Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Monday, 27 February, 2012

Oreo Cupcake to Oreo Cake

Assalamualaikum.

Ni projek cuti hujung minggu tadi. Teringin nak makan kek, selongkar rumah Kak Nor, jumpa Oreo Cupcake. Tengok simple saja..tu yang terus masuk dapur tu. Dah siap sedia bahan semua, tengok-tengok cup tak da la pulak...Emmm..  buh saja la dalam loyang. Belasah ja lah labuu..Ngeeee..So..makanya jadilah la ia Oreo Cake..Ngeh!..ngeh!..:p

Ok!..meh semak resepinya ya.Resepi sue skodeng dari rumah Kak Nor dan Cik Mat.(^_^)

OREO CUPCAKE
Sumber: Kak Nor, CMG

BAHAN-BAHANNYA
125 gram mentega
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
2 biji telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
5 keping biskut oreo, kisar halus bersama krim dia sekali

CARA MEMBUATNYA


 Panaskan oven pada suhu 175C, sedia kan cup untuk cupcake, ketepikan. Dalam mangkuk pemutar, satukan mentega, gula perang, telur, tepung dan esen vanilla. Putar hingga rata dan sebati pada kelajuan perlahan. Kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 2 minit. Masukkan oreo yang telah dikisar tadi, putar sebati. Jangan terlebih putar yea.
Isi 1/2 (jika anda ingin sapu buttercream) atau 3/4 penuh dalam setiap cup (jika nak gebu macam mat punya tuu). Buat hingga siap. Bakar selama 10 - 15 minit bergantung pada oven masing2 (mat bakar 15 minit). Sejukkan atas jaringan sebelum dihias atau dihidang begitu sahaja...

Lain kali boleh cuba lagi sebab sangat senang nak membuatnya. Seperti biasa, sue buh makan dengan coklat ganace juga. Baru la laju makannya..Heee

9 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Sue..rajen menekek ya,nampak sedap kek tu..tambah lak sirami dgn coklat!

kak ina kl said...

ni mesti virus R banyak kan..tu sebab buat kek

...aida... said...

Resepi yang simple. Nak try jugaklah... TQ sue..

ibh said...

azatiesayang: Kak! semua sue nak siram coklat, hehehee..baru laju makannya..

ibh said...

Kak Ina l: Kak! memang pun kalau time virus tu datang tak berentik duk dapo rasanya..hihihihi

ibh said...

aida: Kak aida..mmg simple. Sue ni suka ambik resepi yg simple2 saja..heee..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sue..
rajin sue bake cake.. tak pe tak de cupcake buat dlm bekas besar pun okay :P

ijan said...

Cantik juga buat kek pun.... mai sepotong hehehe :)

ieda said...

huwaaaaaaaaaaaaa sakitnyee jiwa kuu .. sedapp dikkk
buat satu utk akak .. huhuhuh

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "