Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Friday, 30 August 2013

Mango Casablanca

 

Assalamualaikum..
Update cepat- cepat sementara sempat dan sementara tengah rajin ni. Hehehe..
Update resepi Mango Casablanca Kak Amie yang sedang meletop kat opis ni... I berjaya bawa virus ni ya..Hehehee Ada yang dah cuba dan juga sangat berpuas hati. Tumpang kembang vontot juga bila tak habis- habis orang duk puji- puji kesedapan Mango Casablanca yang sue bawa. Ngeee (^__^)

Bos siap makan berulang-ulang lagi.. Dah jadi macam calon masterchef pula bila masing- masing duk bagi komen...

Oklah..Meh kita semak resepinya ya. Sue copy span sini untuk rujukan dimasa akan datang. Thank's Kak Amie untuk perkongsian resepi yang sedap ni..(^__^)




MANGO CASABLANCA
Sumber: Kak Amie@Amie;s Little Kitchen

Bahan-Bahan:

27 keping biskut cream crakers
1 kg mangga masak ranum- kupas kulit dan hiris nipis
250 g Philadelphia Cream Cheese
2 tin (300g setiap 1 tin) Nestle Cream
300ml Sweeted Cream - boleh gunakan sukatan sendiri utk rasa manis
susu cair - pilihan (Amie tidak gunakan) - Sue letak sikit
Bekas persegi ukuran 12'X12'


Cara:
1. Pukul Philadelphia Cream Cheese, Nestle Cream dan Sweeted Cream menggunakan mixer sehingga kembang.
2. Ambil satu senduk besar campuran krim di atas dan tuang merata di bahagian dasar bekas persegi.
3. Susun 3X3 biskut berjumlah 9 keping.
4. Tuangkan satu senduk campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
5. Susun kepingan hirisan mangga di atasnya.
6. Tuangkan satu senduk lagi campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
7. Susun lagi 3X3 biskut sebanyak 9 keping.
8. Ulangi langkah 4, 5 dan 6 sehinggalah habis 27 keping biskut.
9. Tuangkan lebih sedikit campuran krim ke atas kepingan biskut yang terakhir.
9. Tutup bekas persegi tadi dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sekiranya ingin dinikmati segera, bolehlah simpan di bahagian beku selama 1 jam tetapi sekiranya tidak untuk segera dimakan, bolehlah simpan di bahagian bawah sahaja sehingga sejuk.
10. Keluarkan bekas dari peti sejuk dan potong untuk dinikmati


 

~ Sekiranya anda mencampurkan susu cair, hasil Mango Casablanca akan lebih lembut, lembik dan tidak boleh dipotong, dan hanya boleh disenduk untuk dihidangkan. Selamat mencuba bagi yang berminat. Yang sudah biasa buat, minta tolong tegur mana yang salah ye~
 

6 comments:

adda syuhada said...

sedapnya...

Delima Zamrud said...

Ermmmm nampak sedap sayang nyer D5 tak makan susu klu tak nk gak cuba :D..

Zura Lee said...

terasa plk masa manis mangga tu dlm tekak nih.. hoh nk mkn mangga plk dia !!

tima kasey sue sbb follow blog zura.. zura dh follow balik blog sue nih..

zana fahmi said...

Nak komen apa eh Sue? buat pun tak pernah...haha..kat sini gigil tgn nak beli mangga tau. 2 biji RM10, mkn sendiri boleh la, belanja org..tunggu harga murah..hehe.

Sury Abil said...

Mcm buat cheese crakers gak lah kan...cuma ni ada add manga..yummy!

blog-tips-kurus said...

terliur ni....

:)

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "