PUDING ROTI ~ Kak Hanieliza
Bahan:
A:
500 ml susu segar/fresh milk
8 keping roti (gardenia/high 5)
B:
4 sudu besar gula halus2 sudu besar butter
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
C:
2 sudu besar kismis hitam ( yg ni sue tak letak pun)
Sos Kastad
1 tin susu cair
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
CARA:
1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam2. Kacau dan gaul rata bahan B.3. Masukkan kismis dan tuangkan kedalam loyang.
4. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak.
5. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
6. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
NOTA:
Sos Kastad boleh juga di gantikan dgn ais kerim coklat/vanilla dan sebagainya..
ataupun cream coklat.
Gendang Gendut Tali Kecapi
Kenyang Perut Suka Hati
Kenyang Perut Suka Hati


2 comments:
hye blh cuba nie ;) cume nak tny yg kastard tu, bahan c..kene panaskan ats api ek?
Yups!..masak semua bahan sos atas api sederhana...
Post a Comment