Labels
Anniversary
(1)
Award
(1)
Beauty
(1)
Birthday
(1)
Biskut
(16)
Blogger
(16)
Bubur
(5)
Buku
(1)
Cap jempol
(1)
Cerita
(23)
Contest
(11)
Cuti2
(19)
Daging
(1)
Diet
(29)
Ephyra
(2)
Family
(4)
Gadget
(4)
Garden
(2)
Giveaway
(9)
GMM
(1)
Gosip
(13)
Hobi
(46)
Home
(20)
Ikan
(2)
Iklan
(6)
Ilmu
(4)
Info
(23)
Info Diet
(26)
Info Kesihatan
(43)
Kad
(26)
Kampung
(11)
Kek
(30)
Kerabu
(5)
Keratan Akhbar
(19)
Kesihatan
(2)
Kitchen gadget
(3)
Korean Food
(1)
Kraf
(4)
Kuali Ajaib Are Ikan
(1)
Kuih
(5)
Kuih Muih
(4)
Lauk
(8)
Lawak
(10)
Madah
(7)
Majalah
(1)
Makan-Makan
(1)
Manisan
(6)
Masak2
(250)
Masalah
(3)
Me
(90)
Mee
(3)
Memories
(17)
Menu Diet
(16)
Menu Mudah
(18)
Minuman
(10)
Mood
(4)
Motivasi
(1)
movie
(4)
Muffins
(1)
Nasi
(2)
Novel
(21)
Nuffnang
(6)
Office
(14)
Pasta
(3)
Petua
(2)
Pizza
(3)
Potato
(3)
Puding
(18)
Puisi
(9)
Ramadhan
(2)
Raya
(2)
Roti
(7)
Salad
(3)
Santai
(1)
Sarapan
(20)
Senam
(9)
Shopping
(1)
SKII
(1)
Sup
(3)
Supplement
(1)
Tag
(5)
Tazkirah
(7)
Telur
(1)
Tips
(7)
Tutorial
(1)
Udang
(1)
Video
(17)
Wish
(10)
Wishlist
(6)
Sate Ikan Keli
Just nak share..Masa tengah keboringan menunggu Cik Hb ajak balik..belek2 dulu majalah yg ada dlm laci meja opis...Tetiba terminat la plak nak share resepi Sate Ikan Keli...Ada yang pernah makan tak?. Sue pernah dengar ja..makan tak pernah lagi.hehehhee..Tentu sedap kan..lemak2 ja rasanya..Agak jer la...hehehe..
Ni adalah produk yg diperkenalkan oleh Jabatan Perikanan Negeri Melaka sebagai salah satu usaha untuk mempopularkan pengeluaran ikan air tawar.
Ok! nih resepinya...
Bahan-bahan
- Daging ikan keli (fillet) 1 kg
- Bawang merah (besar) 2 biji
- Bawang putih 1 buku
- Serai 2 batang
- Halia 250g
- Lengkuas 2 inci
- Asam jawa 100g
- Gula pasir 250g
- Jintan manis 1 sudu
- Ketumbar 1 sudu
- Serbuk kunyit 3 sudu
- Kacang tanah 150g
- Madu 5 sudu
Cara-cara
- Hiris daging ikan keli nipis (melintang serat daging)
- Kisar halus bahan-bahan 2,3,4,5 dan 6
- Kisar halus bahan 9,10 dan 12 dengan menggoreng tanpa minyak sebelumnya
- Ramas asam jawa dengan sejumlah air
- Gaulkan kesemua bahan-bahan yang telah disiapkan beserta dengan daging ikan termasuklah
bahan 8 dan 11 hingga sebati
- Perapkan sehingga 30 minit dan sebaiknya di dalam keadaan sejuk beku
- Gunakan lidi pencucuk sate dan mencucuknya mengikut saiz sate di pasaran.
Ok!..siap resepinya..Silalah mencuba ya..Kalau dah cuba..jangan lupa bg tau ya..Ya la..nak tau gak macam mana rasanya..sedap ker tidak..Adakah sehingga menjilat jari or lidi..Hehhehee..
Nak harap tuan belog ni yg mencuba dulu..mintak maap la...menu list yg ado tu pun masih byk bersusun laie tunggu dicuba..ekekekekke...
~ Sumber: Majalah Agrobiz-Jumaat 3 September 2010( Utusan Malaysia)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
UDANG GALAH MASAK DIRAJA
Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Terus teringat resepi udang diraja ni yang dah lama save dalam instagra...
-
Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Terus teringat resepi udang diraja ni yang dah lama save dalam instagra...
-
**INI ADALAH N3 MELEKAT..N3 NI AKAN MELEKAT DISINI SEHINGGA HABIS GA NI YA.... UNTUK N3 TERKINI SILA SCROLL TERUS KE BAWAH YA...TERIMA KASIH...
4 comments:
Salam Sue.. klu kat Trg mmg ade orang jual sate ikan.. tapi ikan ape x tau ler pulak... klu ikan keli d buat sate nie..uisks sedap ke sue.. baru pertama kali akak dengo...
hah? satey ikan keli??? biar betui.... huh! kite memang peminat no 1 ikan keli... wah kalau jumpa ni harus ku belasah sampai kenyang.... heheh
salam Sue..
wah, sedapnya makan sate tu..
tapi, ikan keli tu macam mana pula? hihihi
ish,,,sedap ke?x nah rasa lak
Post a Comment