Assalamualaikum....
Hari ni sekali harung nak update n3 yang lebih pada makanan saja ya...
Akceli ni menu iftar ramadhan yg ke berapa tah..Lupa dah... Masa ni berbuka di rumah mak abah... Bahan- bahan semua segar, carik keliling rumah ja. Tu la yang bestnya duduk kampung kan... Tak perlu susah- susah nak beli ulam- ulam... Kecuali togei tu..Tu kena la beli ya dak... Tak pernah pula nak buat togei sendiri.. Ngeeee
Ada yang panggil ni kerabu mentah..Tp sue panggil ni kerabu selom..Sebab banyak guna daun selom..(^_~)
KERABU SELOM @ KERABU MENTAH
Resepi: Ibu tercinta Suemiezi (^_^)
Bahan2
2 cekak daun selom ~ cuci bersih & hiris halus
1 cawan togei ~ cuci bersih
2 biji limau kasturi (bergantung la ya..nak letak lebih pun ok)
sebelah biji kelapa yang di bakar dulu dan diparut ( Wangi ja baunya nanti)
Bahan ditumbuk halus
3 biji bawang merah ~ dimayang
1 biji cili merah ( buang bijinya)
10 biji cili padi ( Cilinya kecik2 ja sebab tu letak 10 biji. Klau nak pedas boleh tambah la ya )
1 inci belacan - dibakar siap2
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukupnya ( Tak letak pun tak pa)
Cara menyediakan
1. Setelah lumat bahan2 tumbuk di atas, campurkan dengan kelapa parut & tumbuk lagi
separa lumat. Perahkan limau kasturi
2.
Campurkan daun selom dan togei ke dalam bekas. Campurkan dengan
bahan2 tumbuk
tadi. Gaul mesra. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment