Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Thursday, 16 December 2010

Bingka @ Puding Cream Crakers

Ni projek cuti tadi..Duduk kampung membesarkan badan ja la kejanya...Bingka@ Puding ni sedap tau ( pada tekak sue la...) kalau masuk dalam peti lagi sedap...Tapi harap maklum la...si pelahapnya ramai..maka tak sempat sejukkan pun dah licin..Tak sia2 la membuatnya pun..Oh!..ini bukan sue yg buat ya..sue jadi tukang sibuk ja aka tukang tadah makan ja...Ni cik Senah @ Uda ( My kakak) yang membuatnya....Tapi oleh kerana sedap ( diingatkan lagi ya..sedap pada tekak sue la)...dengan gigih sue dapatkan resepinya...Loooo..simple ja rupanya..sesimple memakannya..kikikikiki..
Ok!..layan resepi ja lah ya..Nak ajak makan pun..maap la..n3 basi dah..Paham2 ja la....

Bahan- Bahan
  • 20 keping biskut cream crakers
  • 1 tin susu cair
  • 1/2 cawan air
  • 5 biji telur
  • 1 cawan gula
  • sedekit esen vanila
  • 2 sudu gula (untuk karemel)
Cara- cara
  1. Panaskan pengukus.
  2. Rendam biskut dengan 1 tin susu cair dan 1/2 cawan air selama 10 minit @ hingga agak2 lembut.
  3. 2 sudu gula ditaburkan dalam loyang untuk buat keremal.
  4. Blendkan telur, 1 cawan gula dan esen vanila.
  5. Campurkan bahan yg sudah diblend dengan biskut tadi dan tuang dalam loyang yg berisi karemal tadi.
  6. Kukus selama 25 minit.
NOTA:
kalau nak makan dengan sos kastad pun ok gak..dengan ais krim atau pun cream coklat. Ikut selera masing2 la ya..Tapi bagi sue..makan macam tu pun dah ok dah..

4 comments:

suffer8zine said...

huhu nk jugak

Terkini : Antara 10 Jam Tangan Termahal Di Dunia | Telefon Bimbit Paling Lasak Di Dunia | 10 Gunung Tertinggi Di Dunia.

UmAiRA mAiSAra said...

cam sedap jek..hee..nk kne test wat nih

fara dean said...

salam..
ini mcm resepi baru je
tak pernah try lagi ni..

sue said...

Suffer&zine:Hohoho..udah habis..

Umaira Maisara:Sila test..mmg sedap(oh! pada tekak sue la) ekekkee.

far dean: Sue pun baru tau..biasa pakai roti ja kan..hehehe

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "