Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Saturday, 23 October 2010

Moist Chocolate Cake

Ni projek malam ni..Buat makan2 sambil layan cerekarama. Hahahaha...i tak der loyang saiz 7X11 inci macam kak hana. So..tibai ja lah pakai loyang yg ada. Resepi sejibik copy Kak Hana, sebab nak buat saiz kecik ja. Malam dah..buat banyak2 kang tak habis pulak. Okey!..layan la ya..Moist Chocolate Cake sue yg tak moist pun tuh..Heee.. Resepi..tabikk hormat pada sifuu..
Kak!..sue copy resepi akak ya..Mintak halal.

Resepi ~ Kak Hana

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 1sk baking soda - hana buh baking powder 1/2sk, soda 1/2sk
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan butter@ minyak masak - hana gune butter
  • 1/2 cawan buttermilk@ susu segar - hana gune susu perisa coklat
  • 1sk esen vanila
  • 1/2 cawan air panas
  • 1/4 cawan susu pekat - resepi asal xda
Sebelum diletak toppingnya..


Cara-cara

  • Panaskan oven 300 degree F. Griskan loyang 7x11inci dengan butter.
  • Ayak tepung dan baking soda@powder ke dalam mangkuk.Ketepikan.
  • Pukul gula dan butter. Masukkan telur dan pukul lagi.
  • Masukkan buttermilk/susu dan serbuk koko. Kacau sebati.
  • Masukkan air panas dan esen vanila.
  • Akhir sekali masukkan tepung yang di ayak tadi dan mix sebati.
  • Masukkan ke dalam loyang dan bakar lebih kurang 30-35min atau sehingga kek masak. - Kak hana kukus..Sue follow resepi..bakar..
  • Sejukkan di atas redai dan tuang topping@ganache kegemaran.
Jemput makan..Sambil layan Cerekarama..Heeeee

1 comment:

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "