ASSALAMUALAIKUM...
Syukur alhamdulillah...Kenyanggg..(^_^)... Dah berapa hari sue bunyik nak masak Mee Udang kan...Hari ni baru berkesempatan nak masaknya... Simple saja resepinya ( sue memang suka resepi yang simple-simple ni..hehehehee).....
MEE UDANG
Sumber : Ros @ JintanManis.com
Bahan-bahan
- 2 ikat spagetti
- 6 ekor udang harimau saiz besar
- 2 sudu besar udang kering (ditumbuk halus)
- 3 sudu besar cili kisar
- 2 biji bawang putih
- 1/4 biji bawang besar (saiz sederhana) - sue buh sebiji...
- 4 sudu besar minyak masak
- 1/2 peket bebola ikan
- 1 cawan santan pekat - sue letak 1/2 cawan santan..1/2 cawan susu krimer
- 1 cawan air
Cara-cara
- Kisar bawang besar dan bawang putih, kemudian panaskan minyak dan masukkan cili kisar dan bawang yang telah diblender tadi. Pastikan cili betul-betul garing, kemudian cedok sedikit minyak cili tadi lebih kurang 2 sudu besar dan ketepikan. Teruskan menumis dan masukkan udang kering.
- Sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit udang untuk dijadikan stok, setelah air stok udang mendidih masukkan isi udang dan rebus hingga udang masak, Isi udang ditos dan diketepikan.
- Setelah bahan tumis garing, masukkan air stok udang dan santan, setelah mendidih baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan garam (sue buh 1 sudu kecil gula juga). Masak hingga agak pekat kuahnya.
- Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut arahan pada peket, pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2 sudu garam dalam air rebusan. Angkat dan toskan. Celur kangkung dan rebus telur.
- Sedia untuk dihidang.
3 comments:
Salam kak sue! dtg malam2 buta ni baru abis kemas :D eh? chopstick kita sama! wakakakaka.... ada lagi tak mee udag tu??? kita bwkkan lompat tikam niii buat sahur :D hihihi
Rajinnyaaaaa... nampak sedap! ;-)
sedapnyer...
Post a Comment