Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (15) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (2) Lauk (6) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (236) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (14) Menu Mudah (10) Minuman (9) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (17) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (2) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Aduhai wanita...sedihnya nasib hidupmu...

Kengkawan baca sampai habis tau......tabah nyer org nie......betul gak kata orang "pompuan yg dah kawin ni nasib dia bak untung sabut timbul, untungbatu tenggelam..."Kisah Dari Mahkamah Syariah: Jantan terlampau
Bekas pesakit barah payu dara kongsi pengalaman pahit 'dihina' bekas suami
MINGGU ini, ruangan ini memberi peluang kepada seorang pembaca yang menulis mengenai kisah hidupnya. Sedih sekali membaca kisah Khadijah (bukan namasebenar) yang mendapat layanan buruk daripada suami yang sepatutnya melindunginya. Ikuti tulisan beliau.
"Saya tertarik hati membaca tulisan Siti Nur Almizan bertarikh 8 Oktoberlalu di halaman Ratu, Berita Harian bertajuk 'Sokongan Suami Penawar Duka'kerana saya juga pesakit barah payu dara, tetapi nasib saya kurang baik sebab 'suami menambah duka'.
Saya disahkan menghidap barah payu dara pada Oktober 1998 ketika berumur 44tahun. Saya mempunyai empat orang anak yang sedang bersekolah ketika itu.Saya membuat pemeriksaan awal sendiri di hospital sehinggalah pengesahan daripada doktor mengenai penyakit itu tanpa suami.
Mungkin nasib saya agak baik kerana bertugas sebagai pendidik, jadi tidaklah terlalu memikirkan masalah kewangan. (Suami saya juga seorang pendidik). Saya akur dengan nasihat doktor untuk menjalani pembedahan bagi membuang sebelah kanan payu dara dengan segera dan saya perlu memberi tahu suami mengenainya.
Ketika itu saya memang tidak dapat membayangkan masa depan saya dalam keadaan yang cacat 'mahkotanya'. Perasaan berbelah bagi sama ada hendak bedah atau mencari pilihan lain atau merahsiakan saja daripada suami dankeluarga. Namun apabila membayangkan wajah anak-anak yang memerlukan, saya berjanji kepada diri sendiri 'Aku mesti sihat demi masa depan anak-anak'dan saya menerima musibah ini sebagai ujian Allah selepas diberi kaunseling oleh seorang jururawat.
Dalam keadaan yang sangat sedih saya memberitahu suami mengenai perkara itudengan harapan saya akan mendapat semangat atau sokongan manja daripadanya,tetapi jawapan yang diterima ialah "Kalau doktor kata bedah ....bedahlah.... kalau sampai masa untuk mati... matilah nak buat macammana?.."
Di manakah tempat untuk saya meletakkan kesedihan ketika itu? Saya tidakmahu menunjukkan kesedihan di depan anak-anak kerana saya tidak mahupelajaran mereka terganggu jika saya tidak bersemangat. Begitu pun, suamisetuju untuk saya dibedah dan dia berjanji menerima keadaan diri saya seadanya selepas pembedahan.
Pada awal November 1998 saya menjalani pembedahan mastektomi, tetapisebelum itu doktor menasihatkan suami untuk bercuti pada hari pembedahan,tetapi suami tidak bersetuju dan apabila saya meminta suami hadir awal kehospital sebelum saya masuk ke bilik bedah, dia hanya berkata "tengoklah kalau sempat datang" (saya akan di bedah jam 8.30 pagi).Kesedihan saya bertakuk lagi apabila saya sudah pun dipakaikan dengan baju bedah, suami masih lagi tidak muncul-muncul sehingga saya dibawa ke Bilik Bedah tanpa iringan suami yang sepatutnya memberi sokongan kepada saya,juga untuk saya mencium tangannya sebelum dibedah, manalah tahu jika umurtidak panjang.
Saya berada di wad selama 10 hari, apabila pulang ke rumah, suami tidak sabar-sabar untuk menuntut layanan intim daripada saya tanpa bersimpati dengan apa yang saya tanggung selepas pembedahan, meleleh air mata ketikamenunaikan kehendaknya, dan begitulah seterusnya. Memandangkan bekerja dengan kerajaan, saya diberi cuti bergaji sepanjang menjalani rawatan kemoterapi dan radioterapi.
Suatu hari saya diperkenalkan dengan payu dara gentian (silikon) oleh seorang jururawat hospital yang harganya lebih kurang RM300 dengan bayaran dua atau tiga kali. Saya menyuarakan kepada suami untuk membelinya, tetapi suami dengan selamba berkata: "Buat apa beli harganya mahal... sumbat sajalah dengan kain buruk!" Apakah perasaan saya ketika itu?Memandangkan saya mempunyai wang gaji sendiri, saya beli silikon itu dan gunakan hingga hari ini dengan selesa walaupun sudah sedikit rosak (10tahun guna) kini saya sedang mencari di mana boleh membeli yang baru. Saya pernah mengajak suami untuk pergi mencari yang baru, tetapi tidak dilayan
Sepanjang mendapatkan rawatan, ada kalanya saya tidak boleh pergi kehospital sendirian, saya perlukan pertolongan suami untuk memandu keretacontoh ketika membuat rawatan kemoterapi dan radioterapi. Ketika itu sayaterpaksa bersabar dengan rungutan, muka yang masam, ada kala membisu danpelbagai macam kerenah daripada suami.Saya hampir hilang semangat untuk meneruskan rawatan susulan selepas pembedahan, tetapi atas nasihat doktor pakar yang merawat saya dan tidakjemu untuk memujuk supaya saya menghabiskan rawatan terutama kemoterapi danradioterapi. Kadangkala saya rasa tertekan oleh sikap suami yang berasa jijik apabila tiap kali rawatan kemoterapi, saya akan mengalami muntah-muntah dan dia akan menjauhkan diri daripada saya.
Bila bertanyakan pendapat suami adakah saya perlu memberhentikan saja rawatan kerana sikapnya itu, dia menjawab: "Suka hatilah. Kalau Tuhan nak pendekkan umur, rawatan macam mana pun tetap mati juga."Itulah kata-kata 'sokongan' yang saya terima daripada suami, yang pentingbaginya saya tidak menyusahkan dia untuk meminta pertolongan. Bagi memudahkan saya memandu, saya menukar kereta jenis automatik dan kembali bekerja apabila cuti sakit tamat.Demi anak-anak saya bertekad, reda dan berdoa kepada Allah supaya sayadiberi ketabahan dan kekuatan iman untuk menghadapi semua perkara yang menyedihkan. Saya membina semangat sendiri dengan sokongan sahabat baikyang bersimpati.
Saya menjaga kesihatan dengan membaca pelbagai artikel dan membeli ubat-ubatan (vitamin) yang boleh menguatkan imunisasi dengan kewangansendiri. Suami tidak percaya jika saya sekali-sekala mengatakan penat ataukurang sihat sebaliknya dia akan menuduh saya sengaja berkata begitu sebagai alasan untuk tidak melayan kehendaknya. Bermakna saya mesti sihat sentiasa demi kebahagiaan suami dan keluarga.
Saya mulakan keredaan kepada Allah dengan membaca al-Quran dan surah Yassin sebagai 'Syifa' (penyembuh) dan bermohon supaya diberikan kesihatan baiksehingga anak-anak boleh berdikari. Saya luangkan masa untuk ke kelas mengaji dan berzanji, sedangkan suami pula terus membuat pelbagai kerenah yang kadang-kadang memberi tekanan emosi kepada saya walaupun saya tahu itu adalah tidak baik bagi pesakit barah.Tetapi apa boleh buat sudah sikap suami begitu, justeru saya mencari ketenangan di sejadah dan daripada urusan kerja di sekolah.
Memang Allah itu maha pengasih ketika saya masih lagi belum sembuh sepenuhnya, saya memohon untuk menunaikan Fardu Haji di Makkah. Alhamdullilah pada awal 2001saya diterima untuk menunaikan ibadat haji dan saya pergi tanpa suamidengan hanya menumpang seorang bapa saudara yang berumur 75 tahun ketikaitu.
Saya bersyukur sepanjang menunaikan ibadat di Makkah, saya sihat walaupun berjalan jauh ke masjid untuk tawaf, saie dan melontar jamrah. Doktor ada membekalkan ubat-ubatan, tetapi saya rasa sihat dengan air zam zam.
Itu cerita hampir 10 tahun lalu. Kesabaran yang Allah kurniakan kepadasaya, dapat mengatasi segala kesedihan yang ditanggung. Dua orang anak saya sudah bekerja dan mempunyai keluarga sendiri, seorang anak saya baru sajamenamatkan pengajian dari sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) dan sudahpun bekerja, hanya seorang lagi anak masih lagi di IPT.Namun suami tidak bersyukur dengan keadaan saya yang sentiasa berusaha untuk yang terbaik bagi menyihatkan diri tanpa menyusahkan dia baik darisegi masa mahupun kewangan. Saya bekerja dengan lebih bersemangat dan dikurniakan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dan dianugerahkan Guru Cemerlang pada 2008. Saya sentiasa positif dan ceria kepada semua perkara yang saya lakukan sehingga sukar untuk sesiapa percaya bahawa saya adalahpesakit barah payu dara.
Begitupun, saya tidak boleh lari daripada ujian Allah. Dugaan dan kesedihan datang lagi selepas 10 tahun saya membina semangat dan jati diri sendiri.Saya rasa apa yang saya lakukan tidak mempunyai nilai apa-apa dan semangatterbina akan luntur jua jika tiada sokongan yang kuat kerana dua harisebelum saya menyambut ulang tahun ke-55 kelahiran saya, suami bertindak keluar rumah dan mendaftarkan perceraian di Mahkamah Syariah.Saya dijatuhkan talak dengan alasan 'isteri enggan melayan suami' selepas30 tahun hidup bersama dan suami lupa pada janjinya. Saya rasa terlalu aib dan hina sekali, saya tidak mahu membantah alasan yang diberi kerana mahumenjaga maruah suami di mahkamah sebaliknya menerima perceraian itu dengan reda dan ketentuan Ilahi dengan persoalan 'layanan yang bagaimanakah dikehendaki oleh suami dan apakah hina mempunyai sebelah payu dara?
'Perkara ini berlaku disebabkan pada awal sesi persekolahan 2009, sebagai guru yang agak sibuk sedikit dengan tugasan awal tahun, ada kalanya saya sangat letih (waktu balik jam 3.00 atau 4.00 petang, tetapi 10 minit sudahsampai ke rumah). Ketika itu suami sudah bersara wajib 56 tahun.Selain itu, saya juga sibuk dengan persiapan majlis perkahwinan anak. Saya tidak pernah ada pembantu rumah sejak mula berkahwin dan semua urusan anakserta rumah tangga saya uruskan sendiri. Suami akan membantu mengikut mood dan suatu malam saya menolak kehendak intim suami kerana terlalu letih.Itulah pertama kali saya menolak dan keesokan harinya suami terus dinginberpanjangan, saya cuba membaiki keadaan, tetapi dia menambahkan emosi saya. Suami keluar dari rumah ketika saya bekerja. Suami balik kekampungnya dan mungkin bercerita kepada saudara-mara di sana mengenaikekurangan diri dan layanan yang saya tidak tunaikan kepadanya.Akhirnya dia menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada saya yangberbunyi."Jumpa di pejabat kadi," dan saya membalas "Untuk bincang apa?" Diamenjawab SMS "Aku bukan nak bincang, tapi nak ceraikan kau!"
Baru-baru ini, dengan bangga sekali bekas suami memberi tahu anak-anak yangdia akan berkahwin lagi dan menghantar SMS kepada saya yang berbunyi "Diatak macam engkau", mungkinkah maksudnya wanita itu lebih baik dari sayayang sudah cacat mahkotanya?
Kenapa ya...Haruskah saya meneruskan semangat diri pada hujung-hujung usia begini?Perlukah saya menyambung kesedihan sebagai pesakit barah payu dara sehinggake akhir hayat kerana terlalu mahal untuk mendapatkan sokongan daripadaorang yang dipanggil suami?Pada ketika ini, saya berserah kepada Ilahi dan saya tidak peduli lagi apaakan berlaku pada diri saya selepas ini, andainya saya positif semula padapenyakit itu, saya reda ianya menjadi titik terakhir dalam kehidupan saya.Itulah semangat yang mula tertanam di hati saya.
"Kepada Khadijah, langit tidak selalu mendung. Pada usia semakin senja, usahbiarkan penghinaan bekas suami menjadi kudis di hati. Anggaplah tindakandan kata-katanya bagai orang tua yang sudah nyanyuk. Pekakkan telinga,kerana hakikatnya Khadijah jauh lebih baik daripada bekas suami.Sesungguhnya, tindakan Khadijah yang tetap sabar dengan segala tindakanatau kata-kata melampau suami, amat terpuji.
Kehilangan payu dara buka nnoktah kepada kehidupan. Ini ujian daripada Ilahi dan ingatlah, Khadijah'dipilih' kerana kesabaran tinggi yang dimiliki.Hanya insan sabar seperti Khadijah yang mampu mengharungi 10 tahun palingmenyakitkan itu. Mungkin perceraian jalan terbaik supaya Khadijah tidaklagi disakiti.
Malah inilah masanya untuk Khadijah melakukan apa saja untukdiri sendiri, sesuatu yang tidak dapat dilakukan ketika hidup bersama bekas suami.
Adoiii laaa...sedeh sungguh dengan nasib wanita itu..Wahai suami, kenapakah sehingga kejam sekali perlakuan mu terhadap insan yang bergelar isteri itu...Sangat tabah jiwa mu khadijah, sesuai denagn namamu juga....

No comments:

Sup Tulang Jangan Pandang Belakang

Kali ni up lagi menu dah basi.Dah try lama dulu.Sesekali   nak juga try resepi google..Biasa tu buat sup ala campak-campak ikut hati ja. ...