Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Sunday, 1 May 2011

Moist Chocolate Cake



 Assalamualaikum...
Selamat Hari Pekerja buat semua yg bekerja.
Nama ja hari pekerja..Tapi tak da maknanyalah nak coti-coti dari buat keja ya.
Duduk rumah still kena buat keja-kerja rumah juga.... 


Fuhhh!!!!!...
Memang sakan sue hari ni...Dari subuh tadi sampai ke la ni..
Pulun buat kerja...Time cuti ni la nak jalankan kerja-kerja pembersihan...


Okies!...sibuk-sibuk pun..
Sempat juga layan tekak...
tetiba teringin nak makan kek ceklat macam kat SR..
Tu yang merajinkan diri juga membuat kek ceklat.


Ok!..seperti biasa..
Sue buat kek ceklat yang simple ja..
Resepi kredit to Kak Hana..
Dah banyak yang buat kek ni..
Sorry ya kakak ku..sue ubah sikit2 resepinya..heeee



Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum - sue campuq dengan tepung kek
  • 1 cawan gula - sue campur dengan brown sugar
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 1sk baking soda - sue buh baking powder
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan butter@ minyak masak - sue gune magerin
  • 1/2 cawan buttermilk@ susu segar -sue bubuh susu perisa coklat mcm kak hana juga
  • 1sk esen vanila
  • 1/2 cawan air panas
  • 1/4 cawan susu pekat - resepi asal xde. sue bubuh juga
Cara-cara

  • Panaskan oven 300 degree F. Griskan loyang 7x11inci dengan butter.
  • Ayak tepung dan baking soda@powder ke dalam mangkuk.Ketepikan.
  • Pukul gula dan butter. Masukkan telur dan pukul lagi.
  • Masukkan buttermilk/susu dan serbuk koko. Kacau sebati.
  • Masukkan air panas dan esen vanila.
  • Akhir sekali masukkan tepung yang di ayak tadi dan mix sebati.
  • Masukkan ke dalam loyang dan bakar lebih kurang 30-35min atau sehingga kek masak.
  • Sejukkan di atas redai dan tuang topping@ganache kegemaran.
Sue buat ala-ala SR gitu..Buh eskrim vanila..Fuhhh!!!! Nyaman ja..heee

No comments:

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "