Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (16) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (5) Kuih Muih (4) Lauk (8) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (250) Masalah (3) Me (90) Mee (3) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (18) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Udang (1) Video (17) Wish (10) Wishlist (6)

Bebola Roti Goreng



Ingat kak Hana ja bleh buat bebola api..sue pun nak buat juga...Daripada roti nan ado tu berkulat baik la dibuat bebola roti..Mak ai..jenuh nak kasi bentuk bulat2 tu..Heran betul la..awat la kak hana punya bebola api elok ja membulat2..Apa petua ko kak?....

Ok lah..resepi seperti biasa sue cnp Kak Hana ja..Kan i dah kata kakak tu 'my buku resepi'...hehehehhe...

Bahan-Bahan

  • 14 keping roti ( plain white bread) ~ potong menjadi kepingan kecil
  • 2 biji telur (saiz besar)
  • 3 batang cili merah ~ dihiris
  • 1 biji bawang besar ~ didadu halus2
  • sedikit daun sup/bawang ~ dihiris halus (guna daun sup lebih bangkit baunya)
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • garam secukup rasa
  • perasa ikan bilis (guna 1/2 kiub)
  • minyak utk menggoreng
Cara-cara
  • Masukkan roti ke dalam mangkuk yg besar. Kemudian pecahkan telur ke dalamnya..
  • Masukkan cili merah, bawang, perasa ikan bilis yang diperoikan dan daun sup/bawang. Gaul rata-rata. (hana ramas2 agar padat isinya)
  • Akhir sekali, masukkan garam dan lada putih serbuk. Gaul rata2 dan kepal2kan menjadi bebola. Buat bebola roti hingga habis.
  • Gorenglah seperti anda menggoreng jemput-jemput biasa.
  • Hidangkan bersama sos cili yg anda gemari.




12 comments:

hana said...

Muahahahaaa ko klu nk bulat, kene ikut body bolat cam aku! Haaaaa nnti kompom bolat2 bola api! Nih mesti tuan dier kerempeng! Wakakakaaaa

sue said...

Loo..mcm tu plak!....
Aminn..masin mulut ko kak..sue nak kerempeng balik mcm dolu2..jenuh diet ni..ekekekke..I bolat juga apa..

Unknown said...

wah sue dah buat kukis ek..akak dah beli barang dah tapi tak buat lagi..tungguuuuuu anak dara balik baru buat..mak dia byk sgt virus m

sue said...

Kak ina..cookies utk mkn la ni ja tuh..buat skit ja..sebalang kecik dah kirim kat adik..bawak balik sabah..tinggal la sebalang kecik untuk dikunyah2 lepas berbuka..Kak ina..dlm pada ada virus M tu pun..berdesup2 juga menu akak..hehhehe

Zalia Hezlin Abolah Zawawi said...

Cam senang :)

zara aluwi said...

Akak biasa gak buat bebola roti ni, tapi akak panggil cekodok roti tak glamer langsung hehehe

ieda said...

sedapnyaaaaaaa nampak bebola roti tuu dik ... huh kalaulah akak nie jenis rajin buat kuih .. sure merasa nyer .. hehehe

dikk akak dah tepek award .. :))

adad said...

wahhh.. tiba2 cekodok roti kak sue tmbuh daun. akekekekeke larikkkk!!

sue said...

Zel:.Sonang yo..tak ssg buat bisekut mcm ko nya tuh..Aku mmg ambik resepi yg simple2 ja..hehehhe

sue said...

Kak Zara :Hahaha..mmg mcm cekodok pun kan kak..kira boley la tu..Janji hasilnya sedap..

sue said...

Kak Ieda:Akan kan lg rajin dr sue..

sue said...

Jiya:Bukan calang2 org bleh buh pokok tau..Biar tak bolat2 cam kak hananya..tp ada pokok..ekekekekekke..Geget kan baru tau..

UDANG GALAH MASAK DIRAJA

Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Terus teringat resepi udang diraja ni yang dah lama save dalam instagra...