Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Tuesday, 6 December 2011

Bubur @ Moi tuk org tak sihat + Sambal Ketuk




ASSALAMUALAIKUM.

Ya..saya memang tak sihat hari ni. Hidung sakit dah ni..asyik duk sok sek sok sek..Hidung berair.....badan tak sihat hari ni, makanya sue cuti kan diri hari ni..Demam selsema ni, menangkap ke kepala sakitnya. 

Walau tak sihat.....Tapi tak boleh duduk saja membiarkan perut ni memberontak kelaparan. Makanya kena juga masuk dapur masak sesuatu. Kunun nak buat lempeng, tapi macam leceh. Kalau bleh nak yang tak perlu kena sentiasa jaga. Tadi masa duk merayau ke rumah Alin..ternampak bubuqdia yang simple tapi cukup menyelerakan. Bagus la..kena la dengan keadaan sue sekarang ni...Tak sihat + malas masak.

Masuk dapur, pi reneh bubuq dulu.Lawan dengan sambal ketuk. Terbukak skit lobang idung ni..kikikikiii..Tapi..bubuq i bukan sebarang bubuq...Still tak mo kalah juga tu, tekak kena diutamakan. Dalam bubuq, bubuh carrot + rencah soto ADAMI...Haaaa..kompem la sedap. 

Elok-elok bubuq masak, gas lak habis...Hahahahahhaaa...nasib lepas juga siap masak.kalo dak kempunan la.  Dah la..nanti sue update sempurna skit. Gambo pun just letak yang tu ja. Tu pun ambik kat fb ja..tak edit-edit letak watermark pun. Nanti-nanti sue upadate lek lok skit ya....Huk!..Huk!...sok..sek.sok sek..hingus nak leleh ja ni...Stop dulu ya..




Sambal Ketuk ~ Sumber : Alin Marlini 

Bahan-Bahan :

15 biji cili padi - sue guna 6 biji ja...pedas nanti bleh cirit birit lak...kikikii
segenggam ikan bilis
minyak masak
secubit garam

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak di dalam kuali.
  2. Goreng ikan bilis sehingga garing. Toskan.
  3. Tumbuk cili padi (jangan terlalu lumat)
  4. Masukkan ikan bilis. Tumbuk (jangan terlalu lumat)











   

No comments:

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "