Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (16) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (5) Kuih Muih (4) Lauk (8) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (250) Masalah (3) Me (90) Mee (3) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (18) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Udang (1) Video (17) Wish (10) Wishlist (6)

Fatin jadi Ramli

Situasi malam tadi...
Nak pejam mata dah wehh..
 
 
Elok letak kepala, hp berbunyi. Miss call saja pulak tu.... :P
Pandang hb yang dah lena diulit mimpi..Lepas tu masuk sms..
 
 

Ekekekekeee.. Baik punya jawapan. Sekali sue jawab RAMLI...terus senyap.
Sian budak tu gamaknya.(kompem budak nih..Sebab tgk sms dia  tu pun dah tau).. Haishh!! la..Lately ni selalu sangat ntah sapa-sapa muncul.
Tapi budak malam tadi tu kira beruntung juga la sebab sue layan juga..Kui3..
 
 
Contoh mcm sms kat bawah ni la...Sorry naik lori la sue nak balas ya... Yang ni lagi haru, dua tiga hari dia sms sue minta sue call back dia. Siap call sue pukul 1 lebih...Hadoiii la. Terdesak sangat ko ya..
 
 

U all mesti pernah kena macam ni kan..Bab- bab sms ni bahaya weh..Macam- macam boleh jadi. Boleh buat gaduh laki bini pun ya juga . Heee... Pagi tadi cerita dengan cik hb, dia pun gelak. Hahahaaa... Siannn budak tu..


Pokok hiasan yang membersihkan udara

ASSALAMUALAIKUM..
 
Rabu sudah..Esok cuti..Horeyy..Hehehe..Okeh!..Sue nak share sikit info yang pada sue sangat bagus. Dan sue pun baru tau juga. Info ni sue dapat melalui page Jom Tanam Sendiri. Boleh like la page tu ya. Bagus sangat, banyak  idea-idea kreatif tentang tanaman dalam tu. (^_^).
 
Bercucuk tanam pun salah satu hobi sue. Tapi sekarang ni bila dah penat sangat, pokok- pokok tu sian terbiar...
 
Meh kita tengok beberapa jenis tumbuhan hiasan yang boleh membersihkan udara.
 
 
 
1. Buluh palma: Menurut NASA, ia menyingkirkan formaldahyde dan bertindak sebagai pelembab semula jadi (humidifier).

2. Lidah Jin: Ditemui oleh NASA bahawa ia mampu menyerap nitrogen oksida dan formaldahyde. Ia juga dikatakan dapat menyerap tenaga-tenaga negatif di sekelilingnya memberikan kesan ketenangan bagi yang berada berdekatan.

3. Palma Areca: Salah satu tumbuhan penulenan udara untuk uda
ra sekitar.

4. Spider Plant: Tumbuhan indoor terbaik untuk menyingkirkan karbon monoksida (asap enjin) dan toksin-toksin lain atau pencemaran. Spider plants adalah salah satu dari 3 pokok disarankan oleh NASA dalam menyingkirkan formaldahyde dalam udara.

5. Peace Lily: Peace lilies boleh digelar “pembersihan-semua.” Ia selalu diletakkan di bilik air atau bilik basuh kerana ia terkenal sebagai tumbuhan yang dapat membuang spora lumut. Ia juga boleh menyingkirkan formaldahyde dan trichloroethylene.

6. Gerbera Daisy: Bukan sahaja bunganya mampu menyingkirkan benzene dari udara, ia terkenal meningkatkan suasana tidur dengan menyerap karbon dioksida dan memberi oksigen lebih ketika malam.


Kalau tengok pada gambar tu, Pokok lidah jin tu memang ada kat rumah sue. Dan sebenarnya pokok lidah jin tu la paling senang sekali nak menanamnya. Sue sendiri pun ada letak dalam balang kaca, letak atas sinki dapo. Dan dah makin membesar pun.  No 4 dan 5 kat rumah mak ada..( hehehee..bakal sampai ke rumah ni juga nanti ni) .
 
Ok lah..Untuk cuci mata dan tambah ilmu lagi, like ja page Jom Tanam Sendiri tu ya.
 

Kek Coklat Kukus Mudah


ASSALAMUALAIKUM.
 
Apa khabar semua..Rindunya nak berblog semula. Ni kira first N3 untuk tahun 2013. Happy New Year ya..Macam kura- kura lambatnya..Dah nak masuk minggu terakhir bulan pertama di tahun 2013 baru nak wish. Hehehehee..
 
Mood nak berblog makin merundum..Mood masak- masak pun mula merundum juga..Tapi selagi tekak ni mood menelannya ok, selagi tu la dapur masih kena berasap ya. Lagi pun kena juga jaga tekak hb kann...:P. Malas- malas pun kena juga masuk dapur..
 
Hari ni pun rajinkan juga diri untuk update.. Untuk tu meh kita tepek n3 dengan makanan ya.. Blog ni pun, kalau tak ada n3 makanan memang tak berupdate la jawabnya....Kui3..
 
Meh jamu mata dengan Kek Coklat ni.. Akceli kek ni simple ja. Biasa la sue memang suka masak benda yang senang- senang ja. Apa yang penting sedap ya. Dah pernah buat pun sebelum ni. Cuma kali ni sue letak topping coklat banyak skit, lepas tu hias skit dengan white coklat. 




KEK COKLAT KUKUS MUDAH
Sumber : Blog Dari Dapur Ummi
By : Sue @ Suemiezi

Bahan A
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak mazola - sue guna minyak jagung. Blasah
1 cawan air panas
1 cawan susu pekat/susu cair/susu segar
1/2 cawan milo
1 sudu kecil nescafe - sue tak letak ni
3 biji telur


Bahan B
2 cawan tepung gandum
1 sdk soda bikarbonat
- ayak bersama 2, 3 kali

Cara- caranya.
Satukan semua bahan A hingga sebati. Masukkan bahan B. Kacau rata. Letak dalam loyang dan kukus selama 1 jam.

Toping Mudah
1 cawan milo
1/2 cawan koko
1/2 cawan susu pekat
1/4 cawan air panas
- kacau rata semua bahan dan tuang atas kek.

Selain daripada tu boleh juga kalau nak gunakan resepi coklat ganache ni untuk toping.

1 cawan susu pekat
2 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan mentega



Taman Negara


Assalamualaikum..Ada yang rindu i tak?..Ekekekeke..perasan ja kan. Bajet galamer ala bloger popular gitu. Kui3.

N3 cuti-cuti mesia still pending lagi. Tak ada idea nak tulis apa. Hari ni update sikit-sikit cerita Taman Negara sebelum masuk tahun baru. Ni kira n3 hujung tahun jg la ni ya.

 Akceli ni bukan bercuti pun. Tapi ni lebih pada aktiviti jabatan. Balance la..ada stress dan enjoy. Siang malam pecah pala duduk dalam dewan kena juga ada aktivi yang menyihatkan. Betul dak..Hehehehe..

Just nak share keterujaan sue dengan keindahan alam semulajadi di sana dengan teman- teman. Siyes..memang tenang sangat masa berada di sana.

Meh! Kita tengok gambo saja ya.


Tiga hari dua malam. Stay di Woodland Resort, Kuala Tahan. U all boleh pi kat web diaorg ya. banyak aktiviti yang disediakan. Semua aktivitinya adalah best ya.. :))



 






Apapun..Paling best selain pi Taman Negara ni adalah..percutian sue dari Utara ke Pantai Timur.  Pertemuan dengan geng masak popular paberet sue itu..sapa lagi kalau bukan Kak Nor. Tahun depan i buat N3 pasal tu ya ( gila betul bz lah, sampai tahun depan baru nak update..kui3).. Hee..N3 hujung tahun ni sue update ni ja dulu... (^_^).
Ok all..SELAMAT TAHUN BARU 2013.

 

Nasi Ayam Goreng


Assalamualaikum.

Minggu- minggu terakhir  tahun 2012 ni mula merajinkan diri semula. Takut gantung kuali lama- lama ni. Nanti perut cik somi terbiasa pulak makan kedai orang lain yang masak.
Nasi Ayam Goreng ni sue buat hari sabtu tadi. Lepas subuh sue dah gigih jalan- jalan selongkar dapur orang. Masuk dapo Kak Nor, terjumpa la pulak resepi ni. Acamner la boleh tak perasankan resepi ni. Dah sana- sini yang buat. Sue barulah terhegeh- hegeh nak try. Heee.
Akceli banyak sangat bahan- bahan yang sue skip sebab tak da bahan tu. Tapi alhamdulillah still sedap. Bertambah-tambah hb makan. Siap kui 3 lebih tu hb mintak nasi lagi. Nasib i masak 4 pot. So, cukup untuk hb, sue dan adik ipar makan berulang- ulang . kui3
Kali ni sue just gandingkan dengan sup ayam ja. Sos pedas tak buat sebab bahan- bahan tak cukup. Next time kena buat lengkap dengan sos pedas, baru lah kik kan..(^_~)
 


NASI AYAM GORENG
sumber: Cik Manggis, Kak Nor, Ika



Bahan-bahannya:

* 1 ekor ayam- di potong 12 ketul
* 2 sudu kecil garam*
* 1 sudu besar serbuk kunyit*
* 1 sudu besar rempah kari*
* Caranya=> ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)
* Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu.


Bahan Utk Masak Nasi
  • 1 sudu rempah kari
  • 1 inci halia-tumbuk kasar ( sue tak letak, halia habis )
  • 4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
  • 1/2 labu bawang besar-potong dadu
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga lawang
  • sedikit kiub ayam
  • sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
  • 2 bay leaves/ daun ketumbar ( tak letak juga)
  • 4 cawan beras basmathi-cuci toskan ( guna beras biasa saja )
  • 4 1/2 cwn air
  • 1/2 cwn susu cair ( sue ganti dengan santan )
Cara-Caranya:
  1. Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.
  2. Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
  3. Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
  4. Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. Masak nasi hingga masak.

Sos Pedas

2 green chilies
5 cm knob of ginger
3 stalks of coriander
3 spring onion
1/3 cup of castor sugar1/3 cup of white vinegar
salt to taste
1 tbs of water

Chop all the herbs and aromatics finely and set aside. Place sugar and water in a bowl and microwave for a minute, add in the vinegar. Add chopped ingredients into the sugar and vinegar mixture, check for seasonings.





 

Happy Anniversary


Assalamualaikum..Apa khabar kawan- kawan. Agak lama juga sue tak update. Kesibukan rutin harian membataskan sue nak berbelog. Tapi still update di IG dan fb.


Alhamdulillah hari ni genap 8 tahun usia perkahwinan kami. Syukur kepadaNya. Doa sue, semoga Allah sentiasa merahmati hubungan kami  dan sentiasa diberikan ketabahan kepada kami untuk mengharungi liku- liku rumahtangga. Semoga juga satu hari nanti akan ada juga kecerian yang kami nantikan dalam rumahtangga kami..8 tahun adalah satu penantian yang lama. Tapi sue sendiri boleh bersabar dan redho dengan ketentuannay.Thank's pada kawan- kawan yang wish dalam IG sue. Sue juga sentiasa mendoakan semoga kawan- kawan juga sentiasa hidup berbahagia dengan pasangan masing- masing hingga akhir hayat. Sob..sob..Eh!..tetiba tersedih lak..Huuu



Semalam balik keja kami pi makan Sate UK dekat Seksyen 7 Bandar Baru Bangi.  Cadang nak makan besar, tapi bila ingat tak mau membazir..sue ajak makan sate ja. Hb call kawan dia tanya mana tempat yang best nak makan-makan..So, kawan dia yang cadangkan restoren ni. For me, satenya sedap dan besar pulak tu. Pada yang nak rasa boleh la pi sendiri ya. Tekak masing- masing kan.
 
Okeh!..Sue stop dulu. Nak blogwalking jap. Lama betul tak jenguk rumah kawan-kawan..Banyak dah ketinggalan ketapi ni. Ok!..Daaa..
 

Rainbow Cake untuk Encik Hb


Assalamualaikum.
Alhamdulillah berkesempatan lagi untuk menulis n3. Mood update n3 dah makin merundum, sama juga dengan mood masuk dapo..hehehehe..(yg ni memang manjang).
Nak menaip pun tak ada idea..Makin parah tahap kemalasan ni. Heee

Oklah..mulanya tak nak share pun sebab segan dengan hasilnya... Pecah perut gelak sendiri dengan hasilnya. Tapi sue update juga sebab senang nak rujuk resepinya pada masa akan datang.

Akceli First Disember hari tu birthday cik hb. "Happy Birthday Laling"..Hehehehe..Malam tu wish ja. Hadiah kita postpone erk!..Ekonomi meleset la..Eke3... Esoknya time dia pi keja, baru sue gigih buat kek ni.

Ingat nak beli ja kek. Tapi sebab teringat kek kak Yatie buat untuk anakandanya Seri Irdina hari tu, sue pun tekad buat sendiri.


Kah3..Kompem gelak beso kan. Gigil tangan sue nak mendeco. Dah la silap eja, boleh pulak tertinggal huruf H. Kui3..

Okeh!..Meh kita tengok resepinya...Sue copy terus dari Kak Yatie ya.. Kejadian Rainbow kek ni sedang-sedang ja pada sue. Sue just guna 4 colour ja..Tu pun colour ke empat tu sue gunakan hijau + merah...jadi la mcm colour coco gitu...Hehehehee..

Tak pa lah, next time boleh buat dengan sempurna lagi. Bab deco mendeco ni memang bukan kemahiran sue. Kena banyak belajar lagi nampaknya.. (^_~). Nak tengok rainbow kek version yg cantik, u all jenguk la ya rumah akak- akak kita tu.




RAINBOW CAKE
Resepi: Kak Azlita , Kak Yatie

Bahan-bahan
  • 3 cwn tepung gandum
  • 4 sdk baking powder
  • 1/2 sdk garam
  • 1 cwn butter ~ suhu bilik
  • 2 cwn gula castor ~ ita guna 1 3/4
  • 5 biji putih telor ~ suhu bilik
  • 2 sdk esen vanila 1
  • 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
  • pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau
Cara-cara
  1. Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang.
  2. Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. sapukan juga baking paper dengan butter.
  3. Panaskan oven pada suhu 170C.
  4. Ayakkan tepung, baking powder dan garam ~ ketepikan.
  5. Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih . Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan.
  6. Masukkan esen vanila
  7. Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
  8. Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
  9. *Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga. maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung
  10. Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan *timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar
  11. Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata
  12. Masukkan dalam loyang Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.
  13. Bila dah masak letak atas redai
  14. Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan
  15. Kemudian boleh lah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan
  16. *Jangan tindih2 kan kek bersama-sama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain.


Untuk Cream Cheese Frosting
Bahan

  • 250 g cream cheese
  • 120 g gula
  • 120 g butter
Cara-cara

  1. Pukul semua bahan dengan mixer sehingga ringan dan gebu.
  2. Sedia untuk digunakan.
  3. Untuk melapis.
  4. Mulakan dengan satu lapis kek mengikut warna kegemaran.
  5. Sapu sedikit cream cheese diatasnya dan ratakan.
  6. Dengan menggunakan pengayak ayak serbuk coklat siatas laisan cream cheese tadi.
  7. Letak lapisan kek yang berwarna lain pula diatasnya dan ulang stepa ini hingga habis.
  8. Setelah lapisan yang terakhir jangan ayakkan serbuk coklat sebaliknya buat lapisan cheam cheese agak tebal dan kemaskan kek dengan menyapu keseluruhan cream cheese tadi disekeliling kek.
  9. Hias mengikut kreativiti masing-masing.


 

Biskut Kismis


Assalamualaikum.
Apa khabar semua. Hope semua sihat-sihat. Baru berkesempatan nak update. Tu pun tak sempat lagi nak kongsikan cerita percutian sue yg biasa-biasa saja, tapi ada cerita menarik sepanjang percutian tu.

Akceli ni Biskut Kismis ni adalah hasil derhaka dari Resepi  Biskut Nestum Kismis.  Sesuka hati ja sue menderhakakan resepi tu ya..Hehehehe. Ni projek dah lepas. Dah jadi baja pun. Projek membiskut dengan anak-anak buah tercinta. Atas permintaan mereka yang nak main masak-masak.
Apa yang seronoknya bila tengok anak-anak buah teruja tunggu depan oven. Hilang letih makcik ko ni nak oi..Keluar ja dari oben..habis..Kuar ja habis...Huhuhuu... Nanti kita main masak-masak lagi ya anak- anak. (^_^).
Siap masak, sue terus berkemas sebab nak gerak ke Utara pula. Okeh! part tu nanti cerita ya. Meh kita tengok resepi dulu. Resepi yang sue ambik dari Ika dan telah diderhakakan sikit. Hehehehe

BISKUT KISMIS
Resepi : Ika @ Kurniaanmu.blogspot.com
Resepi Olahan : Sue@Suemiezi

Bahan- bahannya:
  • 250g butter
  • 100g kismis
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu tepung - part ni ja yg sue derhakakan. :)
  • 1 1/2 cawan gula halus - Sue guna brown sugar
  • 2 biji telur

  • Cara-caranya:
    1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
    2. Masukkan telur esen vanilla, pukul lagi.
    3. Masukkan tepung dan susu tepung, gaul.
    4. Masukkan pula kismis dan uli adunan ikut bentuk yg digemari.
    5. Bakar pd suhu 180 selama 20 minit.

    Untuk kali ni, sue tak guna mixer pun. Sue tukang sediakan dan  bubuh bahan, kakak sue yang tukang gaul. anak-anak sekelian tukang menyebuk, rakus tak menyabo. Dia gaul dengan tangan saja. Susu tepung pun guna 1 cawan saja sebab mengepau susu tepung anak buah (susu mahal tu..hehehe). So adunan sekut ni memang agak lembik sikit. Masa nak bako, sue gunakan sudu untuk letakkan adunan pada dulang pembakar dan tekan dengan garfu ya.



    *Bestnya kalo dapat main masak2 dengan anak2 sendirik kan. Huhuhuu..

    Miracle Food for Healthy Skin

    Assalamualaikum..
    Still tak ada n3 pasal food or cuti-cuti mesia lagi. Hari ni sue nak share info yang bagus juga.. Now sue pun baru tau juga..Sue copy bulat- bulat daripada page Facial First...
     
    Cuaca panas, pendedahan yang kerap kepada cahaya matahari masa cuti hari tu sedikit sebanyak menyebabkan kulit sue juga tak berapa ok (cittt..jangan muntah ya..I bukan puteri lilin.Tak boleh kena matahari.kikikii)...
    Bila makin berumur ni..Semua kena jaga. Tak boleh silap sikit..Hehehehe...Okeh..Meh kita renung lama-lama gambar keledek di bawah ni ya..(^_^)
     

    Miracle Food for Healthy Skin

    Have your skin been constantly damaged by sun exposure?

    Start munching on sweet potatoes! It's protective qualities could boast large amounts of beta carotene (an antioxidant) and defend against the sun abuse.





    * Opss!!! Tetiba teringin keledek manis bakar Jusco..huhuhuhuhu

    Salam Jumaat


    Assalamualaikum.
    Sorry lama tak update. Hehehe ia- ia ja. Macam la ada yang rindukan i ni kan. Heheh o_O.
    Tuan romah dalam mood cuti- cuti mesia. Habis cuti sue update balik ya.

    Kesempatan ni, sue nak wish jg happy Deepavali buat rakan - rakan yang menyambutnya dan Salam Maal Hijrah juga buat semua.

    Rindu nak blogwalking. . Internet slow ikut angin. Tu yang buat tak ada mood nak bw. Ni pun guna wiifi free hotel. Ekekee. . Ambik peluang marathon. . Heee.

    Ok all. .stop dulu. Nak contineu jenjalan and makan-makan. Hahahaa. . Makin bolat la ko sue.  o_O

    Published with Blogger-droid v2.0.8

    KeK PiSaNg


    Assalamualaikum.
    Dah berapa hari tak update. Sampai AlongRos pun dah seru bila nak tuko menu.   Hihihiii.
    Jom... Jemput minum petang dengan sue. Minum petang sorang ja ni. Cik hb kerja. Tapi sorang- sorang pun tekak kena layan juga. Lagi-lagi time hujan ni kan. Perut asyik lapo ja. 
    Lama dah teringin nak buat kek pisang. Kebetulan ada stok pisang, elok dikerahkan tenaga sementara rajin ni. Ngeee.

    Kebetulan jumpa resepi yg sama macam resepi yg biasa sue buat. Cuma lain skit, yg ni letak tepung jagung ja. Meh kita tengok resepinya ya. Simple ja.

    KEK PISANG
    Resepi: Umi_e @ MyResepi

    Bahan- bahan:
    4 biji pisang
    3 biji telur
    1 3/4 cwn tepung naik sendiri
    1/4  cwn tepung jagung
    1 cwn gula - sue campur dgn gula perang
    1 cwn minyak masak
    1 tsp soda bikarbonat
    Secubit garam
    1/2 sudu esen vanila - sue tambah

    Cara-caranya:
    Pukul telur dan gula hingga kembang.
    Masukkan pisang yg telah dilenyek & gaulkan.
    Masukkan tepung & gaulkan.
    Masukkan minyak & kaup balik.
    Bakar selama 45 minit dgn suhu yg sederhana.

    * Sue tak ikut cara tu. Cara sue. Blandkan gula & telur dulu sampai kembang, kemudian masukkan pisang yg dah dipotong kecil. Kemudian masukkan tepung, garam, soda bikarbonat, minyak dan esen vanila. Bland lagi sampai sebati.
    Sue bakar pada suhu 150-160c selama 45 minit jg.

    Published with Blogger-droid v2.0.8

    UDANG GALAH MASAK DIRAJA

    Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Terus teringat resepi udang diraja ni yang dah lama save dalam instagra...