Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (16) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (5) Kuih Muih (4) Lauk (8) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (250) Masalah (3) Me (90) Mee (3) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (18) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Udang (1) Video (17) Wish (10) Wishlist (6)

Mango Casablanca

 

Assalamualaikum..
Update cepat- cepat sementara sempat dan sementara tengah rajin ni. Hehehe..
Update resepi Mango Casablanca Kak Amie yang sedang meletop kat opis ni... I berjaya bawa virus ni ya..Hehehee Ada yang dah cuba dan juga sangat berpuas hati. Tumpang kembang vontot juga bila tak habis- habis orang duk puji- puji kesedapan Mango Casablanca yang sue bawa. Ngeee (^__^)

Bos siap makan berulang-ulang lagi.. Dah jadi macam calon masterchef pula bila masing- masing duk bagi komen...

Oklah..Meh kita semak resepinya ya. Sue copy span sini untuk rujukan dimasa akan datang. Thank's Kak Amie untuk perkongsian resepi yang sedap ni..(^__^)




MANGO CASABLANCA
Sumber: Kak Amie@Amie;s Little Kitchen

Bahan-Bahan:

27 keping biskut cream crakers
1 kg mangga masak ranum- kupas kulit dan hiris nipis
250 g Philadelphia Cream Cheese
2 tin (300g setiap 1 tin) Nestle Cream
300ml Sweeted Cream - boleh gunakan sukatan sendiri utk rasa manis
susu cair - pilihan (Amie tidak gunakan) - Sue letak sikit
Bekas persegi ukuran 12'X12'


Cara:
1. Pukul Philadelphia Cream Cheese, Nestle Cream dan Sweeted Cream menggunakan mixer sehingga kembang.
2. Ambil satu senduk besar campuran krim di atas dan tuang merata di bahagian dasar bekas persegi.
3. Susun 3X3 biskut berjumlah 9 keping.
4. Tuangkan satu senduk campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
5. Susun kepingan hirisan mangga di atasnya.
6. Tuangkan satu senduk lagi campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
7. Susun lagi 3X3 biskut sebanyak 9 keping.
8. Ulangi langkah 4, 5 dan 6 sehinggalah habis 27 keping biskut.
9. Tuangkan lebih sedikit campuran krim ke atas kepingan biskut yang terakhir.
9. Tutup bekas persegi tadi dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sekiranya ingin dinikmati segera, bolehlah simpan di bahagian beku selama 1 jam tetapi sekiranya tidak untuk segera dimakan, bolehlah simpan di bahagian bawah sahaja sehingga sejuk.
10. Keluarkan bekas dari peti sejuk dan potong untuk dinikmati


 

~ Sekiranya anda mencampurkan susu cair, hasil Mango Casablanca akan lebih lembut, lembik dan tidak boleh dipotong, dan hanya boleh disenduk untuk dihidangkan. Selamat mencuba bagi yang berminat. Yang sudah biasa buat, minta tolong tegur mana yang salah ye~
 

Dialog bosan laki bini

Keboringan. .  Kematu muntut naik keta.
Somi tetiba pandang istri.

Somi: Hang mcm.org kampong no
Istri: Tau x pa.

Dalam hati (kuanq ajaq la tu. Perli la tu.  Mmg la org kg pun.Nangisss)

Istri: Hidup merantau. X terurus la.
Somi: Ho..la kan.

Motip!!! :p

KL-Sg. Besar-Perlis-Kedah-Penang-Sg. Besar-Kelantan-Terengganu-Kuantan-KL.

Kesimpulan: Kami byk beraya atas jalan ja tahun ni.

Sekian! Ngeeee

Biskut lidah kucing Miew Miew... (^_^)


Tergoda dengan belang- belang warna biskut meaw meaw ni...Hehehee.Sue pun terpanggil juga untuk mencubanya. Kebetulan pula masa sue pergi kedai baking Bagus di Pekan Sg. Besi, nampak pulak acuan ni, Sue terus ja ambik. Ada dua saiz...tapi sue ambik  saiz yang kecil ja (32 lobang). 
Resepinya pun simple saja..So, memang menepatilah citarasa sue yang memang jenis nak yang mudah ja..Ngeeee...

Akceli ni biskut ke 4 sue buat. Buat satu adunan ja. Cukup lah untuk bawa ke rumah mak dan MIL. Nampak pelik sikit kuih mak tahun ni...Ngeeeee
 
Okeh!...Meh kita semak resepinya. Sue copy resepi dari Kak Ita dan Kak wan. Mereka punya biskut berseri- seri dengan warna- warna yang menarik. Sue punya hanya menggunakan 4 colour saja. Tak pa..next time kita buat lagi ya...
 
LIDAH KUCING
Resepi : Fatmah Bahlawan
Rujukan : Kak Azlita & Kak Wan @ Resepi Citarasawan 
 
Bahan- bahannya
250 gm mentega
175 gm gula kastor
100 ml putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex

cara- caranya
Pewarna merah, oren, kuning, hijau dan biru
Loyang khas lidah kucing di gris dengan sedikit mentega

Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex, ketepikan
Dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrim
Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati
Masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hiungga rata
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian
Letakkan pewarna untuk setiap bahagian
Masukkan dalam piping bag atau bag plastik untuk setiap warna berlainan
Potong hujung muncung bag plastik atau piping bag kecil
Paipkan atas loyang lidanh kucing mengikut corak yang di kehendaki mengikut warna pelangi
Bakar dalam oven pada suhu 150 C selama 15 ~ 20 minit
Jaga jangan sampai keperangan dan hangus kerana warnanya akan pudar dan tidak menyerlah
Biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara

  * Sue gunakan warna kuning, merah, pink dan hijau. Warna hijau sue gunakan pandan emulco. ternyata lg sedap biskut ni bila letak perasa pandan.. (^_^)

Biskut cornflakes

Assalamualaikum...
Alhamdulillah...Ni biskut ketiga yang dibuat. Resepi dapat dari rumah Kak Wan. Ternyata ini lah resepi yang sue cari- cari. Rangup dan sedap. 
Buat dua adunan saja. Cukup la untuk dibawa balik ke kampung. Untuk kat rumah ni, lepas raya pun boleh buat lagi. Sue share resepi di sini untuk koleksi sendiri. Thank's untuk Kak Wan untuk perkongsian resepinya ni. (^_^)


BISKUT CORNFLAKES

Bahan- Bahannya:
250 gm mentega
150 gm gula kaster
2 sdt esen vanila
250 gm tepung gandum
4 cawan cornflakes diramas kasar

Cara- caranya:
- Putar mentega dan gula hingga berkrim. masukkan esen vanila dan kacau rata.
- Masukkan tepung gandum dan cornflakes uli hingga menjadi doh.
- Ambil satu sudu kecil penuh dan di atur atas loyang yg dah digriskan dulu.
- Bakar pada suhu 180C selama 15- 20 minit atau hingga kekuningan.
- Simpan di dalam bekas kedap udara.
 
 
 

Green Peas Cookies

ASSALAMUALAIKUM.
Masing- masing dah  berjenis- jenis buat biskut. Sue baru ja nak panaskan enjin. Naik semput juga, semua nak di buat. Sebab tahun ni hb request buat biskut sendiri ja. Jenuh la berpeluh ketiak buat juga biskut. Untuk tu.... opkos la resepi biskut- biskut yang mudah saja yang menjadi pilihan. Antara nya tentulah biskut ni. Tahun lepas biskut ni juga lah menjadi pilihan sue..Green Peas Cookies.

Now! Sue share lagi resepi....bagi idea pada sapa- sapa yg tengah fikir nak buat biskut apa tahun ni. Dicadangkan biskut paling senang ni...Green Peas Cookies.... (^_^)
Kali ni sue copy ja resepi dari Along Ros... Roz HomeKreation... Thanks Along

GREEN PEAS COOKIES

INGREDIENTS:
1 cup Peas Flour
1 cup Flour
1/2 cup Icing Sugar
1/2 tsp Baking Powder
1/2 tsp Salt
Mazola Oil
1 Egg Yolk

METHOD:
1. Mix all dry ingredients well.
Pour in oil slowly until a soft dough is formed.
2. Shape into a size of marbles.
Brush top with egg yolk.
3. Bake at 180C for 15 minutes or until cooked.
4. Cool & keep in air tight containers.

Biskut Semprit

Assalamualaikum...
Sedar tak sedar dah tinggal seminggu lebih ja lagi nak habis Ramadhan. Sedih pulak rasanya...Cepat sangat rasanya masa tu berjalan.. Macam tak terkejar ja..

 Okeh! ni biskut pertama sue buat. Tu pun sebab hb yang bunyi bila nak buat biskut. First skali dia request buat kuih samprit... Dia tak tau yg istri dia ni tak rajin nak buat semprit sebab leceh nak menekan doh tu... Manjang tak cantik kejadiannya. 

Kali ni sue guna resepi Kak Azlita pulak..Cuma sue buat bentuk bunga dan bukan version pelangi macam kak Ita punya.
Apa pun resepi semprit Kak Ita ni memang sedap...Hb duk asyik mengulang- ulang makan. Dekat setengah balang dah habis. Camno tuuu... Nampaknya nanti kena juga buat lagi..Huhuuu

Sue share resepi Kak Ita ni kat sini sebagai rujukan sue sendiri di masa akan datang. Hasilnya kejadiannya tak seberapa, tapi rasanya memang sedap. (^_^)

BISKUT SEMPRIT PELANGI
Resepi: Kak Azlita Masam Manis 

 Bahan- bahannya:
250 gm butter
150 gm gula icing
1 biji kuning telur
250 gm tepung red rose ( sue guna tepung gandum ja)
150 gm tepung kastard
30 gm tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna jika suka

Cara- caranya:
Ayakkan tepung red rose, tepung kastard dan tepung jagung. Ketepikan

Pukul butter dan gula hingga sebati.
Masukkan telur dan esen vanila dan terus pukul hingga bergaul sempurna
Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak sedikit-sedikit dan terus menguli sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari

Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna ~ jika suka

Panaskan oven pada suhu 170C
Sedialan loyang pembakar dan oleskan sedikit butter

Masukkan doh ke dalam acuan semprit dan tekan di atas loyang
Buat dalam 2.5 cm panjang
Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 15 minit
Sejukkan sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.

* jika nak buat yang pelangi, masukkan doh yang berwarna untuk sekali tekan, jika guna acuan semprit yang tekan guna jari 

 
 

Kerabu mentah @ Kerabu selom


Assalamualaikum....
Hari ni sekali harung nak update n3 yang lebih pada makanan saja ya... 
Akceli ni menu iftar ramadhan yg ke berapa tah..Lupa dah... Masa ni berbuka di rumah mak abah... Bahan- bahan semua segar, carik keliling rumah ja. Tu la yang bestnya duduk kampung kan... Tak perlu susah- susah nak beli ulam- ulam... Kecuali togei tu..Tu kena la beli ya dak... Tak pernah pula nak buat togei sendiri.. Ngeeee
Ada yang panggil ni kerabu mentah..Tp sue panggil ni kerabu selom..Sebab banyak guna daun selom..(^_~)
 
KERABU SELOM @ KERABU MENTAH
Resepi: Ibu tercinta Suemiezi (^_^)
 
Bahan2
2 cekak daun selom ~ cuci bersih & hiris halus
1 cawan togei ~ cuci bersih
2 biji limau kasturi (bergantung la ya..nak  letak lebih pun ok)
sebelah biji kelapa yang di bakar dulu dan diparut ( Wangi ja baunya nanti)

Bahan ditumbuk halus
3 biji bawang merah ~ dimayang 
1 biji cili merah ( buang bijinya)
10 biji cili padi ( Cilinya kecik2 ja sebab tu letak 10 biji. Klau nak pedas boleh tambah la ya )
1 inci belacan - dibakar siap2
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukupnya ( Tak letak pun tak pa)

Cara menyediakan
1. Setelah lumat bahan2 tumbuk di atas, campurkan dengan kelapa parut & tumbuk lagi  
    separa lumat. Perahkan limau kasturi
2. Campurkan daun selom dan togei ke dalam bekas.  Campurkan dengan bahan2 tumbuk 
    tadi. Gaul mesra.  Sedia dihidangkan.

Salam Ramadhan

Assalamualaikum.
Salam ramadhan dari sue. Dah 12 Ramadhan baru dapat bersiaran.
Semoga Ramadhan kali ni kita diberikan kesihatan yang baik dan dapat menjalani ibadah puasa dengan baik.

Peria Hidangan enak, kaya manfaat perubatan




ASSALAMUALAIKUM..
Salam sabtu.. Dari pagi sampai tengahari baru sempat duduk rehat kejap. Gigih masak hari ni. Hambek! dari bfast sampai menu lunch. Pulun sekali harung masak.
Now, sambil-sambil rehatkan pinggang sambil cuci mata tengok menu- menu orang. Sambil- sambil tu juga sue nak share sikit info pasal PERIA. Kebetulan kan hari ni masak peria. Kat rumah ni jarang betul makan sayur.. Hadoiii..macam mana nak cantik dan sihat tu...Oklah! yang menu sue tu tak payah resepi pun. Tumis campak- campak ja. Semua pesen nak mudah.. Heeee.

Dah!..meh baca ni. Hasil googlelan (hancus ayat) jumpa lah artikel ni. Siap ada resepi peria goreng lagi. Penulis dah letak sekali sumber resepi tu. Sambil- sambil tu boleh la terus masuk ke dapur Mummyalyssa tu ya. (^_^).


Khasiat peria ~ Sumber

Oleh Nor Affizar Ibrahim
affizar@bharian.com.my
2011/04/07

Hidangan enak, kaya manfaat perubatan

RASA peria memang pahit menyebabkan tidak ramai yang menggemarinya. Tetapi, kata orang tua, pahit itu elok, pahit itu ubat dan sememangnya, peria banyak khasiatnya, malah boleh dijadikan hidangan enak jika kena cara memasaknya.

Bukan itu saja, peria atau nama saintifiknya, momordica charantia juga memberikan manfaat untuk individu menjaga kecantikan.

Begitulah hebatnya peria yang juga dikenali kambas, walaupun berasa pahit dan ramai yang kurang menyukai sayur itu, ternyata ia mempunyai banyak kebaikan. Justeru, ketepikan soal pahit dan cuba nikmati ‘kemanisan’ yang dimiliki peria. Antara pelbagai khasiat yang terdapat dalam sayur itu ialah mengandungi protein, lemak, mineral, serat, karbohidrat, vitamin dan kalsium.

Khasiat purba sudah diketahui sejak zaman purba lagi. Ketika itu, peria digunakan untuk merawat beberapa penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan buasir. Begitu juga bagi wanita yang baru bersalin, disyorkan mengamalkan makan peria ketika berpantang, lebih-lebih lagi apabila sudah kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan anak.

Air rebusan peria juga dapat digunakan untuk menyejukkan bahagian dalaman tubuh, misalnya rasa panas radang manakala bagi yang mengalami buasir, disarankan rebus daun peria dan campurkan ke dalam segelas susu atau minuman setiap pagi.

Pengidap kencing manis, disarankan mengambil peria sebagai menu harian bagi penjagaan kesihatan kerana ia mengandungi insulin yang berfungsi mengawal kadar glukosa dalam darah.

Khasiat peria tidak saja dikenali di negara ini sebaliknya di seluruh dunia. Pakar perubatan China misalnya dikatakan, menggunakan peria untuk merawat asma dan haid yang lewat. Di Filipina, daun peria yang dilumatkan diletakkan ke dalam mulut bayi yang baru lahir untuk merangsangkan sistem imunisasi tubuhnya. Selain itu, ia digunakan juga sebagai ubat pupuk untuk merawat gigitan serangga.

Lebih menarik, kajian di luar negara mengenai peria mendapati masalah ketagihan alkohol juga boleh diatasi dengan meminum air daun peria. Di Australia dan Amerika Syarikat, peria kini menjadi bahan penting bagi merawat penyakit leukimia, HIV dan AIDS.

Selain kegunaan dalam perubatan dan menyembuhkan penyakit, peria boleh juga dijadikan hidangan enak yang membuka selera. Bagi yang ingin menjaga dan mengekalkan kesihatan sihat, bolehlah menggunakan sayur pahit itu dalam masakan. Dengan kandungan khasiatnya yang merangkumi serat, lemak, karbohidrat dan protein, anda boleh menghasilkan menu sihat.

Antara hidangan yang membangkitkan selera menggunakan peria ialah masak lemak cili api ikan tenggiri atau anda boleh juga menggantikannya dengan jenis ikan lain seperti kembung dan ikan merah. Dengan rasa kuah yang lemak dan pedas, rasa pahit pada peria dapat dilupakan seketika. Namun, jika untuk mengurangkan rasa pahit peria, amalan petua tradisional yang boleh diamalkan ialah merendamkan sayur itu dalam air kapur sirih sebelum dimasak.

Petua lain yang boleh diamalkan bagi mengatasi rasa pahit peria ialah hiriskan peria terlebih dulu mengikut keperluan masakan, kemudian gaulkan dengan garam kasar. Biarkan selama lima minit, selepas itu cuci peria berkenaan beberapa kali dengan air bersih sebelum dimasak. Hasilnya, buah peria yang sudah dimasak itu tidak akan berasa pahit apabila dimakan.

Peria juga boleh dijadikan hidangan sayur goreng yang sedap. Untuk tidak membiarkan hidangan sayur goreng itu hambar, anda boleh menambahkan kesedapannya dengan meletak rencah seperti udang, ayam dan telur.

Cara menyediakannya juga mudah iaitu dengan menumbuk dua ulas bawang, satu ulas bawang putih dan satu biji cili merah. Selepas ditumbuk, tumiskan dalam kuali yang berisi dua camca teh minyak masak. Apabila bahan yang ditumis sudah garing, masukkan rencah yang disukai dan biarkan seketika sebelum memasukkan peria yang sudah siap dihiris. Biarkan peria itu empuk dan bersatu dengan bahan ditumis tadi, kemudian barulah boleh dihidangkan untuk dimakan.

Resipi sihat yang lain ialah dengan menggoreng peria itu menjadi rangup sehingga sedap dimakan begitu saja. Jika anda kreatif dan gemar memasak, mungkin lebih banyak lagi resipi berasaskan peria yang boleh anda cipta. Malah, ada yang menghasilkan peria sebagai jus untuk menghilangkan dahaga dan smoothie bagi pembuka selera.

Kelebihan lain peria ialah memberikan manfaat dalam penjagaan kecantikan terutama kulit. Peria dikatakan, boleh membantu menghalang jerawat tumbuh berleluasa pada kulit muka kerana mengandungi ciri penulenan darah.

Dengan kebaikan dan kelebihan yang ada pada peria, rugi sekali jika tidak mengambil kesempatan atau memanfaatkan ia sepenuhnya dalam kehidupan seharian anda.

INFO: Kebaikan peria

  • Penjagaan kulit
    Peria boleh menghalang jerawat tumbuh berleluasa pada kulit muka kerana mengandungi ciri penulenan darah. Kulit muka juga akan nampak lebih berseri-seri.

  • Perangsang imun
    Minum segelas jus peria setiap pagi dapat membantu menguatkan sistem imun dalam badan. Sistem imun ibarat ‘pengawal keselamatan’ yang menghalang penyakit menyerang.

  • Penjagaan mata
    Peria juga seperti lobak, mengandungi karoten yang tinggi. Karoten dapat mengurangkan masalah mata.

  • Menurunkan berat badan
    Peria dapat merangsang hati untuk rembesan jus hempedu yang sangat penting untuk meningkatkan metabolisme badan.

  • Baik untuk perut
    - Peria sememangnya ejen pencernaan yang bagus dan boleh menghalang sembelit kerana ia mengandungi selulosa yang juga sumber serat terbaik.

    INFO: Peria

  • Peria adalah sejenis tumbuhan memanjat.

  • Dipercayai berasal dari Selatan China.

  • Peria juga dikenali sebagai ‘ku gua’ sudah lama digunakan sebagai satu herba dalam perubatan tradisional China.

  • Penggunaan peria kini semakin meluas. Di Asia Tenggara, Australia dan Amerika Syarikat, peria kini menjadi bahan penting bagi merawat penyakit leukimia, HIV dan AIDS.

  • Biarpun setakat ini belum ada kajian saintifik sepenuhnya dijalankan bagi menguji keberkesanan peria dalam menangani penyakit berkenaan, terdapat beberapa kes yang menunjukkan tumbuhan itu boleh membantu menghentikan dan ada kalanya membalikkan penyakit itu daripada merebak.

  • Peria didapati boleh meningkatkan semula kiraan sel CD4 (sel imun) dalam tubuh manusia. Ujian darah untuk meguji jumlah kiraan sel imun adalah perkara paling asas untuk mengetahui perkembangan dan betapa seriusnya terhadap HIV dan AIDS.

  • Peria juga didapati berguna untuk merawat arthritis dan ‘opportunistia infections’, misalnya harpes kemaluan, tuberkolisis dan beberapa jenis penyakit kulit yang menyerang berikutan sistem imunisasi lemah.

    Resipi: Peria goreng rangup
    Sumber: mummyalyssa.blogspot.com   
  •  
    Bahan:
    5 peria sederhana besar
    Sedikit serbuk cili
    Sedikit tepung beras
    2 sudu teh tepung jagung
    2 sudu teh kunyit
    Garam secukup rasa
    Minyak masak

  • Cara membuatnya :
  • Peria dihiris bulat dan nipis, buang tengahnya. Basuh dan toskan.
  • Campur semua bahan kecuali minyak dan perap selama 30 minit.
  • Panaskan minyak, goreng peria hingga berwarna perang dengan api yang sederhana.
  • Angkat dan toskan.
  • Siap untuk dimakan.





  • Kimberly Snyder’s Glowing Green Smoothie Recipe

    Drinking the Glowing Green Smoothie (#GGS) is a great way to incorporate tremendous amounts of greens into your diet – far more than just eating your veggies. A serving of the GGS contains over 3 cups of dark leafy green vegetables, which is more than many people get in a week!..Contineu here
    Ingredients:
    2 cup of water
    ½ head organic spinach
    1 head organic romaine
    Just of ½ organic lemon
    3 or 4 sticks of organic celery
    1 organic banana
    1 organic pear
    1 organic apple
     


    *Ayok!! Bueh ka tekak ni telan ya... Tapi kawan sue kata adik dia dah try. Sedap katanya... Moh ler kita try pulak.. (^_^)

    Ayam tumis cencaluk


    Assalamualaikum..
    Kan dah kata tadi..hari ni terlebih rajin campuq banyak masa.. Cepat- cepat update N3..Nakkk jugak masukkan menu nih. Menu ni tak seberapa pun. Tapi pada sue senang dan sedap. Letak jugak untuk rujukan sendiri or untuk rujukan yang pesen nak menu simple ja atau dalam erti kata lain yang pemalas macam i ni..Kui3.

    Ni betul- betul nak menghabiskan stok cencaluk yang ada. Dan, selagi ada cencaluk. memang menu cencaluk ja la di ulang-ulang tayang. Cencaluk pada sue kalo makan buat cicah macam tu saja, kureng sikit kena dengan tekak ni. Makanya kena merajinkan diri mengoter cencaluk ni menjadikan satu menu yang sedap pada tekak sue. Resepi lebih kurang ja dengan N3 sebelum ni. Boleh klik SINI juga kalau nak tengok.

    AYAM TUMIS CENCALUK MY STAIL
    Resepi:Sue@Suemiezi
    Bahan-bahannya
    1 biji bawang besar - hiris
    2 ulas bawang putih - hiris
    3 sudu besar cencaluk
    1 cawan daging ayam - potong kecil
    3 batang saleri - potong kasar
    1/2 sudu kecik lada putih/ hitam - Tak letak pun tak apa.
    5 biji cili padi - cincang (i suka pedas)
    3 biji tomato ceri - belah dua
    3 sudu minyak masak - 
    Cara-caranya
    Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan cencaluk. Agak- agak pecah minyak gitu, masukkan cili api dan lada putih. Masukkan ayam dan masak hingga mesra semua bahan. Kalau yang nak berkuah boleh letak sikit air ya.
    Last sekali barulah masukkan saleri ( i love salery ). Siap.

    Ok lah kot. nak update tu saja. Korang masak apa ya..Sat lagi lepas solat i sambung blogwalking ke rumah korang ya.. (^_~)


    UDANG GALAH MASAK DIRAJA

    Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Terus teringat resepi udang diraja ni yang dah lama save dalam instagra...