Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (15) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (4) Kuih Muih (2) Lauk (7) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (246) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (14) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (9) Wishlist (6)

PENGAT KELADI MUDAH DAN SEDAP


Kita Terus kepada resepi ya. Ini cara akak masak. Ada setengah orang mereka rebus dulu keladi siap-siap dan ketepi. Tapi akak lebur ja semua. Mudah gitu. Yang penting pandai- pandai jaga santan. Jangan sampai pecah minyak pulak. Tak cantik nanti rupanya (^_^).


Bahan-bahannya:

1 biji keladi - potong dadu (saiznya agak besar)
2 sudu gula perang (ikut suka nak manis mana)
1/2 ketul gula kabung - dicincang halus
1 sdk garam
2 helai daun pandan
1 kotak kecil santan KARA
Air secukupnya


Cara-caranya:

Rebuskan keladi dulu dengan air bersama daun pandan.
Bila keladi agak- agak nak empuk, masukkan gula perang dengan gula kabung.
Akhir sekali baru masukkan santan dan garam.
Masak sehingga keladi betul-betul empuk. Siap.





KUIH BINGKA CRACKER





Memandangkan diri ani memang jenisnya nak buat apa pun semua benda nak mudah, makanya hakak try resepi pun yang mudah- mudah saja.
Naj..ni salah satu resepi yang mudah. Sesuai untuk minum petang.

Bingka cracker ini, hakak lebur dalam acuan serabai saja. Kebetulan nak rasmikan acuan tu dan juga nak try oven yang dah berkurun lama tak guna.

Alhamdulillah..nasib oven masih boleh guna lagi.

Resepi kuih Bingka Cracker ni hakak ambil dari blog Syapex . Hakak letak lah di sini untuk rujukan dimasa akan datang juga.


KUIH BINGKA CRACKER
Sumber : Syapex Kitchen

Bahan- bahannya:
70 gm biskut cracker (biskut lemak)
45 gm tepung gandum
1/3 cawan gula (pakai brown sugar)
1 sudu makan susu pekat manis (tak letak)
1/2 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
360 ml santan
1/2 sudu makan butter/ marjerin/ minyak sapi
Secubit garam
Sedikit bijan untuk tabur










Cara- Caranya:
Panaskan oven pada suhu 180 C.
Langserkan loyang dengan minyak.
Hancurkan biskut cracker dan kisar hingga hancur.
Kemudian campurkan semua bahan kecuali bijan dan blend sehingga semunya sebati.
Panskan loyang yang disapu minyak terlebih dulu dalam 3 minit, baru tuangkan adunan.
Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan (jika suka)
Bakar selama 1 jam atau sehingga keperangan.
Sejukkan dan potong.

Okey..Selamat mencuba (^__^)

Kek Minyak Pelangi Mudah


Assalamualaikum.

Kadang- kadang tekak ni pandai sangat lah teringin nak makan macam- macam. Sampai tahap boleh teringat- ingat lah. Hahaha..Hadeh..memang dasar peminat pada makanan lah kan.

Post kali ni, dah basi pun sebenarnya. Tapi dah up dekat instagram. Buat masa balik kampung  tahun lepas punya tak silap. Hehehee..gini lah, time rajin nak update baru lah korek balik. Nasib lah dah memang upload siap- siap gambar. Cuma tinggal tunggu mood rajin nak taip balik n3 saja.

Kek ni siyes, memang mudah sangat nak buat dan rasa pun sedap. Okey..hakak update kat sini resepinya yang akak ambil dari blog kat Azie. 





KEK MINYAK PELANGI
Sumber: Aziekitchen

Bahan- bahannya:
5 biji telur
1/2 cawan gula kaster
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit perisa yang disukai - tak letak
Sedikit pewarna kuning, merah dan hijau





Cara- caranya:

Ayakkan tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan dan lanserkan loyang kek dengan mentega. Alaskan dengan baking paper.

Pukul telur bersama gula dan ovallate sehingga kembang. Masukkan susu pekat dan esen vanilla. Pukul lagi sekejap. Masukkan minyak dan perisa sambil dipukul sekadar untuk adunan rata.

Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada tiga lebih kurang 320 gram setiap bahagian dan letakkan pewarna pada setiap adunan. Tuangkan adunan ke dalam loyang.

Bakar hingga masak pada suhu 170"c selama 40 -50 minit atau sehingga masak. Biarkan sejuk dahulu baru potong.


Tapi sejenis yang memang tak reti nak bersabar. Kek ni keluar saja oven terus anak- anak buah tak sabar nak makan. Makanya potong juga time panas- panas tu.

Siyes sedap. Sila lah cuba ya (~_^)





Salam Ramadhan 2019/ 1440H





ASSALAMUALAIKUM.
Sucikan hati, bersihkan diri, 
lakukan ibadah dengan sepenuh hati untuk mendapatkan redho Ilahi.

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa

Ramadhan Kareem 

Lempeng Pekak Dan Kari Ayam ADABI







Assalamualaikum..Akak update lagi (^_^). Walauuu hanya lempeng dobo-dobo a.k.a Lempeng Pekak katanya. Tu pun benda yang dah basi. Tapi biasa lah, sekadar nak bagi blog ni berupdate saja.


Jangan dipandang kepada namanya tapi ingat akan kesedapannya hokey. Lagi- lagi kalau lawannya kari atau sambal cili hijau..Perhhhh...Memang berkeping- keping lah habis.

Nah dikongsikan resepi paling simple.


LEMPENG PEKAK/ LEMPENG KOSONG
Sumber: Instagram ibh_sue

Bahan-bahanya:

1 cawan tepung gandum

1 1/2  cawan air
1 biji telur
1/2 sdk baking powder
secubit garam

Cara- caranya:


Senang sangat cara akak. Bubuh saja semua bahan dalam blander. Bland la sampai semua bahan sebati.
Kemudian, panaskan kan non stick pan.
Tuang sesenduk adunan. Goyangkan pan bagi semua adunan sekata.

Kadang- kadang akak masukkan santan juga. Lagi sedap berlemak ler lempeng ni. Memang sedap. Pekakkan saja lah telinga kalau ada yang tegur kau makan berkeping- keping. Hahahaa...Sesueiii sangattt dengan dengan namanya kann. Hahahaha.



Kadang- kadang akak suka lempeng yang ada hangit/ garing sikit. Sedap sebab ada bau-bau tepung hangitnya tu. Ada orang suka tebal..Tapi akak suka buat nipis-nipis macam kuih ketayap tu. 




Gandingannya akak hanya gunakan kari ayam adabi. Senang sangat kerjanya. Bukak tin, tuang dalam kuali. Panaskan sekejap dan angkat untuk dihidangkan.




Ni akak beli kat kedai KK Mart tak silap. Agak susah juga kadang nak jumpa. Tapi usah risau ya, korang boleh juga beli produk makanan sedia hidang dalam tin ADABI ni secara online ya. Pergi ke laman web http://www.emall.adabi.com/ dan boleh la shopping dengan tak payah keluarkan peluh ya (^_^). Ada macam-macam jenis barang boleh beli antaranya rendang ayam/ daging, sambal bilis, sambal kerang, sardin, dan macam- macam lagi lah. 


Satu tin ni boleh lah makan untuk 2-3 orang. Pada akak yang duduk berdua ni. 

Kuih Balung Ayam



Assalamualaikum..
Kembali lagii... Kuih Balung Ayam or orang banjar sebut "Balungan Hayam". Hehehe.. Boleh la juga kalau nak kata kuih koci kot. Intinya kelapa.. luarnya liat-liat. Kalau kuih koci bersalut santan kan. Ni tidak..kita lumur minyak ja untuk elak dia melekat.

Buatnya senang sangat. Tapi sukatan hakak tak letak tau. Sebab main agak- agak jer. Buat sama-sama dengan kakak dan anak buah. Ramai- ramai buat cepat lah siap. 

Kebetulan hari tu ada saudara mak nak datang. Maknaya kami decided untuk sediakan menu- menu ala kampung gitu. Kuih ni antaranya lah. Dan ofkos lah sebab sedaranya tu orang banjar kan (^~). Cumanya dia duduk bandar dan jarang- jarang sangat datang ke kampung. 

Dan seperti yang dijangka, memang betul- betul berselera lah dia orang bila tengok juadah kampung depan mata. Sesekali dapat menu macam ni memang mengundang lah zaman muda- muda dia orang dulu kan.

Nah..kongsikan resepinya. Tapi maaf lah, nak bagi tau lagi..resepi ni tiada sukatan ya. 


KUIH BALUNG AYAM
Sumber: Instagram ibh_sue 


Bahan-bahannya:

Tepun pulut
Air Pandan
Garam

Bahan Inti:
1 biji kelapa parut
Gula merah
Gula pasir (kalau nak letak)
Secubit garam


Cara-caranya masak inti
Dalam kuali, masakkan gula merah dan gula putih (jika perlu) dengan sedikit air hingga cair. *Tapiskan jika perlu ya sebab ada jenis gula merah yang "bersampah" gitu. Dan masuk semula dalam  kuali.
Tambahkan secubit garam dan kacau hingga kering sedikit.
Tutup api. Siap untuk digunakan

Untuk Doh:

Uli tepung bersama air pandan dan garam hingga sebati dan agak- agak tidak melekat ditangan. 

Ambil daun pisang dan sapukan minyak masak sedikit supaya kuih tak melekat nanti. 

Kemudian ambil doh sedikit (bulatkan sebesar duit 50 sen lama gituu), dan leperkan atas daun pisang tadi

Letakkan inti kelapa di bahagian tengah doh yang dileperkan tadi.

Lipat daun pisang yang ada doh tadi macam kita lipat karipap dan tekan sedikit bahagian tepi agar inti tak  keluar.


Gunting lebihan daun tepi bentuk macam karipap tu ya.

Last sekali..Kukus selama 20-15 minit atau sehingga masak. Bergantung lah kepada pengukus masing- masing.

Sejukkan..dan sedia untuk dihidang.


Tapi kalau jenis bangsa yang tak reti nak sabo (macam hakak ler tu) dan dan keluar pengukus tu ja terus buh pinggan makan. Hehehe





Maybe sebab rupanya ada ala- ala "Balung Ayam", tu yang disebut gitu kot.




Air Detox Mudah


Kali ni nak  kongsikan resepi air detox yang sedap pada tekak akak. Resepi ni dikongsikan oleh Adda Uwais tokei eatnslim-mealplan Katanya elok untuk kuruskan badan atau yang nak maintain kan berat badan.


Bahan-bahanya:
1 biji lemon
2 biji limau nipis
beberapa hirisan halia (buh banyak lagi sedap)
2 bag teh green tea
1 liter air
1 sudu besar chia seed (tak letak pun tak pa)

Cara- Caranya:
Hiris lemon, limau nipis dan halia.
letak semua bahan dalam satu periuk kemudian didihkan dan tutup api.

Minuman ni ready untuk diminum panas- panas atau pun sejuk ya. Terpulang lah, tapi..pada hakak, dua-dua sedap.

Hakak baru buat tiga kali..nak berjaya, sila lah konsisten ya. Tapiii..harus diingat ya. Minum lah air detox banyak pun tp kalau tak jaga makan tak guna juga kan. Hehehehe Akak tak kata orang lain ya..Tuju ke diri sendiri juga lah ni. Hadeh!















Classic Butter Cake





Lama sungguh tak update apa- apa dalam blog ni. Dah bersawang dah ha. Nak berhenti sepenuhnya update, rasa sayang pula. Makanya, bila ada kerajinan sesekali boleh la update. Itu pun lebih kepada update pasal menu- menu yang akak masak. Kira edisi throwback gitu (^_^).

Hakak bukan lah selalu sangat masak dapur pun sekarang ni. Keinginan untuk mencuba macam- macam menu tu ada, tapi bila memikirkan yang nak makannya dua mulut saja kan..emmm macam tak berbalaoi pula. Baik lah beli saja. Tapi sesekali bila balik kampung, memang posisi utama hakak adalah di dapur. hehehe..masak sajalah kerjanya pula

Classic Butter Cake ni hakak buat masa berkumpul cuti hari merdeka tahun lepas (see..tahun lepas okey..lamaa dah kan). Anak- anak buah ramai, memang seronok lah kalau tengok dia orang makan. Dan kebetulan pula memang waktu tu tekak ni teringin nak makan kek ala orang dulu- dulu. Kali ni, akak gunakan resepi dari mingguan wanita online.

Okey..nah hakak kongsikan resepinya kat sini.






Classic Butter Cake
Sumber: mingguanwanita.my

Bahan-bahanya:

1 cawan butter atau margerin
1cawan gula halus
4 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1sk serbuk penaik
1 sk esen vanila

Cara Membuatnya:

1. Putar mentega bersama gula dan esen vanila hingga mentega bertukar warna putih.
2. Masukkan telur satu persatu.
3.Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Bakar pada suhu 180'c selama 40 minit (bergantung pada oven, guna api atas dan bawah).

*Untuk adunan kek ni, hakak bahagikan adunan kepada dua dan letak warna merah dan hijau.


Sekali hadap okey..macam anak jerung anak-anak buah makan. Hahahaa...happy hakak tau (^__^)
Senang sangat buatnya kan (^_~)



PENGAT KELADI MUDAH DAN SEDAP

Kita Terus kepada resepi ya. Ini cara akak masak. Ada setengah orang mereka rebus dulu keladi siap-siap dan ketepi. Tapi akak lebur ja semu...