Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Sunday, 19 December 2010

Spaghetti Lemak Pedas

Layan menu tengahari tadi..Kira merangkap tuk makan malam la ni ya...Teringin tengok spegheeti cik min...Bahan tak semua ada..tapi buat juga..masuk apa yg ada ja..Fuhh..memang sedap..
Kenyang...Jemput la ya..ambik sorang sepinggan..Cik min sue copy resepi ya..Tq kak..

Resepi Spaghetti Lemak Pedas ~ Cik Min.Com

Bahan-bahannya:

1/2 cekak spaghetti
2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat(cikmin pakai tomato biasa)
1/4 bahagian red capsicum, dadu
1/4 bahagian green capsicum, dadu
1/4 bahagian yellow capsicum, dadu
1 helai bay leaf
3 biji cii padi, hiris halus (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/3 cawan susu cair IDEAL
1 keping meat loaf "ayamas", didadu
1/2 kiub pati ayam "Maggi"
Sedikit air

Cara-caranya:
Rebus spaghetti tadi hingga lembut mengikut arahan pada paket atau citarasa masing2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
Panaskan minyak zaitun dalam kuali tak melekat. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan bay leaf dan meat loaf tadi, kacau sekejap dan tuang susu + air, biar mendidih. Tambah serbuk lada hitam dan kuib ayam, kacau dan biar masak perlahan.
Masukkan red/green/yellow capsicum bersama cili padi. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masak hingga pekat, dan rasa jika perlu tambah sedikit garam. Bila dah ok boleh matikan api.
Alih ke dalam pinggan yang sesuai, hias dengan hirisan tomato dan taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan segera.




11 comments:

Jiya said...

pedas tu tak dapat dipisahkan... hehehehehee...

suffer8zine said...

fuhhh nk juga

Terkini : 5 Tandatangan Termahal Di Dunia

eynda said...

Yummyyyyy...healthy food ni nanti nak buat jugak le...

makcikrehan said...

giler terliur aku tengok. bak mai sepinggan beb

sue said...

Jiya:Pedas mmg kegemaran ku..heeee

sue said...

suffer8zine, MR:Sila2..ambik sorang sepinggan ya..

NM02 said...

hi.. salam kenal dari saya jugak. tq sudi singgah dan tinggal komen dalam blog saya. nway, saya dah follow awak ni. kalu sudi.. jom le follow saya balik ye. jgn luper tau

zara aluwi said...

Nak cuba resepi ni... bagus dapat dipelbagaikan citarasa. Lagi pedas lagi sedap.

Nanti leh ler jadi neighbour CityVille ya... kita tak berjiran lagi hehehe

sue said...

NM02: salam kenai juga dr sue..

sue said...

Kak zara..kena add akak dulu la..bru boleh kita berjiran..hehhehehe

HomeKreation said...

Brrrrrp.... kenyang dah along mkn ni. Maceh hanto sampai ke Swk... nnt ada apa2 lagi, jgn lupa hanto ya....hehee. Ni ada banana tart lak kita kasi kat Sue...

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "