Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Wednesday, 26 May, 2010

Dalam Dilema

Salam...
Dah berapa hari tak update n3...Kebizian melanda...
Hari ni sue cuti...Coz nak jaga MIL sue.Malam tadi dia kuar wad dah...

Memang mencabar juga menjaga MIL ni..Sue takut nak tinggalkan dia sorang2 kat rumah..Ya la..makan minum dia kena pantau..waktu makan ubat juga kena jaga...Insulin juga kena cucuk...Sue tak yakin lagi dia bleh buat sendiri...So malam tadi cakap ngan cik hb..sue nak cuti..Dia mula2 tak bg..


Lagi2..dia pun kena biasakan dengan keadaan dia sekarang ni yang kena bergerak menggunakan kaki sebelah...Lepas tu kena sentiasa tengok2 kan dia..Sbb kalau tak dipantau..dia suka makan sesuka hati ja..Sue takut tiba2 gula dia naik...teruk plak kang...


Cik hb..penin juga memikirkan macam mana keadaan skrang ni..Nak bagi dia balik kampung, memang tak la..kami tak kan bg dia balik sekarang ni...29 ni adik lelaki sue nak nikah dan 6 hb 6 ni adik pompuan bungsu sue pula nak nikah..dan majlisnya akan diadakan pada 6 hb 6 ni...Manakala pada 12 hb 6 pula..akan pergi bawa rombongana pengantin ke Terengganu..

Dan kawan2..inilah sebenarnya yang merunsingkan sue dan cik hb dari mula kami dapat berita yg MIL sakit sehingga hari ini. Ya la..macam mana kami nak pg kalau MIL tengah sakit..Sangat2 serba salah jadinya..
Tapi memang seingat sue..masuk ni dah 2 kali situasi mcm ni terjadi..Tahun 2007 dulu jd juga..Masa kami dah plan elok2 nak pg Kelantan dan Terengganu..MIL sakit...Kami ambik..dan masuk wad juga...Tapi masa tu just operate jari..So..kuar wad..kami bawa dia sekali ke Terengganu dah Kelantan..Ok lagi la..Tapi lain situasinya sekarang ni...


Sue serba salah sangat..Nak kenduri ni..sampai hari ni sue langsung tak membantu apa2..Nasib la Mak sue memang betul2 memahami sue...Dia lah banyak bagi sokongan pada sue..Suh sue bersabo banyak2...Mak suh bawak ja MIL tu balik kampung sekali..Tapi cik hb cakap..dia dah paham..mak dia tu tentu tak selesa punya dgn keadaan orang yang ramai nanti...So..macam mana tu...Cik hb dah try tanya budak2 dia..sapa yg nak keja sat jaga mak dia....Kami bayar la ikut hari...Tapi sampai hari ni..tak da sorang pun nak jaga...Penin..penin

So..what to do!...
Sampai sekarang ni sue tak tanya cik hb lagi macam mana..dah dapat ka dia orang nak jaga MIL esok..Cik hb sangat bz hari ni...pagi dia ada metting..kul 3..dia dah kuar pi ambik anak buah dia dari cairo kat KLIA..sampai rumah kul 5.30...Makan2 sat..dia kena kuar balik..hantar anak buah dia pi KLIA balik..sbb tiket fligt nak ker Kedah kul 8 malam..Dia mai ke rumah pun sbb nak jumpa Tok cik dia (MIL sue la)....Sian cik hb...Dia balik nanti sue tanya kot macam mana..ya la..lagi 2 hari ja nak balik kampung ni...Tak kan sue tak pi kot..adik lelaki sue nikah..H.huuuhhh..

4 comments:

Mia-Ina said...

srba slh juga klu di tempat kak su..tp adik sendri nk kawin oo..sedih klu x dpt g

I want to lose weight said...

mmg dilema betui ni..
tp aku rasa klu ko dpt pujuk dia ikut blk kg sekali plg afdhal

Jieda said...

mungkin sue boleh minta tolong ngan adik beradik hubby sue.tolong jagakan untuk beberapa hari sementara sue nak gi adik sue nikah

ieda said...

sue ... memang serba salah kalau ada di tmpt sue .. tapi kan sue kalau lah sue tanya akak .. apa yg perlu akak buat .. ini pandangan akak ..

sue bawak jer MIL su balik kg sekali . since hb dan sue x leh tinggalkan MIL dengan org lain , x leh percaya jugak kan .. org dan kita jaga lain sue .. dari dia berasa x selesa dgn org luar baik lah dgn saudara mara sendiri .. x per rasa ketidakselesaaan dia tuh kita kira no2 .. janji MIL sue dekat dgn anak dan menantu dia .. senang .. apa2 jadi ada depan mata .. kalau jauh .. satu hal pulak sue nak kena berkejar2 balik tgkk2an dia ..

nanti dia akan selesakan diri dia di kg , percayalah .. kalau akak , akak x akan percaya tinggalkan dgn org luar sbb kalau dia x selesa dan buat perangai susah jugak sue .. nak kena bekejar sana dan sini .. haaa mana lebih baik .. bawak dia sekali duduk depan mata @ tinggalkan dia with out knowing anything can happen witout u and hb ..

akak rasa itu yg terbaik .. lagipun majlis nieh majlis adik sue .. x pergi x sedap pulak dan sue kena ingat itu MIL , apa2 jadi tetap bawah tanggungjawab hb utk menjaga sbb dia anak lelaki .. wajib .. so fikir2kanlah .. pasti ada jalan penyelesaiannya .. :))insyaallahhh

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "