Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Wednesday, 23 January, 2013

Pokok hiasan yang membersihkan udara

ASSALAMUALAIKUM..
 
Rabu sudah..Esok cuti..Horeyy..Hehehe..Okeh!..Sue nak share sikit info yang pada sue sangat bagus. Dan sue pun baru tau juga. Info ni sue dapat melalui page Jom Tanam Sendiri. Boleh like la page tu ya. Bagus sangat, banyak  idea-idea kreatif tentang tanaman dalam tu. (^_^).
 
Bercucuk tanam pun salah satu hobi sue. Tapi sekarang ni bila dah penat sangat, pokok- pokok tu sian terbiar...
 
Meh kita tengok beberapa jenis tumbuhan hiasan yang boleh membersihkan udara.
 
 
 
1. Buluh palma: Menurut NASA, ia menyingkirkan formaldahyde dan bertindak sebagai pelembab semula jadi (humidifier).

2. Lidah Jin: Ditemui oleh NASA bahawa ia mampu menyerap nitrogen oksida dan formaldahyde. Ia juga dikatakan dapat menyerap tenaga-tenaga negatif di sekelilingnya memberikan kesan ketenangan bagi yang berada berdekatan.

3. Palma Areca: Salah satu tumbuhan penulenan udara untuk uda
ra sekitar.

4. Spider Plant: Tumbuhan indoor terbaik untuk menyingkirkan karbon monoksida (asap enjin) dan toksin-toksin lain atau pencemaran. Spider plants adalah salah satu dari 3 pokok disarankan oleh NASA dalam menyingkirkan formaldahyde dalam udara.

5. Peace Lily: Peace lilies boleh digelar “pembersihan-semua.” Ia selalu diletakkan di bilik air atau bilik basuh kerana ia terkenal sebagai tumbuhan yang dapat membuang spora lumut. Ia juga boleh menyingkirkan formaldahyde dan trichloroethylene.

6. Gerbera Daisy: Bukan sahaja bunganya mampu menyingkirkan benzene dari udara, ia terkenal meningkatkan suasana tidur dengan menyerap karbon dioksida dan memberi oksigen lebih ketika malam.


Kalau tengok pada gambar tu, Pokok lidah jin tu memang ada kat rumah sue. Dan sebenarnya pokok lidah jin tu la paling senang sekali nak menanamnya. Sue sendiri pun ada letak dalam balang kaca, letak atas sinki dapo. Dan dah makin membesar pun.  No 4 dan 5 kat rumah mak ada..( hehehee..bakal sampai ke rumah ni juga nanti ni) .
 
Ok lah..Untuk cuci mata dan tambah ilmu lagi, like ja page Jom Tanam Sendiri tu ya.
 

4 comments:

Kak Nik Ja said...

salam sue...akak suka tnam pokok2 renek yg berbunga...tapi kebanyakkanya pokok jenis nih 'manja' skit...bnyk gak yg kiok...nanti bleh terai tnam pokok yg di atas lak...harap2 blehlah idup lama..huhu

Irfa said...

oh ye?tak tahu pun
main bantai je letak pokok hiasan atas meja ;)

Kasih Lestari said...

Saya suka tanam kaktus...tapi tak terjaga lak!

MaMa Rey said...

sy pun suka tanam bunga tapi tak terjaga sebab asyik mengejar anak2 di rumah hehe

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "