Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Wednesday, 24 October 2012

ROTI NAIK @ ROTI LEMBUT@ SOFT BUN


ASSALAMUALAIKUM.
Alhamdulillah..dapat juga sue masuk update n3..Bercinta betul  sekarang ni nak update. Dengan line internetnya yang slow, PC tak da dan kena update dengan tablet saja..tu yang kadang-kadang malas nak update.
 
Oklah, sue nak share hasil kerja keras sue ( hahahaha..ayat tak boleh blah ja kan) MEROTI sabtu tadi. Ni kira first time sue meroti. Takut nak buat sebenarnya, takut tak menjadi. Tapi alhamdulillah, sue sangat berpuas hati dengan hasilnya. Alhamdulillah, menjadi juga. Setelah jenuh godek-godek cari resepi, sue tertarik pulak dengan resepi Roti Naik yang Mas buat.
 
Okeh!..Sebagai rujukan untuk diri sue juga di kemudian hari..Sue letak resepi tu di sini ya. Thank's pada empunya resepi. Mas!..Akak copy bolat-bolat ya resepi dari dapo Mas..Hehehehe.. :D
 






ROTI NAIK @ ROTI LEMBUT@ SOFT BUN
Sumber 1: Mas
Sumber 2: Ika

Bahan-bahannya:
 
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
1 biji telur
3/4 cawan gula
1 sudu besar susu tepung - Mas ikut Ika gantikan horlicks(sue pun sama)
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar shortening
1 peket mauripan (11g)
 
 
campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua sekali
***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam ni....maaf tok mak...sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x) - sue terus ja bubuh dalam adunan, tak buat mcm ni. Alhamdulillah naik juga.

 
 
Cara :
Dalam mangkuk...Masukkan tepung...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati....
Masukkan marjerin dan shortening...gaul rata....
Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik...
Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lagi sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.
Sebelum bakar, sapukan atas roti dgn sapuan freash milk campur madu.(sue letak tu ja.sbb tu ja yg ada)
Bakar dalam oven 180...selama 20 minit atau hingga masak...dengan api atas bawah
Kaedah lain menggunakan Bread Maschine boleh set kan mcm biasa utk buat doh.
 
 



Published with Blogger-droid v2.0.8

14 comments:

JaSSNaNi said...

assalamualaikum sue..
perghhhh sedap roti.. menjadi ye.. :) bak mai 2 ketul nak cicah teh o panas.. :)

...aida... said...

Gigih ye sue meroti. :)

gerhana luka said...

bestkan buat roti, bau roti time bakar tu yg sedap... bila makan panas2 tak cukup seketul heee...

Marsita yahya said...

nice....

ieda said...

wahh menaik sungguh roti tuu ..
bukan mudah nak dpt roti yg naik cantik kan sue ;)

Qasey Honey said...

lama dh QH xmeroti...cantik kejadian roti ni..nmpk gebu n lembut...QH ade jugak simpan resepi ni..xtau lg bile spi jodoh utk try pula..hihi

zila norazila said...

akk paling malas buat roti..tp suka tgk org buat..amik resepi jew ..tp stil pending..h ehehee

sury_masury said...

Wahhh roti naik n gebusss...walaupun 1st time buat ekk...ok lh tu..:-D
Pssstt...lepas mkn tu timbang naik tak...hihi...:-P

HomeKreation said...

Selamat Hari Raya Idh Adha utk Sue sekeluarga. Nampak gebusy roti ni. Menu raya kemarin bila nak tayang ni....hehe

tun_telani said...

Selamat hari raya sue..
roti panas2 mmg terbaik!. suka bau dia masa tgk bakar ^^

eyndayusoff said...

Macam nak try buat la :-)

HomeKreation said...

Salam Sue cayang, bila nak tukar menu ni....hehe

cheeze maz said...

salam ziarah,

roti cicah cheese.,.. akak suka jemput ke blog akak, mana tau berkenan nak cuba serbuk cheeze maz yg bila dicampur air panas menjadi sos yg sesedap cheeze wedge, kfc

cheezemaz.blogspot.com

Anonymous said...

You got a really useful blog. I have been here reading for about an hour. I am a newbie and your success is very much an inspiration for me.

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "