Assalamualaikum.
Minggu- minggu terakhir tahun 2012 ni mula merajinkan diri semula.
Takut gantung kuali lama- lama ni. Nanti perut cik somi terbiasa pulak makan
kedai orang lain yang masak.
Nasi Ayam Goreng ni sue buat hari sabtu tadi. Lepas subuh sue dah gigih jalan- jalan selongkar dapur orang. Masuk dapo Kak Nor, terjumpa la pulak resepi ni. Acamner la boleh tak perasankan resepi ni. Dah sana- sini yang buat. Sue barulah terhegeh- hegeh nak try. Heee.
Akceli banyak sangat bahan- bahan yang sue skip sebab tak da bahan tu. Tapi alhamdulillah still sedap. Bertambah-tambah hb makan. Siap kui 3 lebih tu hb mintak nasi lagi. Nasib i masak 4 pot. So, cukup untuk hb, sue dan adik ipar makan berulang- ulang . kui3
Kali ni sue just gandingkan dengan sup ayam ja. Sos pedas tak buat sebab bahan- bahan tak cukup. Next time kena buat lengkap dengan sos pedas, baru lah kik kan..(^_~)
NASI AYAM GORENG
sumber: Cik Manggis, Kak Nor, Ika
Bahan-bahannya:
* 1 ekor ayam- di potong 12 ketul
* 2 sudu kecil garam*
* 1 sudu besar serbuk kunyit*
* 1 sudu besar rempah kari*
* Caranya=> ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)
* Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu.
Bahan Utk Masak Nasi
- 1 sudu rempah kari
- 1 inci halia-tumbuk kasar ( sue tak letak, halia habis )
- 4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
- 2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
- 1/2 labu bawang besar-potong dadu
- 2 inci kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- sedikit kiub ayam
- sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
- 2 bay leaves/ daun ketumbar ( tak letak juga)
- 4 cawan beras basmathi-cuci toskan ( guna beras biasa saja )
- 4 1/2 cwn air
- 1/2 cwn susu cair ( sue ganti dengan santan )
- Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.
- Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
- Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
- Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. Masak nasi hingga masak.
Sos Pedas
2 green chilies
5 cm knob of ginger
3 stalks of coriander
3 spring onion
1/3 cup of castor sugar1/3 cup of white vinegar
salt to taste
1 tbs of water
Chop all the herbs and aromatics finely and set aside. Place sugar and water in a bowl and microwave for a minute, add in the vinegar. Add chopped ingredients into the sugar and vinegar mixture, check for seasonings.
10 comments:
sodap nih! www.the-simpleme.blogspot.com
wsalam sue..rajin btl..nk share sikit..akk klu mkn kt luar rajin jgk amik nasi ayam goreng..suka mkn nasi yg ada perisa2 nie sedapp:)
perghhh.. rajin tul... berselera sungguh tengok..
salam sue...
sama la..bila mood malas melanda...
hehe...BTW suka sgt nasi ayam mcm nie..:))
Nurul. . Try. Mmg sodap. :))
Kak zila. Tak rajin mn pun. He3. Sue lak klu mkn luar skarang ni suka ambik yg berkuah gitu. Biasanya bihun sup ja lah. :))
memang best nasi ayam goreng....
lama dah tak buat...huhuhuhu
salam cik kak sue..mengancam je nasi ayam ni..nnti nk buat jgk ler..lama dh x buat nasi ayam.
sedap2... rajin sue ! ;)
sesekali memang sedap makan nasi ayam goreng ni, ya la biasa makan nasi putih je kan bila tukar nasi yg berberisa gini kompem bertambah selera.
Post a Comment