Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (15) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (2) Lauk (6) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (236) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (14) Menu Mudah (10) Minuman (9) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (17) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (2) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Ikan Pari Bakar Simple







Assalamualaikum.

Ni kira n3 tertunggak a.k.a menu lepas- lepas. Kira lama juga tu..buat dalam tahun 2014 gitu..Hambek..betul- betul baling belakang punya menu.Heheh..

 Sebelum ni just update dekat Insta, now terrajin..makanya update pula di sini. Manalah tau kan boleh juga bagi idea untuk menu berbuka puasa.

Sebenarnya jarang sangat nak merajinkan diri siapkan menu bakar- bakar ni. Dan, kalau pun buat, biasanya just perap simple dengan garam kunyit bawang saja.

Okeh..kali ni sue buat ikan bakar guna perapan lain sikit.
Nah..sue share kat sini. Kira bahanya main belasah saja..Tapi Alhamdulillah..sedap juga.

Nah..resepinya. Sharing is caring gituuu (^_^)



RESEPI UNTUK PERAPAN IKAN
Sumber: IG Dapursuemiezi

Bahan- bahanya:

2 sdb cili kisar*
2 biji cili besar*
2 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1 biji bawang besar*
3 batang serai*
1/2 inci halia*
1/4 inci kunyit*
sedikit air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa

Cara- caranya:

Kisar semua bahan bertanda *. Tumiskan semua bahan hingga naik minyak. Perasakan dengan asam jawa, gula dan garam. Siap. Sejukkan.

Cuci bersih ikan dan perapkan dengan sedikit kunyit dan garam.
Kemudian, gaulkan ikan dengan pes perapan .Balut dengan daun pisang, dan bakar hingga masak.




No comments:

Sup Tulang Jangan Pandang Belakang

Kali ni up lagi menu dah basi.Dah try lama dulu.Sesekali   nak juga try resepi google..Biasa tu buat sup ala campak-campak ikut hati ja. ...