Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Friday, 16 March 2012

Butter bread puding

Ni sebelum dibako
ASSALAMUALAIKUM.

Tuan rumah tak berapa sihat lagi. Batuk yang tak baik-baik lagi. Maybe sebab banyak sangat terdedah pada habuk-habuk yang tak kelihatan kesan daripada office yang tengah renovate ni kot.

Ok..tak mo cita panjang-panjang. tekak sakit ni..Erk!..ada kaitan ker..Ngeeee.
Ni menu malam semalam sebenarnya. Tetiba tekak terus nak makan puding roti....lepas tertengok Buuter Bread Pudding ni menayang dekat wall fb. Hadoi Kak Dayang...nasib stok roti ada lagi tau. Tapi sue telah menderhaka resepi akak ni tau.

Dah!..Meh kita semak resepinya ya. Sue copy sebiji terus dari Kak dayang ya.. Esok cuti kan..So, happy holiday all. Sue suka sabtu dan ahad..heeeee



Butter Bread Pudding
bahan-bahan : 4-5 orang makan
  • 8 keping roti
  • 2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis ( sue tukar epal)
  • mentega secukupnya
  • peanut butter secukupnya ( peanut butter with strowbery)
  • chocolate rice / chocolate chips secukupnya
  • kismis secukupnya
  • sedikit parutan kulit oren sunkist - optional
Bahan A :
  • 2 cawan susu segar/susu cair
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 3 biji telur 
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B :
  • 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
  • 1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)
Cara-cara :
  1. Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
  2. Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
  3. Potong roti kepada 4 bahagian.
  4. Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar. 
  5. Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis. 
  6. Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B. 
  7. Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
  8. Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C. 
  9. Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk.
 



Published with Blogger-droid v2.0.4

18 comments:

Yatie said...

uwaaa ada butter bread puding kat sini..ramai yg dah buat, akak je yg tak terbuat2....mcm nak wat skrng jek bila tngk Sue buat ni...

...aida... said...

Setiap kali akak buat puding roti sendiri hasilnya mesti tak sesedap orang lain buatkan. Takde orang nak hantar ke rumah akak ke?? hehehe

ijan said...

Salam Kak Sue,
Alahai ciannye dia.. cepat sembuh tau. Jangan lupa makan ubat tu....
saya pun suka sabtu ahad... seronokkkk kan :)

ijayuji said...

Salam kak sue! jgn lupa rehat yg secukupnyer, jgn lupa makan ubattttt jgn duk sibuk2 kat dapo, mem kena berehat :D butter bread pudding niii kalau namanyer puding2 ni mmg kita sorang yg kena abiskan huhu... bukan puding ajerr byk lagi yg budak2 kat umah ni jakun sgt2 :D

ijayuji said...

Salam kak sue! jgn lupa rehat yg secukupnyer, jgn lupa makan ubattttt jgn duk sibuk2 kat dapo, mem kena berehat :D butter bread pudding niii kalau namanyer puding2 ni mmg kita sorang yg kena abiskan huhu... bukan puding ajerr byk lagi yg budak2 kat umah ni jakun sgt2 :D

ieda said...

salam dikk
waaaa boleh cube nie ..
tapi ada hal lak esok
kalau tak suke gak mencuba , tak pandai tapi buat2 pandai jee ;)

Nieza said...

sedapnya tgk..lama tak mkn ni teringin la pula:)

gerhana luka said...

nyum..nyum..nyum.. sedapnya versi puding roti ni best nanti leh aku cuba plak selalu buat yang kosong je.

ibh said...

Akk. . Sue pun dah ketinggalan ketapi jg. Org lain dah x buat. . Sue baru nak try. . Heeeee

ibh said...

Uih! Jauh tu nak ngantor kak. Heheheeee mmg pun, klu org buat lagiii sedap kannn. . :))

ibh said...

Wkslm Ijan.
Tinggal batuk2 ja. Bila siang dia batuk2 manja. .mlm kang mula la batuk2 keras gitu. . Heeee, .ya akk suka sabtu n ahad. Sbb ble bermalas2 an kat rmh. Heheee

ibh said...

Wkslm. Tq mek jah. Batuk2 manja yg x mo baik2 lagi ni.
Emmmm sama la dgn akk jah, . . Balik2 muka ni ja yg ngabihkan. Kalo x kena kat tekak cik hb..x da nya dia nak mkn byk. Gumbira lemak2 akk dik. . Huhuhuuu

ibh said...

Cuba kak, jgn x cuba :))

ibh said...

Nieza. . Mmg sedap. Teringin kena membuat jg la tu. :))

ibh said...

Mully. . Mmg sedap. Aku buh mcm2 dlm tu. Mana x sedap. Haaaa. . Tunggu lepas pantang ya.skang ni jeling2 ja dl. . :))

Cik Ina Do Do Cheng said...

dah lamanya cik ina tak buat bread puding. salute ngan sue rajin.

ibh said...

Cik ina. . Idak la rajin pun. Tp klu dah anak tekak teringin, kena la jg masuk dapur buat. :))

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Love sukaaaaaa! Dah lama tak buat...nak buat gak lah...hehe! ;)

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "