Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Sunday, 21 August 2011

Popia Daging

ASSALAMUALAIKUM..
Hari ni tak da idea langsung nak masak apa. Lama juga la sue nak melengut kat dapur tu.. Bukak esbox berkali-kali..Bosan..asyik ulang menu yang sama saja. Tapi tu lah..tekak sue ja yang dah bosan..tekak hb still sama...dia masih tak bosan lagi dengan menu ulangan..Balik-balik menu berasaskan mee...


4.30 baru idea mariii...Daripada kulit popia yg ada tu mengeras ja dalam peti. Sue ingat baik buat popiah. Tapi bahan yang ada terhad...So..timbul idea nak buat popiah daging version sue. version main campak-campak saja apa yang ada..Ngeeee

Resepi : Sue@Suemiezi.blogspot.
Bahan-bahan
  • Daging kisar- sue agak2 ja..dalam 1 cawan
  • sebiji lobak merah - diparut halus
  • 1/2 biji bawang besar -dicincang
  • 2 biji bawang putih - ketuk dan dicincang
  • telur sebiji
  • 1/2 sudu lada putih/hitam
  • 5 sudu sos cili
  • garam secubit rasa
  • Daun sup.
Cara-cara
  • Tumiskan bawang besar dan putih sehingga naik bau. Masukkan daging cincang. Kemudian masukkan lada putih, sos cili dan garam secukup rasa.
  • Kemudian pecahkan telur untuk pekatkannya.
  • Siap..angkat dan masukkan daun sup yang telah diracik halus.
  • iap inti dan boleh la mulakan proses membalut dengan kulit popia..

Hadoiii..susah juga nak menulis resepi ni rupanya. Masa masak main campak-campak saja. Rasa pun main agak-agak saja. 


    Menu utama adalah menu yang sentiasa diulang-ulang...Mee goreng saja...Syukur, jadilah...janji kenyang...(^_^).

    5 comments:

    Cik Ina Do do Cheng said...

    cik ina sukakan ngan popia.rajin sue. ko cam cik ina kalau masak pakai campak-campak, nanti kalau nak update dlm blog jenuh nak ingat resepi.

    ieda said...

    adoii sedap tuu .. akak dah lama x buat .. baru2 nie buat popia sardine jer :)

    ibh said...

    Cik Ina: Tu la kak..nak buat mcm mana..Pro masak2..tu pasai main campak2 ja..kikikiiiii...:P

    ibh said...

    Kak Ieda: Popiah sadin pun sedap juga..pas ni nak buat popia sardin la plak..(^_^)

    gerhana luka said...

    tak suka beli popia kat PARAM sbb selalu intinya ciput sgt, tapi kat bazar sungai besar popia bercilinya adalah yg terbaekkk punya. hee.. aku baru balik kg merayap kat sungai besar tapi penuh sesak.

    Popular Posts

    Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

    Renungan


    Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "