Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Thursday, 1 August 2013

Biskut cornflakes

Assalamualaikum...
Alhamdulillah...Ni biskut ketiga yang dibuat. Resepi dapat dari rumah Kak Wan. Ternyata ini lah resepi yang sue cari- cari. Rangup dan sedap. 
Buat dua adunan saja. Cukup la untuk dibawa balik ke kampung. Untuk kat rumah ni, lepas raya pun boleh buat lagi. Sue share resepi di sini untuk koleksi sendiri. Thank's untuk Kak Wan untuk perkongsian resepinya ni. (^_^)


BISKUT CORNFLAKES

Bahan- Bahannya:
250 gm mentega
150 gm gula kaster
2 sdt esen vanila
250 gm tepung gandum
4 cawan cornflakes diramas kasar

Cara- caranya:
- Putar mentega dan gula hingga berkrim. masukkan esen vanila dan kacau rata.
- Masukkan tepung gandum dan cornflakes uli hingga menjadi doh.
- Ambil satu sudu kecil penuh dan di atur atas loyang yg dah digriskan dulu.
- Bakar pada suhu 180C selama 15- 20 minit atau hingga kekuningan.
- Simpan di dalam bekas kedap udara.
 
 
 

2 comments:

Amie said...

ni biskut ketiga, yabg keempat belum masuk lagi tu ye Sue... he heheh kakak cuma ada satu je biskut tart nenas!

Cik fatin said...

satu lagi biskut yang best adalah cornflake madu,wajib ada setiap tahun hehe

http://fatinicious.blogspot.com

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "