Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (16) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (5) Kuih Muih (4) Lauk (8) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (250) Masalah (3) Me (90) Mee (3) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (18) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Udang (1) Video (17) Wish (10) Wishlist (6)

Sup Tulang Jangan Pandang Belakang


Kali ni up lagi menu dah basi.Dah try lama dulu.Sesekali  nak juga try resepi google..Biasa tu buat sup ala campak-campak ikut hati ja. Hahaha..boleh pulak gitu kekdahnya ya. Kali ni try pula resepi dari Chef hebat..Chef  Amer. Resepi dikongsikan oleh Kak Ita. Nah, sue kongsikan pula di sini. 


SUP TULANG JANGAN PANDANG BELAKANG
Sumber: Kak Azlita- Masam Manis

Bahan - bahannya:
1 kg tulang lembu - cuci bersih, sama macam kak ita, rebus dulu hingga empuk. Masa merebus tulang, jika ada lemak atau buih kotoran tu buang. Air rebusan jangan buang sebab kita akan gunakan untuk masak kuah sup.
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi - sue tak letak
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga
1 labu bawang besar di hiris
1 peket kecil rempah sup anggaran 2 sudu besar
air secukupnya - boleh guna air rebusan daging
1 batang lobak merah - di dadu
Daun sup dan daun bawang - di hiris
Bawang goreng untuk tabur
Garam secukup rasa
1 sudu teh lada sulah

*Bahan Kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inc halia
1/2 batang lobak merah
1 batang celery
1 batang leek


Semua bahan di atas di kisar. Bawang merah, bawang putih dan halia kisar sekali.
Lobak, celery dan leek kisar sekali
Ini bermakna ada 2 mangkuk bahan kisar berasingan yang perlu kita tumis nanti.

Cara- caranya:
Panaskan minyak sapi dan minyak dalam periuk.
Tumiskan rempah tumis ( kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih) dan bawang yang telah di hiris hingga harum dan garing.
Masukkan bahan kisar ( bawang merah, bawang putih dan hali ) dan tumis lagi hingga garing dan terbit minyak.
Masukkan pula lobak merah, celery dan leek yang telah di kisar halus.
Masak lagi hingga garing.
Kemudian masukkan rempah sup. Rempah sup ini boleh campur air untuk jadikan pes.
Tumis lagi hingga rempah garing. Jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air.
Bila semua dah garing, masukkan tulang dan air rebusan tulang. Jika kurang, boleh tambah lagi air biasa. Kacau sebentar dan biarkan ia mereneh. Jika gunakan tulang yang tak di rebus awal, masak hingga tulang empuk. Mungkin proses memasak menjadi lebih lama kerana nak tunggu tulang empuk.
Semasa proses merebus ni akan keluar minyak, buih- buih dan sedikit kotoran. Sendukkan dan buangkan semua kotoran, buih- buih dan minyak di permukaan sup, ini adalah kotoran dari darah dan minyak dari lemak pada tulang.
Bi;a daging dan empuk, masukkan lada sulah dan garam secukup rasa.
Akhir sekali masukkan kentang dan lobak yang telah di dadu kecil.
Masukkan juga daun sup dan bawnag goreng.
Tutupkan api dan sedia di hidangkan.




1 comment:

noor azlan said...

Sedapnya... Jadi lapar lak banyak gambar resepi dalam blog ni....

UDANG GALAH MASAK DIRAJA

Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Terus teringat resepi udang diraja ni yang dah lama save dalam instagra...