Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (15) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (2) Lauk (6) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (236) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (14) Menu Mudah (10) Minuman (9) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (17) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (2) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Masak Asam Ikan Kering Haruan








Assalamualaikum.
Sesuai sangat rasanya menu asam masam macam ni kalau untuk menu bersahur. Biasa la kalau pagi  tu memang tekak liat sangat nak terima makanan berat terutama nasi..tu sue la  (^_^) orang lain tak tau la kan.
Tapi kalau masak Asam insyaallah laju la sikit nak makan. Makan dengan nasi panas..perhh sedap tu..lagi sedap kalau mak yang masak 

Okeh..di bawah ni sue letak resepi ala belasah kiranya. Bahan- bahannya simple and so senang nak buatnya. 






MASAK ASAM IKAN HARUAN KERING
Sumber: instagram ibh_sue/ #dapursuemiezi 


Bahan- bahanya:
2 ekor ikan kering haruan (kerat 4)
1 biji bawang besar (potong 6/ hiris kasar)
5 biji belimbing buluh (belah dua)
1 biji cili besar /cili solok 
1 batang serai (titik/ketuk)
10 biji cili api (ketuk separuh)
1 inci halia (hiris)
1/2 sdk megi cukup rasa 
Air secukupnya 
Garam secukup rasa - kalau nak letak

Cara-caranya:
Tumiskan serai, bawang besar dan halia dan kemudian masukkan cili api, dan ikan haruan kering.  
Masukkan air. Dah menggelegak, masukkan cili besar, belimbing, megi cukup rasa dan perasa dengan garam jika perlu.


No comments:

Sup Tulang Jangan Pandang Belakang

Kali ni up lagi menu dah basi.Dah try lama dulu.Sesekali   nak juga try resepi google..Biasa tu buat sup ala campak-campak ikut hati ja. ...