Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Saturday, 4 August, 2012

Kuih Cara Manis


Assalamualaikum
Alhamdulillah, kejap saja rasanya. Tau tau dah 15 hari kita berpuasa.
Ok lah! Sue tak nak berceloteh panjang- panjang. Update pakai tablet sangatlah membosankan. Jenuh nak menaip. Td dah siap taip, tengok- tengok line internet pulak tak da. Boleh tetiba no network pulak. Makanya, tak ter post rupanya.

Hari ni cuti banyak mada sikit. Tak perlu terkejar - kejar. Boleh la madak berat - berat sikit. Meh nak share antara menu iftar kami hari ni. Akceli sue tak petnah buat kuih cara pun. Makan tu selalu la. Beli saja. . Hari ni kita rasmikan acuan yang dah lama tersimpan ya. Sebelum kena perli, baik kita rasmikan. Heee.

Resepi guna Cik Mat punya. Thanks Cik Mat. Hasil kejadiaannya sangat memuaskan hati. U all boleh skodeng rumah Cik Mat ya kalau nak tengok hasil kejadiaan kuih ni yang cantik gitu. :))

KUIH CARA MANIS
Sumber : Cik Mat Gebu

Bahan - bahannya:
2 cwn tepung gandum
3 cwn santan
2 biji telur
3 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Sedikit pandan paste (sue ketak sbb daun pandan sue kecik2 sgt)
Gula secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk lanser acuan

Cara- caranya:
1- Daun pandan dicuci & dipotong kecil & kisar bersama santan. Kemudian tapiskan & satukan bersama tepung, pewarna hijau, paste pandan, telur & kacau rata dengan whisk hingga sebati. Tapiskan adunan tadi ke dalam bekas bermuncung. Ketepikan.
2- Panaskan acuan atas dapur gas. Bila panas, kecilkan api. Lanserkan dengan sedikit minyak.
3- Tuang adunan dalam acuan hampir penuh. Letakkan sedikit gula dan tutup dengan tudung periuk. Masak hingga kuih menjadi perang dan masak.
4- Angkat berhati - hati. Siap dan hidangkan
Ok! Selamat berbuka semua. :()

Published with Blogger-droid v2.0.6

7 comments:

ijayuji said...

Salam kak sue!!!!! ahkakkkkkk!!! akak berbuka apa hari ni???? nak tumpang buka puasa kat sini tp kita tak nak cara manis ni kita nak cara berlauk jerrr hihihi... selamat berbuka ya kak!

ibh_sue said...

Wkslm ikaaaa. Akk buka lauk kari ikan n masak pedas bilis petai. . Lain kali akk bwt cara lauk pulak ya. Heee
selamat berbuka ika. :)

ieda said...

dah lama akk x buat dik ..
sedap nie ;)

Madam Lala said...

dlm bulan pose ni..semuanye nmpk sidap!

makcik rehan KJB said...

fullamakkkkk... sue dah mencara! aku dh lama dah tak mencara sejak beli mula2 haritu. mcm kena mencara harini nii... cewah tanak kalah :))

eynda said...

Lama tak makan kuih cara... rajin sue buat sendiri :-)

Cheetah said...

wahhh selera plak tgk kuih cara ni.huhu

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "