Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Monday, 8 August, 2011

Progres diet.

ASSALAMUALAIKUM..
Lama dah sue tak cita pasal DIET kan...yang nampaknya, asyiknya post makanan..Hehhehehhee..Sue letak n3 makanan, tak bermakna sue tak teruskan diet sue ya..Alhamdulillah, sue still lagi boleh menjaga pemakanan sue.
Minggu lepas buat full timbangan lagi..Alhamdulillah..walau tak banyak, tapi still ada penurunan. And yang paling mengujakan..walau pun berpuasa..total water dalam badan sue makin meningkat..berat pun masih menunjukkan penurunan (walaupun sikit)...and my fatt ada pengurangan...

Alhamdulillah juga..ramadhan kali ni, cih hb juga turut nak berdiet sama. So, secara tak langsung ini sangat memudahkan proses diet sue.. Sebab sue tak perlu susah payah fikir nak masak bermacam-macam untuk berbuka..Sekadar menu yang simple-simple saja dan kuantitinya juga sue buat tak banyak..Ini bagi mengelakkan dia makan berulang-ulang kali...Heeee...Kalau ikutkan sue, sue nak masak menu-menu yang diet saja...menu yang tentu-tentu tak sedap..sebab kurang segala-galanya..tapi bila fikirkan hb pun diet juga...sue buat juga menu yang agak berat..cuma sue bg dia dalam kuantiti yang terkawal...Sian..orang baru nak blajar..Lain la macam sue ni...makan korma pun dah kenyang...(^_^)...

Paling best..la ni dia pun layan juga cita The Biggest Loser tu..Hahahhahhahah..dia pulak yang lebih-lebih teruja...Secara tak langsung, time ni la sue BAKO semangat dia...sambil-sambil mintak tredmill supaya semangat nak diet..kikikikiiiiii....

Tak pa lah..sue tak paksa pun tuk dia diet..Cuma sue risau...sebab familly dia ada sejarah Kencing manis. kalau dia tak jaga kesihatan dia...takut senang pulak dia kena...Isskh!!!..dijauhkan lah...Bukan senang kalau sakit ni..Makanya, sebelum sakit..eloklah kita sama-sama menjaga kesihatan. Motip sue diet ni pun satu ja..
" I DIET UNTUK KESIHATAN". Bila kita sihat secara tak langsung aura kecantikan tu akan datang sendiri..ya dak!..Heeee...

Ok..pesanan untuk diri sendiri dan untuk sapa-sapa yang tengah berdiet tu... Set kat kepala..diet untuk sihat..supaya tidak akan kecewa jika kadar penurunan berat badan tu sangat la slow...It's ok kalau sebulan hanya 1kg ja turun..tapi kesihatan kita bertambah baik...Bayangkan kalau 1kg sebulan..setahun dah berjaya turun 12kg..banyak juga tu kan. Jaga pemakanan dan pastikan amalkan gaya hidup yg sihat dan cergas.. Pastikan sehari mesti workout ...15 minit pun cukup la... banyakkan aktiviti yang memerlukan kita berjalan..And bagi surirumah or istri-istri tu...rajin-rajin la berkemas ya...(^_^)...

Gambo ehsan Cik Google..
Dah!..cukup sampai sini dulu.....banyak sangat sue membebel dah ni..membebel tak juga boleh bako kalori..Kalo membebel ( tangan ja yg membebelnya ni) boleh bakor lemak-lemak juga...Kompem 24 jam sue akan mebebel...kikikikiiiiiii Keyyy...selamat berdiet semua..Jangan putus asa...Dan ingat..Biar lambat asal selamat..erk!!!..layannn ja lah...Ngeeee (^_____^)...

7 comments:

lemongrass said...

syabas syabas :-).
Semoga terus berjaya berdiet untuk kesihatan.

ibh said...

Thank's Kak LG..i pun nak kurus mcm akak dgn hb akak juga..hehhehehe.

ieda said...

bagus dik .. puasa nie peluang yg baik utk berdiet .. even akak pun diet jugak dik .. alhamdulillah penurunan yg diharap2kan :))

eynda said...

Tahniah... akak tak sabar tunggu lepas raya, nak lepak gym... sekarang makan ikut keperluan... alhamdulillah takleh makan banyak2 sebab perut cepat penuh so takde la berat tu nak naik... turun pun tak jugak hihi...

qieranna said...

Diet utk kesihatan! stuju sgt

good luck yer...

Cik Ina Do do Cheng said...

Ibh samalah ngan cik ina tengah berusaha membako kalori. susah nak turun kebentuk asal, ni dah kalau ular sawa telan mahu kenyang dua atau tiga bulan.

Bicikut said...

diet lagi sekarang ni?

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "