Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (16) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (5) Kuih Muih (4) Lauk (8) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (250) Masalah (3) Me (90) Mee (3) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (18) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Udang (1) Video (17) Wish (10) Wishlist (6)

Cok Bantal cicah sardin


Tengahari tadi tak masak...Pergi kenduri kawen rumah kawan cik hb kat Langat. Orang2 kat rumah..nasib la..makan aja nasi goreng pagi tadi..ekekkekeke..zalim betul...Dah tu..orang ajak pi kenduri..tak mo...Tunggu aja lah den balik.

Sampai rumah..membuto dulu sat..Kul 3 baru start projek menguli...Hari ni minum petang buat Cok Bantal...Resepi seperti biasa..skodeng rumah kak hana..Tak payah heran la..Kan i dah kata..Kak Hana tu my sifuuuu ( bodekk baikk nih!!!!)




Namanya cok bantal..tapi yg nih..bantal apa pun tak tau la..Tak der rope bantal langsung..Tapi tu kira okey la tu..Nak yg cun..haaaa..sila la skodeng dapur Kak Hana sendirik ya..
Cicahnya..sue buat sardin ja...Ikan bilis tak dak...Sedap gak...Agak2..cicah ngan susu pun sedap gak ni.. Ok!..jemput makan. Resepi?..seperti biasa..Kak!..mintak halal ya..sue copy resepi mu..Heeeeee


Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 sudu teh yis
  • 3 sudu teh garam
  • 3 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
  • 1 biji telur
  • ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
Cara-cara
  1. Untuk CokBantal: Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau. Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.Uli sampai sebati dan licin.Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit. Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.(kite potong bentuk bantal peluk =P) Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!


No comments:

UDANG GALAH MASAK DIRAJA

Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Terus teringat resepi udang diraja ni yang dah lama save dalam instagra...