Assalamualaikum.
Syukur Alhamdulillah, lepas sudah sehari kita berpuasa.
Semoga kita semua diberikan lagi kesempatan dan kesihatan yang baik untuk terus melalui hari- hari seterusnya.
Ok! Puasa tak mau cakap banyak- banyak. Meh nak share menu iftar pertama kami yang sangat simple.
Untuk dia orang kat rumah ni, sue jusat masak sup ayam ADAMI. Digandingkan dengan ikan pekasam dan sambal kicap ja.
Menu sampingan merangkap menu untuk sue, sue buat cucur jejari ketam dan cicahnya, sue buatkan kuah kacang ayam.
Alhamdulillah, habis juga. Tak la membazir semalam.
Resepi sup ayam ADAMI simple sue:
1mangkuk isi ayam, air secukupnya, rempah soto ADAMI 3 sudu, perencah bihun sup adabi 2 sudu, kentang, halia, 2 biji bawang putih(ketuk ja).Reneh ja semuanya.
Agak2 dah menggelegak masukkan sikit lada puti, 4 cili api diketuk, bawang besar, batang saleri, buah tomato. Perasakan dengan garam secukup rasa. Siap.
Sebenarnya, sue tak tentu. Kadang- kadang apa ja bahan sue masuk ja semua. Ada serai pun sedap juga. Wangi lagi. Dah mcm ala- ala sup mkn kat kedai yang ala2 thai gitu. Nak- nak pulak klu malas sangat, masuk terus sayur dalam tu. Biasanya sue letak sayur bunga kubis, carrot dengan tomato ja. Makan hirup macam tu saja. Heeee. .
5 comments:
wahh terbaik lah sue ...
akk x pernah dgr layie nie ;)
wow terliur tengok ikan pekasam tu,akak pun masih ada berbaki ikan pekasam dlm frezer boleh goreng nnt utk berbuka Sue sodap tu
sedapnya ikan pekasam sue...makan ngan nasi panas2 memang masyukkkkk..
selamat berpuasa sue
wah menu nya sungguh menyelerakan
Ado pekasam lah sini....sedap ni...mkn bertambah2 lah kan...blog pun laju je berupdate..kite je yg x sempat mgupdate ni...:-)
Post a Comment