Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Thursday, 4 October, 2012

Butterscotch Souse


Assalamualaikum. . Apa khabar semua. Hope semuanya sentiasa sihat-sihat.

Ok! Sapa suka butterscotch angkat tangan. Hehehee. . Akceli, ni gara- gara ternampak butterscotch Mas la ni. Tengok pulak meleleh- leleh atas bun roti dia. Peh!!! Teruja terus. So, semalam sempat buat. Senang banget membuatnya. . Semudah A B C. . Ekekeeee.. . Tp tu la, dah siap tak tau nak makan dengan apa. Last- last makan dengan sekut kering ja lah.
 
Tak pa, nanti kita godek-godek apa boleh buat lagi dengan butterscotch ni. Kak Nor kata makan dengan pancake, Mamahawa kata buat CC. . Ok juga kan. . Tak pa, next projek.
Ok!  For madamlala yang tanya resepi tu, sue share resepinya di sini untuk rujukan.


BUTTERSCOTCH SOUSE
Sumber: Izah Daud, Mas

Bahan-bahannya:

1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 tsp. vanilla
1/4 cawan tepung
1/2 cawan butter
secubit garam (optional)
 
Cara- caranya:
Satukan gula perang, gula pasir, tepung dan air ke dalam periuk kecil. Gaul hingga sebati. Masak atas api yang kecil hingga gula hancur. Tambahkan vanilla dan butter. Masak dan kacau sehingga butter cair dan sedikit pekat. Sejukkan dan tuang ke atas roti kosong.
 
Nota: Kacau atas api hanya sedikit pekat sebab bila sos ni sejuk ianya makin pekat. Tapi kalau dah pekat sangat tambah je sikit lagi air. Boleh kurangkan sikit gula kalau tak mau manis sangat.
Published with Blogger-droid v2.0.8

12 comments:

gerhana luka said...

sedap tu kalau buh jadi inti cup cake mmg best ni, kalau lapis ngan kek pun sedap wallah....

K.Nor said...

bukan makan dgn pancake sue, tp akak kata buat pancake.. buat pancake menggunakan BS ni .. tp kalau makan dgn pancake pun ok gak kan hehe

ibh_sue said...

Gerhana luka. . Tu lah. Cdgnya nak buat juga. Tp tgk mood jg. . Heee

ibh_sue said...

Kak Nor. Ekekekee silap paham lorr. Buh dlm adunan pancake ya. Bleh try nnti. Tenkiuuuuu kakakku. . Heee

zila norazila said...

wahhh idea yg best nie..mkn dgn biskut pun mabless jgk..teringat biskut tawar kt atas esbok umah tue..:)

ibh_sue said...

Kak zila. . Mmg mkn dgn biskut kering sedap tau. :D

Shahriah Abdullah Novelis said...

Yummehhhh.... berkrim tuu... ;) beskot tu yang mengecurkan dapat cecah waduhhh2... ;)

ijayuji said...

Salam kak, cicah dgn roti canai sedap tak kak? ehehe... mkn ngan roti jala org utara suke makan roti jala dgn kuah doyan kan, apa kata kali ni mkn dgn BS ni kan kan :D

ieda said...

rajin nyaa lah hai sue nie ;)

Qasey Honey said...

ok jugakkan BS ni mkn dgn biskut...buh ats kek lgi la..nyum2

HomeKreation said...

Salam Sue cayang. Ni ala2 Dulce de Leche lah ni kan. Tuang atas butter kek atau pun eskrim sodap ni!

Madam Lala said...

senang jek rupanya

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "