Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Saturday, 29 September 2012

Kek Butter


Assalamualaikum.
Sebenarnya, pada asalnya nak try guna silicone cup yg baru dibeli. Tapi bila memikirkan dah malam, sue guna saja acuan yg sedia ada.

Akceli. . Kek ni sue buat untuk bekal perjalanan pi Tambun hari ni.
Resepi sue dapat dari dapur Kkida. . Resepinya sangat la simple dan off coz sue suka. Oklah! Tak mo berceloteh panjang- panjang. Sue letak resepi ni untuk rujukan ya. Thanks pada Kkida untuk resepi kek yg simple ni. :D

Sorry la ya, sekarang update guna tablet. Makanya sangat terhad nak mengupdate dicampur lg malas nak menaip banyak- banyak. . Heee. . Now sue dah otw ke Perak. .  Hope semuanya selamat sepanjang perjlanan.

KEK BUTTER
Sumber: Kkida @Koleksi 1001 Resepi
By : Sue@ Suemiezi

Bahan - bahannya :
1 1/2 cwn self raising flour
1/2 cwn gula halus (nak lebih pun ok. Sue ikut kkida)
2 biji telur gred A (sue gn 3 biji telur gred B)
3 sdb mentega (room temperature)
2/3 cwn susu full cream (room temperature)
1 sdk esen vanila (sue letak)
Pewarna hijau dan merah



Cara- caranya :
Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar. Mix semua bahan dengan menggunakan mixer hingga sebati pd kelajuan perlahan. Kemudian mix kan pd kelajuan medium selama dua minit lagi. ( sue buh dalam blander ja. Bland semua sekali)
Bahagikan dua adunan. Satu letak pewarna merah dan satu lg letak pewarna hijau.
Masukkan adunan berselang seli ke dalam acuan kek or cupcake. Bakar pd suhu 170 selama 20 minit or sehingga masak.

Published with Blogger-droid v2.0.8

13 comments:

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wahhhh cantiknya kek tu dear! Wish you a safe journey ya!!! :)

Bicara Kak Noor said...

salam Sue
hahaha dah ada resepi pun semalam ttu tengok gambar ja kan boleh lah akak try nnt psti sedapppppp bangat ni

HomeKreation said...

Aslmkm Sue cayang! Wah, cantik kaler warna-warni. Nak minta pun jauh sangat, Liana dapat ni mesti suka.

sury_masury said...

mesti dh habis kan kek tu...kalau buat lagi nnti jgn lupa pos kat kite ye..heee...

Alin Marlini said...

comel :)

Aiza Haris said...

mengancammmm colorfullll

~~zana@pb~~ said...

Dtg pagi ni, ada lg ke.......tinggal bekas je kot?
Nmpk gebu la kek tu, lama akk x mengekek ni, sampai balik kg rasanya oven tu memmbeku:-)

izahdaut said...

comel sangat kek nya.... lawoo kombinasi warne n buat dlm bekas kecik2.. :-)

kak ina kl said...

nampak sedap..mudah pula nak membuatnya

ibh_sue said...

Hi LOVE. . Thanks. . Selamat pergi dan balik pun.

ibh_sue said...

Wkslm kak noor. Biasa la, sue lmbat update or kdg2 lgsung x update. Heeeee

ibh_sue said...

Wkslm Along. . Sue pun suka dgn colournya tu. . :D

zila norazila said...

salam syg sue..comel masuk bekas kecik2 tue..color pun cantik sgt.:)

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "