Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Monday, 26 March, 2012

Roti Gula

ASSALAMUALAIKUM.
Gigih juga nak update. Padahal bukan ada benda pun nak cerita..Ngeeee..
Kepala tak berapa betul hari ni.. Sambil-sambil layan pala yang x berapa ok, sambil ngap makan sekut roti gula ni. Haiii!..macam mana tak comei sue oii..Ngeeeee

Ni bekal tuk hari ni...Hari-hari kena bawa bekal pi office. Jemu dah makan biskut creaker..hari ni bawa biskut roti gula..homemade ok!...


HOMEMADE ROTI GULA

Bahan-bahan
- Roti keping 
- Butter/ Magerin
- Gula

Cara-cara

Sapukan roti dengan margerin pada kedua-dua belah.
Potong roti kepada 4 bahagian ( tak potong pun tak apa)
Susun atas dulang pembakar
Taburkan gula atas roti - terpulang nak letak banyak mana.

* Semalam sue panaskan oven pd suhu 180. Guna api atas bawah.


Dulu ni, ia-ia lah beli..Mahal juga tu. Tapi rupanya buat sendiri lagi jimat. Senang ya amat pulak tu. Pejam mata pun boleh buat ( ya ka?..cer try..Buleh ka ). 



 Jemput makan..cicah ayaq tea.. time hujan-hujan pun sedap..Kikikiiiiii...
 

Saturday, 24 March, 2012

Perihal Nescafe

ASSALAMUALAIKUM.
Hari ni tak da cerita pasal masak-masak ya. Sue tak masak hari ni. Hari ni pergi Office ya..Kerojeee.
Tapi nak cerita menda yang ada kait-kait dengan makanan juga >>>>> harus ko sue, makan manjangg..:P.


Ok!..Sapa suka minum nescafe?..Angkat tangan cepat..Heee..Akceli..sue bukan la penggemar Nescafe ya..Tapi lately ni saja tanpa sedar rupanya setiap hari sue akan minum nescafe...Tapi di office saja ya..kalau kat rumah tak pernah pun teringat or teringin nak minum nescafe..


Nescafe 3 in 1 ni ada macam-macam jenis ya. Sue lebih  suka minum yang jenis  ni saja..sebab dia tak keras sangat rasanya.



Tapi sekarang ni dah jadi terbiasa minum yang ni pulak..sebab yang ni saja ada kat office ni..




Tak berapa suka yang ni..Tapi dulu pernah teringin nak rasa yang ni..Sebab ada yang kata sedap..Pernah la beli sekali yang dah siap dalam tin tu..Tapi, sekali tu ja la jawabnya..Tak berapa kena dengan tekak sue ya..



Nih sebenarnya info yang sue nak  share...>>>>>>>>>; Nescafe 3in1 is about 110kcal.. Note! Secara tak sedar rupanya  110 kalori sue dah tentu-tentu masuk dalam badan ni...Heeee.

Ok!..stop dulu..Nak cerita sikit ja..tapi dah panjang pulak..Ngeee (^_^).
Selamat berhujung minggu semua...>>>>>>>>>>>>; mood sedihh..kena keja cuti-cuti ni..;P 

Note: picture credit to Cik Google and info dari Kevin zahri

Friday, 23 March, 2012

Maggie Goreng

ASSALAMUALAIKUM.
Sekejap saja dah jumaat kan. salam jumaat semua. tapi tak pa la, esok sabtu pastu ahad..huuuu..i like it. Kepala ni dah bersusun macam-macam projek nak buat hujung minggu ni..Membaking pun sama..dah rasa macam lama sue tak membaking.. Ingat nak buat sekut lagi. Boleh juga buat kudap-kudapan kat office. :p.

Ok. hari ni just nak post pasal maggie ja sebenarnya. Mesti ada yang senyum kan..Alaa maggie pun nak post juga...Hadoii..harus la...blogger macam ni la... Ya ka?..ka sue ja yang jakun macam ni..heheheheee . Tak lah..sekurang-kurangnya..boleh juga jadi rujukan untuk masa akan datang (ceh! masak maggie pun ada yang nak rujuk jg ka..huuuu).

Ni menu dah basi pun..masak untuk menu malam rabu hari tu. Malas nak masak maggie yang macam biasa sue buat tu..kali ni buat stail Cik Ina punya meggie goreng pula. Peh!..tak sia-sia selongkar dapo Cik Ina. Walau pun sempoi..tapi sedap. Sue kan memang suka resepi-resepi yang sempoi-sempoi ni..Lagi pula ada peminat maggie kan kat rumah ni..makanya harus dipelbagaikan cara memasaknya. :P Ngeeeee
Ok!..meh kita semak resepinya ya. kalau nak yang bergambo, pi la masuk rumah Cik Ina ya. Siap ada gambo lagi..(^_^).


MAGGIE GORENG

Bahan-bahan

 1 biji bawang putih- cincang
2 biji bawang merah- hiris (sue tambah)
1/2 batang carrot dimayang sederhana
3 biji telur
2 tangkai daun bawang
secawan isi ayam/ udang/ sotong or apa2 saja
Cili besar - utk hiasan saja.
2 paket Maggie kari - dicelur hingga lembut , angkat cucurkan dibawah air paip sekejap , kemudian tuskan 
                                       guna tapis,akhir sekali gaulkan sekata ngan 1 paket  perencah kari.

Cara-cara

- Tumiskan bawang putih n bawang merah hingga layu dan naik bau ketepikan ditepi 
  kuali(campurkan minyak  tumisan ngan sedikit minyak bijan) >>>> tak letak minyak bijan ya
- Masukkan isi ayam , kacau hingga separuh masak ketepikan ditepi kuali
- Masukkan carrot , kacau sekejap sedikit empuk ketepikan ditepi kuali
- Pecahkan tiga biji telur , kacau hingga garing sepenuhnya
- Masukkan mee segera tadi, kacau hingga sekata, guna api sederhana semasa mengacau 
   mee segera, akhir sekali titiskan 3-4 titik minyak bijan ( x letak).Kacau, masukkan daun 
   bawang, kacau sekejap, kemudian angkat 
  dan sedia dihidang.
Maggie goreng siap!..(^_^). Sorry Cik Ina..sue ubah skit.Heeee

Kejam ke macam ni?



Assalamualaikum.

Kejam ka ya.  Hehehee ni semua gara- gara sue letak gambo food kat pc sue. Masuk kali ni dah 3 kali bos duk tegur teliur tengok gambo wallpaper kat desktop sue ni. Siap dia suh sue buat, kalau jual pun dia nak beli. . Huhuhuuu. . .Hadoii. . Nampaknya kena buat n bg dia rasa la. Kejam kan buat org terliur. .  Kui kui kui. Tapi kalau tengok betul-betul la, tak terliur pun. :))

Biasa tu memang sue bawa pun pi office, cumanya. . Sue tak la bagi dia rasa. Segan la...lain la kalu time kami tgh makan tu dia dtg ka. . Kompem la sue bg rasa jg kan. .

Sue memang suka letak wallpaper food pun. Saja ja.. . Nak buat sumber inspirasi (erk! ada kaitan ka dgn keja *#**## sengal la ni. .  :p )

Ok! Nanti tuko picture lain ya.. . Hihihiii.  (^_^)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, 20 March, 2012

Bihun Sup Simple


Assalamualaikum.
Biasa la..n3 basi..tapi nak kongsi juga..Ni menu malam tadi.. Malam hokey..Dah!..Tak payah nak baca ulang2..memang malam tadi makan lewat sikit..
Semalam balik kerja terus ja balik rumah. Tak menyinggah mana-mana pun....walaupun pada mulanya ingat nak ajak cik hb pi Giant kejap. Cik hb tak sedap badan..tekak sakit. Ok lah!..Sedap la, boleh rehat-rehat tengok tb..hehehee.. Tanya dia, nak makan tak. Tak mo katanya, tapi just buatkan air kopi panas saja. Ok la..Sue hidangkan kopi panas and biskut  nestum kismis ( ada baki sikit ja lagi...). Laku juga sekut  ku..hehehehee. Tapi tak boleh blah betul..dia boleh pulak bunyi.." cuba buat kuih semprit ka, baru la abg makan". Loo SEMPRIT dimintaknya. Tengokkkk korang..ni tak kira raya dah ni..Kompem esok-esok sue membiskut lagi ni..kui..kui..kui.

Ok..balik pada menu di atas ya..Dah! sian pulak. tak kan hidang kopi dengan biskut ja kan. Sue pun reneh la sup ayam bodo-bodo ja. Tapi tu lah, kalau sup ayam semata..perut sue mungkin la kenyang kot. Tapi cik hb, kompem tak kenyang nanti. Makanya, sue celurkan bihun  buat sambal kicap and pegedil udang. Sorry ya..sue memang kalau masak sup main campak-campak ja semua. Apa bahan yang ada ja sue bubuh. Janji sedap ditekak..huhuhuu.


SUP AYAM SIMPLE ALA SUE


Bahan-bahan
Semangkuk daging ayam (buang kulit)
Air secukupnya
Halia
Bawang besar ( belah 6 )
Bawang putih (ketuk)
2 sudu serbuk bihun sup adabi
1 sudu perencah soto ADAMI
1/2 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Garam secukup rasa
Lada putih - optional
Salery or Daun sup - masuk last sekali la ya

Cara-cara
Bubuh ja semua bahan tu dalam periuk. Siap.




Simple ja kan. Rasa-rasa nak masam-masam korang perahkan ja lemon or letak buah tomato. Terpulang la ya nak bubuh segala bagai sayur-sayuran dalam tu pun ok juga. Biasanya sue letak sekali lobak merah, bunga kubis n tomato. Tu sayur peberet sue..heeee. Tengok sup tu berminyak juga bila letak pegedil..sihat la sangat..kui.kui..kui...
Sebab tu sue masak sup kejap ja...main campak-campak ja apa yang ada...Ngeee..Layannn. Alhamdulillah..kenyang cik hb malam tadi..(^_~)

Sunday, 18 March, 2012

Biskut Nestum Kismis


Assalamualikum.

Nak update cepat2 ni. Esok kerja, ada lagi tugas2 kat rumH ni yang belum selesai.

Ni projek petang ni. . Gara2 meleleh air liur tengok Ika punya pineaple roll tu. Lepas tu ditambah lagi bila tengok Cik Manggis pun dah siap buat inti nenas untuk buat sekut tu juga.   Huhuhuuu mana mau cari nenas time2 ni. Ni kira pengubat jiwa juga la ni (kes x dapat buat pineaple roll) godek2 sorang2 kat dapor buat sekut ni. Resepi ni dah lama simpan. . Kunun nak buat raya hari tu. Tapi tak pa la...tak raya pun buleh juga la buat kan.

Eh! Terpanjang pulak n3. Ok la stop dulu. Nanti2 sue update lagi letak resepi sekali. Layan gambor sekut dulu ya.    Nak iron baju dulu...setengah bakul baju nak kena iron tu.   Huhuhuuu.... :p

Update Resepi. Copy bulat2 dari dapur Ika. Tq ika..Muahh!..muahh!

BISKUT NESTUM KISMIS

Bahan-bahan ( 100 pcs )

  • 250g butter
  • 100g kismis
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan nestum
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • Telur 1 biji (psl i buat 1/2 dr resipi suruh).. So kalau 250g butter, letak 2 biji ler 

Cara-cara


  1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur esen vanilla, pukul lagi.
  3. Masukkan tepung dan nestum, gaul.
  4. Masukkan pulas kismis dan uli adunan ikut bentuk yg digemari.
  5. Bakar pd suhu 180 selama 20 minit.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, 16 March, 2012

Butter bread puding

Ni sebelum dibako
ASSALAMUALAIKUM.

Tuan rumah tak berapa sihat lagi. Batuk yang tak baik-baik lagi. Maybe sebab banyak sangat terdedah pada habuk-habuk yang tak kelihatan kesan daripada office yang tengah renovate ni kot.

Ok..tak mo cita panjang-panjang. tekak sakit ni..Erk!..ada kaitan ker..Ngeeee.
Ni menu malam semalam sebenarnya. Tetiba tekak terus nak makan puding roti....lepas tertengok Buuter Bread Pudding ni menayang dekat wall fb. Hadoi Kak Dayang...nasib stok roti ada lagi tau. Tapi sue telah menderhaka resepi akak ni tau.

Dah!..Meh kita semak resepinya ya. Sue copy sebiji terus dari Kak dayang ya.. Esok cuti kan..So, happy holiday all. Sue suka sabtu dan ahad..heeeee



Butter Bread Pudding
bahan-bahan : 4-5 orang makan
  • 8 keping roti
  • 2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis ( sue tukar epal)
  • mentega secukupnya
  • peanut butter secukupnya ( peanut butter with strowbery)
  • chocolate rice / chocolate chips secukupnya
  • kismis secukupnya
  • sedikit parutan kulit oren sunkist - optional
Bahan A :
  • 2 cawan susu segar/susu cair
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 3 biji telur 
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B :
  • 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
  • 1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)
Cara-cara :
  1. Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
  2. Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
  3. Potong roti kepada 4 bahagian.
  4. Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar. 
  5. Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis. 
  6. Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B. 
  7. Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
  8. Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C. 
  9. Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk.
 



Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, 15 March, 2012

RV


Alhamdulillah. . . Dapat juga merasa RV. Tapi bukan sue yg buat. Tapi kawan yg buat. Bg sue rasa.

Yang harunya. . . Hari ni dari pagi sampai ke tenghari ni la sue makan.   Haruuu betul la. :p

Tq Wa. . . Sedap RV ni. Nanti bila turn sue pulak buat, sue pulak bg rasa ya. . Kui kui kui. . Ntah bila la nak membuatnya tu. Tak yakin lagi nak membuatnya. Tapi kalau makan mmg sangat2 berkeyakinan kikikiiiiii.

Jemput semua..jemput tengok ja la ya..

Published with Blogger-droid v2.0.4

Breakfast

 

Assalamualaikum.
Morning semua..Hari ni saya breakfast ini saja ya. Roti butterscotch bakar. 


Sekian laporan untuk pagi ni.. :P


Published with Blogger-droid v2.0.4

Mee goreng mamak

 Assalamualaikum.

Saya bangga menjadi wanita. Bersyukur dgn kelebihan yg akan kita dapat  ...
Bagi wanita yang bekerjaya walaupun penat dengan tugas-tugas di pejabat dan di rumah, ingatlah bahawa mudahnya para wanita terutamanya berstatus isteri mendapat pahala. Kejarlah ganjaran di akhirat kelak.

Dan untuk itu semalam sue tidak la sediakan Maggie bila cik hb bunyi lapo Maggie ja yg paling cepat disediakan (tapi maggie sue tak ler main celup ja ya, harus kena masak stail sue juga). Rajin sikit..buat kan Mee Goreng mamak tak dak sayur..hihihihi Mujur. 
 
Memang letih bila baru balik keja dah kena masuk dapur kan. Tapi bila tengok suami kita makan dengan berselera ( ke sebab abg lapo). . . hilang rasa penat tau. 

Ok!..Meh kita berkongsi ilmu sikit. Berapa banyaknya ganjaran yang akan diperolehi oleh wanita yang bergelar isteri ni. Info ni sue copy dari wall Heliza Helmi. Bagus Heliza ni. Selalu berkongsi info2 yang bagus2.


1. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1000 orang lelaki yang jahat.


2. Dua rakaat solat daripada wanita hamil lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.


3. Wanita yang beri susunya kepada anaknya mendapat satu pahala daripada setiap titik susu yang diberikannya.


4. Apabila suami pulang ke rumah dalam keadaan letih dan isteri layan dengan baik akan mendapat pahala jihad.


5. Seorang isteri yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.


6. Isteri yang melihat suami dengan kasih sayang dan suami pula melihat isteri dengan penuh kasih sayang, Allah s.w.t. akan pandang dengan penuh rahmat.


7. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar di jalan Allah s.w.t. dan kemudian menjaga rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya dan jadi ketua kepada 70 000 Malaikat dan bidadari. Wanita itu akan dimandikan dalam syurga lalu menunggu suaminya sambil menaiki kuda yang dibuat dari permata Yaqut.


8. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampun oleh Allah s.w.t. seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah s.w.t. memberinya 12 tahun pahala ibadat.


9. Wanita yang memerah susu binatang dengan bacaan “Bismillah” didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.


10. Wanita yang menguli tepung dengan “Bismillah” Allah s.w.t. akan berkatkan rezekinya.


11. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir dapat pahala seperti menyapu lantai Baitullah.


12. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah s.w.t. mengizinkannya masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia kehendaki.


13. Pahala bagi wanita hamil adalah seperti berpuasa pada siang hari dan beribadat pada malam hari.


14. Wanita yang bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah swt. akan beri satu pahala haji.


15. Sekiranya wanita itu meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira mati syahid.


16. Apabila seorang wanita yang menyusukan anaknya yang menangis diwaktu malam dengan sabar, dia dapat pahala satu tahun sembahyang dan puasa.


17. Kalau wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh 2 suku tahun maka malaikat di langit datang bawa khabar gembira bahawa syurga wajib bagi kamu.


18. Kalau isteri layan suami tanpa khianat dapat pahala 12 tahun solat.


19. Wanita yang picit suami tanpa disuruh dapat pahala 7 tola emas manakala isteri yang picit suami bila disuruh akan dapat pahala 7 tola perak.


20. Wanita yang meninggal dunia dengan dapat keredhaan suaminya, dia akan masuk syurga.


21. Seorang wanita solehah lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh.


22. Jika suami mengajar satu masalah agama pada isterinya dia akan dapat pahala 80 tahun ibadat.


23. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah swt di akhirat tetapi Allah swt sendiri akan datang pada wanita yang memberati auratnya iaitu yang memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah (tetap).


24. Seorang isteri yang menyambut baik kedatangan suaminya yang dalam keadaan marah, Allah swt beri kepadanya setengah pahala jihad.


25. Allah swt berkati dalam rezeki bila seorang wanita memasak dengan zikir Bismillah.


26. Allah swt akan melaknati wanita yang sengaja mendedahkan auratnya kepada lelaki yang bukan muhrimnya.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, 14 March, 2012

Sawan malam

Assalamualaikum.
Takut dengar tajuk tu. Sue bukan kena sawan tau. Tu sawan lain. Saja ja ni, gatai nak up gambo-gambo yang sue ambik gunakan Samsung Galaxy Tab sue. Huhuhuuu..sedih..tu ja yang ada. Kamera dah lama kojol.. Selama ni ambik gambar guna hp Sony Ericson ja, sekarang ni mudah sikit  guna tab  saja.

Sue paling suka gambo yang ni..Heee

Cik Lemon ku sayang...My favorite ni

Cik Cili yang merah menyala...Tapi cili Jiya lagi cun


Tak merlip apple ni..huhuhuh

banyak sangat cahayanya ni..tapi merah tu menyerlah betul..

Layan ja la ya gambo yang tak seberapa tu. Gambo edit sikit guna app Beauty Camera n Add Watermark. Buleh la hasilnya kan. (^_~)

Roti Puree

Assalamualaikum.
hari ni baru sempat nak masuk rumah kejap. sapu-sapu sawang. Rumah kalau kena tinggal dua tiga hari pun, kompem berabuk juga kan..Ngeeeee.
Dah! Mengarut ja lebih ni. Okey..Ni menu dah basi pun sebenornya. Menu hujung minggu tadi. Ingat boleh la masak tu saja untuk pakej tengahari sekali. Ropanya hari tu, cik hb boleh pulak mintak sue masak nasi tengahari tu. Erk!.. So roti puree ni sue yang hadap sampai petang. Cis!..makin bolat la sue nampaknya. huhuhuh.

Pernah dah dulu makan sekali, kakak yang buat. Tu yang tau roti ni sedap ( harus la sedap kan..digoreng..).
Ni kali ke dua la rasa. Malam tu dah terskodeng roti ni kat rumah norlieharumaini ( Ilham Masakanku). Tu yang mekar balik ingatan pada kesedapan roti ni..Ngeee..Alaa senang banget buatnya pun. 


ROTI PUREE
Resepi : Ilham Masakanku

Bahan-bahan
2 cawan tepung
2-3 sm planta (jangan banyak sangat)
air panas mendidih - ikut kelembutan dan tidak melekat di tangan.
secubit garam
minyak untuk menggoreng (banyak)

Cara-cara
ramaskan tepung dan planta jadikan seperti serbuk roti.
masukkan garam dan air panas. uli hingga menjadi doh sebesar bola golf/pingpong.
ambilkan seketul doh dan roll dengan pengelek seperti buat karipap. * jangan terlalu tebal.
panaskan minyak dan gorengkan satu persatu adunan yang telah dileperkan tadi.
goreng sehingga nampak mengelembung permukaan roti puri. balik balikkan.
angkat dan toskan


Sedap tau...sue gandingkan dengan kuah kari sardin hancur. Peh!..tah berapa keping sue bedal..hohohooo..

Monday, 5 March, 2012

Pavlova


Assalamualaikum.

Dah berapa hari juga sue tak update blog. Bukan apa, bila mood M tu dah mula datang..biorkan saja lah blog ni bersawang. Agak-agak rajin baru kemas balik..Heeee..merapu la tu.

Idea mulanya nak buat RV, tapi  bahan tak cukup pulak. Ni kes terliur tengok RV Cik Min la ni. Tapi ntah macam mana boleh pulak terbuat Pavlova ni. Ni first time buat. Alhamdulillah menjadi juga walau ada sikit itam bawahnya (hangit la tu)..Tapi ok la, still tak menjejaskan rasanya.

Ok lah..tak mo tulis panjang-panjang. Sat lagi nak blogwalking jenguk dapo orang jap. Hari-hari cuci mata ja la kejanya..hihihiii. meh kita semak bahan-bahannya ya. Resepi sue ambik dari Cik Mat and jenguk-jenguk juga kat My Resepi.




Pavlova

BAHAN-BAHANNYA
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (mat pakai yang sedia guna dalam tin)
Strawberry, Raspberry, Blueberry dan Mangga segar secukupnya


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova (ini pavlova jenis comel2).Ketepikan.
  2. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul(mat gaul guna spatula). Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel bentuk bintang no.9 atau jenis bulat pun boleh... Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi, kemudian paipkan sekelilingnya seperti dalam gambar. Lakukan sekali lagi seperti. Buat sama untuk baki adunan.-->>> sue main taram ja bubuh. tak pakai cara ni. lain kali boleh try utk hasil yg lg cantik.
  3. Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..

-UNTUK TOPPING-
250g whipping cream
30g gula icing
1/2 sudu kecil esen vanila
  
Untuk topping,putar whipping cream sehingga muncul soft peaks.
Maniskannya dgn gula dan esen vanila

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "