Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Friday, 21 June 2013

Ayam tumis cencaluk


Assalamualaikum..
Kan dah kata tadi..hari ni terlebih rajin campuq banyak masa.. Cepat- cepat update N3..Nakkk jugak masukkan menu nih. Menu ni tak seberapa pun. Tapi pada sue senang dan sedap. Letak jugak untuk rujukan sendiri or untuk rujukan yang pesen nak menu simple ja atau dalam erti kata lain yang pemalas macam i ni..Kui3.

Ni betul- betul nak menghabiskan stok cencaluk yang ada. Dan, selagi ada cencaluk. memang menu cencaluk ja la di ulang-ulang tayang. Cencaluk pada sue kalo makan buat cicah macam tu saja, kureng sikit kena dengan tekak ni. Makanya kena merajinkan diri mengoter cencaluk ni menjadikan satu menu yang sedap pada tekak sue. Resepi lebih kurang ja dengan N3 sebelum ni. Boleh klik SINI juga kalau nak tengok.

AYAM TUMIS CENCALUK MY STAIL
Resepi:Sue@Suemiezi
Bahan-bahannya
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
3 sudu besar cencaluk
1 cawan daging ayam - potong kecil
3 batang saleri - potong kasar
1/2 sudu kecik lada putih/ hitam - Tak letak pun tak apa.
5 biji cili padi - cincang (i suka pedas)
3 biji tomato ceri - belah dua
3 sudu minyak masak - 
Cara-caranya
Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan cencaluk. Agak- agak pecah minyak gitu, masukkan cili api dan lada putih. Masukkan ayam dan masak hingga mesra semua bahan. Kalau yang nak berkuah boleh letak sikit air ya.
Last sekali barulah masukkan saleri ( i love salery ). Siap.

Ok lah kot. nak update tu saja. Korang masak apa ya..Sat lagi lepas solat i sambung blogwalking ke rumah korang ya.. (^_~)


5 comments:

Sury Abil said...

Tggu ada cencaluk blh le cuba ye...lama gak x mkn cencaluk ni...suka klu cicah mkn ngn timun..buh cili n perah limau..pehhhh...

Norzila Zakaria said...

wah kak sue, kena ulam timun, nasi panas...

zila norazila said...

Sue..klu ada cencakuk mkn bertmbh nasi kt pinggn ..sedappp

diba's chan said...

salam.
awak,tumpang lalu.
kte nak promote sikit.
kte ade jual aura white RM130 je.
free postage + shaker + 5 free gift.
kalau nak, contact kte ae.
Diba 012 7009100 :)

Qasey Honey said...

hmmm nmpk sedap pd yg mkn cencaluk..QH xreti mkn pula..hehe

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "