Baru tau..susahnya nak mengahasilkan resepi..mana taknya..masak adalah main campak2 ja...Bila nak menulis resepi..Jenuh duk mengingat..Pandai2lah agak2 rasanya..Bahan2 asas adalah tetap sama.
BAHAN-BAHANNYA
tulang lembu
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 inci halia
6 ulas bawangputih*
7 ulas bawang merah*
lada hitam@ putih*
1 camca besar penuh biji ketumbar*
3 camca teh jintan kasar*
3 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
daun ketumbar, potong kasar2
1 batang salery
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup dan bawang goreng
CARA MEMBUATNYA :-)
- Tulang lembu dicuci bersih dan masukkan ke dalam periuk, masukkan kayu manis, bunga lawang, dan buah pelaga bersama bahan2 kisar halus dan juga daun ketumbar.
- Kacau rata dan masak hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan masukkan batang salery.
- Kecilkan api dan renih hingga daging lembut.
- Siap..taburkan bawang goreng dan daun sup.
1 comment:
Salam sue...
Mmmm bestnyer sup tulang....:))
Banyak dapat tulang dan daging kurban ya sue...
Post a Comment