Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Saturday, 11 August 2012

Biskut Almond Choc Chip



Assalamualaikum.
Cuaca panas hari ni kan. Sangat sesuai untuk aktiviti jemur menjemur. Minggu- minggu terakhir ni sue barulah sibuk- sibuk nak buat macam- macam. Time ni baru enjin nak panas. Nak kemas - kemas rumah, buat cookies sikit and nak prepare barang- barang untuk balik kampung. Walaupun tak beraya ni sini, rumah haruslah dikemas juga kan. Ingat petang ni kalau rajin, baru nak menjahit apa yg patut. Heee.

Okeh! Nak share sekut yg sue buat malam tadi. Akceli resepi ni dah lama dalam buku azimat sue. Tp mintak maaf la banyak- banyak, boleh pulak sue tak tulis dari mana sumbernya. Apa pun thanks la pada tuan punya resepi. Resepinya mudah sangat. Dapat la setengah balang hasilnya. Meh kita tengok bahan- bahannya ya. ;)


ALMOND CHOC CHIP

Bahan- bahannya :
1 cawan tepung gandum
3/4 sdt baking powder
1/4 sdt garam
1/3 cawan butter + 1/4 cawan butter dicairkan
1/2 cawan gula perang
1/3 cawan gula halus
1/2 sdt esen vanila
1/2 cawan chic chip
1/2 cawan almond nibbed
1/2 cawan almond flakes - ni sue tambah
Coklat rise untuk tabus atas cookies - ni sue tambah juga.

Cara- caranya :
1. Panaskan oven siap2.
2. Campurkan tepung, baking powder & garam dlm bekas.
3. Dlm bekas lain pukul butter, gula perang, gula halus & esen vanila hingga sebati.
4. Masukkan  almond nibbed dan gaulkan. Ambil 1 sudu bancuhan dan letakkan choc chip.(sue masukkan semua almind & choc chip sekali dlm adunan). Letakkan atas dulang pembakar. Jarakkan sedikit sebab buskut akan mengembang.
6. Bakar 18/ 20 minit (deoends on oven type) or hingga kekuningan. (sue letak suhu antara 160 ke 180 ja). Selepas biskut masak, biarkan seketika di atas tray sebelum dikeluarkan. Biskut akan menjadi kebih rangup.

Note: Jangan suspen mcm sye hokey. Biskut ni baru kuar oben memang lembek ja ditekan. Tp bila dah sejuk, ok jer. Jadi rangup ja. Heee


Pada sue, biskut ni kalau bagi budak- budak, kompem suka. For me, i like it. Sebab ada choc dan badam kan. Sesuai gituuu.  Okeh! Selamat berhujung minggu semua. (^_^)


Published with Blogger-droid v2.0.6

12 comments:

ieda said...

wahhh tu diaaa sue dah siap buat biskut !!!!!!!!

ijayuji said...

Salam kak sue!!! yeaaaaaaaa!!! nak mintak kukis akak pulak :D kukis kita skrg ni dibuat sahur lama2 abis :D nanti kena buat lagi dekat mesia ehehe...

Mas said...

meh tuko2 kukis ngan mas...he3
dah banyak ke ngukis tu kak sue....

Bicara Kak Noor said...

salam Sue..akak pun nak buat tapi belum lagi terbuat entahlah sempat ke idak buat sbb dah ramai2 macam2 ajenda lah pulak..

zila norazila said...

salam sue,
minggu2 terakhir nie mmg byk keja nk dibuat kan:)..akk pun sama hari nie baru plan nk wt kuih lagi:) kukis sedap tu sue:)

~~zana@pb~~ said...

Assalam Sue, sorry akak lambat kunjung balas, tenet mengong dua tiga hari ni.

akak pun sibuk prepare nak balik kg, nak cat rumah, nak buat biskut...huhu...ntah sempat ke tidak.

ibh_sue said...

Kak ieda. . Sue bwt biskut yg simple2 ja :)

ibh_sue said...

Wkslm ika!!!!. .
Hahahaha. . Bwt awal2 mng la jd mcm tu kan. X sempat raya jawabnya. Ika balik mesia ya. Best tu blik kampung ;)

ibh_sue said...

Mas! Kalo dekat nak ja tuko2 sekut. Sbb sekut mas sedap2. eheheee. . Baru 4 jenias ja Mas. ;)

ibh_sue said...

Wkslm Kak Noor.
Akak tak pa. Suruh ja anak2 bantu akak. Heeee. .
Sekut akk lg best. . Macaroon lg tuuuu

ibh_sue said...

Wkslm kak zila.
Kan kan. . Stress jd nya. . Tu lah sp suh bwt last2 minit. Sue lambat panas enjin kak. . Ngeeee

ibh_sue said...

Wkslm kak zana. .
Wah! Siap cat rumah tu. Sama lah sue kak. Tenet dua tiga hr ni asyik la mengong ja. Tak da mood nak bw jg. . Hee

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "