Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Saturday, 28 August 2010

Peanut Butter Choc Chips Cookies


Projek hari ini adalah..membuat biskut..So..biskut pertama adalah Peanut Butter Choc Chip Cookies..Tapi tu lah..choc chip lak tak ado..Tapi sbb dah gedik sgt nak membaking..Jalan ja lah guna apa yg ada..Kunon nak bg cantik letak ler skit kismis kat atasnya..Jadilah..ekekkeke..Bleh plak shooping smlm lupa bawak list barang..tu yg choc chip tertinggal tu..Time ni betul la kata cik hb.."buat list..bawak list kalau nak pg shopping"...ekekekekke...
Resepi seperti biasa adalah di cnp dari my buku resepi iaitu kak hana..ekekkeke..mampus kena puk ngan kak hana ni..Nasib ler dia duk jauh nun kat Jepun tu..heee..
Kak!..share resepi ya..Tapi jan gelak no..biskut sue tak secantik biskut mu..

Nak tengok gambo biskut ni yg cun and version yg choc chipnya masuk ja umah Kak Hana

Bahan-bahan
  • 125g pure butter
  • 4-5 sudu makan(penuh) peanut butter
  • 60g gula caster
  • 1 1/2 cwn tepung gandum*
  • 1/2 cwn tepung jagung* ayak bersama
  • secubit garam*
  • 1 biji telur(L)
  • esen vanilla
  • chocolate chips-ikut suka byk mana ( yg ni sue tak letak)
Cara-cara
  • panaskan oven 170c(bergantung pd oven masing2)
  • satukan butter,peanut butter dan gula dlm bowl.pukul sebati
  • masukkan telur dan vanilla.pukul rata.
  • masukkan tepung dan chocolate chips.pukul sebati.
  • simpan sekejap dlm peti sejuk.
  • bulat2kan susun atas baking tin.tekan dgn garfu.
  • bakar 20-25min(sehingga perang)
  • sejukkan atas redai kuih.simpan dlm bekas kedap udara.



Boleh la bagi adik bawak bekal dia pg sabah malam ni..Jadi ke tak jadi..lepas berbuka la baru tau..ekekkeke

No comments:

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "