuuuuu
     
    Stop makan sedap dah..Huhuhuuu.. ..Nangissss..
    huhuuuu

    Thursday, 13 September 2012

    Tomyam Ala Thai


    ASSALAMUALAIKUM.

    Sebelum ni sibuk la nak makan tomyam ala thai...Kadang- kadang makan kedai order tomyam..Iskh!..Awat la dia orang masak tomyam sedap sangat ya. Celup tangan ka..kasi sedap..:P
    Tu dulu la..But now, sue pun dah boleh dah masak tomyam ala thai gitu..Cepat disediakan lagi hokey ( dasar pemalas nak buat pest sendiri)..Ekekekeke...Tapiii.dengan bantuan pes Tomyam Thai tu...Aci tak?..

    Pes tomyam ni cik hb yang beli masa balik Perlis hari tu. Siap tanya akak siam tu..Dia siap ajar lagi cara masaknya. Walau pun senang, saja ja tanya kot ada bahan- bahan magik yang dibubuh sekali masa masak tu.

    Now..cik hb boleh order bila- bila masa saja nak makan tomyam.. Sorry korang, now hb sue tak payah makan kedai lagi semata- mata nak makan tomyam ala thai sebab wife dia pun boleh sediakan tomyam yang sedap dan cepat ala- ala kedai gituuu..Ekekekekee..tak dak hal lah kan..ni awek banjar yang tak da ropa siam gitu..Boleh lah..Ngeeee



    Meh nak share menu kegemaran sue dengan hb...Tomyam best kalau makan time diet. For me la..Orang lain tak tau.

    TOMYAM ALA THAI

    Bahan- bahannya:
    4 cawan air ( untuk semangkuk)
    2 sudu pest tomyam - ikut kemasaman la ya
    1 batang serai
    2 helai daun limau purut
    dua hiris halia
    1 hiris lengkuas
    sebiji bawang besar (potong 4 or 6 ja)
    Bunga kubis, Jagung muda, Carrot Or apa2 saja _ikut suka
    Ayam, daging, sotong, udang or apa2 saja.
    garam secukup rasa ( tak letak pun tak pa..Tp kalau yg kuat masin boleh la letak ya)

    Cara- caranya
    - Didihkan air, masukkan pest tomyam, serai, halia dan lengkuas.
    - masukkan ayam , daging or bahan2 seafood.
    - Masukkkan bawang besar, daun limau purut dan sayur2an. Perasan degan garam  and kalau tak 
       cukup masam boleh perahkan limau/ lemon ya.
    - Siap!..Hidangkan. Kalau nak sedap taburkan daun ketumbar. Baru lah rasa mcm makan kat kedai
       tu..


    Senang kan...Kira kita main lebur ja semua bahan tu dalam periuk. Senang dan cepat. Bagi orang yang kejar masa or tak cukup masa boleh la beli pes ni ya.








     

    Popular Posts

    Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

    Renungan


    Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "