Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Sunday, 18 March 2012

Biskut Nestum Kismis


Assalamualikum.

Nak update cepat2 ni. Esok kerja, ada lagi tugas2 kat rumH ni yang belum selesai.

Ni projek petang ni. . Gara2 meleleh air liur tengok Ika punya pineaple roll tu. Lepas tu ditambah lagi bila tengok Cik Manggis pun dah siap buat inti nenas untuk buat sekut tu juga.   Huhuhuuu mana mau cari nenas time2 ni. Ni kira pengubat jiwa juga la ni (kes x dapat buat pineaple roll) godek2 sorang2 kat dapor buat sekut ni. Resepi ni dah lama simpan. . Kunun nak buat raya hari tu. Tapi tak pa la...tak raya pun buleh juga la buat kan.

Eh! Terpanjang pulak n3. Ok la stop dulu. Nanti2 sue update lagi letak resepi sekali. Layan gambor sekut dulu ya.    Nak iron baju dulu...setengah bakul baju nak kena iron tu.   Huhuhuuu.... :p

Update Resepi. Copy bulat2 dari dapur Ika. Tq ika..Muahh!..muahh!

BISKUT NESTUM KISMIS

Bahan-bahan ( 100 pcs )

  • 250g butter
  • 100g kismis
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan nestum
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • Telur 1 biji (psl i buat 1/2 dr resipi suruh).. So kalau 250g butter, letak 2 biji ler 

Cara-cara


  1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur esen vanilla, pukul lagi.
  3. Masukkan tepung dan nestum, gaul.
  4. Masukkan pulas kismis dan uli adunan ikut bentuk yg digemari.
  5. Bakar pd suhu 180 selama 20 minit.


Published with Blogger-droid v2.0.4

14 comments:

ijayuji said...

Assalamu`alaikum!!!! tuan umah ada tak ni?? nka dtg raya hari2 ehehe... kalau kismis mmg ank2 kita tak makan tapi kita suke mkn beskut yg ada kismit sbb liat2 :D akak dah raya sampai mana ni???? :D

cikmanggis said...

selamat hari raya maaf zahir batin kihkih...(makcikmanggis ngigau...)nnt nak cuba buat jugak lah sekut nestong ni:)nampak peroi..mesti bila makan kena tadah tgn kat dagu ni:)

ibh said...

Wkslm. . Tuan rumah ada ni ha. Baru siap iron baju. . Heeee jemput la masuk. . Pandai ko ya. HARI2 RAYA ya. :p
Ika. . Akk pun suka sekut yg ada kismis. Sbb liat2 dia tu yg best. Ni td pun,sj akk letak kismis lebih2 :))

ibh said...

Selamat hari raya CikManggis. Mana sekut pineaplenya. . Huuuu. .
Tuuuu. . Budak atas tu la yg bawa virus sekut ni. Tak pasal2 kita mengkukis juga kan. . Heheheeee

Cik Ina Do Do Cheng said...

tedapnya, tengah malam ni nengok biskut ko terus cik ina lapau.

ibh said...

Kikikii. . Cik ina. Jemput jamu mata ja la ya. Sekut buat stgh adunan ja. Sambil msk td pun dah bp keping sue mkn. . Ada skit ja lg tu. 1 tuperware dah simpan tuk bw pi keja. Heheeee

gerhana luka said...

tetiba je mood raya sampai jawabnya hari2 la hari raya, nak duit raya sekali bleh hee...

ieda said...

aloor bestnya dikk
selalu projek cookies2 nie time2 raya je kan .. bila tgk nie terasa nak makan lakkk ;)

ibh said...

Bengkrup la kalo hari2 hari raya. Pastu mintak duit raya. . Allycat yg rambut kembang pun ble botak jdnya. . Kikikiiii

ibh said...

Kak ieda. . Ni pun teringin jg la ni. Heheheeee nak tggu raya lambat lg. :))

Alin Marlini said...

bilalah semangat nak biskut ni nak datang..sedap plak nmpk..kirim sini ckit..hehehhe

hana said...

slow slow jalan sambil bwk dania... eh ada sekut.. makan dulu la yer.. nanti sambung ronda.. hihihi...

miss u sue!! mmuahh!

ibh said...

Alin. . Tggu raya kot baru mood tu dtg. Heheheee

ibh said...

Eh! Eh!. org x bis pantang lg x ble mkn sekut. :p hihihiiiii

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "