N3 dah basi..tapi tak kira nak letak juga...Sebagai rujukan tuk sue juga..Sebab tu nak letak juga kat sini..
Ni projek petang sabtu tadi....
Sangat sedap...Tak rugi buat..I biasa la..nak try resepi yang sedap-sedap ja..Pastu yang ala-ala menambah lemak saja..Lepas makan..menyesal...Ngeeee...Sapa?..I ler tu...Sengal ja kan...
Ok!..layan resepinya ya..Bulat-bulat i copy dari Kak Nor...Resepi asal dari AlongRos..Kreatif betui la along ni.....Heeee....
PUDING KEJU
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
50g Mentega
CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.
3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.
* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)
No comments:
Post a Comment