Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Tuesday, 4 September 2012

Pentingnya tahu memasak dan ilmu di dapur - part 1

Assalamualaikum.
Bila tgk gambar diatas tu buat sue gelak nak pecah perut. Korang rasa apa ya tu. Kompem macam- macam benda keluar. Silap- silap kalau kata cekodok pun ada yang caya.

Tu adalah karipap ya. Karipap hasil tangan adik bongsu sue yang nun duduk merantau jauh di negeri orang.. . Negeri orang ya, bukan negara orang.

Ayat yang buat sue nak gelak besar bila dia komen "aku redha dengan kejadiannya". Acu. . Acu. . Sian ko cu.

Tapi apa- apa pun sue tabik juga. Dia ada usha nak try masak benda yang memang dia tak pernah terfikir nak kena masak.

Acu ni adik bongsu sue. Anak kesayangan dan kira paling malas juga dalam rumah tu.

Tahun ni, acu beraya di Sabah. Sehari sebelum raya, kami dah pesan dengan dia "Acu! Esok pg raya jgn ko hidang cekodok lg ya". Sebab tahun lepas raya haji dia beraya sana juga. Pg raya dia masak cekodok lepas tu dua- dua membuta. Wahahahaaa. . Acu. . Acu. .

Sue tak ada niat nak memburukkan dia, cuma ini kira sedikit coretan dalam kehidupan. Ya lah, jadi orang perempuan ni walau hidup senang dan dimanja mcm mana pun kena juga tahu masuk dapur. Masuk dapur disini bukanlah just suruh masuk dapur semata, tapi maksudnya kenalah tahu juga masak dan sikit2 ilmu di dapur.

Tahu tak, duduk dapur ni banyak ilmu kena tahu dan belajar. Like sue sendiri la, sumpah! Dulu memang sue banyak tak kenal rempah ratus, even ikan pun sampai sekarang ada banyak yang sue tak kenal. Setakat masak untuk sendiri dan simple2 tu memang lepas la. Tapi kesedaran tu ada. Masa tunggu kepurusan spm, sue la yang menguruskan hal2 rumah. Dari masak dan kerja2 rumah semua sue yang buat. Tu ata kerelaan sendiri, tiada paksaan pun. Dan. . Hasilnya alhamdulillah. . Sedikit sebanyak banyak juga sue tambah ilmu di dapur ni. Yang penting kena rajin mencuba dan banyak cari ilmu. Now, sue masih lagi belajar tentang ilmu di dapur ni.

Kebetulan pula td tengok dekat wall Noorsha yg ada reader dia nak buat karipap juga tapi salah sukatan. See, walau ada resepi, . .still silap besar juga. Tapi sue akui, tu sebab kita tak teliti dulu resepi betul2. . Macam sha kata tu la. Teliti dulu resepinya.

Tapi tak pa. Kesilapan tu buat kita lebih maju. Jangan giveup ok. Lama- lama kompem berjaya.

Ok! Stop dulu. Nanti sambung lagi. Banyak lagi sue nak share cerita di dapur ni. Kompem korang pun ada macam- macam cerita tentang ilmu didapur ni kan. Apa kata korang pun share juga. . Heeee

Published with Blogger-droid v2.0.8

11 comments:

Qasey Honey said...

betul Sue...bile kita dh berjinak2 dgn dunia dapur ni...bru la kita tahu n kenal bahan2 yg diperlukan tu...byk benda kita boleh belajar n pelbagaikan rupanya masakan ni...

QH pon tepuk dahi bile baca status Noorsha kat FB td..cmne la jd cmtu kan..kadang bile buat sesuatu tu kena fikir logiknye sukatan bahan2 yg nk digunakan tukan..tu la perlunya ade basic utk memasakkan...

nOOrsha said...

Hahaha..termasuk juga cter kat wall sy tu ye..gihi..apepun setuju 200% entry ni kak...yela bak kt org tua ppuan blaja tinggi sampai langit pyn kedapur jg akhirnya...ilmu memasak ni pnting kan...samela sy mcm akak...masih byk x knal nama ikan ni...hihi...tp lepasla bk masak sdr utk kuage..alhmdulillah ...yg pnting blaja n blaja kn...

Eh klo x bgtaw gambar yg adik akak wat tu ay twri gat keledek goreng..sedapnya makan cicah smbal kicap :-)

Kak Sam said...

Ok le tu. Nampak juga hasil usaha tangan sendiri. Kalau selalu buat, pasti 1 hari nanti akan terhasilnya karipap yang hebat.

ijayuji said...

Salam kak sue! Alaaaaaaa...terasa kita tawwwwww! kita ank bongsu jugak n paling pemalas jugak kikiki... tp bila dah ddk berjauhan baru pandai nak buat itu ini lagi2 bila duk jauh dr mesia mmg byk benda yg kita rindu terutama bab2 makanan, kita pestaim masak lepas kawen ^______^ kejadian pelik n menakutkan kat dapo mcm2 terjadi sbb PANDAI sgt masak hihihi.... skrg pun masih belajar masih betulkan mana yg tak betul sbb byk lagi kekurangan.. nak masak nasik pun tak gheti tauuu! :D

ibh_sue said...

Betul tu QH. Pembelajaran berterusan gitu.

ibh_sue said...

Noorsha! Setuju. Wlu pandai mn pun kn jg masuk dapo. Nak bg mkn somi dan ank2 biarlah ada sentuhan peribadi kita, air tgn kita kan.
Kan dah ckp, akk pun mmg ingat keledek goreng jg. . Kikikiii

ibh_sue said...

Hehehe. .Sha! Mmg menarik status sha td. Kena pulak dgn cerita acu akk. Setuju! Blaja pandai2 pun ttp kn masuk dapu jg. Nak bg somi dan ank2 mkn kn lah dr sentuhan peribadi dan air tgn kita kan.

Sha! Akk pun mula2 ingat nak komen jg kat dia. Ingat keledek jg. Hihihiii

ibh_sue said...

Kak Sam. . Betul kan. Yg penting kn selalu buat. :)

IdaShazana said...

Bila dh berkeluarga, kena la pandai ke dapur. Jgn biarkan dapur selalu tak berasap
......amanat bonda tercinta

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

msk lauk2 boleh tapi kuih2 tak pandai.

zila norazila said...

salam syg sue..
he hehe samalh n akk..dulu2 masak apa pun x reti..diorg siap lebel akk nie pemalas..ha hhaaa..

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "