Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (15) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (2) Lauk (6) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (236) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (14) Menu Mudah (10) Minuman (9) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (17) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (2) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Dragon Pizza

ASSALAMUALAIKUM.
Cepat betul rasanya masa berlalu. Pejam celik pejam celik dah 29 Disember.... Tinggal 2 hari nak masuk Januari 2012.

Tak ada benda pun nak update sebenarnya. Tapi just nak share gambo food ni je.




Kejadian adalah pada semalam 28 Disember 2011. Lokasi nya di sebuah restoren di Sunway..Restoren MURNI kalau tak silap.


Hahahhaaaa..lawak kan..Ada rope pizza ka ni?..Gila bapak punya beso...Wahahahahaaa..Nama dah la pelik..ropa pun pelik. Tapi siyes..sedap juga tau rasanya.

Siapa tuan yang mengorder makanan ni?.. Siapa lagi kalau bukan Azwa.... Jenuh la Azwa nak mengabihkannya..nasib ada kami ni yang baik hati (ke pelahap) yang bantu menghabiskannya.

Okies!..tu ja nak cita...Ngeeee..Kompem berbulu ja korang kan..:P



Morning

Assalamualaikum.

Morning semua. Rindunya nak berblog. Tapi keadaan betul2 tak mengizinkan. Hari ni sue tak pi office..duduk rumah saja. Banyak keja2 rumah yg perlu di uruskan.
Ok. . .Pg ni sue just buat cucuq@cekodok doyan saja. Tu pun last minit punya idea merapu. Nasib la sedap juga. Tp no hal la. . .Sebab cekodok memang favorite sue. . .;-). .

Baiklah. . .Sue stop dulu ya. Banyak keja lagi ni. Hari ni ja ada masa

Batal semua rancangan..

Tak da cuti-cutii..tak dak enjoy-enjoy..
Mood la ni adalah..Stress..penatttt....
Mula bz dengan  Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)..Waaa..muntahhhh!!!...Tapi demi korang....Sue  berkorban tenaga dan masa tau..huhuhuhuhu....Waaaa...tak jadi balik kampung minggu ni..Sedihhhhh......

Sekian..Tu ja nak update....


Tayang bunga

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni sue tak mo cerita pasal food or up gambo food. Hari ni sue nak up gambo bunga kat garden sekangkang kera sue.  Mood tengah bermunga-munga la ni..Ngeeeee...Sila abaikan rumput-rumput dalam picture tu...Rumput yang dah lama tak diragut ....

Koranggg..sue la ni memang tengah gila kan bunga ala-ala Lavender ni... Adakah bunga sue tu juga spesis lavender juga?...Tak tau la..yang pasti color dia sama..(^_^). Bunga ni senang nak tanam rupanya..sue kerat ja, cucuk kat tanah..hidup ja. And tempat yang dikerat tu..cepat ja bercambah baru. 
Sebenarnya, bunga ni sue rembat mak punya..Kikikiiiii....Sayang mak...Tau ja anak dia suka munga kan...Bagi saja kalo nak..siap dia yang masukkan dalam kereta lagi. ..Minggu ni nak balik kampung...Kompem ada ja lagi bunga-bunga yang mak offer suruh bawa balik...(^_^)



Ini picture wallpaper pc kat office sue...Cantik kan....Big bos pun kalau lalu, mesti tegur cantik gambo lavender kat pc tu..Ngeeee..rupanya dia pun suka bunga ni juga...Fuhh..ni buat nak berangan lagi ni...Verangan pi berdiri ditengah-tengah ladang dia..Waaaa...sangat syokkk tauuu....

Verangan lagi buleh?

Assalamualaikum...Morning semua..(^_^)

Bila mood nak hapdet tengah datang, problem lain pulak ada. Waaaa..kena berebut nak guna lappy lak dengan hb. Kejam tau dia, siap bawak pi mana dia pi. Tak mo tinggal kat rumah langsung.

Ni yang buat nak mintak lagi satu ni.... 

Ok!..nak verangan nak yg ni buleh? .....Comeiii ja kan....




Dah!..nak pi google-google lagi apa yang terbaik..Hahhahhahaa..google ja lah ya...Pastu verangan la banyak-banyak...:P










   

Sesi berangan lagi..

Sila beri peluang untuk saya berangan sekejap..berangan tidak perlu bayo kan..Ngeeee.....
Sedia maklum kan......Sue suka buku..suka majalah..
Stok buku dan majalah kat rumah  ni makin banyak.
Bila banyak, makanya akan ada masalah.

Tempat simpan?..Ohhhhh!!!!!!....Sayaaaa....

Sangatttttt teringin punya rak buku seperti ini.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
atau pun....


Yang ini pun cantikkkk....bahagiaaa kalo dapat..( dah macam library pulok dahhh..kikikiiiii)





Atau pun......
Cikai-cikai..macam ni pun buleh laaa...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Dah tak buleh jugaaa...

macam ni pun jadi lah.
.
.
.
.
.
.
.




Idak la buku menyepah sana-sini...Kat rak tb ada separuh..Bilik tido pun ada..bawah meja kopi pun ada....Tak ke menyepah tu...Pas tu kalo buku ilang..meraban la mencari....

Kah!..Kah!..berangan tak hingat tuuuu..


Nak uji anda stress ka tak :P

ASSALAMUALAIKUM..
Hoyeiiii...jumaat sudahhhh...Dah!..meh tengok gambo bawah ni. 





Meh tenung gambo tu.....Kalo korang stress tahap gaban kompem korang akan nampak bulat-bulat tu berpusing-pusing bukan main lagi..Woo..berpino mata weh!

Tenung cepat tenung..kasi senam sikit biji mata korang..wahahahahhaaa...jangan juling sudah la ya...

Sekian n3 tengahari jomaat..( waaaa...tak da sapa nak ajak i kuar ka..buhsannnnn duk opis ni )

Ustaz Don Daniyal Don Biyajid

~ picture from Google ~

ASSALAMUALAIKUM...

Meh nak bagi tau....Cheqqqqq dah jumpa blog Ustaz Don...Ngeeeeee...sowiieee..Sue memang minat dengan Ustaz Don..Ni gara-gara segment 30 minit bersama ustaz Don yang ditayangkan di Tv Alhijrah ...

Lagi best..sebab dah berdepan dengan dia face to face kan..Fuhhhhh...lembut ja mukanya...Ops!!!...lupa diri sat..Hahahahahaa... Cita face to face jumpa dia tu, kita cerita lain kali na.

Ok..Sapa nak Like page dia KLIK SINI..and nak pi tengok blog dia KLIK SINI na....


Suka dengan cara dia berdakwah...(^_^)

Khamis sudahhhh..

ASSALAMUALAIKUM..
Morning semua...Hari ni kompem huru hara skit..Selsema tak baik-baik..pala nyut-nyut juga..Kira BONUS tak habis lagi..keja melambak atas meja...
Hadoiiiii...cepat la..Jumaat..
Nak cuti..nak rehat....Ngeeee

EN hb..nak bagi tau ni..."SAYA PERLU PERGI BERCUTI"....Jom arrrr....(^_^)...

Kek Coklat again


ASSALAMUALAIKUM.
Tak mo tulis banyak-banyak....Ni hasil membaking semalam. Siap ja semalam, terus up kat fb...Sudahnya ramai yang teringin. Tak pa la..memang selalunya apa yang sue buat kawan-kawan office akan dapat rasa..Rezeki dia orang..


Lagi pun kalau untuk makan sendiri, kompem mau  dua tiga hari juga nak habis. Bawa pi office, tak sampai 5 minit dah licin. Puas hati.

Mood membaking dah mula mari, makanya macam-macam perancangan ada dalam kepala otak ni. Semua nak try..semua nak rasa. Lagi pun, sue masak sebenarnya lebih kepada untuk kepuasan sendiri..Ni salah satu cara untuk sue hilangkan tension. Bila bz buat benda-benda ni semua, tak da masa nak fikir tentang masalah lagi...And yang pasti, puas hati sangat bila apa  yang dibuat tu menjadi.

Kalau orang yang tersayang puji, lagiii la PUAS HATI...Kompem senyum lebor ja. 
Tu la cara senang nak tawan hati orang tersayang kan. Kita kenyangkan perut dia orang dengan masakan kita yang sedap-sedap. Sue tak la kata sue pandai masak. Tapi boleh la untuk jamu keluarga...Tak la sampai ke tahap Mastercheff...But sue akan terus belajar untuk menyediakan hidangan terbaik buat keluarga sue yang stakat kami berdua ni ja..Ngeeee . Tabik pada kakak-kakak dan adik otai masakan..Kak Nor, Kak CT, Kak Dayang, Kak Ana..sapa la ye..Ika Bangkok, Jiya, Ros..dan lain-lain lagi .Korang la sumber inspirasi sue dalam bidang masakan ni ( ceh!..bunyik macam chef ja)... Hahahahaa..La ni kalo masak, harus nak ambik gambo tau...Tapi tak bleh lawan gambo-gambo food dia orang la...But u all memang tebaik...TABIKKKK..(^_^)

Erk!..tadi kata tak mo tulis banyak-banyak..Ngeeee....tetiba lancar pulak jari ni..K..sue stop dulu ya. Daaa.

Bubur @ Moi tuk org tak sihat + Sambal Ketuk




ASSALAMUALAIKUM.

Ya..saya memang tak sihat hari ni. Hidung sakit dah ni..asyik duk sok sek sok sek..Hidung berair.....badan tak sihat hari ni, makanya sue cuti kan diri hari ni..Demam selsema ni, menangkap ke kepala sakitnya. 

Walau tak sihat.....Tapi tak boleh duduk saja membiarkan perut ni memberontak kelaparan. Makanya kena juga masuk dapur masak sesuatu. Kunun nak buat lempeng, tapi macam leceh. Kalau bleh nak yang tak perlu kena sentiasa jaga. Tadi masa duk merayau ke rumah Alin..ternampak bubuqdia yang simple tapi cukup menyelerakan. Bagus la..kena la dengan keadaan sue sekarang ni...Tak sihat + malas masak.

Masuk dapur, pi reneh bubuq dulu.Lawan dengan sambal ketuk. Terbukak skit lobang idung ni..kikikikiii..Tapi..bubuq i bukan sebarang bubuq...Still tak mo kalah juga tu, tekak kena diutamakan. Dalam bubuq, bubuh carrot + rencah soto ADAMI...Haaaa..kompem la sedap. 

Elok-elok bubuq masak, gas lak habis...Hahahahahhaaa...nasib lepas juga siap masak.kalo dak kempunan la.  Dah la..nanti sue update sempurna skit. Gambo pun just letak yang tu ja. Tu pun ambik kat fb ja..tak edit-edit letak watermark pun. Nanti-nanti sue upadate lek lok skit ya....Huk!..Huk!...sok..sek.sok sek..hingus nak leleh ja ni...Stop dulu ya..




Sambal Ketuk ~ Sumber : Alin Marlini 

Bahan-Bahan :

15 biji cili padi - sue guna 6 biji ja...pedas nanti bleh cirit birit lak...kikikii
segenggam ikan bilis
minyak masak
secubit garam

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak di dalam kuali.
  2. Goreng ikan bilis sehingga garing. Toskan.
  3. Tumbuk cili padi (jangan terlalu lumat)
  4. Masukkan ikan bilis. Tumbuk (jangan terlalu lumat)











   

Ombak Rindu

Assalamualaikum.
Apa khabo u all semua..Pejam celik pejam celik..tup tup dah masuk Disember kan. Cepat betul masa berlalu.
Ok! sebut pasal Disember..Semua duk sebut pasal Ombak Rindu kan...Ombak rindu?..What?!..N3  ombak rindu again?..hehhehehhe ...Sue pun tak mo ketinggalan sama juga hokey... Duk terhegeh-hegeh juga nak pi tengok cerita tu. Ya seperti yang diharapkan...Ombak Rindu memang best, Tak rugi la sue pi tengok kat panggung.



Bukti ni....Pi cilok kat fb kawan..Hahhahaaa..dia cakap, ni bukti kita pi awal tengok cerita ni..hahahhaa


Tak mo kalah ok....Tu..tengok bukti..hahahhahaa..Gila ja kan..duk berkejar nak pi tengok cerita semata. nasib la time tu sue " coming moon " ..hahahhaha..so, tak rasa bersalah hokey duk tengok wayang lewat petang.

Komen!...Ya..tangkap leleh..Untuk orang yang berjiwa halus macam sue ni la..Ngeee (^_^)..  Dah stop dulu.. mau sambung baca buku dia balik ( hadap juga nak baca balik..saja sebab mau peling2..hahah.)...Ngeeee...

Daaaaa (^_^)

Ombak Rindu

La ni dah banyak cerita drama or filem hasil daripada adaptasi novel.. Ombak Rindu yang bakal masuk panggung nanti juga adalah adaptasi daripada novel juga...Teruja nak tengok cerita Ombak Rindu ni. Dah plan dengan member nak rehatkan pala duk tengok filem ni...Adakah ceritanya sma seperti dalam novel?... Fuhh...tak sabo nak tunggu dia kuar. Kalo tengok trailer dia, macam best.  Lagu Hafiz dan Adira tuk filem tu pun best juga..kira kena la tuk cerita tu.

Kita tunggu ja lah ya bila cerita ni ditayangkan nanti. Lepas tu baru boleh komen, best ka tak best (^_^).

Ustaz Don -



Kenai sapa Ustan Don?...Ada yang minat tak?...Apa motif letak video ni?...Hehehhehee..selain dengar ceramahnya... Paling suka sebenarnya..'Awat la Ustaz Don ni hensem beno..Heeee... Siyes...kalo dia tak pakai jubah and serban..lagi hensem tau... Sejuk ja mata mandang..hahahhaaa..


Ngeee..sengal ja kan...:P Tak sedaq diri betul la...:P

Teringin

Assalamualaikum...Ntah apa mimpi, pepagi lagi dah meroyan teringin nak makan Mee Udang.
Memang lama tak buat pun. Last buat masa raya pose hari tu. Siyes, semenjak dapat resepi mee udang Ros ni, sue dah jadi penggemar Mee Udang dah. Sebelum ni, sue tak pernah pun minat nak makan Mee Udang..sebab tau dalam tu ada udang kering. Tapi rupanya, walau ada udang kering..sangat sedap hasil kejadiannya rupanya..kikikikiii...Thank's Ros sebab bagi resepi yang sangat sedap..memang kena dengan selera akak.

Layan gambo ja la jawabnya...Nak resepi rujuk sini na...Ujung minggu ni baru bleh projek masuk dapur balik...Hujung minggu baru nak pecah diet..Bagi peluang kat diri makan sedap...Ngeeeee..Duiiii..Dapppnyaaaaaa.... (^0^)

Macaroni Sup Meriah

ASSALAMUALAIKUM.
Salam hujung minggu tuk semua...Lama sue tak update pasal masakan kan...Bukan apa, selain dah jarang masuk dapur ..mood nak berblog and berfb pun dah kureng..tapi tu lah..mana boleh tahan..kalau hari-hari bila bukak fb, tengok kakak-kakak semua up gambo makanan ja...Tak jadi nak pencen berblog jadinya..Heeeee..


Pagi tadi kui 6am sue dah bukak laptop..Skodeng dapur orang...tetiba mood nak masak mari..Pi dapur kuarkan ayam yg keras kejung dalam esbox dulu...Pas tu baru fikir nak buat apa...Heee..


Sebab sue still diet lagi..akhirnya menu sup juga jadi pilihan. Lagi pun menu macam ni tentu-tentu hb suka.Walau bahan ntah apa-apa... syukurrr, hasilnya sedap juga...Maka terhasil lah  menu " Makaroni Sup Meriah"..Kenapa sue letak nama macam tu?..Ngeeee....
Tengok la gambo tu...meriah tak meriah sup tu..hahahhahaha...harus dah lari dari konsep diet...Siap ada kentang goreng pedas, ayam goreng racik,teluq rebus dan sambal kicap lagi....

Hb layan semangkuk beso tadi...Sue?..Ngeeee..walau guna mangkuk kecik..tapi setakat ni dah 2 kali sue makan..hahahahahhaa...

La ni..pala tengah ligat pikir nak buat apa...harus kena buat sesuatu..Takut nanti duk ngadap semangkuk lagi...(^_^)...Cadang tadi nak kuar berkebun..Tapi sebab hujan la pulak..makanya situasi adalah sangat bahaya... Nasib internet ni tak lembap hari ni..So..boleh la gunakan waktu ni untuk merayau-rayau ke rumah kawan-kawan blogger...Daannn..ter update juga la blog ni hari ni..Walau pun merapu ja banyaknya...kikikiiii...

Ok lah...memang dah merapu betui ni...Layan gambo sup sue tu ya...Resepi, seperti biasa. Sue masak main campak-campak, makanya kalau nak update resepi..kena tunggu sue ingat-ingat balik la ya..Tu pun kalau sue rajin nak update..Ngeeee....
Dahhh!!!....Moh kita layan fb plak....:P



Elyana Makin Lawo laaaa

Sangat setuju dengan Abg Nara...Awat la artis - artis ni lepas bersalin, cepat beno slim nya....Elok la..Abg Nara korek apa rahsia diaorg ni ya...Kikikikiiii...

Meh layan pic Elyana and baby dia... Picture credit to Abg Nara ya.. Nak tengok lain-lain gambo pi masuk rumah Abg nara or Blog Elyana sendiri.





Suka tengok gambo tu kan....Seri ibu tu menyerlah....Yang pasti, sue tak sabo nak dapatkan Majalah Harmoni tu sekarang..Sue memang penggemar majalah ni.











   

Marble Chocolate Cheese Cake

Hahahhaha..Maaf la ya..Ni memang n3 basi ya. Mana tak nya..bukak-bukak, sue tengok ada lg n3 yang tak dipost. Makanya..sue rasa N3 ni harus dipost untuk rujukan sue juga nanti...

Masa ni Mood membaking tengah mari kan..makanya layan ja la. baru nak try buat kek ni. Tak bapa jadi tapi ok la..Yang penting sedap. Separuh bawa pi opis, bagi budak-budak opis rasa. Ok la..komen positif...semua kata sedap..harus la kan..sebab ada cheese..hahahahaa...meh layan resepinya nya. Sue copy kat umah Kak Yatie...


Resepi -  Kak Yatie 
Bahan A:
  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cwn gula halus (gula kastor)
  • 5 biji telor gred A
  • 1/2 cwn serbuk koko *
  • 1 1/2 cwn tepung halus *(saya guna tpng gandum je)
  • 2 sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sudu kecil pewarna coklat/coklat emulco
  • 1/4 cwn susu cair
Bahan B:
  • 250 gm cream cheese
  • 3 sudu besar gula halus (gula kastor)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telor gred A
Cara-Cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair hingga habis.
  5. Gaul rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu.
  6. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  7. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  8. Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  9. Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
  10. Tuangkan baki adunan coklat(akhir) dan ratakan.
  11. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
  12. Cucuk dngn lidi kecil/btng satay untuk test kek dah masak ke belum....kalau keluar licin bermakna sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.

Legaaaa.....Rindunyaaaa

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..legaaa, Lama betul tak online...gatai ja tangan..Tak dapat nak blogwalking, chatting..tak dapat nak skodeng tengok food yang sedap-sedap...tak dapat cuci-cuci mata..tak dapat shoping juga..hahahahhahaaa..

Lama tak online sebab Modem broadband problem. Harii ni baru berkesempatan nak tukar modem baru...
Rugi ja...bil dah bayo tuk dua bulan..tapi dekat setengah bulan tak online..Rugi..rugi....


Hari-hari sue bila balik rumah..Bukak tb..duk ngadap channel masakan ja..AFC & TLC la duk dihadap... Tak pernah jemu..Heeee....hilang juga la gian nak tengok food kawan-kawan blogger..(^_^)

Ok!..First..untuk malam ni..sue nak blogwalking dulu puas-puas....banyak benda dah terlepas nih...Sasaran utama..rumah geng-geng masak dulu....Nak raya ni..tentu banyak menu-menu yang best kuar..Harus diselongkar tu...Tungguuuuuu..sue datangggg...(^___^)







Wanita belajarlah berfikiran seperti lelaki.

ASSALAMUALAIKUM.
Pelik ja kan..tetiba ja sue suruh semua kaum wanita berfikiran seperti lelaki. Untuk sesetengah perkara..rasanya kita kena belajar berfikir seperti lelaki. Ada yang marah ka?..

Meh nak bagi contoh...Cerita yang tak sepatutnya jadi gosip ..boleh lak dipanjang-panjangkan hingga menjadi gosip yang agak panas....(^_^). Contoh.:

Gadis A: Saya tiba di pejabat pagi tadi dan belum pun saya sempat duduk di tempat saya, saya lihat Sarah 
               sedang membancuh minuman. Kamu tahu, perempuan itu memakai baju yang sama yang saya beli 
               tempoh hari.
Gadis B : betulkah? Baju yang mana satu?
Gadis A : Baju yang berwarna biru, yang bercorak bunga warna oren, yang saya beli di Sogo semasa sale.
Gadis B : maksud kamu baju yang kamu jumpa tersorok di belakang rak, yang berharga RM 29.90 itu? Hari 
               yang sama saya beli kasut saya di kedai seberang jalan itu?..
Gadis A : Betul! Saya pakai baju tu ke pejabat kelmarin. Bukan main dia puji baju tu. Saya tidak sangka dia 
               pula berkejar mendapatkan baju tu...Kemudian dia pakai pula ke pejabat. kamu agak, apa 
               perasaan saya?.
Gadis B : Biadap sungguh. Apa betul yang kamu ceritan ini? Dia memang dasyat, teruk betul...

Setuju tak kalau sue kata.....betul kan..mesti lebih kurang dialog macam tu akan jadi..meleret-leret..padahal isunya kecik ja...

Meh tengok pula macam mana kalau benda sama diceritakan pada lelaki.

Gadis A: Saya tiba di pejabat pagi tadi dan belum pun saya sempat duduk di tempat saya, saya lihat Sarah 
               sedang membancuh minuman. Kamu tahu, perempuan itu memakai baju yang sama yang saya beli 
               tempoh hari.
Lelaki B : Betul?..jangan pakai baju tu lagi.


Tengok..masalah tu dapat diselesaikan dalam tempoh 10 saat ja..Tak meleret-leret. Kurang dosa..Heeee...

Jangan ada yang marah pula kalau sue letak kan topik ni hari ni..Tapi ada juga betulnya apa yang cuba disampaikan oleh penulis tu. Penulis  cuba mendedahkan bagaimana sebenarnya lelaki berfikir. Sebuah pendedahan yang berani dan telus daripada seorang lelaki yang mendengar keluhan ribuan wanita mengenai lelaki.


Ni antara buku yang sedang sue baca sekarang sebenarnya. " ACT LIKE A LADY..THINK LIKE A MAN".. Buku edisi terjemahan yang telah diterjemahkan ke BM oleh PTS ...Penulisnya  Steve Harvey ,seorang pelawak berkulit hitam...
Emmm..sesekali baca buku macam ni ok juga......Apa ya sebenarnya yang lelaki fikirkan?..Haaa..meh kita tambah ilmu ya..Heeeee....Dah!..mau sambung baca lagiiii...(^_^)

4 isteri, jagalah yang pertama

Assalamualaikum..
Just nak share ni..Mood update belum mari lagi..Ngeeeee...
Renung-renungkan lah ya....


4 isteri, jagalah yang pertama

Suatu ketika, ada seorang pedagang kaya yang mempunyai empat orang isteri. Dia mencintai isteri yang keempat dan memberikan harta dan kesenangan yang banyak. Sebab, isteri keempat adalah yang tercantik di antara kesemua isterinya. Maka, tidak hairan lelaki ini sering memberikan yang terbaik untuk isteri keempatnya itu.

Pedagang itu juga mencintai isterinya yang ketiga. Dia sangat bangga dengan isterinya ini, dan sering berusaha untuk memperkenalkan isteri ketiganya ini kepada semua temannya. Namun dia juga selalu bimbang kalau-kalau isterinya ini akan lari dengan lelaki yang lain.

Begitu juga dengan isterinya yang kedua. Dia juga sangat menyukainya. Dia adalah seorang isteri yang sabar dan penuh pengertian. Bila-bila masa pun apabila pedagang ini mendapat masalah, dia selalu meminta pandangan isterinya yang kedua ini. dialah tempat bergantung. Dia selalu menolong dan mendampingi suaminya melalui masa-masa yang sulit.

Sama halnya dengan isterinya yang pertama. Dia adalah pasangan yang sangat setia. Dia sering membawa kebaikan bagi kehidupan keluarga ini. dialah yang merawat dan mengatur semua kekayaan dan usaha si suami. Akan tetapi si pedangang tidak begitu mencintainya. Walaupun isteri pertamanya ini begitu sayang kepadanya namun, pedagang ini tidak begitu memperdulikannya.

Suatu ketika, si pedagang sakit. Kemudian dia menyedari mungkin masa untuknya hidup tinggal tidak lama lagi. Dia mula merenungi semua kehidupan indahnya, dan berkata dalam hati, "Saat ini, aku punya empat orang isteri. Namun, apabila aku meninggal, aku akan sendiri. Betapa menyedihkan jika aku harus hidup sendiri."

Lalu dia meminta semua isterinya datang dan kemudian mulai bertanya pada isteri keempatnya, "Kaulah yang paling kucintai, kuberikan kau gaun dan perhiasan yang indah. Nah sekarang, aku akan mati, mahukah kau mendampingiku dan menemaniku?" Isteri keempatnya terdiam. "Tentu saja tidak!" jawab isterinya yang keempat, dan pergi begitu sahaja tanpa berkata-kata lagi. Jawapan itu sangat menyakitkan hati seakan-akan ada pisau yang terhunus dan menghiris-hiris hatinya.

Pedagang yang sedih itu lalu bertanya kepada isteri ketiganya, "Aku pun mencintaimu sepenuh hati, dan saat ini, hidupku akan berakhir. Mahukah kau ikut denganku, dan menemani akhir hayatku?". Isteri ketiganya menjawab, "Hidup begitu indah di sini. Aku akan menikah lagi jika kau mati". Pedagang begitu terpukul dengan jawapan isteri ketiganya itu.

Lalu, dia bertanya kepada isteri keduanya, "Aku selalu berpaling padamu setiap kali mendapat masalah. Dan kau selalu mahu membantuku. Kini, aku perlu sekali pertolonganmu. Kalau aku mati, mahukah kau ikut dan mendampingiku? " Si isteri kedua menjawab perlahan, "Maafkan aku tak mampu menolongmu kali ini. Aku hanya boleh menghantarmu ke liang kubur saja. Nanti, akan kubuatkan makam yang indah buatmu."

Jawapan itu seperti kilat yang menyambar. Si pedagang kini berasa putus asa.
Tiba-tiba terdengar satu suara, "Aku akan tinggal denganmu. Aku akan ikut ke manapun kau pergi. Aku, tak akan meninggalkanmu, aku akan setia bersamamu." Si pedagang lalu menoleh ke arah suara itu dan mendapati isteri pertamanya yang berkata begitu. Isteri pertamanya tampak begitu kurus. Badannya seperti orang yang kelaparan. Berasa menyesal, si pedagang lalu berguman, "Kalau saja aku mampu melayanmu lebih baik pada saat aku mampu, tak akan kubiarkan kau seperti ini isteriku."

Teman, sesungguhnya kita punya empat orang isteri dalam hidup ini;

ISTERI KEEMPAT adalah tubuh kita. Seberapa banyak waktu dan belanja yang kita keluarkan untuk tubuh kita supaya tampak indah dan gagah, semuanya akan hilang. Ia akan pergi segera apabila kita meninggal. Tak ada keindahan dan kegagahan yang tersisa saat kita menghadapNYA.

ISTERI KETIGA adalah status sosial dan kekayaan kita. Saat kita meninggal, semuanya akan pergi kepada yang lain. Mereka akan berpindah dan melupakan kita yang pernah memilikinya.

ISTERI KEDUA pula adalah kerabat dan teman-teman. Seberapa pun dekat hubungan kita dengan mereka, mereka tak akan mampu bersama kita selamanya. Hanya sampai kuburlah mereka akan menemani kita.

DAN SESUNGGUHNYA ISTERI PERTAMA adalah jiwa dan amal kita. Mungkin kita sering
mengabaikan dan melupakannya demi kekayaan dan kesenangan peribadi. Namun, sebenarnya, hanya jiwa dan amal kita sajalah yang mampu untuk terus setia dan mendampingi kemanapun kita melangkah. Hanya amal yang mampu menolong kita diakhirat kelak.

Jadi, selagi mampu, perlakukanlah jiwa dan amal kita dengan bijak. Jangan sampai kita menyesal kemudian hari!

Baklava....Edisi dah basi...

ASSALAMUALAIKUM.
Pehh!..lama betul tak update. Selain daripada maleh...masalah broadband pun satu hal la kenapa lama tak buat n3...Tadi masa duk tengok-tengok posting..bleh plak tertengok n3 ni yang sue dah tulis sikit tapi still tak post lagi sebab tak upload gambo dalam pc lagi....

( Cita basi )
Meh nak cita pasal bakhlava ni...Sumpah!..first time tengok benda ni dalam blog Mek jiya aka Cik Kamben kita tu..Mak aiii..terliur tau.." Ko memang kejam jiya...Duk tayang gambo bakhlava yang mengancam tu. 
Siyes...sue memang teringin sangat nak rasa..ingat nak mintak kat mek tu ja..:P....   tapi pendam ja la...


Ya Allah..sue sangat-sangat bersyukur..esoknya tu, ada budak opis ni bawa baklava ni..Siap setapurware besar lagi...Sue pun..macam nak menjerit rasanya..Banyak ko..sue makan..hahahahahahaa..SEDAPPPPPP.....Betui la cakap ko Jiya..BAKLAVA ni SEDAP rupanya...Kikikiiii....


Ok..ni Baklava yang sue makan ya...hahahhahahaa.Dah!..korang pandang ja ya...Jangan duk kemaruk teringin macam sue dah la ya...Jenuh nanti nak mencariknya..kikikiiii





Tengok la tuuuu..sukaaaa tau...dalam dia ada kekacang..luar dia manis skit..tp ok la..Lelehhhhh ja....


Nak cita pasal Diet...Tak mo cita pasal raya yg dah lepas...Heeee

ASSALAMUALAIKUM.

Haiii sume...Lama tak hapdet blog...Tak rajin betul nak menaip...blogwalking pun dah jarang la ni....
Progres diet lepas raya...Diet ke Laut....Kikikikki..But, syukur Alhamdulillah..tiada peningkatan berlaku..Berat statik ja...Tapi tu bukan tanda yg baik sangat pun...Kena bertindak bagi memastikan target sue untuk tahun ni tercapai...

Start bulan Oktober kena kerja keras balik..Diet betul-betul...Cukup-cukup la bagi peluang makan sedap dalam bulan Syawal ni....Kena cepat-cepat la sedo diri... Nanti rajin sue update menu-menu yang sue ambik masa diet ya...Insyaalah..kalo rajin ler..kikikiii

Cakk!!!....Mood Keja dahhh....

ASSALAMUALAIKUM.
Raya dah habis (tuk i ler..tp raya still sebolan ya)..keja dah mola ya..Ngeeee..Rini first day keja..Tengah ambik mood nak keja..pala masih ting tong ingat kampung..Tak puas duduk kampung...

Masing-masing dah update cita raya..Sue?..Tunggu-tunggu dulu lah ya..Mood nak hapdet still tak mari lagi...
Hari ni sue rayau-rayau rumah korang saja dulu..Layan gambo-gambo raya korang..Ngeee..

Key..stop dulu..Pada yang dah mula keja hari ni..Selamat menjalankan tugas kebali ya....Mood raya tu..simpan-simpan dulu, 4.30 baru keluarkan balik mood raya korang tu ya..Heeeee

Mood Raya dah mari..

ASSALAMUALAIKUM...
Syukur Alhamdulillah..tu saja yang dapat sue ucapkan la ni..Ya.. hari ni kita dah sampai ke 22 Ramadhan...Tinggal berapa hari saja lagi nak meninggalkan Ramadhan..Sedih juga sebenarnya nak meninggalkan bulan ni. Sob..sob...

Ok..minggu ni kompem semua orang yang duk keja tu..dah mood lemau-lemau gitu..Maklum la..hati masing-masing dah ingat kampung.. Sama la dengan orang yang  menulis ni pun...Mood raya dah mula mari...Kalau tak kerana fikir tanggungjawab..mau sue dah hu ha hu ha dah..tak kose nak buat keja..kikikikiiii....Tak senonoh betui kan..

Ok..dikesempatan ni sue nak Mohon Ampun dan Maaf kepada semua..mana la tau kalau-kalau sepanjang perkenalan kita di alam maya ni..ada yang terasa hati ka...And...sue nak wish SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat u all semua.
So..sudi-sudikanlah ambik dan gantung kad dari sue ni kat rumah korang ya...



*N3 ni akan sentiasa berada di tangga teratas sehingga 1 Syawal ya..(^_^).






    

Sup Tulang Jangan Pandang Belakang

Kali ni up lagi menu dah basi.Dah try lama dulu.Sesekali   nak juga try resepi google..Biasa tu buat sup ala campak-campak ikut hati ja. ...