Ni sebenarnya salah satu dari menu berbuka masa hari ke3 ramadhan hari tu..Sue kira gunakan sepenuhnya dari sebiji cempedak ( ala bukan byk..sikit ja cempedak yg ada pun)..
Cara2nya adalah :
- Buang kulit luar cempedak (mcm buang kulit labu or timun tu la).
- Potong kecik2..
- Basuh skit ( tak payah pun tak per)
- Bubuh la garam dan kunyit. Perap sekejap..
- Goreng..
Dan inilah hasilnya..Sedap tau..cik hb pun makan juga..Ingat dia tak mau makan..sebab dia tak pernah tahu..terkejut gak dia bila sue kata yg dimakan tu adalah kulit cempedak..ekekekkee
8 comments:
dah kenyang berbuka ek..alhamdulliah..pernah tgk org makan tak akak tak doyan nak makan..
adik ipar pulak buat cam jeruk..
salam Sue,
haish... kulit cempedak bisa dimakan ke?
baru tau aku nih.... hihihi
waaa nieh memang akak x pernah dgr nieh .. memang pelik lah sikit bagi akak .. ermmm leh cuba niehhh
kak ina :Akak penah tgk juga ya..hehehe..kira tak pelik sgt la kan..
Deetha: Ya deet..boleh mkn..sue pun ingat2 lupa..dulu masa kecik2 penah mkn..tu yg try buat..hehehe..jadik juga..
Kak Ieda; Mmg jrg yg tau kak..Sue pun sbb dolu2 penah mkn ja..Sedap juga..
wahh.. bagus.. tiada pembaziran disini. akekekeke
pernah rasa...tp lbh suke isi cempedak lg
serius tak pernah tau... :-)
ni mak aku selalu buat, tapi dibuat jadi macam jeruk.
Orang banjar panggil "Mandai".
kalau goreng jeruk mandai ni hiris halus2, goreng bawang racik, taroh plak ikan bilis ngan cabai kering. puho..! sedap oooo. kadang2 aku ratah camtu je. x makan ngan nasik.
Post a Comment