Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (15) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (2) Lauk (6) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (236) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (14) Menu Mudah (10) Minuman (9) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (17) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (2) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Puding Kastad Jagung





Assalamualaikum..Salam Ramadhan. 
Alhamdulillah..hari ni hari ke dua sudah. 
Ni menu semalam. Tetiba semalam rasa teringin nak  makan menu manis kan. 
Dan teringin nak makan puding jagung. Nasib la senang. Kebetulan stok jagung memang banyak bawak  balik dari perlis 
Makanya puding jagung semalam memang mewah dengan jagung.
Baiklah..nak cuba boleh lah tengok resepi yang sue share kat  bawah ni. Actually semalam buat sukatan taram saja but bahan-bahanya sama ja sepeti resepi bawah ni.




PUDING KASTAD JAGUNG
Sumber: Azie Kitchen
Oleh: suemiezi.blogspot/ dapursuemiezi


Bahan utk Puding:

1 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan jagung manis (dalam tin)
3/4 cawan gula pasir
3 cawan air

1 1/2 Cawan susu cair (sue guna santan)
Garam secukup rasa (sue tambah)


Bahan Tambahan:

1 cawan buah campuran dalam tin (tak letak)

Cara- cara:

Letak buah-buahan campuran ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2, ketepikan. Jika mahu buat Puding Kastard Jagung Berkoktail.
Campurkan kesemua bahan utk puding ke dalam kuali dan kacau mesra. Kemudian letak di atas api yang perlahan dan kacau terus-menerus hingga adunan pekat dan berkilat.




1 comment:

sarah said...

salam ramadhan..boleh cuba..dulu dulu rajin buat, sekarang ni dah lupa dah stepnya..

Sup Tulang Jangan Pandang Belakang

Kali ni up lagi menu dah basi.Dah try lama dulu.Sesekali   nak juga try resepi google..Biasa tu buat sup ala campak-campak ikut hati ja. ...